İçeriğe atla

Norton 360

Norton 360
Geliştirici(ler)Symantec
Güncel sürüm5.0 (Windows)
İşletim sistemiWindows XP (32 bit), Windows Vista, Windows 7 (32 bit&64 bit)
TürHepsi bir arada Güvenlik yazılımı
LisansÜcretli
Resmî sitesiBirinci: Symantec

Norton 360, Symantec tarafından geliştirilen, bir "hepsi bir arada" güvenlik paketi olarak pazarlanmaktadır. Paket, kişisel bir güvenlik duvarı, sahteciliğe karşı koruma ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip temizleme yeteneğini içerir. Bu paketi Norton Internet Security'den ayıran, dosya yedeklemesi ve PC bakımını içermesidir.

Paketin bir kutu kopyası, OEM yazılımı olarak bilgisayarlarda ön yüklüdür veya bir karşıdan yükleme olarak dağıtılır. Ek işlevler, ebeveyn denetimleri ve istenmeyen e-posta filtrelemesi dahil, Symantec tarafından geliştirilmiş eklentiler olarak da mevcuttur. Paket, Microsoft Security Essentials ve McAfee Toplam Koruma paketiyle yarışmaktadır.

Norton 360, Windows XP'nin 32 bit sürümleri ve Windows Vista'nın 32 bit veya 64 bit sürümleriyle uyumludur. Windows 7 desteği de eklenmiştir.

Sürüm geçmişi

Genesis Projesi

Symantec, Genesis Projesi'ni 7 Şubat 2006 tarihinde duyurdu. Genesis, antivirüs yetenekleri ve bir güvenlik duvarıyla birlikte dosya yedekleme ve PC bakımı araçlarını toplamasıyla Symantec'in diğer tüketici güvenliği ürünlerinden farklı olacaktı. Şifre çalma koruması ve gerçek zamanlı sezgisel yöntemler de planlandı. Windows Vista uyumluluğu, Genesisin önemli bir yönü idi. Genesisin Eylül ayında piyasaya sürülmesi belirtilmişti. Microsoft, Mayıs 2005'te, 2006 yılında çıkmasını belirttiği, benzer işlevlerle bir güvenlik paketini, Windows Live OneCare'ı duyurdu.

Genesis, 31 Mayıs 2006 tarihinde Norton 360 diye değiştirilmiştir. Onun özellik dizisinin dosya yedekleme, PC bakımı, phishing koruması ve gerçek zamanlı sezgisel yöntemlerle — Norton Internet Security'nin işlevlerinin aynısına sahip olacağı — doğrulanmıştı. 2006 yazı için halka açık bir beta testi planlanmıştı. Son sürüm tarihi 2006 sonunda belirlendi. McAfee, aynı gün Norton 360 ve OneCare gibi benzer işlevlerle gelen bir güvenlik paketini, Falcon'u duyurdu. Ancak bu tarihler ertelendi. 2006 yazında OneCare başlatıldığında Falcon, halka açık beta testine girdi.

Birçoğu Microsoft'un antivirüs yazılımı, OneCare'a bir tepki olarak Norton 360'ı gösterdi. Ancak OneCare'ın piyasaya çıkmasıyla, bazı Symantec rakiplerinin gerisinde kalmış göründü. "Biz her nedense pazarda yanlış bir izlenim bıraktık ki Microsoft'un Windows Live OneCare'ı var, McAfee'nin Falcon'u var ve Symantec'in hiçbir şeyi olmadığını" belirten, Symantec'in başkan yardımcısı Mark Bregman, yakında çıkacak olan Norton 360'ı, OneCare ile birlikte tamamlamanın amaçlanmadığını iddia etti.

Windows XP ile uyumlu ilk halka açık beta, Kasım 2006'da teslim edilmiştir. Daha sonradan, 20 Aralık 2006 tarihinde Windows Vista RTM uyumluluğu ilave eden ikinci bir halka açık beta yayınlanmıştı. Daha sonra, Şubat 2007 içinde perakendicilere dağıtımı başladı, Symantec yazılımını 100.000 insan denedi.

