İçeriğe atla

Novi Sad

Novi Sad
Нови Сад
Şehir
Novi Sad şehri
Нови Сад • Grad Novi Sad
Novi Sad bayrağı
Bayrak
Novi Sad arması
Arma
Novi Sad Şehri’nin Sırbistan'daki konumu
Novi Sad Şehri’nin Sırbistan'daki konumu
Sırbistan üzerinde Novi Sad
Novi Sad
Novi Sad
Novi Sad'ın Sırbistan'daki konumu
ÜlkeSırbistan Sırbistan
BölgeVoyvodina
İlçeGüney Baçka
BelediyeNovi Sad Şehri
Alt idari birimler
Liste
  • Novi Sad
  • Petrovaradin
İdare
 • Belediye başkanıIgor Pavličić (DS)
Yüzölçümü
 • Şehir699 km²
 • Kent
129,4 km² (499 mil²)
Rakım80 m
Nüfus
 (2011[2])
 • Kent
301.968
 • Metropol
341.625[1]
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAS)
Posta kodu
21000
Alan kodu(+381) 21
Plaka koduNS

Novi Sad (Sırpça: Нови Сад; Macarca: Ujvidek; Almanca: Neusatz) Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın merkezi olan şehirdir. Novi Sad, ayrıca Voyvodina Hükûmeti'ne ve İl Genel Meclisine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 sayımına göre, Novi Sad belediye alanında nüfus, 231.798[1] Ortodoks Hristiyan, 24.843 Katolik, 9.428 Protestan, 2.542 Müslüman, 129 Yahudi ve diğerleri şeklindedir. 1526 ila 1687 yılları arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Novi Sad, sonraki dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı bir şehirdi. Bu yüzden Novi Sad'ın ana meydanındaki binalar ve sokakları neoklasik mimariye aittir.

Yönetim Biçimi

Kent meclisi ve belediye üyeleri doğrudan seçimlerde seçilir. Kent meclisi 78 sandalyeye sahiptir. Şehir hükûmetinin 11 üyesi vardır. Belediye başkanı ve şehir meclisi üyeleri dört yıl görev yapmak üzere seçilirler ve şehir yönetimi oy çokluğu ile şehir meclisi tarafından belediye başkanının teklifi üzerine seçilir. 2008 seçim yılı itibarıyla, Novi Sad Belediye Başkanı Igor Pavličić (Demokrat Partili)'dir; kent meclisinde çoğunluk olarak Voyvodina ve Macar Koalisyonu için birlikte Demokrat Parti ve G17 + partisi vardır. Novi Sad, yeni tüzüğün yürürlüğe girdiği 2002 yılından bu yana Novi Sad Şehri, iki kent belediye içerisinde 46 yerel topluluklara bölünür. Novi Sad ve Petrovaradin'in coğrafi sınırları Tuna nehri tarafından tanımlanmıştır.

Kültür

19. yüzyılda şehir, Sırp kültür başkenti oldu. Takma adı Sırp Atinası dir. 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında hemen hemen her Sırp romancı, şair, hukukçu ve gazeteci Novi Sad'da yaşamış veya çalışmıştır. Günümüzde Novi Sad Sırbistan'ın ikinci kültür merkezidir (Belgrad hariç) ve kentin yetkilileri, sayısız kültürel etkinlikler ve müzik konserleri ile şehri daha cazip hale getirmek için çalışmaktadır.

Ekonomi

Novi Sad, Voyvodina'nın ekonomik merkezidir ve Sırbistan'ın en verimli tarım bölgesidir. Şehir aynı zamanda Sırbistan ve eski Yugoslavya'nın en büyük ekonomik ve kültürel merkezlerinden biridir. Novi Sad her zaman Yugoslavya içinde görece gelişmiş bir kent olmuştur. 1981 yılında kişi başına düşen GSYİH oranı Yugoslav ortalamasının % 172'si idi. 2001 yılından bu yana Novi Sad güçlü bir şekilde büyüdü. Devletin ve toplumun iktisadi teşebbüslerinin yanı sıra, güçlü bir özel teşvik, özelleştirme süreçleri ve özel sermayeli şirketlerin payı artmış ve küçük - orta ölçekli işletmeler kentin ekonomik kalkınmasına hakim olmuştur.

Bir finans merkezi olarak Novi Sad'ta Vojvođanska Bank, Erste Bank, Kulska Bankası, Meridian Bank, Metaller Bankası, NLB Continental Bank ve Panonska Bankası gibi çok sayıda bankalar bulunmakta ve Sırbistan'ın ikinci büyük sigorta şirketi DDOR Novi Sad'ta bulunmaktadır. Şehir aynı zamanda büyük petrol firmasına ev sahipliği yapmaktadır.

Novi Sad, 2005 yılı sonunda, Sırbistan İstatistik Dairesi Sırbistan'ın ortalamasının üzerinde %201,1 oranında Becej ve bazı Belgrad belediyeleri arkasında, millî gelir olarak Sırbistan'ın en gelişmiş belediyeleri listesinde yer aldı.

