İçeriğe atla

Norman Bethune

Norman Bethune
Norman Bethune, 1928
DoğumHenry Norman Bethune
3 Mart 1890(1890-03-03)
Gravenhurst, Ontario / Kanada
Ölüm12 Kasım 1939 (49 yaşında)
Huangshikou, Tang Bölgesi, Baoding şehri, Hebei eyaleti / Çin
Defin yeriMartyrs Memorial Cemetery (Şehitler Anı Mezarlığı)
MilliyetKanadalı
MeslekDoktor

Henry Norman Bethune (d. 3 Mart 1890, Gravenhurst, Ontario / Kanada - ö. 12 Kasım 1939 Huangshikou, Tang Bölgesi, Baoding şehri, Hebei eyaleti / Çin), Kanadalı doktor ve enternasyonalisttir. Tüberkülozun cerrahi yollarla tedavi edilmesi konusuna öncülük eden bir doktordu. İspanya iç savaşı (1936–1937) ve Çin Cumhuriyeti'nde (1938–1939) cerrah olarak gönüllü çalıştı. İkinci Çin-Japon Savaşı'nda komünistlerin tarafında çalışırken kan zehirlenmesinden öldü.

Yaşamı

Bethune, Kanada / Ontario eyaletindendi. Uzun yıllar göğüs cerrahı olarak çalıştıktan sonra, 1936 yılında cumhuriyetçilerin yanında Franco'ya karşı savaşmak üzere İspanya İç Savaşı'na katıldı.

İspanya'da doktorluk

İspanya'da, askeri sağlık hizmeti tarihinde bir yenilik olan, savaşta, ön cephede kan nakli hizmeti veren bir tesisin kurulmasına öncülük etti. Bethune'nın bu hizmet tarzı Amerika tarafından Kore Savaşı da dahil olmak üzere, Mobile Army Surgical Hospital adı altında 1997 tarihine kadar birçok savaşta kullanıldı. Yaralıların tedavisi ile ilgili yeni yöntemlerin geliştirilmesi, kan nakli konusunda da yeniliklerin ortaya çıkmasına neden oldu.

6 Haziran 1937'de İspanya'dan ayrıldı ve 18 Haziran'da Montreal, Kanada'ya geldi. Bir dayanışma kampanyası ile yedi ay boyunca ABD ve Kanada'yı dolaştı. Japon Ordusu'nun Çin bölgesine yaptığı şiddetli saldırılar nedeni ile başlayan 2.Japon-Çin Savaşı haberlerinden huzursuz olan Bethune, Çin komünistlerine katılmaya karar verdi ve 1938 yılı Şubat ayı sonunda Çin'e ulaştı.

Çin'de doktorluk

Komutanlarla konuşma

Çin ordusundaki sağlık hizmetleri İspanya'ya göre çok daha kötü idi. Malzeme ve yetişmiş eleman çok azdı. Yaralıların cephede tedavisi mümkün değildi. Günlerce süren bir taşıma sonucu cepheden içeriye götürülüp orada doktorlar tarafından tedavi ediliyorlardı. Bethune yeni bir tedavi hizmeti oluşturmaya ve elindeki doktorları eğitme koşullarını araştırmaya başladı. Gezici bir cephe hastanesi kurdu ve yanında bulunan cerrahlarla birlikte cephede olağanüstü bir çalışma ortaya çıkarttı. Kan nakli için elindeki malzemeler yeterli değildi ve bu malzemelerin temini de ambargo nedeni ile olanaksızdı. Kendisinde, bir ameliyat esnasında parmağında oluşan bir kesik nedeni ile, kan zehirlenmesi oluştu ve bunun sonucunda 12 Kasım 1939 tarihinde Huangshikou'da (黄石口乡) öldü.

Bethune'ın Çin'deki yorgunluk nedir bilmeyen çalışmaları Mao Ze Dong'u derinden etkilemişti. Mao, daha sonra yayınladığı denemelerinde Çin'deki Bethune zamanlarını anlatan ve en azından Mao zamanında yaygın bir şekilde kitlelere ulaştırılan Norman Bethune'dan hatırladıklarım (Orijinal Çin'ce başlık: Çince紀念白求恩 Jinian Bai Qiu'en) başlıklı yazısında şunları yazar: Fedakar Enternasyonalist doktor Bethune her insan için ideal bir örnektir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

25 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 206. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 159 gün vardır.

