İçeriğe atla

Notre Dame'ın Kamburu (film, 1939)

Notre Dame'ın Kamburu
Esmeralda rolünde Maureen O'Hara
YönetmenWilliam Dieterle
YapımcıPandro S. Berman
SenaristSonya Levien
Bruno Frank
UyarlamaNotre Dame'ın Kamburu
OyuncularCharles Laughton
Sir Cedric Hardwicke
Thomas Mitchell
Maureen O'Hara
Edmond O'Brien
Alan Marshaln
Walter Hampden
Görüntü yönetmeniJoseph H. August A.S.C.
CinsiSinema filmi
TürüRomantik dram
RenkRenkli
Yapım yılı1939
Çıkış tarih(ler)i29 Aralık 1939
Süre116 dakika
Dilİngilizce
Bütçe$1.826
Hasılat$3.155

Notre Dame'ın Kamburu, 1939 tarihli ABD yapımı film.

Victor Hugo'nun aynı adı taşıyan 1831 tarihli romanının bir uyarlamasıdır. William Dieterl'nin yönettiği filmde başrolleri Charles Laughton ve Maureen O'Hara paylaşmaktadır.

Filme toplumun çingeneler, halk, asiller, kral ve dini sınıfı gibi farklı kesimlerinden insanlarının hayatı; iyilik ve kötülük kavramları işlenmektedir.[1] Senarist Sonya Levien, Bruno Frank'ın uyarlamasına dayanarak senaryoyu yazmış; bu arada 15. yüzyıl Paris'indeki çingenelerin durumu ile II. Dünya Savaşı sonrası Almanya'daki Yahudierin durumu arasında paralellikler kurmuştur.[2]

Konusu

15. Yüzyıl Paris'inde Notre Dame Katedralinin zangocu, kambur ama altın kalpli ve mutsuz Quasimodo kilise tarafından hizmetçi gibi kullanılmaktadır. Quasimado, şehre gelen çingene topluluğundaki çingene güzeli Esmeralda'ya aşık olur.

Esmeralda yakışıklı subay Phoebus'a aşıktır. Mahkeme Reisi Frollo da Esmeralda'nın güzelliğine tutulur ve kıskançlıkla subayı öldürür. Cinayetten sonra Frollo'nun suçlamasıyla Esmeralda büyücülükle suçlanır, asılmak üzereyken onu Quasimado onu kaçırıp kilisede saklar.

Şair Grgingoile'in ve Çingeneler Reisi'nin çabalarıyla kral Esmeralda'nın suçsuzluğunu anlayıp serbest bırakır, Frollo'nun tutuklanmasını emreder. O sırada Frollo, katedrale giderek Esmeralda'ya hançerle saldırmaya çalışır. Quasimado Frollo'yu durdurur ve çan kulesinden aşağı düşerek ölmesine sebep olur. Esmeralda ise şair Grgingoile'e aşık olur. Onları katedralin tepesinden seyreden Qusimado ise üzüntüyle kuledeki gargoyle heykeline "Neden sizin gibi taştan yaratılmadım ki?" diye sorar.

Kaynakça

  1. ^ "Notre Dame'ın Kamburu". HergunBirSanatfilmi.blog.com, 21 Haziran 2019. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  2. ^ McGee, Scott. "The Hunchback of Notre Dame (1939)". Turner Classic Movies sitesi. 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1804</span> yıl

1804 (MDCCCIV) yılı Gregoryen Takvimine göre Pazar, Jülyen Takvimine göre Cuma günü başlayan bir artık yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Victor Hugo</span> French romancı ve şair (1802–1885)

Victor Marie Hugo Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Pek çok şiirinin içinde özellikle Les Contemplations ve La Légende des siècles büyük saygı görür. Fransa dışında en çok Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Paris</span> Fransada komün

Paris, Fransa'nın başkenti ve 105 kilometrekare 'den fazla alanda 2,175,601 nüfusu ile en kalabalık şehridir. 17. yüzyıldan beri Paris Avrupa'nın en önemli finans, diplomasi, ticaret, moda, gastronomi, bilim ve sanat merkezlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Kusturica</span> Yönetmen

Emir Kusturica, Sırp yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Notre Dame söz öbeği Fransızca olup, Türkçede bizim hanımımız, hanımımız veya hanımefendimiz gibi anlamlara gelir. Anlatılmak istenen kişi Meryem Ana'dır.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çingeneler</span> Kuzey Hindistandan tüm dünyaya, özellikle Avrupaya yayılan göçebe bir topluluk

Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır. Hindistan'ın Pencap-Sind nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden M.S. 420 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Laughton</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1899 – 1962)

Charles Laughton, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu. Laughton, Londra'da Kraliyet Dramatik Sanat Akademisi'nde eğitim gördü ve ilk olarak 1926'da profesyonel olarak sahneye çıktı. 1927'de, ölümüne kadar birlikte yaşadığı ve çalıştığı gelecekteki eşi Elsa Lanchester ile bir oyunda rol aldı.