Toplu Taşıma

Novi Sad'ın ana toplu ulaşım sistemini otobüs hatları oluşturur. Yirmi bir şehir hattı ve yirmi dokuz banliyö hatları vardır. Ayrıca şehirde hizmet veren çok sayıda taksi şirketleri bulunmaktadır. Şehrin tramvay sistemi ancak 1958 yılında monte edilmiştir.

Turizm

Her yıl Novi Sad'a gelen turist sayısı 2000 yılından itibaren giderek artmıştır. Her yıl Temmuz ayının başında, yıllık EXIT müzik festivali sırasında şehir Avrupa'nın her yerinden genç insanlarla dolmaktadır. 2005 yılında, 150.000'den fazla kişi Avrupa'daki yaz festivalleri sırasında Novi Sad festivalini ziyaret etmiştir. Tuna Nehri üzerinde Avrupa'da çeşitli nehir cruise gemileri ve şehir merkezinde bulunan Varadin Köprüsü yakınında turistik bir liman vardır.

Novi Sad'ın en tanınmış yapısı, kent ve kentin doğal manzarasına hakim olan Petrovaradin Kalesidir. Kalenin yanı sıra, Stari Grad tarihi semtinde birçok anıtlar, müzeler, kafeler, restoranlar ve dükkânlar bulunmaktadır.

Eğitim

Novi Sad, bir hukuk fakültesi olmak üzere dört üniversite ve çok sayıda profesyonel, teknik ve özel kolejler, araştırma enstitüleri ile birlikte, Sırbistan'nın yüksek öğretim ve araştırma konusunda en önemli merkezlerinden biridir. Novi Sad iki üniversite ve yedi özel fakültelere ev sahipliği yapmaktadır. Kentin en büyük eğitim kurumu yaklaşık 38.000 öğrenci ve 2.700 personeli ile Novi Sad Üniversitesidir. Bu Üniversite 1960 yılında kurulmuştur. Novi Sad'da 26.000 öğrenci ile 36 ilköğretim okulu (33 düzenli ve 3 özel) vardır. Ortaöğretim sisteminin yaklaşık 18.000 öğrencisi ile 11 meslek yüksekokulu ve 4 liseden oluşur.

Nüfus

Etnik Gruplar

2002 nüfus sayımına göre belediye alanı ve uygun şehirde etnik gruplar aşağıdaki tablodadır:

GrupBelediye alanıNovi Sad proper
Toplam nüfus299,294191,405
Sırplar76.73%76.15%
Macarlar5.24%6.03%
Yugoslavlar3.17%3.69%
Slovaklar2.41%n/a
Hırvatlar2.09%1.84%
Diğerleri9.91%12.31%

Kisač köyünde etnik Slovak çoğunluğu varken belediyelerde yerleşim yerlerininde etnik Sırp çoğunluğu vardır.

Uluslararası İş Birliği

Novi Sad birkaç kardeş şehirler ile ilişkileri vardır. Kendi şehir merkezinde ana caddelerinden birine İtalya'daki Modena kentinin ismini almıştır; ve aynı şekilde Modena kent merkezi Parco di Piazza d'Armi'de Novi Sad isimli bir park vardır. İngiltere'de, Norwich bölgesindeki Novi Sad Dostluk Köprüsü, Buro Happold tarafından ayrıca Novi Sad onuruna seçilmiştir.

Ayrıca Novi Sad Eurocities'in bir üyesidir.

Novi Sad birçok Avrupa şehri ile ortak işbirliği konusunda birçok imzalanan anlaşmaları vardır. 2006 yılı itibarıyla, Novi Sad ikiz kentler şunlardır:

Fotoğraf Galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Temmuz 2014. 
  2. ^ 2011 Sırbistan Genel Nüfus Sayımı İlk Sonuçları 25 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sırpça) (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Modena</span> Modena iline bağlı komün (Emilia-Romagna, İtalya)

Modena, kuzey İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinde kendi ismini taşıyan Modena ilinin merkezi olan bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Voyvodina</span>

Voyvodina, resmi olarak Voyvodina Özerk Bölgesi, Sırbistan devleti sınırları içinde kalan ve denize çıkışı olmayan ve Macaristan, Hırvatistan ve Romanya'yla komşu olan, özerk bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Petrovaradin</span>

Petrovaradin veya Petervaradin, Sırbistan'da Tuna Nehri kıyısında Novi Sad şehrinin karşısında yer alan kasabadır. Tarihî bir yer olarak aynı isimde bir de kalesi vardır. Novi Sad ile beraber genişletilmiş Novi Sad Şehri belediye yapısını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Karlofça</span>

Karlofça, Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın içinde yer alan tarihî bir kasaba ve belediye merkezidir. İdari olarak Voyvodina içinde, Güney Baçka İlçesi sınırlarındadır. 26 Ocak 1699'da burada imzalanan Karlofça Antlaşması'yla tarihî önem taşır.