Sürüm 1.0

Sürüm 1.0, 26 Şubat 2007 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Bu sürüm, sıfır gün virüsleri tespit etmek için SONAR'ı kullanan ilk Symantec ürünü idi. Gerektiği gibi hareket ederek, kötü amaçlı davranışdan dolayı uygulamaları izler. Yedekleme ve geri yükleme işlevselliği kullanıcıların dosyaları bir sabit disk, CD veya DVD'ye ya da çevrimiçi yedeklemesine izin verdi. PC bakımı araçları kullanıcıların web tarayıcısı geçmişi ve geçici dosyaları temizlemesine imkân verdi. Bir disk birleştiricisi PC bakımı araçlarının bir parçası olarak paketlenmiştir. Sahtecilik koruması, sahte sitelerden kullanıcıları uyararak Internet Explorer ile bütünleştirir.

Windows XP'de, 300 megahertz bir işlemci, 256 megabayt RAM ve 300 MB boş sabit disk alanı gereklidir. Vista altında, 800 MHz bir işlemci, 512 MB RAM ve 300 MB boş sabit disk alanı gereklidir.

Norton Internet Security 2007 ve phishing koruması ile ilgili olarak, Norton 360'ın düşük kaynak kullanımı eleştirileri celbetti. PC Magazine, sahte sitelere erişimi engellemede sahtecilik koruması özelliğini Internet Explorer 7 ve Firefox 2'den daha verimli buldu. Ancak yorumcular, gelişmiş kullanıcılar için manuel kontrolün eksikliğine dikkati çekti. CNET, Internet Explorer'dan diğer tarayıcılar için phishing korumasının bulunmadığını da kaydetti, örneğin Mozilla Firefox. geçerli postanın yüzde beşini yanlışlıkla engellediğini ve istenmeyen postanın yarısını engellediğini bulan PC Magazine, Sürüm 1.0'ın istenmeyen e-posta filtreleme eklentisini eleştirdi. CNET, kullanıcıları bildirilirken birisinin ağ veya kablosuz sinyalleri şifreleme yardımına davetsiz katılması gibi, kablosuz ağ araçlarının eksikliğini de vurguladı.

Sürüm 2.0

3 Mart 2008 tarihinde Sürüm 2.0 piyasaya çıkmıştır. Yedekleme özelliği artık Blu-ray ve HD DVD disklere veri yazabiliyor. Norton 360'ın birden fazla kurulumu merkezî bir konuma göre yedekleme de yapabiliyor. Kullanıcı dosyaları çevrimiçi yedeklerken, Norton'u kullanarak bant genişliği miktarını kontrol edebilir. Kullanıcının, izinsiz girişleri ortadan kaldırmasına imkânı veren PC bakımı araçları, bir kayıt defteri temizleyicisi ile paketlenir. Firefox için sahtecilik koruması eklenmiştir. Phishing korumasına ilave olarak, web siteleri için oturum açma bilgilerini depolayan Norton Güvenli Kimlik'tir. Ağ haritası kullanıcılara, her bir bilgisayar hakkındaki temel profil bilgileri ve ağlı bilgisayarlardaki diğer Norton kurulumlarının durumunu görüntüleme imkânı sağlıyor. Sistem gereksinimleri sürüm 1.0 ile aynı kalıyor.

PC Magazine, geçerli e-postanın yüzde 25 üzerinden istenmeyen e-posta olarak yersiz ve yanlış kimlik saptamasına karşın spam filtresini zayıf buldu. CNET sorunlarla karşılaştığında miras makinelere sürüm 2.0'ı kuruyor.

Sürüm 3.0

4 Mart 2009 tarihinde Sürüm 3.0 piyasaya çıkmıştır. Bu sürüm Norton Internet Security 2009 ile aynı kod tabanını kullanıyor. Symantec, daha önceki sürümler için, özellikle Norton 360 için yeniden kod yazdı. Sürüm 3.0 daha önce bağımsız bir hizmet olarak sunulan Norton Güvenli Web'i içermektedir. Güvenli Web, sahte ve kötü amaçlı hosting sitelerine erişim engellemesini, bir araç çubuğu olarak Firefox ve Internet Explorer ile bütünleştiriyor. Ask.com sayesinde kutuya yazılan arama sorgularını yönlendirme, bir arama kutusunu da bu araç çubuğu içermektedir. McAfee, Trend Micro ve diğer virüsten koruma yazılımı üreticileri tarafından spyware olarak sınıflandırılmış olan Ask.com araç çubuğu, araç çubuğuyla kod paylaşamaz. Symantec, arama işlevselliğinin eleştirilmesi sebebiyle Ask.com arama kutusunun, sürüm 3.0'ın gelecek sürümlerine gizlenmiş olacağını duyurdu.

