İçeriğe atla

Nuh Gönültaş

Nuh Gönültaş
Doğum1966
Ankara, Türkiye
EğitimEge Üniversitesi
Basın Yayın Yüksek Okulu
MeslekGazeteci, yazar

Nuh Gönültaş, (d. 1966, Ankara) gazeteci, yazar.

1966 Ankara doğumlu olan Nuh Gönültaş, ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda 1988 yılında mezun oldu. Tercüman gazetesi İzmir Bürosu'nda 1987 yılındaki stajyer olarak gazeteciğe başlayan Nuh Gönültaş, buradaki bir yıllık çalışmasının ardından Zaman Gazetesi'nde muhabir olarak çalışmaya başladı ve 5 yıl boyunca TBMM'de Parlamento muhabirliği yaptı. Aynı yıllarda Zaman gazetesinde köşe yazarlığına başladı. 1997-1998 yıllarındaki ABD'deki lisan eğitimi dolayısıyla yazarlığa bir süre ara verdi.[1] 2002 yılı sonlarında Zaman'daki köşe yazarlığından ayrılarak Tercuman gazetesinde yazmaya başladı. Tercüman Gazetesi'nin Bugün’e dönüşmesiyle burada köşe yazarlığı yaptı.[2] Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2007 yılında Yılın Köşe Yazarı Ödülü'ne layık görülen yazar, evli ve üç çocuk babasıdır.

6 Haziran 2007'deki "Erlerimiz savaşıyor, subaylarımız nerede?" başlıklı yazısıyla[3] gündeme gelerek sert eleştiriler[4][5][6] almıştır. Taha Kıvanç kendi köşesinde,[7] yazısından bir gün sonra izne ayrılan Gönültaş'ın aşırı tepkileri hak etmediğini, Gönültaş'ın yazısına cevaptan çok soru hâkim olduğunu, benzer soruları aynı tarihlerde Vatan'dan Necati Doğru "Milletin oğulları şehit! Vekili liste sarhoşu! Komutanı suspus!" yazısı ile[8] ve Hürriyet'ten Oktay Ekşi "Hesabını kim verecek?" yazısı ile[9] sorduğunu ifade etmiştir. Aksiyon dergisi Gönültaş'ın yazısında "Elle tutulur bir terörle mücadele planı olmadığını, iki aylık temel eğitim almış erlerle terör mücadelesi vermenin yeterli olamayacağını" söylediğini belirterek, yazarın yazdıklarının tamamını değerlendirince maksadın açıkça ortaya çıktığını savunmuş, bazı medya organlarında yazının sadece belli cümleleri alınarak değerlendirilmesini ve Fethullah Gülen ile bağlantı kurulmaya çalışılmasını eleştirmiştir.[10] Son olarak Nuh Gönültaş internet kanalı ile hakkındaki iddialara cevap vererek “Terörle mücadele, bu iş için özel yetiştirilmiş subayların işidir.” sözünün “Subaylar neden ölmüyor?” biçiminde yorumlanmasını provokasyon ve bir andıç olayı olayı olarak değerlendirmiş, yazılarında Fethullah Gülen'in telkini olduğu tezini yalanlamıştır.[11]

Gönültaş 1 Kasım 2017 tarihinde Gazeteci ve Yazarlar Vakfına (GYV) yönelik 112 kişiyi kapsayan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. GYV 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Gülen Cemaati ile ilişkili olduğu gerekçesi ile kapatılmıştır. Gülen Cemaati darbe girişimi sonrasında Türkiye tarafından terör örgütü olarak ilan edilmiştir (FETÖ).

Gönültaş 9 Kasım 2017 tarihinde terör örgütü üyeliği gerekçesi ile tutuklanmıştır.

Eserleri

Kaynakça

  1. ^ "Yazar Biyografi". Zaman. 1 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009. 
  2. ^ "Bugün transfer günü". internethaber.com. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009. 
  3. ^ "Erlerimiz savaşıyor, subaylarımız nerede?". gasteci.com. 8 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  4. ^ "Subaylar nerede imiş!". Hürriyet. 13 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  5. ^ "Çölaşan'ın ömrüne bereket!". Radikal. 11 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  6. ^ "Fazlı Köksal'dan Gazeteci Nuh Gönültaşa Mektup". turkocagi.org.tr. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. []
  7. ^ "İzin". Yeni Şafak. 28 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  8. ^ "Milletin oğulları şehit! Vekili liste sarhoşu! Komutanı suspus!". Gazete Vatan. 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  9. ^ "Hesabını kim verecek?". Hürriyet. 11 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 
  10. ^ "Namaz haberleri Aydın Doğan Bey'i de üzmüştür". Aksiyon. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. []
  11. ^ "Ben Şehit Yüzbaşı´nın askeriydim". haber7.com. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fethullah Gülen</span> Türk vaiz ve yazar

Fethullah Gülen, Fethullahçıların lideri olan Türk vaiz, yazar ve eski imamdır. 28 Şubat sürecinde, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü; Gülen ve örgütlenmesi hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, Gülen bir örgütün lideriydi ve liderlik ettiği örgütün mensupları Türk emniyet birimlerine sızmaktaydı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu raporu aldıktan 3 gün sonra, 21 Mart 1999'da; sağlık problemlerini sebep gösteren Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. O tarihten bu yana Pensilvanya eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emin Çölaşan</span> Türk gazeteci

Mustafa Emin Çölaşan, Türk gazeteci ve yazardır.

