İçeriğe atla

Novi fosili

Novi fosili Eski Yugoslav eyaletlerinde popüler olan Hırvat pop grubudur.

Grup 1969'da Zagreb'de kuruldu. İlk başarıları, besteci Rajko Dujmić gruba katıldığında 1976'da geldi. Aynı yıl Novi Fosili, "Diridonda" adlı şarkısının kısa sürede ülke çapında bir hit haline geldiği Split Festivali'nde oynadı. Gelecek birkaç albümleri milyonlarca kopya sattı ve bugün hala Hırvatistan'da radyolarda yayınlanan birçok hit yayınladı. İlk kadın şarkıcı 1984 yılında Đurđica Barlović oldu, yerini Sanja Doležal aldı. Grubun erkek vokalistleri Vladimir Kočiš Zec ve Rajko Dujmić idi.

Srebrna krila, 1987 yılında Brüksel şehrinde düzenlenen 32. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'yı "Ja sam za ples" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 4. olmuştur.[1]

Yugoslavya'nın dağılmasından sonra grup dağıldı, sonra tekrar toplandı, ancak Doležal ve Zec yoktu. 2001'de tekrar dağıldı. En unutulmaz sanatçısının üyeleri, 2005'te bazı canlanma konserleri için tekrar toplandı ve hala birlikte çalışıyor.

Diskografi

  1. Novi fosili - 1974
  2. Da te ne volim - 1978
  3. Nedovršene priče - 1980
  4. Budi uvijek blizu - 1981
  5. Hitovi sa singl ploča - 1981
  6. Za djecu i odrasle - 1982
  7. Poslije svega - 1983
  8. Volim te od 9 do 2 i drugi veliki hitovi - 1983
  9. Tvoje i moje godine - 1985
  10. Za dobra stara vremena - 1986
  11. Dijete sreće - 1987
  12. Poziv na ples - 1987
  13. Nebeske kočije - 1988
  14. Obriši suze, generacijo - 1989
  15. Djeca ljubavi - 1990
  16. Bijele suze padaju na grad - 1997
  17. Ljubav koja nema kraj - 1998
  18. Jesen - 1999
  19. Za dobra stara vremena (kompilacija) (together with Srebrna krila) - 2001
  20. Za dobra stara vremena (kompilacija) - 2005

Kaynakça

  1. ^ "About Novi Fosili" (İngilizce). eurovision.tv. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar

Ödüller ve başarılar
Önce gelen:
Doris Dragović
Željo moja
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya
1987
Sonra gelen:
Srebrna Krila
Mangup

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1987 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 32. Eurovision Şarkı Yarışması

1987 Eurovision Şarkı Yarışması, 32. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1986 yarışması'nı kazanmasından dolayı 3 Mayıs 1986 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Palais du Centenaire'de yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Viktor Lazlo yapmıştır. Belçika ilk kez yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

Bijelo Dugme, 1974'te Saraybosna, SR Bosna-Hersek'te kurulmuş bir Yugoslav rock grubuydu. Bijelo Dugme, eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde şimdiye kadar var olan en popüler grup ve Yugoslav rock sahnesinin ve genel olarak Yugoslav popüler müziğinin en dikkate değer eylemlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Dima Bilan</span> Rus şarkıcı

Viktor Nikolayeviç Belan sahne adıyla Dima Bilan, Rus şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Dino Merlin</span>

Edin Dervišhalidović bilinen adıyla Dino Merlin, Boşnak şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması birincileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa Yayın Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda günümüze kadar altmış dört şarkı birinciliği elde etti. İlk yayın yılı olan 1956'dan itibaren yayınlanmaya devam eden yarışma, dünyada yayını devam eden en uzun süreli televizyon programlarından biridir. Yarışmada yayın tarihi boyunca farklı oy verme sistemleri kullanıldı. Kazananların, yarışmaya katılan ülkelerin oluşturduğu jüriler ve tele oylama yöntemi ile belirlendiği yöntemler, merkezî oylama yöntemleridir. Ülkelerin verdiği puanlar sonucu en yüksek puanı alan kişi birinci ilan edildi. 1956'da düzenlenen ilk Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama yapılmasına rağmen yarışmacıların aldığı puanlar açıklanmadı, sadece yarışma birincisi açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Poli Genova</span>

Poli Plamenova Genova, Bulgar şarkıcı. Almanya'da yapılan 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "Na inat" adlı şarkı ile temsil etmiş, ancak yarı finalde elenerek finale kalamamıştır. İsveç'te gerçekleştirilen 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "If Love Was a Crime" şarkısıyla tekrar temsil etmiş ve dördüncü olarak ülkesine en iyi sonucunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Šaban Šaulić</span>

Šaban Šaulić, Sırp şarkıcı. Dajte mi utjehu isimli ilk albümünü 1969 yılında henüz 18 yaşında iken çıkardı. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti için askerlik görevini şimdi Makedonya Cumhuriyeti toprakları içinde bulunan Manastır'da yaptı. Yugoslavya'da en çok satan sanatçı oldu ve hala Eski Yugoslavya'nın en çok satanları arasında yer alır. Sanatçı 17 Şubat 2019'da 67 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kaliopi</span>

Kaliopi Bukle, bilinen adıyla Kaliopi, Makedon şarkıcı, şarkıcı yazarı. Kariyerinde, Kaliopi kendi ismini verdiği grupta vokal olarak 80'lerde Yugoslavya ve Makedonya'da başarılar elde etmiştir.

Sırbistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Kıbrıs'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen bir ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı "Ceo svet je moj" adlı şarkısıyla Bojana Stamenov olmuştur

Hırvatistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Jacques Houdek, Tony Roberth Malm, Siniša Reljić, Arjana Kunštek, Ines Prajo ve Fabrizio Laucella'nın yazdığı "My Friend" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Jacques Houdek tarafından seslendirilmiştir. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

"Moitié, moitié", Carol Rich tarafından seslendirilen 1987 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil eden şarkı. Şarkı Fransızca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Jean-Jacques Egli tarafından yazılmıştır.

Roger François Jouret ya da sahne adıyla Plastic Bertrand Belçikalı şarkıcıdır.

"Ja sam za ples", Novi fosili tarafından seslendirilen 1987 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Sırp-Hırvatça dilinde seslendirilmiştir. Stevo Cvikić tarafından yazılmıştır.

Srebrna krila Eski Yugoslav eyaletlerinde popüler olan Zagrebli bir Hırvat pop grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Marina Tucaković</span>

Marina Tucaković –, Sırp söz yazarı.

Sırbistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil eden katılımcı Pesma za Evroviziju '22 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bebi Dol</span> Sırp şarkıcı

Dragana Todorović, , sahne adı Bebi Dol, Sırp şarkıcı-söz yazarı ve oyuncudur. 1980'lerin en önde gelen sanatçılarından biri olarak tanınır. En çok 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'yı "Brezilya" şarkısı ile temsil etmesiyle tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milo Hrnić</span>

Milo Hrnić, Hırvat pop şarkıcısı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Doležal</span>

Sanja Doležal, Hırvat şarkıcı ve televizyon sunucusu.