İçeriğe atla

Numeronim

Numeronim, sayı tabanlı bir kelimedir. En yaygın olarak, bir numeronim, bir kısaltma oluşturmak için bir sayının kullanıldığı bir kelimedir (bir kısaltma veya bir başlangıç olmasa da). Harfleri ve sayıları telaffuz etmek, köpek " için " K9 " ("kay-nine" olarak telaffuz edilir) gibi tam kelimeye benzer gelebilir. Alternatif olarak, bir kelimenin ilk ve son harfleri arasındaki harfler, atlanan harflerin sayısını temsil eden bir sayı ile değiştirilebilir, örneğin "internationalization" için "i18n"de olduğu gibi, burada "18", kelimenin orta on sekiz harfini ("[ i]nternationalizatio[n]"). Bazen son harf de sayılır ve atlanır. Bu kelime kısaltmalarına bazen alfanümerik kısaltmalar, alfanümerik kısaltmalar veya sayısal kısaltmalar denir.

Tex Texin'e göre, bu türden ilk rakam, Digital Equipment Corporation (DEC) çalışanı Jan Scherpenhuizen'e soyadı hesap adı olamayacak kadar uzun olduğu için bir sistem yöneticisi tarafından verilen elektronik posta hesap adı olan "S12n" idi. 1985'e gelindiğinde, Jan'ın adını telaffuz edilemez bulan meslektaşları ona sözlü olarak "S12n" (ess-twelve-en) adını verdiler. Bu tür rakamların kullanımı DEC kurumsal kültürünün bir parçası haline geldi.[1]

Bir sayı, karakterin ondan önce veya sonra kaç kez tekrarlandığını da gösterebilir. Bu genellikle, W3 (World Wide Web) veya W3C'de (World Wide Web Konsorsiyumu) olduğu gibi, birkaç ardışık kelimenin aynı harfle başladığı bir adı veya tümceyi temsil etmek için kullanılır. " New Yorker " için " 212 ", "bilgi" için " 4-1-1 ", "yardım" için " 9-1-1 ", "temel giriş" için " 101 " gibi bazı numeronimler tamamen sayılardan oluşur. bir konuya" ve "Esrar" için " 420 ". Bu tür kelimeler, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana kullanımda olan 10-kodlu olanlar da dahil olmak üzere onlarca yıldır var olmuştur. Bazı yargı tüzüklerinin bölüm veya başlık numaraları, örneğin California ceza kanunundan 5150 ve 187 gibi rakamlara dönüşmüştür. Büyük ölçüde birçok Amerikan filminin ve televizyon programının yapımı Kaliforniya'da olduğundan, bu terimlerin kullanımı orijinal konumunun ve kullanıcı nüfusunun ötesine yayıldı.

Microsoft Encarta College Dictionary'nin editörü Anne H. Soukhanov, terimin orijinal anlamını bir telefon arama/sayısal tuş takımında "bir kelimeyi veya ismi heceleyen bir telefon numarası" olarak verir.[2]

Kelimelerin birden fazla anlamı olduğu durumlarda, bunun gibi kısaltmalar neredeyse her zaman[] onların bilgi işlem anlayışına atıfta bulunmak için kullanılır; örneğin, "küreselleşme" için G11n, küreselleşmenin sosyal eğilimini değil, küresel dağıtım için yazılım hazırlığını ifade eder.[3] Bazı durumlarda, uygun harf kullanımı, büyük harf I/i ve küçük harf L/l gibi harfleri ayırt etmeyi kolaylaştırır.

Ayrıca bakınız

  • Kategori:Harf-sayı birleşimi anlam giderme sayfaları
  • leet-speak
  • Phoneword, telefon numaralarını temsil etmek için kelimelerin kullanımı
  • -onim

Kaynakça

  1. ^ Tex Texin. "Origin Of The Abbreviation I18n". 28 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2005. 
  2. ^ Jeffrey McQuain (16 Eylül 2001). "Screening the Novel Words of Harry Potter". The New York Times. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2010. 
  3. ^ Thierry Sourbier (25 Ekim 2007). "Internationalization Encyclopedia globalization". i18n Encyclopedia. 30 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2007. 
  4. ^ "143 CLUB". Fred Rogers Center. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2018. 
  5. ^ "8 Minutes and 46 Seconds: How George Floyd Was Killed in Police Custody". The New York Times (İngilizce). 31 Mayıs 2020. ISSN 0362-4331. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "8 minutes, 46 seconds". St. Cloud Times (İngilizce). Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  7. ^ Faye Flam (23 Nisan 2010). "Iceland a hot spot of volcanic activity". The Philadelphia Inquirer. 3 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2010. Some scientists have come to abbreviate the volcano as E15, for the 15 letters that follow the E 
  8. ^ "Canonical XML". W3C. 13 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2007. 
  9. ^ "INTEROPERABILITY.net". 2 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2007. 
  10. ^ "a11yproject.com". 30 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2019. 
  11. ^ "Modularization of XHTML in XML Schema". W3C. 30 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2007. 
  12. ^ "p13n – Wiktionary". en.wiktionary.org. 15 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2019. 
  13. ^ "s{horte}n". s5n.pw. 29 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ a b "Localization vs. Internationalization". w3.org. 26 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  15. ^ "About". a16z.com. Andreessen Horowitz. 16 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  16. ^ "Kubernetes (K8s) README". Kubernetes. 12 Kasım 2020. 22 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi – GitHub vasıtasıyla. 
  17. ^ "What's the difference between k3s vs k8s". www.civo.com. 24 Eylül 2019. 27 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. K8s is just an abbreviation of Kubernetes ("K" followed by 8 letters "ubernete" followed by "s").  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  18. ^ "How Are Structured Logs Different From Events?". Honeycomb (İngilizce). 26 Haziran 2018. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk alfabesi</span> Türkçenin yazımında kullanılan alfabe

