İçeriğe atla

Nujood Ali

Nujood Ali (Arapça نجود علي)(d. 1998), Yemen'de zorla evlilik ve çocuk evliliğine karşı başlatılan hareketin sembolü olan kişidir. On yaşındayken, geleneğe karşı çıkarak boşandı. Kasım 2008'de, Amerikan kadın dergisi Glamour Nujood Ali'yi ve avukatı Shada Nasser'i Yılın Kadınları ilan etti. Ali'nin cesareti, Hillary Clinton ve Condoleezza Rice gibi ünlü isimler tarafından takdirle karşılandı.

Ali'nin avukatı,1964 doğumlu Shada Nasser, bir feminist ve İnsan hakları uzmanıdır ve Ali'nin avukatlığını yapmasıyla övgüye değer bulunmuştur. Ali, Delphine Minoui ile birlikte "Ben Nujood, 10 Yaşında ve Boşanmış" adlı bir kitap da yazmıştır.

Biyografi

Nujood Ali,annesi ile babası onu Faez Ali Thamer adlı otuzlu yaşlarında bir adamla evlendirdiğinde henüz dokuz yaşındaydı. Sürekli olarak kocasının ailesi tarafından dövülen ve kocası tarafından tecavüz edilen Ali, 2 Nisan 2008'de, düğünden iki ay sonra evden kaçtı. Babasının ikinci eşinin tavsiyesi üzerine, boşanma davası açmak için hemen mahkemeye gitti. Yarım gün geçtikten sonra Ali'nin durumu, Mohammed al-għadha adlı bir hakimin ilgisini çekti. Mohammed al-għadha ona kalıcı yer temin etti ve hem babasının hem de kocasının tutuklanmasını sağladı.

Shada Nasser, Ali'yi savunmayı kabul etti. Onun için bu durum, Sana'a'da 1990'lı yıllarda bir kadın tarafından yönetilen ilk Yemen hukuk bürosunu açmasıyla başlayan mücadelenin devamıydı. Kadın mahkûmlara hizmet vererek müvekillerini destekledi.

Yemen yasalarına göre bir kız yaşı kaç olursa olsun nikâh masasına oturabilir, ama cinsel ilişkiye girecek yaşa gelmeden önce ilişkide bulunması yasaktır. Mahkemede Nasser, Ali'nin evliliğinin yasalara aykırı olduğunu, çünkü Ali'nin tecavüze uğradığını savundu. Ali,mahkemenin üç ila beş yıl arası bir süre zarfı sonrasında kocasıyla yaşamaya devam etmesi yönündeki teklifini reddetti. 15 Nisan 2008'de mahkeme boşanma hükmünü verdi.

Davanın ardından Ali, Sana'a'nın bir mahallesinde ailesiyle yeniden yaşamaya başladı. 2008 sonbaharında, avukat olma amacıyla okula başladı. Ali'nin yaşam öyküsü 2009'da yayınlandı ve kitabın uluslararası satışından gelen yayın hakkı gelirlerinin Ali'nin okul masrafları için kullanılması planlandı; ama Ali okula düzenli olarak gidemedi. Olay dolayısıyla Yemen hakkında olumsuz haberler yapan dünya basını nedeniyle, Mart 2009'da Ali'nin pasaportuna el konuldu ve Viyana, Avusturya'daki Dünya Kadın Ödülü törenine katılması engellendi. Kitaptan elde edilen gelirin aileye gidip gitmediği de medyada merak konusu oldu.

2010'da, Ali'nin ailesi, Ali'nin Fransız yayınevi yardımıyla aldıkları iki katlı yeni bir evde yaşıyor ve binanın zemin katında işlettikleri bakkal ile yaşamını sürdürüyordu. O zamanlar, Ali ve küçük kardeşi tam zamanlı olarak özel okula gidiyordu. Yayınevi sahipleri Yemen yasalarına göre Ali'ye şahsen para veremiyorlardı, bu yüzden Ali 18 yaşına gelinceye kadar babasına, Ali'ye ve eğitimine harcamak üzere ayda 1000 dolar vermeyi kararlaştırdılar.

Ali'nin yaşam öyküsünün İngilizce versiyonu Mart 2010'da yayınlandı. Çalışmayı tanıtan New York Times gazetesi serbest kürsü yazarı Nicholas Kristof, terörizm, çok eşlilik ve çocuk evlilikleri gibi sosyal problemlerle ilgili farkındalık yaratması açısından çalışmayı takdir etti ve şunları not etti, "Nujood gibi küçük kızlar teröristleri alt etme konusunda füzelerden daha etkili olabilir". Gerçekten de, Ali'nin yaşadığı olayın tanınır hale gelmesinin diğer çocuk evliliği olaylarının üstüne gidilmesi konusunda sarf edilen çabaların artırılmasını teşvik ettiği söyleniyor. Tıpkı, 13.000 dolar karşılığında babası tarafından orta yaşlı bir adamla zorla evlendirilen sekiz yaşındaki Suudi kızın 2009'da boşanmasının sağlanması gibi.

