İçeriğe atla

Novaya Zemlya

Novaya Zemlya

Novaya Zemlya (Rusça: Но́вая Земля), Avrupa'nın en kuzey uçlarında, Rusya'ya bağlı takımadalar. Rusçada Yeni Toprak anlamına gelir. Arktik Okyanusu'nda bulunan Novaya Zemlya, Rusya'nın Arhangelsk Oblast'ına bağlıdır. 2002 yılı verilerine göre adanın 2.716 sâkini vardır.[1]

Novaya Zemlya, iki büyük adadan oluşur. Severny (Kuzey) ve Yuzhny (Yujni, Güney) Adası'nı birbirinden Matoçkin Boğazı ayırır. Bu iki ada ise Kara Denizi ile Barents Denizi'ni birbirinden ayırır. Takımadaların toplam yüzölçümü 90.650 km2'dir. Novaya Zemlya Soğuk Savaş dönemi boyunca önemli bir alan olmuş, genellikle nükleer test alanı olarak kullanılmıştır. Adalar genelde buzlar ile kaplı dağlık arazilerden oluşur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Willem Barentsz</span>

Willem Barents, Hollandalı denizci ve kâşiftir. Yaşadığı dönemde Kuzey'e doğru yapılan seferlerin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Severni Adası</span>

Severni Adası, Rusya'nın kuzeyinde, Rusya'ya bağlı Novaya Zemlya takımadalarının kuzeydeki üyesidir. Sahip olduğu 48,904 km²lik yüzölçümü Severy Adasını dünyanın en büyük adalarından biri yapar.

<span class="mw-page-title-main">Yujni Adası</span>

Yujni Adası, Rusya'nın kuzeyinde, Rusya'ya bağlı Novaya Zemlya takımadalarının güneydeki üyesidir. Kuzeydeki Severny Adası'ndan daha küçük olmasına rağmen, Yujny Adası 33,275 km²lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük adaları arasında yer alır. Aslen Nenetler tarafında yurt edinilmiş olan ada 1950'lerde nükleer silah denemeleri yaparken, güvenlik nedeni ile büyük ölçüde tahliye edilmiştir. Adanın genelinde tundra iklimi hâkimdir.

<span class="mw-page-title-main">Vaygaç Adası</span>

Vaygaç Adası, Arktik Okyanusu'nda, Rusya'ya ait Kara Denizi ve Barents Denizi sınırları arasında, Novaya Zemlya adasının hemen güneyinde yer alan bir adadır. Yugorskiy Boğazı ile anakaradan, Kara Boğazı ile Novaya Zemlya'dan ayrılır. Fakat yılın büyük bölümü, deniz donduğu için bu alanlar ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Denizi</span> deniz

Kara Denizi, Sibirya'nın kuzeyinde, Arktik Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Batıda, Kara Boğazı ve Novaya Zemlya ile Barents Denizi'nden, doğuda, Severnaya Zemlya Adaları ile Laptev Denizi'nden ayrılır. Maksimum uzunluğu 1450 km ve maksimum genişliği 970 km olan denizin yüzölçümü yaklaşık 880,000 km² dir. Denizin ortalama derinliği 110 metredir. Deniz Obi, Yenisey, Pyasina, Pur ve Taz nehirlerinden fazla miktarda tatlı su alır bu nedenle tuzluluk oranı pek fazla değildir. Yılın iki ayı tamamı buzlar ile kaplı olan denizde balıkçılığın yanı sıra petrol ve doğalgaz tesisleri de kurulmuş fakat henüz gelişmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Boğazı</span>

Kara Boğazı, Rusya'nın kuzeyinde, Barents Denizi ve Kara Denizi'ni birbirine bağlayan dar bir su kanalıdır. Novaya Zemlya ve Vaygaç Adası arasında yer alır. Uzunluğu 33 km, genişliği 45 km ve en sığ yeri 52 metre olup, yılın büyük bölümü buzlar ile kaplıdır. Önceki çağlarda ulaşımda önemli bir su yoluydu.

