İçeriğe atla

Nubar Paşa

Nubar Paşa
1. Mısır başbakanı
Görev süresi
16 Nisan 1894 - 12 Kasım 1895
Hükümdar II. Abbas Hilmi Paşa
Yerine geldiğiRiyaz Paşa
Yerine gelenMustafa Fehmi Paşa
Görev süresi
10 Ocak 1884 - 9 Haziran 1888
Hükümdar Tevfik Paşa
Yerine geldiğiMuhammed Şerif Paşa
Yerine gelenRiyaz Paşa
Görev süresi
28 Ağustos 1878 - 23 Şubat 1879
Hükümdar İsmail Paşa
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Yerine gelenİsmail Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 1825
İzmir, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 14 Ocak 1899
Paris, Fransa
Çocuk(lar) Boğos Nubar Paşa

Nubar Paşa (Arapçaنوبار باشا‎ Nubar Başa, ErmeniceՆուպար Փաշա; d. 1825, İzmir - ö. 14 Ocak 1899, Paris), Ermeni asıllı Mısırlı devlet adamıydı.[1]

Nubar Ocak 1825'te İzmir'de doğdu. Kendisi, Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın etkili bir bakanı olan Bogos Yusufyan'ın akrabası olan Mgrdiç adlı bir Ermeni tüccarın oğludur. Bogos Bey, akrabasına verdiği sözü yerine getirerek Nubar'ı eğitilmek üzere Cizvitler'e gönderdi. On sekiz yaşından önce Mısır'a gitti ve on sekiz ay sonra hem ticaret hem de dışişleri bakanı olan Bogos Bey'e sekreter olarak hizmet verdikten sonra Mehmed Ali Paşa'nın ikinci katibi oldu. 1845 yılında halefi Kavalalı İbrahim Paşa'nın ilk sekreteri oldu ve ona Avrupa'ya yaptığı özel bir ziyarette eşlik etti.

1848'de İbrahim'in yerine gelen I. Abbas Hilmi Paşa, aynı şekilde Nubar'ı himaye etti ve 1850 yılında, Mısır'da Mehmed Ali Paşa ailesinin güvence altına alındığı antlaşmanın koşullarından kaçınmaya çalışan Osmanlı sultanının iddialarına direnmek için Londra'ya gönderdi. Burada çok başarılı oldu ve bey unvanı verildi; 1853'te benzer bir görev için Viyana'ya gönderildi ve 1854 Temmuz'unda I. Abbas Hilmi Paşa'nın ölümüne kadar orada kaldı.

Yeni vali Said Paşa, bir keresinde onu görevden aldı, ancak iki yıl sonra baş sekreteri olarak atadı ve daha sonra Mısır'dan Hindistan'a kadar önemli bir taşımacılık hizmeti verdi. Burada esas olarak Kahire ve Süveyş arasındaki demiryolu iletişiminin tamamlanmasında etkiliydi ve kaynağın hazırlığı ile birlikte güçlü örgütlenme yeteneği sergiledi. İkinci kez Said Paşa tarafından görevden alınmasının ardından tekrar Viyana'ya gönderildi ve bir süre sonra Said Paşa'ya baş sekreter olarak geri döndü.

Kaynakça

  1. ^ Former Prime Ministers, Arab Republic of Egypt: Cabinet of Ministers, 14 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 27 Ekim 2022 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Riyaz Paşa
Mısır Başbakanı
1894-1895
Sonra gelen:
Mustafa Fehmi Paşa
Önce gelen:
Muhammed Şerif Paşa
Mısır Başbakanı
1884-1888
Sonra gelen:
Riyaz Paşa
Önce gelen:
Yeni makam
Mısır Başbakanı
1878-1879
Sonra gelen:
İsmail Paşa

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Rauf Paşa</span> 168. Osmanlı sadrazamı

Mehmet Emin Rauf Paşa iki kez II. Mahmud ve üç kez Abdülmecid döneminde toplam 5 kez 14 sene 7 ay 36 gün sadrazamlık yapmış olan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kavalalı Mehmed Ali Paşa</span> Mısır ve Sudanın ilk Osmanlı valisi

Kavalalı Mehmed Ali Paşa, Osmanlı paşası ve Mısır eyaletinin valisi, Kavalalılar Hanedanı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa</span> 136. Osmanlı sadrazamı

Yirmisekizzade Mehmet Said Paşa veya diğer tanınan adıyla Mehmed Said Efendi, III. Osman saltanatında 25 Ekim 1755 - 1 Nisan 1756 tarihleri arasında beş ay yedi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Mehmet Sait Galip Paşa, Osmanlı diplomatı, yerel idarecisi ve II. Mahmud saltanatında 13 Aralık 1823 - 14 Eylül 1824 tarihleri arasında dokuz ay iki gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Mehmed Paşa</span> 178. Osmanlı sadrazamı