Türk alfabesi, Türkçenin yazımında kullanılan Latin alfabesi temelli alfabedir. 1 Kasım 1928 tarihli ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arap harfleri</span> Arap alfabesini temel alan yazı sistemi

Arap harfleri, 7. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren Emevi ve Abbasi imparatorlukları aracılığıyla Orta Doğu merkezli geniş bir alana yayılma olanağı bulmuş İslam dininin benimsendiği coğrafyalarda kabul gören, kökeni Arap alfabesine dayalı, ünsüz alfabesi türünde bir yazı sistemidir. Dünyada Latin alfabesinden sonra en çok kullanılan yazı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Fince</span> Sondan eklemeli Finlandiyanın resmi dili

Fince (

<span class="mw-page-title-main">Mosaic</span>

Mosaic, 1993-1997 yılları arasında National Center for Supercomputing Applications (NCSA) bünyesinde geliştirilmiş bir web tarayıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri</span> 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimi

Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri, 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimidir. W3C Konsorsiyumu tarafından kullanımı tavsiye edilen bir dosya biçimidir.

Düzeltme imi ya da düzeltme işareti (ˆ) ya da şapka işareti harflerin üzerine gelerek ses değerlerini incelten bir diyakritik işarettir. Yerine getirdiği işlev nedeniyle uzatma işareti adıyla, karıştırılan bir kavram olarak inceltme işareti olarak da adlandırılır. Üzerinde bulunduğu ünlüden önce gelen ünsüz harfi inceltir. Kural oluşturulurken kabul edilen bu durum genelgeçer olarak Türkçe diline yerleşmiştir. İnceltme işareti Kürtçe, Türkçe, Sırpça, Hırvatça, Esperanto, Fransızca, Norveççe, Rumence, Slovakça, Vietnamca, İskoçça, Portekizce, İtalyanca, Afrikaanca gibi dillerde;Farsça ve Japoncanın Latin harflerine aktarılmasında kullanılan diyakritik işaretlerden biridir.

Kısaltma, herhangi bir sözcük veya sözcük grubunu oluşturan harflerin bir kısmı kullanılarak oluşturulmuş kısa sözcük. Kısaltmalar tek bir harften oluşabildiği gibi, harf ve noktalama işaretlerinden veya noktalama işareti olmaksızın yan yana dizilmiş harflerden de meydana gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ayırıcı im</span>

Ayırıcı im, fonetik işaret veya diyakritik; telaffuz, ton ve diğer ayırıcı unsurları belirtmek için gliflere eklenen imdir. Örneğin Latin harflerine geçiş döneminde Türkçedeki ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz sesini karşılamak için yeni arayışlara gidilmiş ve mevcut S harfine sedil eklenerek Ş harfi elde edilmiştir. O > Ö veya A > Â ya da Y > Ý gibi harflerde ayırıcı imlere örnekler görülebilir.

Kaynak Tanımlama Çerçevesi, metadata model olarak tasarlanmış bir World Wide Web Consortium (W3C) spesifikasyonu olmasına rağmen, çeşitli sözdizim biçemlerinde bilgi modellemek için kullanılan genel bir metoda dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlıca</span> Osmanlı İmparatorluğunda kullanılan dil

Osmanlıca veya Osmanlı Türkçesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk anayasası olan 1876 tarihli Kânûn-ı Esâsî'de geçtiği hâliyle Türkçe, 13 ile 20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin yayıldığı bütün ülkelerde kullanılmış olan, Arapça ve Farsçanın etkisi altında kalan Türk dili. Alfabe olarak çoğunlukla Arap alfabesinin Farsça ve Türkçe için uyarlanmış bir biçimi kullanılmıştır. Halk arasında bazen bu dil dönemi için "Eski Türkçe" de kullanılmaktadır.