2013'te Ali yaptığı basın açıklamasında,babasının onu evden kovduğunu ve yayıncılardan elde edilen paranın büyük bir kısmına el koyduğunu söyledi. Babası,küçük kız kardeşi Haifa'yı da evlendirdi. Ali'nin eğitimi için ayrılan parayı da kendisine iki yeni eş almak için harcadı ve haaretz.com'a göre, Haifa'yı para karşılığında daha yaşlı bir adamla evlendirdi. Ali'nin eski kocası ona aylık yalnızca 30 dolar nafaka ödüyor.

2015 itibarıyla, şu anda on altı yaşında olan Ali, ismini gayriresmî olarak <nowiki>gizli anlamına gelen Nujood'dan, gökyüzündeki yıldızlar anlamına gelen Nojoom'a çevirdi.

Bibliyografi

2010 - I Am Nujood, Age 10 and Divorced, New York, 2010 (ISBN 978-0307589675)

Kaynakça

Ayrıca bakınız

  • Rozenn Nicolle "La petite divorced of Yemen", Libération, 31 January 2009
  • "A Yemeni 10 years among women of the year," Le Nouvel Observateur, 11 November 2008
  • Delphine Minoui, "Nojoud, 10 years, divorced in Yemen", Le Figaro, 24 June 2008
  • Cyriel Martin, "Yemen: a girl of 8 years gets a divorce," Le Point, 16 April 2008
  • Carla Power, "Ali & Nujood Shada Nasser: The Voices for Children," Glamour, December 2008

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boşanma</span> Evlilik birliğinin sona ermesi

Boşanma, evliliğin yasal olarak sona ermesidir. Günümüzde daha yaygın olmakla birlikte, eski çağlardan beri bütün toplumlarda boşanmaya rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Albert (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (1993–2013)

II. Albert, Belçika'nın 6. kralı. 9 Ağustos 1993 - 21 Temmuz 2013 tarihleri arası kral olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">William Wyler</span> Alman asıllı Amerikalı film yönetmeni, yapımcı ve senarist (1902-1981)

William Wyler, Amerikalı sinema yönetmeni. 1920'de Hollywood'a gitti ve 1926'da çevirdiği ilk filmi Lazy Lightning den beri sürekli olarak film çevirdi. Oldukça üretken olan Wyler, aynı zamanda amerikan sinemasının en büyük ustalarından ve dünyadaki ilk sinema eleştirmenlerinden biridir. Filmlerinde her sahneyi onlarca defa çekmesi ve tam bir yer, hikâye, ekip kontrolü istemesiyle bilinirdi. Bu mükemmeliyetçiliği onun hem halk hem de eleştirmenler tarafından çok başarılı kabul edilmesiyle ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Diana (Galler prensesi)</span> III. Charlesın ilk eşi (1981–1996)

Galler Prensesi Diana, Britanya kraliyet ailesinin bir üyesi, Kral III. Charles'ın ilk eşi ve Birleşik Krallık tahtının veliahtı Galler Prensi Prens William ile Sussex dükü Prens Harry'nin annesidir. Diana'nın aktivistliği onu daha bir tanınır kılmış ve ona kalıcı bir popülerlik kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Osmanoğlu</span>

Ayşe Sultan veya Ayşe Osmanoğlu, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'in kızıdır. 1960'ta Babam Sultan Abdülhamid adıyla yayımladığı hatıralarıyla ün kazanmıştır. Ubıh olan annesi Dördüncü Kadınefendi Müşfika Kadınefendi'dir.

Nadire Seden Kutlubay ya da bilinen adıyla Seden Gürel, Türk şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiliğin evliliğe bakış açısı</span>

Yahudilikte evlilik, Tanrı'nın müdahil olduğu bir Yahudi erkek ve bir Yahudi kadın arasında yapılan birleşme anlaşmasının belgelenmesidir. Evliliğin tek koşulu çocuk yapmak olmamasına rağmen bu emrin yerine getirilmesi beklenir. Esas merkezi odak kadın ile erkeğin ilişkisidir. Ruhani anlamda evlilik, kadın ile erkeğin ruhlarının bir bütün olmasıdır. Bu sebeple evlenmemiş adam "tam" sayılmaz çünkü ruhu henüz tamamlanmamıştır ve yarımdır.

<span class="mw-page-title-main">Fehime Sultan</span>

Fehime Sultan, Osmanlı Sultanı V. Murad'ın kızı.