<i>Notre Dameın Kamburu</i> Victor Hugonun 1831de yayımlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerini anlatan romanı

Notre Dame'ın Kamburu, Victor Hugo'nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa'da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır. Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştür. Notre Dame'ın Kamburu evrenselleşmiş ve dünya klasiklerinin başyapıtlardandır. Notre Dame'ın Kamburu, Hugo'nun en parlak dönemlerinden birinde yayımlandı. 1831'de yayımlanan Notre Dame de Paris'in roman kahramanlarından biri öylesine etkili oldu ki Notre Dame'ın Kamburu adıyla tanındı. Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır. Roman hem yazarın ülkesinde hem de diğer ülkelerde oldukça sevilmiştir. Çoğu dillerde çevirileri yayımlanmış, ayrıca filmi de çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Quasimodo</span>

Quasimodo, Victor Hugo tarafından 1831'de yazılan Notre Dame'ın Kamburu romanında Çingene Esmeralda'ya âşık olan çirkin, kambur, aksak ve sağır zangoç.

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

Notre Dame’ın Kamburu balesi, Fransız yazar Victor Hugo’nun Notre Dame'ın Kamburu romanından baleye uyarlanmış iki perdelik bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Chartres Katedrali</span>

Chartres Katedrali, Paris'in 80 km güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir. Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yok olan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Reims Katedrali</span>

Reims Notre-Dame Katedrali, Fransa'nın Reims kentinde, yüksek Gotik mimari tarzda inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Esmeralda (Notre-Dame'ın Kamburu)</span>

Esmeralda veya doğum adıyla Agnès, Victor Hugo'nun 1831'de yayımlanan Notre Dame'ın Kamburu 'nun baş karakteridir. Nazik ve cömert bir kalbe sahip olan 16 yaşındaki Esmeralda baştan çıkarıcı danslarıyla erkekleri cezbederken zeki keçisi Djali de türlü gösteriler yapar.

Notre Dame'in Kamburu Walt Disney Feature Animation tarafından üretilen ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan bir 1996 Amerikan animasyon müzikal drama filmidir. 34. Disney animasyon uzun metrajlı filmi ve Disney Rönesansı sırasında üretilen yedinci film, Victor Hugo'nun 1831 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor. Olay örgüsü, Notre Dame'ın deforme olmuş çanı Quasimodo ve topluma kabul görme mücadelesine odaklanıyor. Gary Trousdale ve Kirk Wise'ın yönettiği filmin seslendirme kadrosunda son rolünde Tom Hulce, Demi Moore, Tony Jay, Kevin Kline, Paul Kandel, Jason Alexander, Charles Kimbrough, David Ogden Stiers ve Mary Wickes yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame yangını</span> Fransadaki Notre Dame Katedralinde meydana gelen yangın

Notre Dame yangını, 15 Nisan 2019 tarihinde, Orta Avrupa Yaz Saati'ne göre 18.20 sularında, Paris'teki Notre Dame Katedrali'nin çatısının altında başladı. Yangın söndürüldüğünde binanın kulesi çökmüş, çatısının çoğu yıkılmış ve üst duvarları ciddi şekilde hasar görmüştür. Taştan yapılma tonozlu tavan, yangının iç mekana zarar vermesini önledi. Pek çok sanat eseri ve dini kalıntı, acil durumun erken saatlerinde güvenli bir yere taşındı, ancak diğerleri dumandan zarar gördü ve dış sanat eserlerinin bir kısmı hasar gördü veya yok edildi. Katedralin sunağı, iki borulu org ve 13. yüzyıldan kalma üç penceresi hafif hasar gördü. Yangın, sitenin ve şehrin yakın bölgelerinin zehirli toz ve kurşunla kirlenmesine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Île de la Cité</span>

