İçeriğe atla

Novosibirsk Saati

Rusya'da zaman
  KALT Kaliningrad Saati UTC+2 (MSK−1)
  MSK Moskova Saati UTC+3 (MSK±0)
  SAMT Samara Saati UTC+4 (MSK+1)
  YEKT Yekaterinburg Saati UTC+5 (MSK+2)
  OMST Omsk Saati UTC+6 (MSK+3)
  KRAT Krasnoyarsk Saati UTC+7 (MSK+4)
  IRKT İrkutsk Saati UTC+8 (MSK+5)
  YAKT Yakutsk Saati UTC+9 (MSK+6)
  VLAT Vladivostok Saati UTC+10 (MSK+7)
  MAGT Magadan Saati UTC+11 (MSK+8)
  PETT Kamçatka Saati UTC+12 (MSK+9)

Novosibirsk Saati tarihî olarak MSK+4 idi. Novosibirsk şehri de dahil olmak üzere Novosibirsk Oblastı MSK+3 olarak değiştirildiğinde, MSK+4 saati Krasnoyarsk Saati olarak adlandırılmaya başlandı.[]

MSK+3 zamanı, değişmeden önceki Omsk Saati olarak biliniyordu ve hâlâ da öyle.

2016'da, Cumhurbaşkanı Putin tarafından 3 Temmuz 2016 tarihinde imzalanan Federal Yasa ФЗ-216'ya göre Novosibirsk Saati MSK+4'e geri döndü. Kanun 24 Temmuz 2016 tarihinde saat 2:00'de yürürlüğe girdi. Saatin bir saat önceden ayarlanması gerekecek - yani sabah saat 3'te.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Russia moves to year-round winter time" (İngilizce). 22 Temmuz 2014. 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2019. 
  2. ^ "Срочно: Госдума окончательно утвердила перевод стрелок в НСО на час вперед". news.ngs.ru (Rusça). 21 Haziran 2016. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Saat Kulesi</span> İzmir, Türkiyede bir saat kulesi

İzmir Saat Kulesi, İzmir'de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901'de inşa edilmiş tarihî saat kulesidir. İzmir'in simgesi hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yaz saati uygulaması</span> Periyodik olarak saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesi

Yaz saati uygulaması (YSU), herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Saati</span>

Moskova Saati (UTC+3), Moskova Coğrafik konumuyla 4 saat diliminde bulunur, yani 37,5 meridyenin doğusunda. Halk Komiserleri Kurulu kararıyla 16 Haziran 1930 yılından itibarıyla Rusya toprakların üzerinde kararlaştırılmış zaman uygulaması uygulanarak saat ibreleri 1 saat ileri alındı. Moskova zamanı Rusya için standart, bütün yerel Rusya'nın zaman dilimleri Moskova Saat Diliminden sayılır. Moskova Zamanı ayrıca bütün ülkenin tren tarifesi saatinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İran Standart Saati</span> İranın kullandığı saat dilimi

İran Standart Saati (IRST) ya da İran Saati (IT) İran'ın kullandığı saat dilimidir. Diğer bir deyişle İran UTC+03.30'u kullanmaktadır. IRST 52,5 derece doğu meridyeni ile tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Saat</span> zamanı ölçmeye yarayan alet

Saat, zamanı ölçmeye yarayan alettir. İki farklı zaman arasındaki farkı insanlar tarafından oluşturulan ölçüler dahilinde ölçmeyi sağlar. Saatin rakamları arasındaki açılar 30 derecedir.

<span class="mw-page-title-main">BBC Three</span>

BBC Three, 9 Şubat 2003'te yayına başlamış televizyon kanalı. Kanal CBBC ile dönüşümlü yayın yapmaktadır. Kanal 19:00 ve 04:00 saatleri arasında yayın yapmaktadır. HD olarak spor ve kültür programları, belgeseller ve diziler yayınlamaktadır. Ayrıca FIFA Dünya Kupası, Eurovision Şarkı Yarışması, Wimbledon gibi programları da yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+03.00</span> UTCden +03.00a kadar olan bir süre için tanımlayıcı

UTC+03:00, UTC'den 3 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Saati</span> Türkiye Cumhuriyetinin zaman dilimi

Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliningrad Saati</span>

Kaliningrad Saati, UTC'den iki saat önce (UTC+02.00) iki saat ilerisinde, Moskova Saati'nden (MSK−1) 1 saat gerisinde olan zaman dilimidir. Rusya'daki Kaliningrad Oblastında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Novosibirsk Uluslararası Havalimanı</span>

Novosibirsk Uluslararası Havalimanı ya da Tolmaçevo Havalimanı(Rusça: Аэропорт Новосибирск) Rusya'nın Novosibirsk kentindedir. S7 Airlines'ın ikinci merkezidir (hub).

<span class="mw-page-title-main">Yakutistan'da Zaman Dilimleri</span>

Saha Cumhuriyeti, Rusya'nın birden fazla zaman dilimi kullanan tek federal bölgesidir. Saha Cumhuriyeti üç zaman dilimini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yakutsk Saati</span> UTC+09:00 zaman dilimlerinden biri

Yakutsk Saati (YAKT), Rusya'da UTC'nin dokuz saat ilerisinde ve Moskova Saati'nin (MSK) altı saat ilerisinde olan bir zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Magadan Saati</span> Rusyada bir zaman dilimi (UTC+11)

Magadan Saati (MAGT) (Rusça: магада́нское вре́мя, magadanskoye vremya), Rusya'da Magadan Oblastı'nın idari merkezi olan Magadan'ın adını taşıyan bir saat dilimidir. UTC'den (UTC+11) 11 saat ve Moskova Saati'nden (MSK+8) 8 saat ileridedir.

<span class="mw-page-title-main">İrkutsk Saati</span> UTC+08:00 zaman diliminin isimlerinden biri

İrkutsk Saati (IRKT), UTC'den 8 saat (UTC+08.00) ve Moskova Saati'nden 5 saat (MSK+5) önceki zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yekaterinburg Saati</span> zaman (saat) dilimi

Yekaterinburg Saati (YEKT), UTC'den 5 saat (UTC+05.00) ve Moskova Saati'nden 2 saat (MSK+2) önceki zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Samara Saati</span> UTC+04.00 zaman diliminin isimlerinden biri

Samara Saati (SAMT), UTC'den 4 saat (UTC+04.00) ve Moskova Saati'nden 1 saat (MSK+1) önceki zaman dilimidir. Samara Saati; Samara Oblastı, Udmurtya, Astrahan Oblastı, Ulyanovsk Oblastı ve Saratov Oblastı'nda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk Saati</span> UTC+07.00 zaman diliminin isimlerinden biri

Krasnoyarsk Saati (KRAT), UTC'den 7 saat (UTC+07.00) ve Moskova Saati'nden 4 saat (MSK+4) önceki zaman dilimidir. KRAT; Krasnoyarsk Krayı, Kemerovo Oblastı, Hakasya ve Tuva'nın orta ve doğu Sibirya bölgelerinin resmi zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamçatka Saati</span> UTC+12.00 zaman diliminin isimlerinden biri

Anadır Saati (ANAT) olarak da bilinen Kamçatka Saati veya Petropavlovsk Saati, Rusya'da Kamçatka Yarımadası'nın adını taşıyan bir zaman dilimidir. UTC'den 12 saat (UTC+12.00) ve Moskova Saati'nden 9 saat (MSK+9) ileridedir. Bu zaman dilimi, Ekim 2014 tarihinden itibaren Rusya'nın en doğu iki bölgesinde kullanılıyor ve 2010 zaman dilimi reformundan önce de kullanılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Omsk Saati</span> zaman dilimi

Omsk Saati (OMST), Rusya'da kullanılan bir zaman dilimidir. UTC'ye göre altı saat ileridedir (UTC+06.00) ve Moskova Saati'ne (MSK) göre üç saat ileridedir. Omsk Oblastı'nda kullanılmaktadır.