Latinizasyon (Romanizasyon) tabiri genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin alfabesine çevrilmesini ifade eder. Arapçanın Latin alfabesine çevirisi yapılırken bu uygulamaların hiçbirinde (fonetik alfabeler hariç) ortak bir uygulama geliştirilememiştir. Çünkü her ülke kendi harflerini esas alan bir çeviri sistemi benimsemiştir. Fakat yine de ana hatlarıyla genel kabul görmüş bazı sesler ve simgeler tercih edilmeye başlanmıştır. Ortak Türkçe alfabesi esas alınarak yapılan bir işaret sistemi büyük oranda geliştirilmiş durumdadır. Fakat yine de çeşitli ülkelerin, sesleri simgelerken kullandıkları harflerin değişik olması nedeniyle farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HTML5</span> web programlama dili HTMLnin en güncel sürümü

HTML5, İnternet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür. Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir. Kısaca H5 Google Chrome ve Safari tarayıcılarının güncel sürümleri üzerinde deneme aşamasında da olsa çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır. Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın, yine de fazladan yazılan kodların fonksiyonelliğini bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML5, bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır. Video paylaşım sitesi YouTube, deneme aşamasında HTML5'i kullanıcılarına sunmaktadır.

Akronim veya kısma ad, iki veya daha fazla sözcüğün baş harflerinden veya ilk birkaç harfinden oluşturulmuş kelime. Akronimler -ABD ve TBMM örneklerinde olduğu gibi- kısaltmalar şeklinde olabilmesinin yanı sıra radar, Aids ve İnterpol örneklerinde olduğu gibi kelimeleşmiş de olabilirler. Bazı kaynaklarda bir kelime gibi telaffuz edilemeyen, yani harfleri tek tek söylenen -AİHM, TDK gibi- kısaltmalar akronim kabul edilmezler.

Arnavutluk'ta araç plakaları bölge ulaşım müdürlükleri tarafından verilmektedir.

Cross-Origin Resource Sharing (CORS), bir web sayfası üzerindeki bazı kaynakların, kaynağın sunulduğu alan adının dışındaki bir alan adından istenebilmesine izin veren bir mekanizmadır. Bir web sayfası, özgürce kökler arası resimleri, stil sayfalarını, betikleri ve videoları ekleyebilmektedir. Ancak, bazı “alanlar arası” istekler, özellikle Ajax istekleri, Aynı Kök Politikası nedeniyle varsayılan olarak yasaklanmıştır.

Bilgi işlemde gettext, Unix benzeri bilgisayar işletim sistemlerinde çok dilli programlar yazmak için yaygın olarak kullanılan bir uluslararasılaştırma ve yerelleştirme sistemidir. Gettext'in temel faydalarından biri, programlamayı çevirmekten ayırmasıdır. Gettext'in en sık kullanılan uygulaması, 1995 yılında GNU Projesi tarafından yayınlanan GNU gettext'idir .Çalışma zamanı kitaplığı libintl'dir. Gettext, çok sayıda isim türü için farklı dizeler kullanma seçeneği sunar, ancak dilbilgisel cinsiyet için desteği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararasılaştırma ve yerelleştirme</span>

Bilgi işlemde, uluslararasılaştırma ve yerelleştirme, genellikle i18n (internationalization) ve L10n (localization) olarak kısaltılır, bilgisayar yazılımını farklı dillere, bölgesel özelliklere ve bir hedef yerel ayarın teknik gereksinimlerine uyarlamanın araçlarıdır. Uluslararasılaştırma, bir yazılım uygulamasının mühendislik değişiklikleri olmaksızın çeşitli dillere ve bölgelere uyarlanabilmesi için tasarlama sürecidir. Yerelleştirme, metni çevirerek ve yerel ayara özel bileşenler ekleyerek uluslararasılaştırılmış yazılımı belirli bir bölge veya dile uyarlama sürecidir. Yerelleştirme, uluslararasılaştırmanın sağladığı altyapıyı veya esnekliği kullanır.

Kubernetes yazılım dağıtımını, ölçeklendirmeyi ve yönetimini otomatikleştirmek için açık kaynaklı bir yerleştirme düzenleme sistemidir. Google başlangıçta Kubernetes'i tasarladı, ancak artık Cloud Native Computing Foundation projeyi sürdürmektedir.

Bir belge türü beyanı veya DOCTYPE, belirli bir XML veya SGML belgesini bir belge türü tanımıyla (DTD) ilişkilendiren bir talimattır. 4.0). Belgenin serileştirilmiş biçiminde, belirli bir sözdizimine uyan kısa bir işaretleme dizisi olarak ortaya çıkar.

ISO 4, seri yayın başlıklarının, yani düzenli taksitler halinde yayınlanan bilimsel dergiler gibi yayınların başlıklarının kısaltılması için tek tip bir sistem tanımlayan uluslararası bir standarttır.