İçeriğe atla

Normandiya Çıkarması'nda Avustralya'nın rolü

Black-and-white photo of a group of young men wearing military uniforms and life preservers standing in a field edged with trees
Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'ndeki 453. Filo'nun Avustralyalı ve Britanyalı pilotları Normandiya'da, Temmuz 1944

Normandiya Çıkarması'nda Avustralya'nın rolü, İngiliz komutası altında hizmet eden 3.000'den fazla askerî personeli içeriyordu. Bu personelin çoğu Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (AKHK) havacıları idi, ancak daha küçük sayıda Kraliyet Donanması ve Britanya Ordusu'nda görev yapan Avustralyalılar da 6 Haziran 1944'teki çıkarmanın öncesi ve sonrasındaki muharebelere katıldılar. Birleşik Krallık merkezli bütün AKHK birimleri çıkarmada yer alsa da, Avustralyalılar Müttefik kuvvetlerinin sadece küçük bir kısmını oluşturuyordu.

Normandiya Çıkarması'na destek olan Avustralyalılar Kraliyet Hava Kuvvetleri birimleri ve Avustralyalı filolarından 2.000 ila 2.500 AKHK havacısı, Kraliyet Donanması gemilerinde görev yapan yaklaşık 500 Avustralya Kraliyet Donanması personeli ile küçük sayıda Avustralya Ordusu subayı ve ticari denizciden oluşuyordu. Ordu personeli ve binlerce Avustralyalı havacı, çıkarmanın ardından Temmuz-Ağustos 1944 arasında gerçekleşen Normandiya Muharebesi'nde de yer aldı ve bir AKHK avcı filosu Normandiya'daki üslerden faaliyet gösterdi. Sefer boyunca Avustralyalı havacılar Müttefik kara kuvvetlerine Alman birimleri ve tedarik yollarına saldırarak, sahil başını hava saldırılarından koruyan kuvvetin bir parçasını oluşturarak ve nakliye uçaklarına mürettebat sağlayarak doğrudan destek verdi. Avustralyalılar ayrıca işgal kuvvetine bir tehdit oluşturan Alman denizaltıları ve gemilerine saldırarak dolaylı destek de verdi. Seferde yer alan 13 Avustralya Ordusu subayı, Avustralya'ya geri götürebilecekleri tecrübe kazanmak için İngiliz birimlerinde birtakım farklı rollerde savaştı. Avustralyalı personel Ağustos 1944'te güney Fransa'nın işgalinde de yer aldı ve AKHK havacıları savaş Mayıs 1945'te bitene kadar Alman kuvvetlerine karşı faaliyet göstermeye devam etti. Ancak Normandiya ve daha sonraki muharebeler sırasında Müttefik havacılarının nispeten hafif zayiatı, İngiltere'de eğitimli Avustralyalı havacı fazlalığına yol açtı; bunlardan yüzlercesi hiçbir zaman savaşta rol almadı.

Avustralyalı havacılar, Londra'da Avustralya Günü için düzenlenen bir kilise ayinine gittikleri sırada Trafalgar Meydanı'ndan geçerken, 26 Ocak 1944.
Colour photo of a grey gravestone marked with the Royal Australian Air Force crest and details of Pilot Officer F.J. Knight. Several rows of other evenly spaced gravestones are visible behind it.
Bayeux Savaş Mezarlığı'nda pilot subay Frederick James Knight'ın mezarı. Knight, 460. Filo'da bir pilottu ve Lancaster bombardıman uçağının mürettebatının tek Avustralyalı üyesi idi. Yedi kişilik mürettebatın tamamı, 7 Haziran 1944'te Vire'de bir saldırı sırasında uçak düşürüldüğünde ya da kaza yaptığında öldü.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Knight, Frederick James". Zayiat Detayları (İngilizce). Milletler Cemiyeti Savaş Mezarları Komisyonu. 26 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Frederick James Knight casualty information" [Frederick James Knight zayiat bilgisi]. Onur Listesi (İngilizce). Avustralya Savaş Anıtı. 26 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Normandiya Çıkarması</span>

Normandiya Çıkarması, General Dwight D. Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944'ün Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesinin yarılmasına ve hemen hemen Fransa'nın ortasına kadar geriletilmesine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası</span> II. Dünya Savaşı Sırasında Kurulan Fransız Devleti

Vichy Fransası, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Fransa'yı mağlup etmesinden sonra Fransa'nın Vichy kentinde kurulan Fransız hükûmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Montgomery</span> Britanyalı Mareşal

