İçeriğe atla

Noğela

Noğela
Noğela Nehri
Noğela Nehri
Genel bilgiler
KaynakAshi Tepesi
Uzunluk51 km
Havza alanı130 km²

Noğela (Megrelce: ნოღელა), Gürcistan'daki Rioni Nehri'nin sağ koludur. Deniz seviyesinden 680 metre yükseklikte doğan nehrin uzunluğu 51 km, havza alanı 130 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. Nehirden maksimum akış Temmuz ve Kasım aylarında, minimum akış ise kış aylarında gerçekleşir. Nehrin yıllık ortalama debisi 4.86 mW/saniyedir.

Kaynakça

Abkhazava I., Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, Cilt 7, Tiflis, 1984. - s. 483.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nehir</span> doğal su yolu

Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir. Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Nehri</span> Türkiyenin Karadeniz bölgesinde bir ırmak

Sakarya Nehri Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye'nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu'nun ise en büyük akarsuyudur. Nehir, ismini Yunan Mitolojisi'ndeki nehir tanrısı Sangarius'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ural Nehri</span>

Ural Nehri veya Yayık Nehri, Rusya ve Kazakistan topraklarından geçen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">İller Nehri</span>

İller Nehri, Almanya'nın güneydoğusunda Bavyera eyaletinde bulunan bir akarsudur. 147 kilometre uzunluğunda olan nehir Tuna Nehri'nin sağ yönlü kollarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Menderes</span> nehrin yatağındaki kıvrım

Menderes,, bir nehrin yatağında meydana gelen kıvrımlara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik, Sırbistan</span>

Güvercinlik Sırbistan’ın kuzeydoğu kesiminde Tuna kıyısında yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Tuna’nın sağ kanat kıyısında bulunan tarihî kasaba, aynı zamanda Sırbistan-Romanya sınır hattını oluşturan çizgi üzerindedir. İdari olarak Güney ve Doğu Sırbistan bölgesi içindeki Braniçevo İlçesi’nin sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş Gölü</span> Gürcistan ve Türkiye arasında bir göl

Aktaş Gölü, Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün kıyısında yer alan Kenarbel köyünün Gürcüce eski adından dolayı Kenarbel Gölü olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rioni Nehri</span> Gürcistanda bir nehir

Rioni veya Rion Nehri Gürcistan'ın batısındaki başlıca nehirdir. Raça bölgesindeki Kafkas Dağları'ndan doğan nehir, Poti şehrinin kuzeyinden geçerek batıya doğru ilerler ve Karadeniz'e akar. Bir zamanlar Kolhis'in antik kentlerinden olan Kutaisi şehri, nehrin yanına kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alamüdün Nehri</span> Kırgızistanda bir ırmak

Alamüdün ya da Alamedin, Kuzey Kırgızistan'daki Çu Nehri'nin sol koludur.

<span class="mw-page-title-main">Vitim Nehri</span>

Vitim Nehri, Lena'nın önemli bir koludur. Baykal Gölü 'nin doğusundaki kaynağı ile Vitim kuzeyden Transbaykal dağları ve Bodaybo kasabasından akar. Kaynak nehri Vitimkan da dahil olmak üzere, 1978 km uzunluğundadır ve 225.000 km² drenaj havzasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Liakhvi</span> Gürcistandaki nehir

Büyük Liakhvi Nehri Gürcistan'ın merkezindeki kısa bir Kafkas nehridir. Güney Osetya'nın de facto bağımsız bölgesinde Büyük Kafkas sıradağlarının güney yamacında yükselen Kura Nehri'nin (Mtkvari) bir kolu. Gori ve Tskhinvali şehirleri kendi yolunda. Nehir esas olarak Kafkas Dağları'ndan gelen kar ve buzul akışının yanı sıra yeraltı suyu kaynaklarının eritilmesiyle besleniyor. Liakhvi en yüksek su hacmine ilkbahar ve yaz aylarında ulaşırken, en düşük hacim nehrin bazı bölümlerinin donduğu kış aylarında kaydedilmiştir. Küçük Liakhvi Nehri, onun kollarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Genceçay</span> Azerbaycanda çay

Genceçay veya Gence Nehri - Azerbaycan'da yer alan bir nehirdir. Küçük Kafkasya'dan doğar ve Kura Nehri'ne akar.

<span class="mw-page-title-main">Mçişta</span> Gürcistandaki nehir

Mçişta, Abhazya'nın Gudauta belediyesindeki bir karst nehridir. Uzunluğu 16 kilometre olan nehrin havza alanı 169 kilometrekaredir. Akhalsopeli yakınlarında Karadeniz'e karışır. Yeraltı suyu, yağmur ve kardan beslenir. İlkbahar ve sonbaharda daha yoğun akar. Ortalama yıllık akış 7,71 mW/s'dir. Alabalık yetiştiriciliği için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Oçhomuri</span> Gürcistandaki nehir

Oçhomuri, Gürcistan'daki Hobi Nehri'nin sol kolu olan bir nehirdir. Nehrin kaynağının rakımı 1400 metre, uzunluğu 47 km, havza alanı ise 159 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. Yaz aylarında taşkınlara neden olur. Hobi Nehri'ne karıştığı yerdeki ortalama yıllık akış 5.53 mW/s'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mulhra</span> Gürcistandaki nehir

Mulhra veya Mulhura Gürcistan'ın Mestia bölgesinde konumlanmış, Enguri Nehri'nin sağ koludur. Uzunluğu 27 kilometre olan nehrin havza alanı 435 kilometrekaredir. Svaneti Kafkas ana sırtının güney yamacında, Tviberi Buzulu'ndan doğar ve Kvançianari köyü yakınlarında Enguri Nehri'ne katılır. Nehir buzullar, kar, yağmur ve yeraltı sularından beslenir. Nisan'dan Ekim'e kadar taşkınlara neden olan nehir, Ekim ve Nisan ayları arasında toprak tarafından emilir. Toşi bölgesinde Kasım sonundan Mart sonuna kadar donar. Enguri'ye karıştığı noktadaki ortalama yıllık akışı 225 metreküp/saniyedir.

<span class="mw-page-title-main">Çiruhistskali</span> Gürcistandaki nehir

Çiruhistskali, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Şuahevi sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sol koludur. Şavşeti Dağları'nın kuzey yamcında, 2220 metre rakımlı tepelerde doğar. 32 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 329 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehirden diğer aylarda görece az su akar. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 10.9 mW/saniyedir.

<span class="mw-page-title-main">Ğorcomistskali</span> Gürcistandaki nehir

Ğorcomistskali veya Satsihuri, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Hulo sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sağ koludur. Mesheti Sıradağları'nın güney yamacında, 2165 metre rakımlı tepelerde doğar. 13,4 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 97 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehirden diğer aylarda görece az su akar. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 3.6 mW/saniyedir.

<span class="mw-page-title-main">Çvanistskali</span> Gürcistandaki nehir

Çvanistskali veya Nagvarevistskali, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Şuahevi sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sağ koludur. Mesheti Sıradağları'nın güney yamacında, 2415 metre rakımlı tepelerde doğar. 27 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 189 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbaharda taşkınlara sebep olan nehrin suyu yazın ve kışın toprak tarafından emilir. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 5.24 mW/saniyedir.