İçeriğe atla

Notharctus

Notharctus
Yaşadığı dönem aralığı: 50,3-46,2 myö
Briceriyen-Uintan[1] 
PreЄ
J
Notharctus tenebrosus'un iskelet çizimi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Strepsirrhini
İnfra takım:Adapiformes
Familya:Notharctidae
Cins:Notharctus
Leidy, 1870[2]
Türler
Sinonimler
Hipposyus (Leidy 1872)
Limnotherium (Marsh 1871)
Telmalestes (Marsh 1872)
Thinolestes (Marsh 1872)
Tomitherium (Cope 1872)

Notharctus, geç ve orta Eosen boyunca Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış bir adapiform primat cinsidir. [3]

Açıklama

Notharctus'un vücut şekli, modern farelerinkine benzerdi. Parmakları, bir başparmağın gelişimi de dahil olmak üzere dallara kenetlenmek için uzamıştı. Omurgası esnektir ve hayvan kuyruğu hariç yaklaşık 40 santimetre uzunluğundadır.[4]

Notharctus osborni kafatası

Sınıflandırma

Leidy, "Batı Topraklarının Soyu Tükenmiş Omurgalı Faunası"nda (1873) Notharctus çenesinin ayrıntılı bir tanımını verdi. Açıklamasının sonunda Notharctus'un bir primata çok benzediğini belirtiyor:[5]

Birçok açıdan, Notharctus'un alt çenesi, mevcut Yeni Dünya maymunları'nkine çok benziyor.

Dikkat çekici bir şekilde, bu tartışmaya, küçük evrimsel değişikliklerin modern maymunların, insansı maymunların ve insanlarınkine benzeyen çenelere yol açacağı gözlemiyle devam ediyor:[5]

Benzerlik o kadar yakın ki, Notharctus'un çene ve dişlerinden modern bir maymunun çenesinden ve dişlerinden evrimleşmek için çok az değişiklik gerekli olacaktır. Birinci premoların bastırılmasına yol açacak aynı durum, devamında dişlerin dişlerini azaltacaktır. diğer küçük azı dişlerinin tek bir dişe dönüşmesi Çenenin kısalması ve derinliğinin artmasıyla birlikte bu değişiklik yaşayan bir Cebus karakterini verecektir. Tek bir küçük azı dişinin daha da küçültülmesi çenenin Eski dünya maymunları'ndaki durumuna yol açacaktır.

Northactus'un bir primat olarak kimliği, Walter Granger'ın Wyoming'de neredeyse tamamlanmış bir iskeleti keşfetmesinin ardından kesin olarak kuruldu. Notharctus, adapiformlar olarak bilinen soyu tükenmiş bir primat grubuna aitti. Bu Eosen primatları, genel olarak Kuzey Amerika ve Avrupa'da bulunmuştur. Adapiformlar, ağaçlarda yaşama uygun bir dizi adaptasyona sahip ilk primatlar arasındaydı. Bunlar, kavrayan eller, esnek sırtlar ve dürbün görüşü içerir. En çok Madagaskar'ın günümüz makimsilerine benziyorlar.[5]

En az dört farklı Notharctus türü vardır. [3] En az yedi diğer potansiyel türden fosiller de keşfedildi.[]

Kaynakça

  1. ^ "Mindat.org". www.mindat.org. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 
  2. ^ "Notharctus". Mindat.org. 
  3. ^ a b Gebo 2002.
  4. ^ The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londra: Marshall Editions. 1999. s. 287. ISBN 1-84028-152-9. 
  5. ^ a b c "Academy of Natural Sciences - Joseph Leidy - Notharctus tenebrosus". web.archive.org. 23 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 

Bibliyografya

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Primat</span> memeli takımı

Primatlar veya iri beyinli yüksek memeliler, memeliler sınıfının Euarchontoglires üst takımına ait bir takımdır. Maymun adı kimi zaman bütün primatları kapsarken yalnızca simiyenler için de kullanılabilir. Primatları inceleyen bilim dalı primatolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Islak burunlu primatlar</span> primatların alt takımı

Islak burunlu primatlar, Madagaskar'ın makimsileri, Afrika'nın galagoları ve pottoları ile Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşayan lorislerden oluşan bir primat alt takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru burunlu primatlar</span> primat alt takımı

Kuru burunlu primatlar, primatlar (Primates) takımının, Simiiformes ve Tarsiiformes infra takımlarını içeren bir alt takımı. Nemli burunlu primatlar alt takımı ile birlikte, primatlar (Primates) takımını oluşturular.

<span class="mw-page-title-main">Tarsiiformes</span> primat infra takımı

Tarsiiformes; bir zamanlar Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış, ancak mevcut türlerinin tümü Güneydoğu Asya adalarında bulunan bir primat infra takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Simiyen</span> primat infra takımı

Simiyenler, antropoidler ya da yüksek primatlar (Simiiformes); köpeksi maymunlar (Cercopithecoidea) ve insansılar üst familyalarından oluşan Eski Dünya maymunlarını (Catarrhini) ve Yeni Dünya maymunlarını (Platyrrhini) içeren bir primat infra takımıdır. Genelde "maymun" adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Eosimiyen</span> tarih öncesi primat familyası

Eosimiyen (Eosimiidae), en eski simiyenler olduğu düşünülen bir soyu tükenmiş primat familyasıdır.