Nurettin Veren, Ulusal Kanal'da yayınlanan Aydınlık Kürsü adlı programın eski yapımcısı ve Yeni Akit gazetesi eski yazarı.

Ulusalcılık, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Ulusalcılık sözcüğü aynı zamanda Atatürk milliyetçiliğinin bir diğer ismi olarak da kullanılmıştır. Günümüz siyasetinde ortak bir tanımı olmayıp, çoğunlukla sol pozisyonda yer alan milliyetçi görüşe sahip Kemalistleri tanımlamakta kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu tarafından ise "ulusalcılık" ve "milliyetçilik" sözcükleri eş anlamlı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu İsmail</span> Türk yazar ve gazeteci

Hekimoğlu İsmail, Türk emekli astsubay, yazar, gazeteci ve köşe yazarı.

Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet gazetesinin 5. sayfasında Politika Günlüğü isimli köşenin yazarı.

Ayşe Nazlı Ilıcak, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Selahattin Duman, Türk gazeteci, köşe yazarı. Annesi Nimet Duman ve babası Dr. Abdullah Duman'dı.

Güler Kömürcü, gazeteci, yazar

Hüseyin Gülerce, köşe yazarı, öğretmen, kitap yazarı.

Leyla İpekçi, Türk gazeteci, senarist ve yazar.

Emre Uslu, Fetullahçı eski emniyet amiri, gazeteci ve yazar. ABD'nin Virginia eyaletinin Fairfax kentinde yaşamaktadır.

Eyüp Can Sağlık, gazeteci, yazar, Radikal gazetesinin son yayın yönetmeni.

Fethullah Gülen Davası, 1999 yılında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma neticesinde, 22 Ağustos 2000 tarihinde Fethullah Gülen aleyhine laik devlet yapısını değiştirerek dini kurallara dayalı bir devlet kurmak suçuyla açılan davadır. İddianamaye göre Gülen; ''laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni sona erdirip, yerine şer'i yasaların hakim olduğu İslam devletini kurmak için okullarında beyinlerini yıkadığı gençlik ile oluşturacağı toplumu kullanmayı'' planlamıştır.

Ergun Babahan, Türk gazeteci, köşe yazarı ve televizyoncudur.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

Aziz Okay Gönensin, Türk gazeteci, yazar, televizyoncu.

Fethullahçılar, Fethullah Gülen’in telkinleri ile bir araya gelen insanların oluşturduğu, 1960’ların sonunda İzmir’de ortaya çıkan, Said Nursi temelli öğretiye dayalı İslami bir cemaat ve istihbarat örgütüdür. Özünde ve hedefinde laiklik karşıtı ve şeriatçı bir yapıya, dışa dönük ise ılımlı ve zararsız görünüme sahip olan cemaat, dini faaliyetlerinin yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal kurumlarında meşru ve gayrimeşru yollarla hakimiyet sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini kendi ideolojisine göre dizayn etmeyi hedeflemektedir.

Fethullah Gülen'in çeşitli konuları ele alan çok sayıda kitap, makale, kaset, görüntülü video ve şiirleri mevcuttur. Eserlerinde, dini öğretisinin etkisini görmek mümkündür ve genellikle dini felsefe ve bakış açısını konu almaktadırlar. Eserleri başta İngilizce, Arapça, Almanca, İspanyolca ve Rusça olmak üzere değişik dillere çevrilmiştir. Ayrıca Gülen hakkında birçok biyografi, inceleme kitapları yayınlanmış ve yurtdışındaki çeşitli üniversitelerde hakkında akademik konferanslar yapılmış ve bu konferanslarda 200'e yakın tebliğ sunulmuştur. Ayrıca, Fethullah Gülen'e ait olan Kırık Mızrap adlı şiir kitabından alınan 11 şiir; 2005 yılında Ahmet Özhan tarafından Hüzünlü Gurbet albümünde yorumlanmıştır.

Aydoğan Vatandaş, Türk gazeteci ve yazardır. Aksiyon dergisi, Zaman, Yeni Hayat ve Today's Zaman gazeteleri eski muhabir ve köşe yazarı. Günümüzde The Huffington Post'ta yazmaktadır. Ergenekon terör örgütü terimini ilk kullanan kişi olan yazarın fuatavni Twitter hesabını yöneten kişilerden olduğu iddia edilmektedir. Türkiye hükûmeti tarafından terör örgütü olarak nitelendirilen Gülen Hareketinin üst düzey yöneticilerinden olduğu öne sürülmüştür.