Hatice Sultan, Osmanlı Sultanı V. Murad’ın kızı.

Fatma Sultan III. Ahmed ile Emetullah Kadın'ın kızı. Nevşehirli Ibrahim Paşa'nın eşi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri geleneksel ve dinsel birçok nedenden dolayı kısıtlıdır. Bu tutum Tanzimat Dönemi'ne kadar devam etmiş olup Tanzimat döneminin getirdiği eşitlik anlayışı kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklere de yansımıştır. Tanzimat döneminde kâğıt üzerinde eşitlik sağlansa bile uygulamada önceki tutum devam etmiştir. Osmanlı'da hukuk kurallarının İslami kaynaklarca belirlenmesi kadın hakları üzerinde de etkisini göstermiştir. Ayrıca Türklerin Orta Asya kökenli olmasından dolayı İslamiyet öncesi dönemlerdeki Türk kültürü, Osmanlı döneminde kadınların sahip oldukları hakların kısıtlı olmasına neden olmuştur. Teokratik ve monarşik rejimli Osmanlı İmparatorluğu'nda şeriat hükümlerinin etkili olması kadınları ev yaşamına itmiştir. Osmanlı'da miras konusunda da kadınların erkeklere oranla daha az miras payına sahip olduğu gözlenmiştir. Osmanlı Mahkemelerinde 2 kadın ancak bir erkeğe denk tutulmuş, dini eğitimde ise kız-erkek ayrımı yapılmayıp kız çocukları sıbyan mekteplerinde eğitim görmüşlerdir. Köydeki kadınlar ise erkekler gibi tarlalarda çalışarak evini yönetip, halı ve kilim dokumasına karşın asla erkekler ile eşit haklara sahip olmamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Sultan (Abdülmecid'in kızı)</span> Osmanlı prensesi (1840-1882/4), 1. Abdülmecidin kızı

Fatma Sultan, Sultan Abdülmecid'in ve Gülcemal Kadınefendi'nin kızı, V. Mehmed kız kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Arap toplumunda kadın</span> kadının Arap toplumunda rolü ve etkisi

Arap dünyasındaki kadınlara ve dünyanın diğer alanlarındaki Feminist görüşe göre, Arap kadınların tarih boyunca ayrımcılığa maruz kaldıkları, özgürlük ve haklarının kısıtlamalara tabi oldukları yönündedir. Bu uygulamalardan bazıları dini inançlara dayanıyor ancak sınırlamaların birçoğu kültüreldir ve geleneğin yanı sıra dinden kaynaklanmaktadır. Kadın hakları ve hürriyetlerine engel oluşturan bu ana kısıtlamalar, ceza adaleti, ekonomi, eğitim ve sağlık konularıyla ilgili kanunlara da yansımaktadır.

İran'da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.

Mihrimah Sultan, Osmanlı Padişahı II. Mahmud ile Hoşyar Kadın'ın kızı, sonrasındaki padişahlar I. Abdülmecid ile Abdülaziz'in üvey kız kardeşidir.

Mihriban Mihrişah Sultan Osmanlı prensesi, tahtın varisi Sultan Abdülaziz'in oğlu Yusuf İzzeddin Efendi ile Leman Hanım'ın kızıdır. Müslüman aleminin son halifesi II. Abdülmecid ve Şehsuvar Hanım'ın oğlu Şehzade Ömer Faruk'un ikinci eşidir.

Dürriye Sultan, Osmanlı prensesi. Sultan V. Mehmed'in oğlu Şehzade Mehmed Ziyaeddin'in kızıdır.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

<i>Bergen</i> (film) 2022 yapımı Türk biyografik dram filmi

Bergen, 4 Mart 2022 tarihinde vizyona girmiş olan, senaryosunu Sema Kaygusuz ve Yıldız Bayazıt'ın kaleme aldığı, yönetmenliğini Mehmet Binay ve Caner Alper ikilisinin yaptığı, Farah Zeynep Abdullah'ın başrolünde yer aldığı biyografik ve dram türündeki Türk yapımı sinema filmi. Şarkıcı Bergen'in hayat hikâyesi anlatılmaktadır. Filmde Erdal Beşikçioğlu'nun canlandırdığı Bergen'in katili Halis Serbest'in adı geçmemiştir. Ayrıca katil Halis Serbest'in yaşadığı memleketi Adana Kozan'da film gösterime girdikten kısa süre sonra sinemalardan kaldırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, filmin şiddet içerdiği için gösterime girmediğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Annie Ernaux</span> Fransız yazar (d. 1940)

Annie Ernaux doğum adıyla Annie Duchesne, Fransız yazar ve edebiyat profesörüdür.