Dosyaları bir flash sürücüye yedekleme yeteneği bu sürümde tanıtıldı. Bir flash sürücüsünde depolanan dosyalar, Norton 360 kurulu olmayan başka bir bilgisayara kopyalanabiliyor. Norton kullanıcılara, yerel veya çevrimiçi olarak depolanmış yedekleme dosylarını tarama imkânı veren Windows Explorer'da, sanal bir sürücü de oluşturuyor. Kullanıcılar, sürükle ve bırak yöntemini kullanarak dosyaları tek tek geri yükleyebiliyor. Sürüm 3.0, dosyaların önceki sürümlerini tutmaz ve başka bir programla açılan dosyları atlar. Kullanıcılara, oturumu başlatmayı programlayan, kontrolü sağlayan bir başlangıç uygulama yöneticisi bu sürüme dahil edilmiştir. Uygulama yöneticisini tamamlayacak Norton, oturum açma süresine sahip programların tahmin edilen ya da gerçek sonuçlarını ölçebiliyor.

PC Magazine, geçerli postanın yarısını spam olarak yanlış dosyalayan sürüm 3.0'ın zayıf spam filtresine dikkati çekti. PC Magazine, "çevrimiçi Norton programı"na atıfta bulunarak, kötü niyetli yazılımları bir bilgisayardan temizlemek için Malwarebytes' Anti-Malware shareware uygulamasını kullanan bir Symantec teknisyenli bir destek oturumunu da kaydetti. Tartışma, bir Symantec ürünü olarak programa yanıltıcı atıfta bulunan teknisyen olayı büyüttü.

Sürüm 4.0

Sürüm 4.0, 17 Şubat 2010 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Bu sürüm Norton Internet Security 2010'da bulunan birçok yeni güvenlik özelliğini katıyor. Bir grafiksel kullanıcı arayüzü değişikliği de sürüm 4'te önemli rol oynuyor. Belirgin renkler, Norton Internet Security'nin altın ve siyah mücevheriyle uyuşuyor.

Alış

Kaldırma

Norton Internet Security'nin (Windows sürümleri), gereksiz dosyaları ve kayıt defteri girdilerini bırakarak tamamen kaldırmaması eleştirilmektedir. 3.0'a göre önceki sürümler, Norton markalı yazılımı güncelleştiren ayrı bir LiveUpdate programı da kuruyor. Kullanıcı, hem Norton Internet Security hem de LiveUpdate bileşenini el ile kurmalıdır. Eğer Symantec dosya ve klasörlerle beraber artık kayıt defteri anahtarları ve değerlerini kaldırmak için Norton Kaldırma Aracı'nı dağıtsaydı, diğer Norton markalı ürünleri güncelleştirmeye yarayan LiveUpdate bileşeni kasten arkada bırakırdı. Kaldırma, kullanıcıları birçok deneme kopyası kurmasından alıkoymak için muhafaza edilen abonelik verisini kaldırmayacaktır.

Windows Hizmet Paketleri

Norton 360 sürüm 2.0 kurulduğunda kullanıcılar, Windows XP Service Pack 3 veya Windows Vista Service Pack 1'e yükseltme uyumsuzluklarıyla karşılaştı. Kullanıcılar fixcss.exe adlı bir araçla, çok sayıda geçersiz Windows Kayıt Defteri anahtar raporu eklenmektedir.