<span class="mw-page-title-main">Matoçkin Boğazı</span>

Matoçkin Boğazı, Novaya Zemlya takımadalarını oluşturan Yujni ve Severni Adası'nı birbirinden ayıran dar bir geçittir. Kara Denizi ile Barents Denizi'ni birbirine bağlayan boğazın uzunluğu aşağı yukarı 100 kilemetredir. İki yanı arasındaki en geniş bölgesi ise 0,6 kilemetredir. Kıyıları dik ve yüksek tepeler ile kaplı olan boğaz yılın büyük bölümü buzlar ile kaplıdır. Rusya 1963 - 1990 yılları arasında bölgede 39 nükleer deneme yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mejduşarski Adası</span> Rusyanın kuzeyinde, Rusyaya bağlı Novaya Zemlya takımadalarına bağlı bir ada

Mejduşarski Adası, Rusya'nın kuzeyinde, Rusya'ya bağlı Novaya Zemlya takımadalarına bağlı bir adadır. Takımadadaki en büyük üçüncü ada olan Mejduşarskiy, Barents Denizi içinde yer alır. Bu adadan daha büyük olan takımadanın diğer iki üyesinin yüzölçümü Mejduşarski'ye göre çok daha büyüktür. Adada yaşayan kişi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Arhangelsk Oblastı</span>

Arhangelsk Oblastı, Rusya'ya bağlı oblasttır. Doğuda Nenets Özerk Okrugu ile Solovetski Adaları, Novaya Zemlya ve Franz Josef Toprakları'nın yanı sıra birçok ada da Arhangelsk yönetim birimine bağlıdır. Rusya'nın Avrupa kesiminin kuzey kısmı boyunca, Onega Körfezinden Yugorski Yarımadasına kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Severnaya Zemlya</span>

Severnaya Zemlya Türkçesi Yaklaşık 79° 29, 79912 N 97 19,0137 E / 79,496652 paralel ve meridyenleri arasındadır. Burası Sibirya'nın Taymyr Yarımadası ve Vilkitsky boğazı arasında yer alır. Bu adalar Arktik Okyanusu ve iki marjinal denizi ayıran Kara Denizi ve doğuda Laptev Denizi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk Krayı</span> Rusyanın Sibirya bölgesinde idarî birim

Krasnoyarsk Krayı, Rusya'nın Sibirya Federal Bölgesi'nde bulunan kray. Krayın idarî merkezi Krasnoyarsk'tır. Yüzölçümü 2.366.797 km²'dir. Yakutistan ve Batı Avustralya'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü idari-bölgesel birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Bryansk Oblastı</span> Rusyada bir idarî birim

Bryansk Oblastı, Rusya'ya bağlı oblasttır. Merkez Federal Bölgesi'nde yer almakta ve Ukrayna ile Belarus'a sınırı bulunmaktadır. Oblastın idarî merkezi Bryansk şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Peçora Denizi</span> deniz

Peçora Denizi, Avrupa Rusyasının kuzeyinde yer alan, Barent Denizi'nin güneydoğu bölümünü oluşturan deniz. Batı sınırı Kolguyev Adası, doğu sınırı Vaygaç Adası ve Yugorskiy Yarımadası, kuzey sınırı ise Novaya Zemlya adasının güneyidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Middendorff</span>

Alexander Theodor von Middendorff Baltık Almanı kökenli Rus zoolog ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeybatı Rusya-Novaya Zemlya tundrası</span>

Kuzeybatı Rusya-Novaya Zemlya tundra ekolojik bölgesi, Avrupa Rusyası'nın kuzey kıyısında yer alan bir ekolojik bölgedir. Beyazdeniz'in güney kıyılarını, Yamal Yarımadası'nın doğusundaki Barents Denizi kıyılarını, Novaya Zemlya'nın güney yarısını ve çok sayıda ada ve adacığı kapsar. Alçak tundra sulak alanları su kuşları için önemli üreme alanlarıdır. Ekolojik bölge Palearktik biyocoğrafik bölgesi ve Tundra biyomundadır. 284,122 km² alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya adaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya adalarının bir listesi olan bu liste Rusya'da 3.000 kilometrekare (1.158 sq mi) büyük bir alana sahip tüm adaları ve önemli bazı küçük adaları içerir.

Bu liste Avrupa kıtasının iç denizlerinde ve sınırı olan okyanuslarda yer alan adaları göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Pahtusov</span>

Pyotr Kuzmiç Pahtusov bir Rus kadastrocu ve Arktik kaşifiydi. Novaya Zemlya'nın ilk kapsamlı araştırması ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Çiçagov</span>

Vasily Yakovleviç Çiçagov, Rus Donanması'nda bir amiral ve bir kaşifti. Reval Muharebesi gibi İsveç'e karşı kazanılan zaferler, onun denizcilik meselelerindeki yüksek yeteneğini gösterdi. Napolyon Savaşları sırasında bir Rus amiral olan Pavel Çiçagov'un babasıydı.