Reşid Mehmed Paşa II. Mahmud saltanatında 28 Ocak 1829 - 18 Şubat 1833 tarihleri arasında dört yıl yirmi bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koca Hüsrev Mehmed Paşa</span> 179. Osmanlı sadrazamı

Koca Hüsrev Mehmed Paşa, Abdülmecid saltanatında 2 Temmuz 1839-29 Mayıs 1840 tarihleri arasında on bir ay yedi gün sadrazamlik yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Koca Hüsrev Mehmed Paşa 1811-1818 arasında ve 1823-1827 dönemlerinde kaptan-ı derya olarak iki dönem görev yapmıştır. Yeni kurulan Asakiri Mansuriye'nin kurucu seraskerliğini yapmıştır. Ayrıca birçok eyalet valiliğinde de bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kâmil Paşa</span> 188. Osmanlı sadrazamı

Yusuf Kâmil Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nda görev yapmış Türk devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Rıfat Paşa</span> Diplomat ve devlet adamı

Sadık Rıfat Paşa, iki kez Osmanlı Hariciye Nazırlığı yapmış diplomat ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kavalalı İbrahim Paşa</span> Mısırlı general ve Mısır ve Sudan valisi (1789-1848)

Kavalalı İbrahim Paşa, kazandığı askeri başarılarla Mısır'da Kavalalı yönetiminin yerleşmesinde önemli rol oynayan Mısır valisi.

<span class="mw-page-title-main">I. Abbas Hilmi Paşa</span>

I. Abbas Hilmi Paşa, Ahmet Tosun Paşa'nın oğlu ve Osmanlı egemenliği döneminde Mısır valisi (1848-1854). Yönetimi sırasında yeniliklere, büyükbabası Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın başlattığı Batılılaşmaya kararlı bir biçimde karşı çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Mısır Müzesi</span>

Kahire Mısır Müzesi ya da kısaca Mısır Müzesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan ve Antik Mısır uygarlığının en görkemli koleksiyonunu barındıran arkeoloji müzesidir. Müzenin, önemli bir miktarı gösterimde olmak üzere, toplam 120.000 adet eseri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Sami Paşa</span> Osmanlı bürokrat, şair

Abdurrahman Sami Paşa, bürokrat, şair.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Suudi Savaşları</span> Mısır eyaleti birlikleri ile Diriye Emirliği arasındaki savaş

Osmanlı-Suudi Savaşları, 1811-1818 Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa komutası altındaki birlikler ile, Diriye Emirliği ordusu arasında yapılan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Hidivliği</span>

Mısır Hidivliği, 1867 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa torunu tarafından kurularak 1914 yılına kadar Mısır ve Sudan'ın büyük bir bölümünün yönetimini elinde tutan, iç işlerinde serbest dış işlerinde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Türk özerk devlettir. Mısır Hidivliği, kurulduğu 1867'ten 1914 yılına kadar Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın soyundan gelen Kavalalılar Hanedanı tarafından yönetilmiştir. Devamında 1953 senesine kadar Mısırı Kavalalılar İngilizlerin himayesinde kontrol ettiler.

Ahmet Tosun Paşa veya Kavalalı Tosun Paşa ya da kısaca Tosun Paşa, Mısır valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu, İbrahim Paşa'nın kardeşidir. İbrahim Paşa'dan sonra Mısır valisi olan Abbas Hilmi Paşa'nın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kavalalılar Hanedanı</span> 19. yüzyılın başından 20. yüzyılın ortasına kadar Mısır ve Sudanı yöneten hanedan

Kavalalılar Hanedanı, 1805-1953 yılları arasında Mısır'ı yöneten hanedanlıktır. Bu hanedan; 1805'ten 1914'e kadar olan zamanda Mısır Hidivliği, 1914'ten 1922'ye kadar olan zamanda Mısır Sultanlığı ve 1922'den 1953'e kadarki zamanda da Mısır Krallığı adıyla birbirinin devamı olan üç ayrı devletin yönetimini elinde tutmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dahiliye Nezâreti</span>

Dahiliye Nazırlığı veya Dahiliye Nezareti, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde içişlerinden sorumlu bakanlığa verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">1831-1833 Osmanlı-Mısır Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Mısır Eyaleti arasında 1831-1833 yıllarında süren savaş

1831-1833 Osmanlı-Mısır Savaşı, Birinci Osmanlı-Mısır Savaşı ya da İlk Suriye Savaşı, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Osmanlı Devleti'ne karşı Filistin, Lübnan, Suriye ve Anadolu'ya düzenlediği seferdir.

Hilmi bir özel isim olup şu kişiler kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şerif Paşa</span>

Muhammed Şerif Paşa, Türk asıllı Mısırlı devlet adamı.