Windows Vista

Symantec'in Tüketici Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Sarah Hicks, Windows Vista 64 bit'in PatchGuard özelliğiyle ilgili endişesini dile getirdi. PatchGuard, Microsoft tarafından donanımla etkileşim içinde olan işletim sisteminin bir parçası, çekirdek bütünlüğü sağlamak için tasarlanmıştır. Rootkitler, temizlemeyi zorlaştıran bir işletim sisteminin çekirdeğinde gizlenebiliyor. Microsoft'un, kendi güvenlik ürünü Windows Live OneCare'ı yükseltirken güvenlik üreticilerini çekirdeği etkin bir biçimde korumasının önüne geçtiğini iddia eden McAfee'nin Avrupa Başkanı Mike Hicks; "Varsayımla saçma olan çekirdek çevresine bir duvar kurmak kararı ihlâl edilemez." dedi. Hicks, Symantec'in OneCare'ın rekabetini önemsemediğini söyledi. Symantec sonra bir PatchGuard kahramanlığı edinmek üzere PatchGuard talimatlarıyla bir beyaz kitap detaylandırması bastı. Microsoft görüşmeler ve incelemeler sonrası, özel API talimatları oluşturarak güvenlik üreticilerine kernele erişim sağlamaya karar verdi.

Performans etkisi

Özellikler

Norton 360 güvenlik paketi; adware, spyware, truva atları (trojan), malware, phishing (sahtecilik) ve virüslere karşı koruma özellikleri içerir. Ayrıca yazılımın diğer Symantec paketlerinden en önemli farkı, kullanıcının bilgisayarını en iyi şekilde kullanmasına yardımcı olan araçlar içermesidir. Yani Norton 360'ta kullanıcının, sabit diskinden nasıl en iyi biçimde performans sağlayacağına dair özellikler vardır. Ayrıca bu paketin diğer bir dikkat çeken yanı, yerel olarak yedekleme ve geri yüklemedir. Kullanıcı Norton 360'taki yedekleme ve geri yükleme özelliklerini etkinleştirdiğinde, yazılım otomatik olarak yedekleme ve geri yükleme işlemlerini, belirlenen ayarlar dahilinde gerçekleştirecektir. Ayrıca bu paketteki araçlarla sadece yerel yedekleme değil, standart olarak İnternet üzerinde 2 GB'lık yedekleme yapılabilir. Eğer kullanıcı, İnternet üzerinden daha fazla yedekleme gerçekleştirmek istiyorsa bu durumda, Symantec tarafından kullanıcıdan ücret talep edilmektedir. Norton 360'ın önemli ve belki de bir güvenlik paketi kullanıcısı için en gerekli özellik, kullanıcı arabiriminin diğer paketlere göre basit ve daha fazla kullanışlı olmasıdır.

Norton 360 güvenlik paketi.

Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows XP SP2 (32-bit) ve/veya Windows Vista (32-bit ve 64-bit)
  • İşlemci: 300 MHz veya daha yükseği
  • Bellek (RAM): 256 MB
  • Boş Sabit Disk Alanı: 300 MB

Norton 360 phishing koruması için standart bir ağ tarayıcısı (Internet Explorer 6 veya daha üstü) ve çevrimiçi yedekleme için geniş bant İnternet bağlantısı gerektirir.

Ödüller

Norton 360, ilgili teknik organizasyonlardan birbirini takip eden ödüller almıştır:

  • PC Magazine'in "Editors Choice" (Editör Seçimi) ödülüyle 4 1/2 yıldızları hükmen verildi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 7</span> 2009 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 7, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sisteminin önemli bir sürümüdür. 22 Temmuz 2009'da RTM olarak piyasaya sunuldu ve 22 Ekim 2009'da genel kullanıma sunuldu. Windows 7'den yaklaşık 3 yıl önce piyasaya sürülen Windows Vista'nın halefidir. Ev ve iş masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve HTPC bilgisayarlar da dahil olmak üzere; kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Yerini, Kasım 2012'de Windows 8 almıştır. 9 Nisan 2013'e kadar Windows 7 RTM; güvenlik güncellemeleri, yazılım güncellemeleri, sürücü güncellemeleri ve teknik destek gibi içerikler sağlıyordu. Ancak artık kullanıcıların destek ve güncellemeleri alabilmesi için Service Pack 1'i yüklemeleri gerekiyor. Windows 7'nin sunucu muadili Windows Server 2008 R2, Windows 7'yle aynı zamanda piyasaya sürüldü. Windows'un bu işletim sistemini temel alan son sürümü, 1 Temmuz 2011'de yayınlanan Windows Embedded POSReady 7'dir. 12 Ocak 2016'da Microsoft, Windows 7'de Internet Explorer 11'den eski olan tüm Internet Explorer sürümlerinin desteğini sonlandırdı. Temel desteği 13 Ocak 2015'te sona eren işletim sistemi, 5 yıl daha güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. Genişletilmiş destek ise 14 Ocak 2020'de sona erdi. Bundan sonra işletim sistemi çoğu kullanıcı için daha fazla destek veya güvenlik güncelleştirmesi almayı bıraktı. Buna rağmen, son Windows 7 çeşidi olan Windows Embedded POSReady 7, Ekim 2021'e kadar güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. 15 Ocak 2020'den beri, Mayıs 2019'da yayımlanan KB4499164'ten daha yeni Windows 7 sürümlerinde Windows Update'i engelleyen tüm bilgisayarlar, bir yükseltme uyarı bildirimi görüntülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office 2010</span> Microsoft Office ürününün 2010 yılında piyasaya sürülen versiyonu

Office 14 kod adındaki Microsoft Office 2010, Microsoft Office 2013'ün öncülü ve Microsoft Office 2007'nin ardılıdır. Ayrıca Microsoft Windows için uyumlu olan Microsoft Office adlı ürünün 2010 yılında piyasaya sürülen versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer 10</span>

Internet Explorer 10 (IE10). Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 10. sürümüdür. MIX Microsoft konferansında 4 Eylül 2012 yılında Windows Server 2012 ile sunuldu. 2011 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 9'un yerini aldı. 2013 yılında ise yerini Internet Explorer 11 aldı. IE10, 26 Ekim 2012'de Windows 8 sürümüne dahil edildi. IE10, 26 Şubat 2013 tarihinde Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 için de piyasaya sürüldü. Windows 7 için Windows İnternet Explorer 10 Developer Preview sürümü yayınlanmıştır. Windows 7'deki sürümünde Metro Arayüzü bulunmamaktadır. Windows 8 ve Windows RT sürümlerinde masaüstünde açıldığında pek bir fark görülmüyor. Windows Vista ve önceki sürümler desteklenmez.

Comodo Group, Inc., Amerika Birleşik Devletleri Clifton, New Jersey merkezli bilgisayar yazılımı ve SSL sayısal sertifikalar sağlayan özel bir şirket. İngiltere, Türkiye, Ukrayna, Romanya, Çin, Hindistan ve ABD'de yerleşkeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 2003</span>

Windows Mobile 2003 kod ismi "Ozone" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 3. sürümüdür. 23 Haziran 2003 tarihinde yayımlandı, Pocket PC 2000 ve Pocket PC 2002 sistemlerinden sonra "Windows Mobile" adlı ilk Microsoft işletim sistemi oldu. Windows CE 4.20 sistemine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Önyükleme Ortamı</span>

Windows Preinstallation Environment, PC'ler, iş istasyonları ve sunucular dağıtım için kullanılan Windows'un hafif versiyonudur veya çevrimdışı iken bir sorun çekimi işletim sistemidir. MS-DOS boot diskleri değiştirmek için tasarlanmıştır ve USB bellek aygıtı, IPXE, PXE, CD-ROM ya da sabit disk üzerinden booting edilebilir. Geleneksel büyük şirketler ve OEM tarafından kullanılır, ve Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK) üzerinden şimdi ücretsiz yazılım olarak kullanılabilir.

