İçeriğe atla

Nur

Nur şu anlamlara gelebilir:

Kişiler

Yerleşim yerleri

  • Nur, Mardin, Mardin ili merkez ilçesine bağlı köy

İlgili Araştırma Makaleleri

1932 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Mardin</span> Mardin ilinin merkezi olan şehir

Mardin, Türkiye'nin Mardin ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Nur</span> Türk siyasetçi

Rıza Nur, Türk siyasetçi, hekim ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

Nur Cemaati, Nurcular veya Risale-i Nur hareketi, Said Nursi tarafından telif edilen Risale-i Nur adlı eserlerin bilgileri istikametinde teşekkül eden, 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. İtikadi ve fıkhi bakımdan Sünni İslam'a bağlıdırlar. Müslümanların birliği dedikleri ittihad-ı İslam'ı ve halifeliğin geri getirilmesini savunurlar. Cemaatin temel faaliyeti Risale-i Nurların okunması, yazılması, anlaşılmaya çalışılması ve insanlara ulaştırılmasıdır. Bu faaliyet Cemaat mensupları tarafından "Hizmet-i imaniye ve Kur'aniye" veya kısaca ''Risale-i Nur Hizmeti'' diye tabir edilen kavramlarla ifade edilir.

Nûr, İslami terminolojide ateşin derecesi olarak ışık anlamına gelir. Sufilikte ise "Allah’ın Işığı" anlamını taşır. Bu bağlamda şeytanlar "ateşten dumanı", cinler "hava ve ateş karışımı", melekler "ateşi nûrdan" yaratılmışlardır. Ayrıca Kur'an-ı Kerîm'de bir de Nur Suresi bulunmaktadır. Bu surenin içeriğinde meleklerin mahiyetinden ve yaptıkları işlerden bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Artuklu Beyliği</span> Güneydoğu Anadoluda hüküm sürmüş bir Türk beyliği (1102–1409)

Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Nur, Artuklu</span>

Nur, Mardin ilinin Artuklu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Fehim Adak, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bıyıklı Mehmed Paşa</span> Şark serdarı ve Diyarbakır beylerbeyi

Bıyıklı Mehmed Paşa, sancakbeyi, beylerbeyi ve vezir görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır. Fırat-Dicle Seferi ile geniş bir coğrafyada Safevi hakimiyetini bitirerek Fatih Paşa unvanı aldı ve Diyarbakır'ın da ilk Osmanlı valisi olmuştur.

Mustafa Yaman,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Chaka Khan</span> Amerikalı şarkıcı

Yvette Marie Stevens veya bilinen adıyla Chaka Khan Amerikalı R&B ve soul sanatçısıdır. Sesi ve şarkılarıyla 1970'lerin ve 1980'lerin en sevilen siyahi sanatçılarındandır. Sanatçının en iyi şarkılarından "Through the Fire", 2003'te ünlü rapçi Kanye West tarafından "Through the Wire" adıyla düzenlenmiş ve yüksek başarılar elde etmiştir.

Metin Milli, 1980'li yıllarda popüler olmuş Türk Müziği sanatçısıdır.

Müzehher Güyer, Klasik Türk müziği ses sanatçısı ve bestekârı. 1943'te stajyer sanatçı olarak Ankara Radyosu'na girdi. 1944'te Ekrem Güyer'le evlendi. 1946 da oğlu Metin doğdu. Eşini 1954'te kaybetti. Onun için yazdığı şiiri Şekip Ayhan Özışık besteledi. Ankara Radyosu'nda ses sanatçılığının yanı sıra hocalık da yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Nurse</span> araştırmacı

Paul Maxime Nurse, Britanyalı genetikçi ve hücre biyoloğu. 2001 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü, Leland H. Hartwell ve R. Timothy Hunt ile birlikte hücre bölünmesini kontrol eden protein moleküllerini keşiflerinden dolayı almaya hak kazanmışlardır.

<i>Dönmez Yol</i>

Dönmez Yol, Erkan Oğur'un 22. albümüdür. 2012'de çıkmıştır.

Mardin Garı, Mardin'in Artuklu ilçesi İstasyon Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Kuşatması</span>

Diyarbakır Kuşatması; 1515 yılında Ustacalı Karahan komutasındaki Safevi ordusunun, yönetime karşı gelen Diyarbakır'ı ele geçirmek istemesiyle başlamıştır. Yaklaşık 9 ay süren kuşatma, Bıyıklı Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun 10 Eylül'de bölgeye gelmesi üzerine son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1932'de Türkiye</span> Olaylar listesi

Bu maddede, 1932 yılında Türkiye'de gerçekleşen olaylar yer almaktadır.

Açıkyol Katliamı, 7 Mart 1987 tarihinde, Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Açıkyol köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 6'sı çocuk 1'i kadın 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin öldüğü bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.