Bernard Law Montgomery, II. Dünya Savaşı'nda görev yapan Britanyalı mareşal.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">D-Day</span> 6 Haziran 1944 Normandiya Çıkarmasının kod adı

D-Day, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerince askerî harekâtın başlangıç günü anlamıyla kullanılmış olan terim. Ancak Normandiya Çıkarması'ndan kullanıldıktan sonra 6 Haziran 1944 tarihi ile özdeşleştirildi ve sonraki askerî harekâtın başlangıç günü için kullanılmaktan kaçınıldı. Örneğin Leyte çıkarması için A-Day, Okinawa çıkarması için L-Day, Downfall Harekâtının ilk aşaması olan Kyūshū çıkarması için X-Day ve ikinci aşaması olan Kantō çıkarması için Y-Day adları kullanıldı.

Er, en düşük askeri rütbeye sahip askerdir.

<i>Kardeşler Takımı</i> Televizyon Minidizisi

Kardeşler Takımı, tarihçi ve biyografçı Stephen Ambrose tarafından yazılan aynı adlı romanından uyarlanan, II. Dünya Savaşı temalı, 10 bölümlük televizyon dizisi serisidir. Ortak yapımcılığını, Akademi Ödüllü Er Ryan'ı Kurtarmak filminde beraber çalışan Steven Spielberg ve Tom Hanks üstlenmiştir. 2001 yapımı Kardeşler Takımı hala dünyanın birçok ülkesinde televizyon kanallarında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Sperrle</span>

Hugo Sperrle, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda Luftwaffe Mareşaliydi. Hugo Sperrle 1935'teki İspanya iç savaşı'nda görev yapmıştı. Fransa'ya karşı savaşta 3. hava komutanlığını kontrol etmiş ve İngiltere'de geçen hava savaşlarında komutasındaki filo büyük rol oynamıştır. Savaştan sonra Müttefik Kuvvetler tarafından yakalanmış fakat çıkarıldığı mahkemede beraat etmiş, 1953 yılında ise ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Michael Wittmann</span> II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı

Michael Wittmann, II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı. Müttefikler tarafından daha sonra dünya genelinde Kara Baron diye anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Miles Dempsey</span>

Sir Miles Christopher Dempsey, Britanya Ordusu subayı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Overlord Harekâtı</span> 2. Dünya Savaşında Müttefiklerin düzenlediği bir harekât.

Overlord Harekâtı, 6 Haziran 1944 günü Müttefikler'in milyonlarca askerle yaptığı Normandiya Çıkarması ile başlayan ve Paris'in Kurtuluşu ile biten harekâttır. Müttefik birlikleri Normandiya'da Omaha, Utah, Sword, Gold ve Juno Sahillerine çıktılar. Erwin Rommel başta olmak üzere Alman birlikleri çıkarmanın Pas-de-Calais'e yapılacağını düşünüyordu. Ancak Almanlar yanıldı ve çıkarma Omaha Sahili başta olmak üzere Utah, Sword, Gold ve Juno Sahillerine yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Leo Geyr von Schweppenburg</span>

Leo Dietrich Franz Freiherr Geyr von Schweppenburg, I. Dünya Savaşı'nda bir süvari subayı, II. Dünya Savaşı'nda ise bir general olarak görev yapmış Alman asker idi. 1904 yılında Alman ordusuna katıldı. 1915 yılında yüzbaşı rütbesiyle Birinci Dünya Savaşı sırasında yer aldı. 1911-1914 arasında Berlin'de Harp Akademisine katıldı ve sonra 1917 yılında Genelkurmay'a transfer edildi. Polonya, Fransa, Rusya ve Balkanlar'da çeşitli seferlere katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Savunma Kuvvetleri</span>

Avustralya Savunma Kuvvetleri, Avustralya'nın savunmasıyla görevli askeri kurumdur. İçerisinde Avustralya Kara Kuvvetleri, Avustralya Kraliyet Donanması ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerini barındırır. Halihazırda 81.000 personeli aktif hizmette bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Kara Kuvvetleri</span>

Avustralya Ordusu, Avustralya'nın silahlı kara kuvvetleridir. Avustralya Kraliyet Donanması ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ile beraber Avustralya Savunma Kuvvetlerinin bir parçasıdır. Savunma Kuvvetleri Başkanı, Savunma Kuvvetlerini kumanda eder iken Ordu da Ordu Başkanı tarafından kumanda edilmektedir. Dolayısıyla Ordu Başkanı, Savunma Kuvvetleri Başkanının astıdır, ama aynı zamanda direkt Savunma Bakanına bağlıdır. Avustralyalı askerler tarihleri boyunca birkaç küçük, büyük çatışmalara dahil olmaları yanı sıra, yalnızca II. Dünya Savaşı sırasında Avustralya toprakları direkt saldırıya maruz kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Kraliyet Donanması</span> Avustralya Savunma Kuvvetlerinin deniz kuvvetleri bölümü

Avustralya Kraliyet Donanması, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleri bölümüdür. 1901 yılında Avustralya'nın federasyonlaşması, sömürge donanmalarına ait gemi ve kaynakları kullanarak Milletler Topluluğu Deniz Kuvvetleri adıyla, ulusal olarak kurumu entegre etmiştir. Başlangıçta yere savunma için tasarlanan silahlı kuvvet, 1911 yılında Avustralya Kraliyet Donanması adını almıştır ve bölge savunmasına daha fazla hizmet etmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız İç Kuvvetleri</span>

Fransız İç Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen ve ikiye bölünen Fransa topraklarında Nazi İşgal Güçlerine karşı mücadele yürüten direniş örgütlerinin genel adı. Yurt dışında Fransız Silahlı Kuvvetleri adına Müttefik Devletler ile birlikte Nazilere karşı savaşı örgütleyne General Charles de Gaulle Fransız İç Kuvvetleri ismini, tüm direniş savaşçılarının resmi adı olarak kullandı. Fransa'nın çeşitli bölgeleri, özellikle Normandiya Çıkarması ile kurtarıldıkça, FFI gerilla savaşı yapan milis güçleri yerine resmi olarak hafif piyade birimleri halinde örgütlendi ve düzenli Özgür Fransız Kuvvetlerine eklenen değerli bir insan gücü olarak hizmet etti. Bu rolde, FFI birimleri ön safların daha az aktif bölgelerinde personel bulundurarak, düzenli Fransız ordusu birimlerinin kuvvet tedbirlerinden tasarruf etmelerine ve birliklerini cephenin belirleyici bölgelerine yığmalarına olanak tanıdı. Nihayet, Ekim 1944'ten itibaren ve Fransa'nın büyük bir kısmının özgürleştirilmesiyle, FFI birimleri Batı Cephesinde savaşı sürdüren Fransız düzenli kuvvetleriyle birleştirildi ve böylece II. Dünya Savaşı'ndaki Fransız düzensiz birlikleri dönemi sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal</span> Solomon Adalarına bağlı ada

Guadalcanal, Avustralya'nın kuzeydoğusunda, güneybatı Pasifik'te bulunan Solomon Adaları'nın Guadalcanal Eyaletindeki ana adadır. Yüzölçümü olarak Solomon Adaları'ndaki en büyük adadır ve en büyük nüfusa sahip ikinci adadır. Ada ağırlıklı olarak yoğun tropikal yağmur ormanlarıyla kaplıdır ve dağlık bir iç mekana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nın Hava savaşları</span> II. Dünya Savaşı sırasında hava savaşlarının rolü

Hava savaşı, II. Dünya Savaşı'nın tüm cephelerinde önemli bir bileşendi ve uçaksavar savaşıyla birlikte, büyük güçlerin endüstriyel üretiminin büyük bir kısmını kapsıyordu. Almanya ve Japonya, kara ve deniz kuvvetleriyle sıkı bir şekilde bütünleşmiş hava kuvvetlerine bağımlıydı, Mihver güçleri, stratejik bombardıman uçakları filolarının avantajını küçümsediler ve Müttefiklerin stratejik bombardımanına karşı savunma yapmakta geç kaldılar. Bunun tersine, İngiltere ve ABD, yeterli hava savunmasının yanı sıra stratejik bombalamayı ve savaş alanının hava yoluyla taktiksel kontrolünü büyük ölçüde vurgulayan bir yaklaşım benimsedi. Hem İngiltere hem de ABD, büyük, uzun menzilli bombardıman uçaklarından oluşan çok daha büyük stratejik kuvvetler inşa etti. Aynı zamanda, savaş alanlarında hava üstünlüğü sağlayabilecek taktik hava kuvvetleri de oluşturdular ve böylece kara birliklerine hayati destek sağladılar. ABD Donanması ve Kraliyet Donanması da, Japon İmparatorluk Donanması'nın yaptığı gibi, uçak gemilerine dayalı güçlü bir deniz-hava bileşeni oluşturdu ve bunlar denizdeki savaşta merkezi rol oynadılar.