Windows Server Essentials, Microsoft'tan entegre edilen çalışma ağ altyapısı için tasarlanmış sunucu paketidir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler 25 kullanıcı veya 50 cihazlardan daha fazlasına sahip değil. Uygulama sunucusu teknolojileri sıkıca sağlamak için entegre edilmiştir ve örneğin, Uzak Web Çalışma ve tümleşik kurulum, gelişmiş izleme, birleşik Microsoft Management Console ve uzaktan erişim gibi teklif yönetiminden yararlanır. SBS 2003 sunulduğundan beri, Windows Server veya diğer sunucu ürünleri için aynı hizmet paketleri OS güncellemek için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile Aygıt Merkezi</span>

Windows Mobile Aygıt Merkezi Microsoft tarafından geliştirilen ve ActiveSync'in ardılı olan bir senkronizasyon yazılımı programıdır. Müzik, video, kişiler, takvim etkinlikleri, web tarayıcısı sık kullanılanları ve diğer dosyaları Windows Mobile aygıtları ve Microsoft Windows işletim sistemi arasında senkronize etmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer Mobile</span>

Internet Explorer Mobile Microsoft Trident düzen motorunun sürümlerine dayalı olarak Microsoft tarafından geliştirilen durdurulan bir mobil tarayıcıdır. IE Mobile varsayılan olarak Windows Phone ve Windows CE ile yüklenir. Internet Explorer Mobile'nin geçerli sürümleri, Internet Explorer'ın masaüstü sürümünü temel alır. Bununla birlikte, Pocket Internet Explorer olan eski sürümler, aynı düzen motoruna dayanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik ve Bakım</span>

Güvenlik ve Bakım Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows NT işletim sisteminin bir izleme bileşenidir. Bilgisayarın güvenlik ve bakım durumunu izler. İzleme kriterlerine Kişisel güvenlik duvarlarının, anti-virüs yazılımlarının ve anti-spyware yazılımının optimal çalışması, Ayrıca Ağ Erişim Koruması, Windows Update, Kullanıcı Hesabı Denetimi, Windows Hata Bildirimi ve Yedekleme ve Geri yükleme'nin çalışma durumu aittir. Bir virüsten koruma programı güncel veya çevrimdışı değilse, izlenen ölçütlerle ilgili herhangi bir sorunun kullanıcıya bildirilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live OneCare Safety Scanner</span>

Windows Live OneCare Safety Scanner Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçası idi. Bilgisayar virüsüleri, casus yazılımları / reklam yazılımlarını (Adware) ve diğer kötü amaçlı yazılımları kaldırmak için çevrimiçi bir tarama, PC temizleme ve tanılama hizmetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live OneCare</span>

Windows Live OneCare Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçası idi. Microsoft tarafından Windows için geliştirilen bir bilgisayar güvenliği ve performans geliştirme hizmetiydi. OneCare'nin temel teknolojisi, Microsoft'un 2003 yılında GeCAD Software Srl'den satın aldığı, ancak daha sonra durdurulan çok platformlu RAV idi. Hizmet Windows Live OneCare Safety Scanner ile aynı markanın altında idi. Yazılım üç bilgisayara kadar kullanılabilen yıllık ücretli bir abonelik olarak sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">MSN Dial-up</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir internet servis sağlayıcısıdır.

MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia PC Suite</span>

Nokia PC Süit Nokia mobil cihazlar ile Microsoft Windows işletim sistemini çalıştıran bilgisayarlar arasında bir arabirim oluşturmak için kullanılan bir yazılım paketidir. Sonradan yerine Nokia Süit geçti ve Ovi servis paketine entegre edildi.

Internet Explorer 11 (IE11), Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 11. ve son sürümüdür. Build konferansında Windows 8.1 ile beraber 17 Ekim 2013 yılında sunuldu. 2012 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 10'un yerini aldı. 2015 yılında ise yerini tam başka tarayıcı - Microsoft Edge aldı. Windows 8.1 ve Windows Server 2012 R2 işletim sistemleri için varsayılan tarayıcıdır. Windows Vista ve önceki sürümler desteklenmez. Tarayıcı, 29 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya sürüldüğünde Windows 10 ile de gönderilmiştir. Ancak Microsoft Edge, Windows'un bu sürümünde varsayılan tarayıcıdır ve burada, Internet Explorer eski HTML teknolojilerine dayalı web sitelerini çalıştıracak şekilde yapılandırılmıştır. Windows Server 2016 ve Windows Server 2019 ile birlikte gelen varsayılan tarayıcıdır.