İçeriğe atla

Northrop T-38 Talon

Northrop T-38 Talon
TürüJet eğitim uçağı
Ulusal köken ABD
ÜreticiNorthrop
İlk uçuş10 Nisan 1959
Hizmete giriş17 Mart 1961
DurumuEtkin hizmette
Ana kullanıcıABD Hava Kuvvetleri
ABD Deniz Kuvvetleri
NASA
Diğer kullanıcılarTüm kullanıcıları gör
Türk Hava Kuvvetleri
Üretim aralığı1961–1972
Üretim sayısı1.146
Birim maliyeti756,000 $ (Amerikan doları)[]
DeğişimleriNorthrop F-5

Northrop T-38 Talon, Amerikalı Northop firması tarafından üretilen çift kişilik, çift jet motorlu süpersonik bir eğitim uçağıdır. T-38 Talon dünyanın ilk süpersonik jet eğitim uçağı olma unvanına sahiptir. Aynı zamanda dünyada en çok üretilen süpersonik eğitim uçağıdır. T-38, 2022 yılında hâlâ Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri, NASA ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

1961 yılından 1972 yılına kadar üretilen T-38'ler 21. yüzyıl teknolojisine ayak uydurmak için bazı kullanıcı ülkeler tarafından modernize edilmektedir. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 68 adet T-38 ARI programı kapsamında TUSAŞ tarafından modernize edilmiştir.[1][2]

Kullanan ülkeler

Aktif kullanıcılar

Eski kullanıcılar

Özellikler (T-38A)

Bilgi kaynağı:USAF (Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri)[5]

  • Teknik özellikler
    • Mürettebat: 2
    • Uzunluk: 46 ft 4.5 in (14.135 m)
    • Kanat açıklığı: 25 ft 3 in (7.70 m)
    • Yükseklik: 12 ft 10.5 in (3.924 m)
    • Kanat alanı: 170 sq ft (16m²)
    • Boş ağırlık: 7,200 lb (3,266 kg)
    • Brüt ağırlık: 11,820 lb (5,361 kg)
    • Azami kalkış ağırlığı: 12,093 lb (5,485 kg)
    • Güç kaynağı: 2 x General Electric J85-5A
  • Performans
    • Azami sürat: 746 kn (858 mph, 1,382 km/h)
    • Menzil: 991 nmi (1,140 mi, 1,835 km)
    • Servis tavanı: 50,000 ft (15,000 m)
    • Tırmanma hızı: 33,600 ft/min (171 m/s)
    • Kanat yüklemesi: 69.53 lb/sq ft (339.5 kg/m2)
    • İtme/Ağırlık: 0,65

Kaynakça

  1. ^ "TAI - T-38 Aviyonik Modernizasyon (ARI)". 5 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2010. 
  2. ^ T.C. MSB Savunma Sanayii Müsteşarlığı - T-38 Modernizasyonu 15 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  3. ^ a b c "World Air Forces directory 2022" (İngilizce). flightglobal.com. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  4. ^ "ROCAF Northrop F-5E/F" (İngilizce). taiwanairpower.org. 22 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  5. ^ "T-38 TALON Fact Sheet" (İngilizce). af.mil. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-4 Phantom II</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

McDonnell Douglas F-4 Phantom II, McDonnell Douglas Firması tarafından ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Donanması için geliştirilmiş, tandem iki koltuklu, çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun, uzun menzilli süpersonik, 3. nesil jet önleme ve avcı-bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">North American F-100 Super Sabre</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

F-100 Super Sabre ; ilk prototip uçuşu 25 Mayıs 1953'te gerçekleştirilen, North American firması tarafından geliştirilen ve tasarımı F-86 Sabre'a dayandırılan bir av-bombardıman uçağıdır. Rus muadili Mikoyan-Gurevich MiG-19'dur.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-21</span> Sovyet yapımı süpersonik jet avcı/önleyici uçağı

MiG-21, Sovyetler Birliği'nde Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve üretilen süpersonik jet avcı/önleyici uçağıdır.
Uçağın görünüşünün bu ünlü Rus telli müzik aletine benzerliği sebebiyle "balalayka" takma ismini almıştır. Polonyalı (Leh) pilotlar tarafından da gövde şeklinden dolayı ołówek (kalem) olarak isimlendirilmiştir. İlk versiyonları ikinci nesil jet avcı uçağı olarak nitelense de sonraki versiyonları üçüncü nesil jet avcı uçağı olarak kabul edilir. MiG-21, dört kıtada ellinin üzerinde ülke tarafından uçurulmuştur ve ilk uçuşunun üzerinden yarım yüzyıldan fazla süre geçmesine rağmen hala bazı ülkelerde hizmet vermektedir. Bu savaş uçağı, havacılık tarihinin en çok üretilen süpersonik jet uçağı, Kore Savaşı'ndan bu yana en çok üretilen savaş uçağı ve bütün versiyonlarda 1959'dan 1985'e kadar en uzun üretim süresine sahip savaş uçağı olmak üzere bir dizi modern havacılık rekorunu elinde bulundurmaktadır. Her tipten 11,496 adet MiG-21 üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-23</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