1 Nisan, Miladi takvime göre yılın 91. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 274 gün vardır.

12 Kasım, Miladi takvime göre yılın 316. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 49 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Epilepsi</span> beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkan sinirsel bozukluk

Epilepsi ya da sara, beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkan sinirsel bozukluktur. Beynin normal faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan elektriğin, aşırı ve kontrolsüz yayılımı sonucu oluşur. Sıklıkla geçici bilinç kaybına neden olur. Epilepsi nöbetleri farklı şekillerde ortaya çıkar. Bazı nöbetlerden önce korku hissi gibi olağan dışı algılamalar ortaya çıkarken, bazı nöbetlerde kişinin ağzı köpürebilir veya kişi yere düşebilir. Bu da kemik kırılması dâhil bazı fiziksel yaralanmalara sebep olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kanser</span> DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler ölümcüldür.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

Çin-Sovyet Ayrılığı, dönemin iki büyük komünist devleti olan Çin ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında 1960-1989 yılları arasında Marksizm-Leninizm'e dair teorik ve ideolojik tartışmalardan kaynaklanan ciddi bir diplomatik ayrılıktır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in 1953 yılındaki ölümünden sonra Nikita Kruşçev tarafından başlatılan destalinizasyon ve barış içinde bir arada yaşama politikaları sonucunda doktriner ayrılıklar kısmen başlamış, 1969'da zirveye ulaşmış ve farklı yollarla 1980'lerin sonuna kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Organ nakli</span> bir organ ya da dokunun bir bedenden başka bedene nakledilmesi

Organ nakli ya da organ transplantasyonu organ donörü tarafından verilen sağlam organ parçası ya da tamamının alıcının hasarlı veya çalışmayan organı yerine koymak amacıyla bir vücuttan diğerine nakledilmesidir. Organ donörü yaşayan kişi veya kadavra olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saç nakli</span> Saç Nakli Nedir

Saç nakli, yaygın estetik cerrahi işlemlerden biridir. Kelliğe dirençli olan enseye yakın başın arka tarafından alınan saç köklerinin, saçların döküldüğü veya seyrekleştiği bölgeye taşınmasıdır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Saç ekimi ayrıca kirpik, kaş, bıyık, sakal, göğüs, kasık kıllarının onarılmasında da kullanılabilir.

<i>Cephede Eğlence</i>

Cephede Eğlence, 1970 ABD yapımı bir savaş-komedi filmidir. Özgün adı MASH olan film çevrildikten üç yıl sonra, Şubat 1973 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yoshijirō Umezu</span> Japon general (1882 – 1949)

Yoshijirō Umezu , Japon asker.

<span class="mw-page-title-main">Dispanser</span>

Dispanser, ayakta tedavisi yapılabilecek durumdaki hastaların, ufak çapta tedavi edilerek, karşılığında ücret talep edilmeyen veya az ücret alınan bakım evi. Hastaneden başlıca farkı, dispanserlerde yatak bulunmaması hastaların yatmadan teşhis ve tedavi edilmeleridir. Gerekirse kan, idrar tahlili, aşı yapılır, röntgen filmi çekilir. Dispanserler, devlet dispanserleri, özel üniversiteler, dernekler, sigorta şirketleri tarafından ücretli veya ücretsiz olarak işletilirler. Geçmişte dini organizasyon ve gönüllüler tarafından verilen hasta hizmetleri günümüzde doktor, cerrah, hemşire, ebe, eczacı gibi sağlık profesyonelleri tarafından verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dr. Ignacio V. Ponseti</span>

Dr. Ignacio V. Ponseti, İspanya'nın Minorka adasında doğan bir ortopedisttir.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

Sovyet-Japonya sınır çatışmaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ile Japon İmparatorluğu'nun, ayrıca kukla devletleri olan Moğolistan ve Mançukuo'nun arasında gerçekleşen savaşlar ve çatışmalardır. 1932 ve 1939 yılları arasında gerçekleşmiştir, Khasan Gölü Muharebesi haricinde Mayıs 1939'a kadar olan savaşlar, küçük sınır çatışmalarıydı. Sınır Savaşı, Sovyetlerin Japonlar üzerinde ağır angajmanlar uyguladığı Halkin-Gol'da sona erdi. Sonucunda Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması imzalandı. Çatışmalar, Ağustos 1945'te Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndaki müttefik ülkelerine destek olarak başlattığı Mançurya Stratejik Saldırı Operasyonu ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sülük tedavisi</span>

Sülük tedavisi (Hirudoterapi), tıbbi sülüklerin kullanıldığı eski bir tıbbi tedavi yöntemidir. Bu tedavi, sülüklerin kan emerken salgıladıkları çeşitli biyokimyasal maddeler aracılığıyla hastalıkları hafifletmeyi amaçlar. Sülüklerin ısırdığı bölgeden kan emmesi, lokal dolaşımı artırır, antikoagülan etkiler gösterir ve bazı inflamatuvar hastalıkların semptomlarını azaltabilir. Sülük tedavisi, binlerce yıldır kullanılan bir yöntem olup, modern tıpta bazı durumlarda alternatif veya tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmaktadır.