İçeriğe atla

Novinar

Novinar gazetesi logosu

Novinar Bulgaristan'da yayınlanan günlük gazete.

Sofya merkezli gazete, 1993 yılında çıkarılmaya başlandı. Novinar, Danimarka gazetesi Jyllands Posten'in yayınladığı Danimarka Karikatür Krizi'ne sebep olan 12 karikatürü yayınladı. Bunu müteakip 2006 yılında Muammer Kaddafi tarafından 5 Bulgar hemşirenin 400 Libyalı çocuğa HIV virüsü bulaştırdığı gerekçesiyle tutuklanması, bu olayla ilişkilendirildi.[1]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Semih Balcıoğlu</span>

Semih Balcıoğlu, Türk karikatürist.

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Karikatür Krizi</span>

Danimarka Karikatür Krizi, 30 Eylül 2005 tarihinde Danimarka'da yayın yapan Jyllands-Posten isimli gazetenin Muhammed'i tasvir eden 12 farklı karikatür yayınlamasından sonra başladı. Gazete bu girişimin sebebinin İslam eleştirileri ve otosansür tartışmalarına katkı sağlamak olduğunu açıkladı. Danimarka'da yaşayan Müslümanlar şikayetçi oldular ve bu mesele dünya çapında protestolara, gösterilere ve bazı Müslüman ülkelerde ayaklanmalara önderlik etti.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

Jyllands-Posten ya da kısaca JP; 1871 yılında kurulan Danimarka'da aşırı sağ eğilimleriyle bilinen bir gazete. Bir dönem ırkçı söylemlerde de bulunmuştur. 2005 Danimarka Karikatür Krizi bu gazetenin İslam Peygamberi Muhammed hakkında yayımladığı karikatürler ile başlamıştır. Bu karikatürlerin medeniyetler arası çatışmayı artırmak amacıyla yayınlandığını iddia edenler olmuştur.

Tercüman, Barak Medya Grup bünyesinde bulunan haftalık gazete ve İnternet Haber Portalı

<span class="mw-page-title-main">Kola</span> bir tür içecek

Kola; karamel ile renklendirilen, şekerli veya tatlandırıcılı, kafein içeren, alkolsüz, sodalı bir içecek. Botanikte Cola acuminata olarak geçen ağacın meyveleri ve onun meşrubat olarak kullanılan haline verilen isimdir. Bu meyvenin tohumunun kırmızı bir suyu vardır.

Politika, İsmail Cem, Ercan Arıklı, Kadri Kayabal ortaklığında 15 Eylül 1975'te yayına başlayan günlük ulusal gazete.

Nehar Tüblek,, Türk karikatürcü ve mizahçı.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Selçuk</span> Türk karikatürist

Turhan Selçuk, Türk karikatürist.

Karikatür, ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan resim türüdür. Edebiyattaki abartılı ve çarpıtıcı betimlemelerin, aynı amaca yönelik olarak çizim biçiminde kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka-İran ilişkileri</span>

İran-Danimarka ilişkileri, İran ve Danimarka'nın ikili dış ilişkilerini kapsamaktadır. 1691 yılında ilk kez ikili ilişki kuran, İran ve Danimarka arasında uzun bir süre ilişkiler geliştirilememiştir. 1933 yılında, Danimarka Tahran'da bir konsolosluk açmıştır. Daha sonra bu konsolosluk, büyükelçilik düzeyine yükselmiştir. 1958 yılında bir devlet ziyaretinin ardından, İran Kopenhag'da büyükelçilik kurmuştur. 2006 yılında Danimarka'da Muhammet'in karikatürlerinin yayınlanmasıyla birlikte göstericilerin İran büyükelçiliğine saldırısı sonucu, İran Büyükelçisi Tahran'a geri çağrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anders Fogh Rasmussen</span> Başbakanlık ve NATO genel sekreterliği yapmış Danimarkalı politikacı

Anders Fogh Rasmussen, 2009-2014 yılları arası NATO 12. Genel Sekreteri olan Danimarkalı bir politikacı. Daha önce 27 Kasım 2001'den 5 Nisan 2009'a kadar Danimarka Başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka-Türkiye ilişkileri</span>

Danimarka-Türkiye ilişkileri, Danimarka ve Türkiye arasındaki mevcut ve tarihi ilişkilere dayanır. Danimarka'nın Ankara'da ve Türkiye'nin de Kopenhag'da bir elçiliği vardır. İki ülke de NATO üyesidir. Danimarka ve Türkiye arasındaki ilişkiler Jyllands-Posten Muhammed karikatürleri tartışması ve Roj TV meselesinden dolayı gergin durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">İslamcı terörizm</span> Radikal dinci motivasyon ve hedeflere sahip grupların veya kişilerin yaptıkları eylemler

İslamcı terörizm, İslami köktendinciler tarafından cihat olarak gerçekleştirilen çeşitli siyasi veya dinî amaçlara ulaşma amaçlı bir çeşit dinî terörizm.

<i>Der Stürmer</i> gazete

Der Stürmer (Saldırgan), Julius Streicher tarafından yayınlanan bir haftalık tabloid formatında Nazi gazetesiydi. NSDAP'nin önemli resmi gazetesi olarak 20 Nisan 1923'ten 22 Şubat 1945'e kadar yayımlandı. Gazete, Nazi propaganda araçlarının önemli bir parçasıydı ve şiddetli antisemitik ifadeler içeriyordu. Tabloid tarzı olan Der Stürmer, sık sık antisemitik karikatürler ve Yahudilere karşı iftira, kan iftirası, müstehcen, anti-Katolik, anti-komünist, anti-kapitalist ve anti-"gerici" propaganda gibi suçlamalara ek olarak müstehcen materyaller yayınladı.

<i>Der Angriff</i> Nazi partisi tarafından basılan gazete

Der Angriff, Nazi Partisi'nin Berlin Gausu tarafından 1927 yılında kurulan bir Almanca gazeteydi.

Hikâye ve Roman Gazetesi, 8 Eylül 1928 tarihinde Mümtaz Faik tarafından yayımlanan gazetedir. Toplamda beş sayı yayımlanan gazete, Türk basın hayatında bir ilk teşkil etmesi bakımından önemlidir. Gazetede hikâye ve romanın yanı sırada ikinci sayıdan itibaren fıkra, mani, karikatür, vodvil de içermiştir. Gazetede eserleri yayımlanan yazarlardan bazıları müstear isim kullanmıştır, bazı hikâyeler ise imzasızdır.

<span class="mw-page-title-main">Arla Foods</span> Danimarka merkezli süt ürünleri kooperatifi

Arla Foods, Viby, Danimarka merkezli İsveç-Danimarka şirketidir. İskandinavya'daki en büyük süt ürünleri üreticisi olan uluslararası bir tarım kooperatifidir. Arla Foods, İsveçli süt kooperatifi Arla ve Danimarkalı süt şirketi MD Foods arasında 17 Nisan 2000 tarihinde bir birleşme sonucu oluşmuştur. Arla ismi İngilizce "erken" kelimesiyle ve "sabahın erken saatlerinde" için yapılan eski bir İsveççe terim olan aynı kelimeden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'ta İslam</span>

Belarus'ta İslam'ın uzun bir tarihi vardır. Belarus'ta İslam 14. ve 16. Yüzyıllarda Lipka Tatarları tarafından günümüz Belarus'unu oluşturan topraklarda tanıtılmıştır. 2007 itibarıyla, Belarus'ta toplam nüfusun %0,5'ini tekabül eden 45.000 Müslüman bulunmaktadır.