MiG-23, Mikoyan Gurevich tarafından üretilen değişken kanat yapısına sahip Rus yapımı savaş uçağı. Üçüncü nesil bir savaş uçağıdır. İlk prototip uçuşu 1967'de gerçekleştirilmiştir. Ertesi yıl Domodedovo Havacılık Sergisi'nde Batılı'ların büyük ilgisini çekmiştir. MiG-23S olarak 1968'de seri imalatına başlanmıştır. Kısa ve ham pistlerden kalkabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca MiG-23PD kodlu bir VTOL dikine kalkıp inebilen bir modeli de mevcuttur. Rus Hava Kuvvetleri'nde 1998'den itibaren görev dışı bırakılmaya başlanmıştır ancak birçok hava kuvvetinde görevine devam etmektedir. Yirmi bir ülkede on beş ayrı modeli kullanılmıştır. Tek motorlu ve tek kişilik bir uçaktır. Ayrıca MİG-23C ve MİG-23U modelleri iki kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II</span> Amerikan yapımı ilk yakın hava desteği sağlayan hava platformu

A-10 Thunderbolt II, Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilen; kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için ABD Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilmiş bir saldırı uçağıdır. Orijinal takma adı "Warthog" olmasına rağmen II. Dünya Savaşı'nda kara birliklerine yakın hava desteği sağlamış olan P-47 Thunderbolt'a izafeten aynı isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman B-2 Spirit</span>

Northrop Grumman B-2 Spirit veya bilinen adıyla Gizli Bombardıman Uçağı, yoğun uçaksavar savunmalarını delmek için tasarlanan, düşük gözlemlenebilir gizlilik teknolojisine sahip bir Amerikan ağır stratejik bombardıman uçağıdır. İki kişilik mürettebatı olan, süpersonik olmayan ve uçan kanat tasarımına sahip bu uçak, Northrop Grumman tarafından tasarlandı ve Boeing, Hughes ve Vought ana alt yüklenicileri olarak 1987'den 2000'e kadar üretildi. Bombardıman uçağı, seksen adet 500-pound class (230 kg) MK-82 JDAM GPS güdümlü bomba ya da on altı adet 2.400-pound (1.100 kg) B83 nükleer bomba gibi konvansiyonel ve termonükleer silahlar atabilir. B-2, gizlilik konfigürasyonunda büyük havadan karaya stand-off silahları taşıyabilen ve hizmette olduğu kabul edilen tek uçaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi T-2</span> Japonların ilk süpersonik jeti

Mitsubishi T-2 , Japonların geliştirdiği ilk süpersonik jet. Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri envanteride bulunmuştur ve şu an silah eğitimi amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">X-4 Bantam</span> çift jet motorlu küçük deneme uçağı

Northrop X-4 Bantam; yatay kuyruğu olmayan, bunun yerine yuvarlanma ve dalma kontrolleri olan elevatör ve aileronları yerine elevon adı verilen tek bir parça kullanılmış, çift jet motorlu küçük deneme uçağı. Bazı aerodinamikçilerin yatay kuyruğu ortadan kaldırarak transonik hızlarda kanatların yol açtığı süpersonik şok dalgalarının yatay kuyrukla etkileşmei sorununu ortadan kaldırmayı umuyorlardı, ancak X-4'ün deneyleri bu umudu boşa çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-30</span> Rusya yapımı çift motorlu askeri hava aracı

Suhoy Su-30, Rusya merkezli Suhoy tarafından geliştirilen çift motorlu, iki koltuklu süper manevra kabiliyetine sahip bir savaş uçağıdır. Her türlü hava koşulunda, havadan havaya ve havadan yüzeye, derin hava üstünlüğü görevleri için üretilmiş çok amaçlı bir süpersonik savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing E-3 Sentry</span>

Boeing E-3 Sentry Amerika Birleşik Devletleri üretimi bir Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağıdır. ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan ve NATO hava savunma kuvvetlerinde her türlü hava şartında gözetleme, komuta, kontrol ve iletişim görevlerinde kullanılmaktadır. Toplam 68 adet üretildikten sonra 1992 yılında üretimi sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Piper J-3 Cub</span> hafif uçak ailesi

Piper J-3 Cub eğitim maksatlı olarak 1937-1947 yılları arasında Piper Aircraft Company tarafından üretilen küçük bir uçaktır. Zamanının en popüler eğitim uçaklarından biridir. Tek motorlu ve iki kişiliktir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 19.888 ve Kanada'da 150 adet üretilmiştir. Uçak dizaynı Walter Jamouneau tarafından yapılmış, Taylor E-2 Cub uçağına rakip olarak üretilmiştir. Uzun süre hizmette kalmış bir uçaktır. Geçmişte hava ambulansı, hava postası, ordu eğitim uçağı olarak kullanılan bu küçük uçak günümüzde; kişisel uçak, hava taksi ve akrobasi uçağı olarak kullanılmaktadır. Uluslararası gösterilerde hareket eden bir otobüs üzerine iniş yapabilmesiyle ün kazanmış uçak, piste ihtiyaç duymaksızın kısa mesafeden rahatlıkla havalanabilir. II. Dünya Savaşı'nda da görev yapmıştır. Uçak bir adet Continental A-65-8 65 beygirlik motor kullanır. Küçük bir uçak olmasına rağmen 354 km. uçuş menziline sahiptir ve yakıt tüketimi açısından oldukça ekonomiktir. Yeni bir uçağın maliyeti ortalama olarak 995-2500$ arasındadır. Ekonomik olması, bakım avantajları ve performansı sebebiyle halen Teksas eyaletinde American Legend Aircraft tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman E-8 Joint STARS</span>

Northrop Grumman E-8, Amerika Birleşik Devletleri üretimi bir Müşterek gözetim hedef saldırı radar sistemi uçağıdır. Uçağın ana görevleri yer üstündeki araçların ve bazı hava taşıtlarının izlenmesi, görüntülenmesi ve konum bilgilerinin savaş veya barış zamanında bölge komutanlarına aktarılmasıdır. Uçak sadece Amerika Birleşik Devletleri Ordusunda de görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop P-61 Black Widow</span>

Northrop P-61 Black Widow, gece avcısı olarak tasarlanmış ilk operasyonel ABD savaş uçağı ve radar kullanmak için tasarlanmış ilk uçak. Adını Kuzey Amerika'da yaşayan karadul örümceğinden almıştı. P-61'in üç mürettebatı vardı: pilot, silahçı ve radar operatörü. Dört adet 20 mm Hispano M2 öne ateş eden alt gövdeye monteli otomatik top ve uzaktan kumandalı karın silah taretine monte edilmiş dört adet .50 kalibre (12.7 mm) M2 Browning makineli tüfek taşımaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinkel He 70</span>

Heinkel He 70, Alman havacılık firması Heinkel Havacılık tarafından tasarlanan ve aynı zamanda yardımcı bombardıman uçağı ve hava keşif rollerinde kullanılan 1930'ların bir posta uçağı ve hızlı yolcu uçağıydı. Daha fazla yolcu taşıyabilecek tiplerle değiştirilmeden önce nispeten kısa bir ticari kariyeri vardı.

<span class="mw-page-title-main">HAL HJT-16 Kiran</span>

HAL HJT-16 Kiran, Hindustan Aeronautics Limited (HAL) tarafından üretilen bir Hindistan jet eğitim uçağıdır. Kiran, Hindistan Hava Kuvvetlerinin istekleri doğrultusunda askeri pilotların eğitimi için geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed P-80 Shooting Star</span>

Lockheed P-80 Shooting Star, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAAF) tarafından operasyonel olarak kullanılan ilk jet avcı uçağıydı. 1943 yılında Lockheed tarafından dizayn edilip üretilen P-80, dizayn sürecinden sadece 143 gün sonra göklerle buluşmuştur. 2. Dünya Savaşının bitimine yakın bir süreçte, 2 adet ön üretim modeli İtalya'da görev almıştır. Düz kanatlarla dizayn edilen F-80 tipi uçak, Amerikan Hava Kuvvetleri altında Kore'de geniş çaplı muharebelerde görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Ki-96</span>

Kawasaki Ki-96, İkinci Dünya Savaşı'nda üretilen tek kişilik, çift motorlu bir Japon ağır avcı uçağıydı. Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri'nin Kawasaki Ki-45'lerinin yerini alması amaçlanmıştır. Ancak, benimsenmemiş ve sadece üç adet prototip üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grumman XP-50</span>

Grumman XP-50, çift motorlu bir ağır önleme uçağı için Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları'nın düzenlediği yarışmaya katılan Grumman XF5F Skyrocket avcı uçağının kara için geliştirilmiş bir modeliydi. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları, 25 Kasım 1939'da XP-50 olarak adlandırılan uçak için bir ilk örnek siparişi verdi, ancak yarışmada Lockheed XP-49'a kaybetti.