İçeriğe atla

Nowy Casnik

Nowy Casnik, (Türkçe: Yeni Gazete) Almanya'nın doğusunda yaşayan Sorb azınlığın dilinde yayımlanan haftalık gazete.

Aşağı Sorb dilinde yazıların yanı sıra Almanca makalelere de yer vermektedir. Kuruluşu 1848 yılına dayanan gazete, Nazi rejimi sırasında yasaklanmıştır. 1947'de yeniden yayımına başlanan gazetenin genel yayın yönetmenliği 2005'ten bu yana Gregor Wieczorek tarafından yürütülmektedir. Tirajı, 2004 rakamlarına göre 1100 dolayındadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakça</span> Slovakyanın resmî dili olan Slav dili

Slovakça; Çekçe, Lehçe ve Sorb dili ile birlikte Slav dillerinin batı kolunu oluşturan bir dildir. Çekçeyle çok benzerdir ve tarihî münasebetleri sebebiyle iki dilden birini bilen insanlar kolaylıkla anlaşabilir.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Domowina</span> Almanyadaki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütü

Domowina, Almanya'daki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sorb Halkının Vakfı</span>

Sorb Halkının Vakfı, Almanya'nın doğusunda yaşayan, resmi azınlık statüsüne sahip Sorblar'ın milli kimliğini ifade eden dil, kültür ve gelenekleri koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Serbske Nowiny</span>

Serbske Nowiny (Türkçe: Sorpça Haberler) Almanya'nın doğusunda yaşayan Sorb azınlığın dilinde yayımlanan tek günlük gazete.

Wend Halkının Partisi, Almanya'nın doğusunda Sorb azınlık tarafından kurulan siyasi partidir.

Rozhlad, Sorb dilinde yayın yapan aylık kültür dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Pomhaj Boh</span>

Pomhaj Boh, Sorb dilinde yayın yapan aylık dini dergi.

<span class="mw-page-title-main">Jakub Bart Cisinski</span>

Jakub Bart-Ćišinski Sorb şair.

<span class="mw-page-title-main">Kito Lorenc</span>

Kito Lorenc Sorb kökenli Alman yazar, şair ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Mina Witkojc</span>

Mina Witkojc, Sorb şair ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Handrij Zejler</span>

Handrij Zejler, Sorb şair. Çağdaş Sorb şiirinin kurucusu olarak kabul edilir.

Róža Domašcyna, Sorb şair ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği Resmî Gazetesi</span> AB tarafından, birliğe ilişkin resmî olay ve yasaların kamuya bildirilmesi için çıkarılan bir yayın

Avrupa Birliği Resmî Gazetesi, Avrupa Birliği tarafından, birliğe ilişkin resmî olay ve yasaların kamuya bildirilmesi için çıkarılan bir yayındır. 1 Şubat 2003 tarihinde Nice Antlaşması yürürlüğe girdiğinden bu yana düzenli olarak yayınlanmaktadır. Resmî gazete, Avrupa Birliği'nin yirmi dört resmî dilinde de basılır.

<span class="mw-page-title-main">Spree</span>

Spree, Havel Nehri'nin ortalama 400 kilometre uzunluğunda olan yan kolu. Nehir Almanya Federal Cumhuriyeti'nin doğusunda bulunur.

Sorb alfabesi ISO temel Latin alfabesi temellidir, ancak akut aksan ve karon gibi aksanlar kullanır ve bu da onu Çek ve Polonya alfabelerine benzer hale getirir. Sorb alfabesi için standart karakter kodlaması ISO 8859-2'dir (Latin-2).

<span class="mw-page-title-main">Batı Slavları</span>

Batı Slavları Slav halklarının Batı Slav dillerini konuşan bir alt grubudur. 7. yüzyılda ortak Slav topluluğundan ayrıldılar ve 8. ve 9. yüzyıllarda Orta Avrupa'da bağımsız devletler kurdular. Batı Slav dilleri 10-14. yüzyıllar arasında tarihsel olarak kanıtlanmış biçimlerine dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Sorabistik</span>

"Sorabistik", odak noktası Sorb dili ve edebiyatının olduğu akademik disipline verilen isim.