Nuh Gönültaş
Nuh Gönültaş | |
---|---|
Doğum | 1966 Ankara, Türkiye |
Eğitim | Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu |
Meslek | Gazeteci, yazar |
Nuh Gönültaş, (d. 1966, Ankara) gazeteci, yazar.
1966 Ankara doğumlu olan Nuh Gönültaş, ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda 1988 yılında mezun oldu. Tercüman gazetesi İzmir Bürosu'nda 1987 yılındaki stajyer olarak gazeteciğe başlayan Nuh Gönültaş, buradaki bir yıllık çalışmasının ardından Zaman Gazetesi'nde muhabir olarak çalışmaya başladı ve 5 yıl boyunca TBMM'de Parlamento muhabirliği yaptı. Aynı yıllarda Zaman gazetesinde köşe yazarlığına başladı. 1997-1998 yıllarındaki ABD'deki lisan eğitimi dolayısıyla yazarlığa bir süre ara verdi.[1] 2002 yılı sonlarında Zaman'daki köşe yazarlığından ayrılarak Tercuman gazetesinde yazmaya başladı. Tercüman Gazetesi'nin Bugün’e dönüşmesiyle burada köşe yazarlığı yaptı.[2] Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2007 yılında Yılın Köşe Yazarı Ödülü'ne layık görülen yazar, evli ve üç çocuk babasıdır.
6 Haziran 2007'deki "Erlerimiz savaşıyor, subaylarımız nerede?" başlıklı yazısıyla[3] gündeme gelerek sert eleştiriler[4][5][6] almıştır. Taha Kıvanç kendi köşesinde,[7] yazısından bir gün sonra izne ayrılan Gönültaş'ın aşırı tepkileri hak etmediğini, Gönültaş'ın yazısına cevaptan çok soru hâkim olduğunu, benzer soruları aynı tarihlerde Vatan'dan Necati Doğru "Milletin oğulları şehit! Vekili liste sarhoşu! Komutanı suspus!" yazısı ile[8] ve Hürriyet'ten Oktay Ekşi "Hesabını kim verecek?" yazısı ile[9] sorduğunu ifade etmiştir. Aksiyon dergisi Gönültaş'ın yazısında "Elle tutulur bir terörle mücadele planı olmadığını, iki aylık temel eğitim almış erlerle terör mücadelesi vermenin yeterli olamayacağını" söylediğini belirterek, yazarın yazdıklarının tamamını değerlendirince maksadın açıkça ortaya çıktığını savunmuş, bazı medya organlarında yazının sadece belli cümleleri alınarak değerlendirilmesini ve Fethullah Gülen ile bağlantı kurulmaya çalışılmasını eleştirmiştir.[10] Son olarak Nuh Gönültaş internet kanalı ile hakkındaki iddialara cevap vererek “Terörle mücadele, bu iş için özel yetiştirilmiş subayların işidir.” sözünün “Subaylar neden ölmüyor?” biçiminde yorumlanmasını provokasyon ve bir andıç olayı olayı olarak değerlendirmiş, yazılarında Fethullah Gülen'in telkini olduğu tezini yalanlamıştır.[11]
Gönültaş 1 Kasım 2017 tarihinde Gazeteci ve Yazarlar Vakfına (GYV) yönelik 112 kişiyi kapsayan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. GYV 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Gülen Cemaati ile ilişkili olduğu gerekçesi ile kapatılmıştır. Gülen Cemaati darbe girişimi sonrasında Türkiye tarafından terör örgütü olarak ilan edilmiştir (FETÖ).
Gönültaş 9 Kasım 2017 tarihinde terör örgütü üyeliği gerekçesi ile tutuklanmıştır.
Eserleri
- Gurbet Lahikası
- Mason/Dul Kadının Çocuğu
- Bush ve Evanjelizm'in Mesih Planı
- Derin Vatan / Yenilgi Yenilgi Büyümen Zaferler Ülkesi...
- Dijital Röntgenci / Sam Amca'nın Soğuk Nefesi (Eşref Günaydın ile birlikte kaleme almıştır. )
- Derin Devlet (Erol Mütercimler, Ömer Lütfi Mete, Erol Bilbilik, John Pilger, Emin Gürses, Deniz Ülke Arıboğan, İbrahim Karagül, Mahir Kaynak, Cem Küçük ile birlikte kitabın yazar kadrosunda yer almıştır.)
Kaynakça
- ^ "Yazar Biyografi". Zaman. 1 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009.
- ^ "Bugün transfer günü". internethaber.com. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009.
- ^ "Erlerimiz savaşıyor, subaylarımız nerede?". gasteci.com. 8 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.
- ^ "Subaylar nerede imiş!". Hürriyet. 13 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.
- ^ "Çölaşan'ın ömrüne bereket!". Radikal. 11 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.
- ^ "Fazlı Köksal'dan Gazeteci Nuh Gönültaşa Mektup". turkocagi.org.tr. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.[]
- ^ "İzin". Yeni Şafak. 28 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.
- ^ "Milletin oğulları şehit! Vekili liste sarhoşu! Komutanı suspus!". Gazete Vatan. 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.
- ^ "Hesabını kim verecek?". Hürriyet. 11 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.
- ^ "Namaz haberleri Aydın Doğan Bey'i de üzmüştür". Aksiyon. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.[]
- ^ "Ben Şehit Yüzbaşı´nın askeriydim". haber7.com. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009.