<span class="mw-page-title-main">Glogofça</span>

Glogofça veya Glogovaç, Kosova'nın orta bölgesinde, Kosova Ovası'nın batısında uzanan bir kasaba ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'ın idari bölümleri</span>

Sırbistan'ın idarî yapılanması Sırbistan’ın idarî sistemi. Bu idarî yapılanma aşağıdaki sistemlerden oluşur:

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'ın belediyeleri</span>

Sırbistan’ın belediyeleri ülkenin idari sisteminde en alt düzeyde yer alırlar. Ülkenin idari dağılımında 150 adet belediye vardır. Bu idari birimler, Sırbistan’daki yerel yönetim merkezlerini oluştururlar. Ülkede belediye alanlarından 33 tanesi şehir belediyesi yapısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. 1963 yılına dek “Sırbistan Halk Cumhuriyeti” olan cumhuriyetin adı, 1963 tarihinde Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Ulusal Tiyatrosu</span>

Ulusal Tiyatro 19. yüzyılın ikinci yarısında, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Cumhuriyet Meydanı'nda kurulmuş tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Zayeçar</span> Sırbistanın doğu kesiminde bir şehir

Zayecar, Türkçe: Saticar, Sırbistan'ın doğu kesiminde bir şehir. 2011 nüfus sayımına göre şehir, 59.461 kişilik bir nüfusa sahiptir ve koordinatları 43.91 ° Kuzey, 22.30 ° Doğu'dur. Zaječar, ilköğretim ve ortaöğretim okullarının yanı sıra Sırbistan'da kurulan ilk özel üniversite olan Megatrend Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bulunmaktadır. Zaječar, 1969 yılından beri var olan Gitarijada rock müzik festivali ile bilinir. Şehir, Zayeçar İlçesi'nin idari merkezidir ve Timočka Krajina bölgesinin ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Petrovaradin Kalesi</span>

Petrovaradin Kalesi Sırbistan'ın Vojvodina Özerk Bölgesi'nin başkenti Novi Sad'ın Tuna Nehri'ne bakan sağ yamacında bulunan bir kale. Bugünkü güney bölümünün yapımına Charles Eugène de Croÿ öncülüğünde 18 Ekim 1692'de başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Baçka</span>

Güney Bačka İlçesi Sırbistan'ın idari sisteminde istatistiksel bölgelerin içinde yer alan bir idari birimdir ve ülkenin kudeyinde yer alır. 615.371 nüfusa sahip ilçenin merkezi Novi Sad'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zrenjanin</span> Sırbistanın doğusunda bir şehir

Zrenjanin veya Beçkerek, Voyvodina, Sırbistan'ın doğusundaki bir şehir. Orta Banat İlçesi'nin yönetim merkezidir. Şehir nüfusu 2011 sayımına göre 76.511 kişidir. Beçkerek; Banat bölgesinin Sırbistan'daki bölümünün birinci, Voyvodina'nın üçüncü ve Sırbistan'ın altıncı büyük şehridir.

Bački Breg, (Macarca:Béreg) Sırbistan'ın Batı Bačka İlçesi'ndeki Sombor belediyesinde yer alan bir köydür. Özerk Voyvodina eyaletinde yer almaktadır. 2011 yılı itibarıyla 1.140 nüfuslu bir nüfusa sahiptir. Köyün Hırvat (Šokac) etnik çoğunluğu bulunmaktadır.

Janko Veselinović 6 Kasım 1965 doğumlu Sırp akademisyen ve politikacı. Novi Sad Üniversitesi Ziraat Fakültesinde profesör ve milletvekili. Ticari temsil sözleşmelerinde yüksek lisans ve yerel ve karşılaştırmalı hukukta yönetişimin yasal düzenlemesi üzerine doktora derecesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Banat, Baçka ve Baranya</span>

Banat, Bačka ve Baranya veya halk arasındaki adıyla Voyvodina, Kasım 1918 ile 1922 arasında Sırbistan Krallığı ve Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı'nın de facto bir iliydi. Banat, Bačka ve Baranya bölgelerini içeren ilin yönetim merkezi Novi Sad'dı.

<span class="mw-page-title-main">Despotovo</span>

Despotovo Sırbistan'ın Güney Baçka Bölgesi'ndeki Baçka Palanka belediyesinde bulunan bir köydür. Köy, özerk Voyvodina ilinde yer almaktadır. Despotovo'nun toplam nüfusu 1991'de 2.081 ve 2002'de 2.096 idi. Köyün sakinlerinin çoğu etnik Sırplardır.

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad Üniversitesi</span>

Novi Sad Üniversitesi Sırbistan'ın Novi Sad şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ulusal düzeyde prestijli Belgrad Üniversitesi'nin yanı sıra Novi Sad Üniversitesi, Sırbistan ve Güneydoğu Avrupa'nın en önemli eğitim ve araştırma kurumlarından biridir ve Voyvodina Özerk Bölgesi'ndeki yüksek öğrenimin en önemli kurumudur. Novi Sad Üniversitesi, yaklaşık 50.000 öğrencisi ve 5.000 çalışanıyla Orta Avrupa'nın en büyük eğitim ve araştırma merkezlerinden biridir. Neredeyse tüm bilim ve yüksek öğrenim alanlarını sağlar. Novi Sad, Sombor, Subotica ve Zrenjanin olmak üzere dört şehirde bulunan 14 fakülte ve üç bilimsel enstitüden oluşur.