Île de la Cité, Paris'in merkezinde, Seine nehrinde bir adadır. 4. yüzyılda, Roma valisinin kalesinin yeriydi. 508'de Frankların ilk kralı Clovis I, sarayını adada kurdu. 12. yüzyılda önemli bir dini merkez, Notre-Dame katedralinin evi ve Sainte-Chapelle kraliyet şapelinin yanı sıra şehrin ilk hastanesi oldu: Hôtel-Dieu. Aynı zamanda şehrin ayakta kalan en eski köprüsü olan Pont Neuf'un yeridir. Paris'in merkezindeki Seine'de yer alan gemi şeklindeki Île de la Cité, şehrin tarihi kalbidir. Yaklaşık 10 sokak uzunluğunda ve 5 genişliğindedir. Sekiz köprü onu nehir kıyısına bağlar ve dokuzuncusu güneydoğudaki daha küçük ada olan Île Saint-Louis'e çıkar. En batıdaki köprü, 1578-1604 yılları arasında inşa edilen Pont Neuf'tur. Adına rağmen, Paris köprülerinin en eskisidir. Sağlamlığı aksiyomatik hale geldi: Parisliler hala bir şeyin "Pont Neuf kadar sağlam" olduğunu söylüyorlar. Ortadan adanın ucuyla desteklenen köprü, Sol Yaka'ya beş, Sağa yedi kemerle uzanıyor. Korkuluk kornişleri 250'den fazla farklı grotesk maske ile dekore edilmiştir. Parapet, her köprü iskelesinde suya doğru kıvrılarak, Paris'teki ilk kaldırım boyunca yarım ay koyları oluşturur; bu koylarda seyyar satıcılar dükkân açar. 200 yıl boyunca bu köprü Paris'in ana caddesi ve daimi fuarıydı. Yapı düzenli onarımlardan geçse de ana Pont Neuf'ta bugünkü haliyle orijinal köprüdür. Mansapta ve köprünün hemen altında, Île de la Cité'nin ucu, çiçekli çalılarla çevrili, eski ağaçların altında banklar bulunan üçgen, çakıl yollu bir parka dönüştürülür. Özellikle güneşlenenlerin ve aşıkların gözdesi olan Arnavut kaldırımlı geniş bir iskele ile çevrilidir. Merdivenlerin parktan köprüye çıktığı yerde, Pont Neuf'un tamamlanmasında ısrar eden Kral IV. Henry'nin bronz bir atlı heykeli var. Heykel, Paris'te halka açık bir yolda duran ilk heykel olan orijinal 1614'ün 1818 tarihli bir reprodüksiyonudur. Karşıda, Henry'nin varisi, gelecekteki XIII. Louis olarak adlandırılan Place Dauphine'nin (1607) dar girişi var. Yer, eskiden beyaz taşla işaretlenmiş tek tip kırmızı tuğlalı evlerden oluşan bir üçgendi, ancak tabanı boyunca sıralanan evler, Adalet Sarayı'nın bir kısmının inşasına yer açmak için 1871'de yırtıldı. Erken Roma valisinin sarayı, 13. yüzyılda Kral IX. Louis tarafından aynı yerde yeniden inşa edildi ve 100 yıl sonra, gaddarlığı ekleyen IV. Philip (Fuar) tarafından genişletildi. etkileyici Gotik odaları ile gri taretli Conciergerie. Krallar döneminde Parlamentonun buluşma yeri olan Büyük Salon, Gotik güzelliğiyle tüm Avrupa'da biliniyordu. Ancak 1618 ve 1871'deki yangınlar orijinal odanın çoğunu yok etti ve sarayın geri kalanının çoğu 1776'da alevler tarafından harap edildi. Büyük Salon şimdi Adalet Sarayı'nda bulunan çeşitli mahkemeler için bir bekleme odası olarak hizmet veriyor. Bitişikteki ilk Hukuk Dairesi'nde, Devrim Mahkemesi 1793'ten itibaren yaklaşık 2.600 kişiyi giyotine mahkûm ederek oturdu. Mahkûm edildikten sonra kurbanlar taş merdivenlerden aşağı infaz yerine onları taşıyan arabaları beklemek üzere Conciergerie'nin zindanlarına geri götürüldüler. Conciergerie hala duruyor ve ziyaretçilere açık. Saray avlularında Fransa'nın en büyük anıtlarından biri olan 13. yüzyıldan kalma Sainte-Chapelle bulunur. 1243 ve 1248 yılları arasında IX. Louis'un istikametinde inşa edilmiş olan bu yapı, Gotik Rayonnant tarzının bir başyapıtıdır. Büyük bir cüretle mimar, tonozlu tavanlarını ince sütunlardan oluşan bir kafesin üzerine yerleştirdi, aralarındaki duvarlar vitraydan yapılmıştı. Enfes şapel, İsa'nın çarmıha gerilmesinde giydiği düşünülen Dikenli Tacı tutmak için tasarlandı. IX. Louis, kalıntıyı, Konstantinopolis'in Latin imparatoru Baldwin II Porphyrogenitus'tan piyon olarak tutan Venediklilerden satın almıştı. Gerçek Haç'tan çiviler ve tahta parçaları gibi diğer kutsal emanetler, kalıntıları şimdi Notre-Dame hazinesinde bulunan şapelin koleksiyonuna eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Edmond O'Brien</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1915 – 1985)

Eamon Joseph O'Brien Amerikalı aktör ve film yönetmeniydi. Yaklaşık kırk yıla yayılan kariyerinde bir Akademi Ödülü, iki Altın Küre Ödülü kazandı.