<i>Plesiadapis</i> soyu tükenmiş primat cinsi

Plesiadapis, yaklaşık 58-55 milyon yıl önce Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış, bilinen en eski primat benzeri memeli cinslerinden biridir. Plesiadapis, Eosen devrinde yaşamış adapiform primatı Adapis'e atfen "Adapise yakın" anlamına gelir. Bu cinsin tip türü olan Plesiadapis tricuspidens adını üst kesici dişlerinde bulunan üç tüberkülden alır.

<span class="mw-page-title-main">Adapiformes</span> soyu tükenmiş primat infra takımı

Adapiformes veya Adapoidler, Eosen ila Miyosen dönemleri arasında yaşamış bir erken primat grubudur. Adapiformlar kuzey yarımkürenin çoğuna ve ayrıca tropikal Asya'ya kadar güneye ulaştılar. Grup Eosen'den Miyosen çağına kadar yaşadı. Bazı adapiformlar yaşayan makilere benziyordu.

Palaechthonidae, altı cins içeren soyu tükenmiş bir primat familyası. Primatların kökeni ve evrimi ile ilgili memelilerin takımı plesiadapiformlara aittir. Primatların kökeni ve evrimi ile ilgili memeli takımı plesiadapiformlara aittir. İlk örnek 1969 yılında paleontolog Szalay tarafından bulundu. Paromomyidae familyası ile yakın akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Notharctidae</span> tarih öncesi primat familyası

Notharctidae, fosilleri öncelikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da bulunan, soyu tükenmiş bir adapiform primat familyası.

<span class="mw-page-title-main">Cercamoniinae</span>

Cercamoniinae, Kuzey Amerika ve Afrika'da birkaç cinsi bulunmasına rağmen, esas olarak Avrupa'da bulunan soyu tükenmiş primat ailesi Notharctidae içerisinde bir alt familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Adapinae</span>

Adapinae, öncelikle Eosen'in sonuna kadar Avrupa'da bulunan soyu tükenmiş primat familyadı olan Adapidae içindeki bir alt familyadır. Asya kökenli oldukları düşünülmektedir.

<i>Leptadapis</i>

Leptadapis, Orta Eosen'de Avrupa'da yaşamış bir adapiform primat cinsidir. Cinsin fosilleri İspanya'daki Escanilla Oluşumu ve İsviçre'deki Egerkingen'de bulunmuştur.

Marcgodinotius, erken Eosen döneminde Asya'da yaşayan bir adapiform primat cinsidir. Monotipik bir cinstir, tek türü Marcgodinotius indicus'tur. Anthrasimias, Marcgodinotius'un küçük eşanlamlısıdır ve Anthrasimias gujaratensis, Marcgodinotius indicus'un genç eşanlamlısıdır.

<i>Altanius</i>

Altanius, Moğolistan'ın erken Eosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş bir primat cinsidir. Filogenetik ilişkisi sorgulanabilir olsa da, birçok kişi onu ya ilkel bir omomyid ya da hem adapoidlere hem de omomyidlere kardeş grubun bir üyesi olarak yerleştirmiştir. Cins, nispeten iyi bilinen, tam diş ve yüz özelliklerinden yaklaşık 10-30 g ağırlığında olduğu tahmin edilen bir tür olan Altanius orlovi ile temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Makimsilerin evrimi</span>

63 milyon yıldan kısa bir süre önce diğer primatlardan ayrılan Strepsirrhini alt takımına ait olan makimsiler (Lemuroidea), en az 40 milyon yıl boyunca Madagaskar adasında evrimleşmiştir. Kök pramitlerle bazı özellikleri paylaşırlar ve bu nedenle çoğu zaman modern maymunların ve insansı maymunların ataları sanılır. Bunun yerine, sadece ilkel primatlara benzedikleri söylenebilir.

Branisella, yaklaşık 26 milyon yıl önce sırasında, şimdiki Bolivya'da olan Salla Formasyonundan, yalnızca Branisella boliviana türünü içeren, Yeni Dünya maymunlarının soyu tükenmiş bir cinsidir. Peru cinsi Canaanimico ile birlikte, keşfedilen en eski Yeni Dünya maymunu fosillerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Primatların kökeni ve evrimi</span> Primatların jeolojik zaman boyunca kökeni ve çeşitlenmesi

Primatların kökeni ve evrimi, yaklaşık 55 milyon yıl önce küresel olarak ortaya çıkan "gerçek" primatların (Euprimates) kökenini ve evrimsel tarihini konu alır. Bilinen en eski gerçek primat, geç Paleosen döneminde Fas'ta yaşamış, Altiatlasius'tur.

<i>Eosimias</i> bazal antropoid cinsi

Eosimias, ilk olarak 1999 yılında Çin'in Jiangsu Eyaleti'nin güney şehri Liyang'da toplanan fosillerden keşfedilen ve tanımlanan bir erken primat cinsidir. Eosimiidae ailesinin bir parçasıdır ve bilinen üç türü içerir: Eosimias sinensis, Eosimias centennicus ve Eosimias dawsonae. Haplorhini'nin ortak atasınınkine benzer bir primat iskeleti hakkında bir fikir verir. Eosimias adı, Yunanca eos "şafak" ve Latince simius "maymun"dan gelen "şafak maymunu" anlamına gelecek şekilde tasarlanmıştır.

Sivaladapidae, Asya'dan soyu tükenmiş bir adapiform primat familyasıdır. Diğer adapiform primatlardan daha uzun süre hayatta kaldılar çünkü iklim soğudukça güneye göçebildiler. Kalıntıları Eosen'den Miyosen'e kadar uzanır.