İçeriğe atla

Normalhöhennull

Brocken yolu üzerinde Almanya'nın Harz dağlarında NHN yükseklik işareti

AlmancaNormalhöhennull ("standart yükseklik sıfır") veya NHN, Almanya'da kullanılan dikey bir veridir.

Coğrafi açıdan NHN, 1932 Alman Ortalama Yükseklik Referans Sisteminde (AlmancaDeutsches Haupthöhennetz kullanılan Ortalama deniz seviyesinden yükseklik için referans düzlemi.)[1] Düzlem yarı geoit şeklindedir. Referans yüksekliği, Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Wallenhorst'taki Yeni St. Alexander Kilisesi üzerindeki jeodezik, sabit bir noktadır. Bu noktanın jeopotansiyel yüksekliği 1986 yılında Birleşik Avrupa Tesviye Ağı'nın (UELN) bir parçası olarak Amsterdam Mühimmat Verisine dayanarak hesaplanmıştır.

Tanım

Kavisli mavi çizgi yarı jeoid AlmancaNormalhöhennull referans düzlemi.
Anahtar: AlmancaErdoberfläche - yeryüzü
AlmancaNormalhöhe = normal yükseklik
Almancaellipsoidische Höhe - elipsoidal yükseklik
AlmancaQuasigeoidhöhe - yarı jeoit yüksekliği.

NHN düzlemi teorik bir referans düzlemidir. Normal çekül hattından normal yüksekliklerin çıkarılmasıyla elde edilir. Ortaya çıkan yarı jeoit ile referans elipsoid arasındaki farka yükseklik anomalisi veya yarı jeoit yüksekliği denilir.

NN'den NHN'ye geçiş

1 Ocak 2000'den bu yana tüm Almanya, Alman Ortalama Yükseklik Referans Sistemi DHHN92 olarak bilinen Amsterdam Ordnance Datum'un verilerine dayanarak yükseklik sistemini normal yüksekliklere dönüştürdü. Aynı zamanda yeni NHN, daha önce FransızcaReseau Européen Unifié de Nivellement olarak bilinen Birleşik Avrupa Dengeleme Ağı'nın (UELN) temelini oluşturuyor. veya FransızcaREUN Avrupa ülkelerinin yükseklik sistemlerini standartlaştıran. Bu sistemde yükseklikler NHN veya m (NHN) üzerinde metre cinsinden verilmektedir.

AlmancaNormalnull üzerindeki yükseklikler için Dünyanın gerçek yerçekimi alanı dikkate alınmadığı için NHN kullanıma girmiştir. Sonuç olarak, hem eski Batı Almanya normal ortometrik yüksekliklerinde (yeni hesaplama yöntemleri) hem de Doğu Almanya'nın normal yüksekliklerinde (Amsterdam Verisine göre) değişiklikler olmuştur. Yükseklikler, konuma bağlı olarak 0,06 ila 0,16 m arasında farklılık gösteriyordu. Ancak geçişin bir parçası olarak yapılan yeni ölçümler sonucunda 0,59 m'lik farklılıklar ortaya çıkmıştır (AlmancaZugspitze).[2]

Daha eski kabartma haritalar genellikle eski referans düzlemlerinin üzerindeki yükseklikleri gösterir. Federal araştırma otoritelerinin güncel haritaları NHN'ye dayanmaktadır.[3] 2013'ün başında federal eyaletlerin çoğu (Berlin, Thüringen ve Saksonya-Anhalt hariç) 1:25.000 ölçekli (DTK) yeni dijital topografik haritalamayla tam kapsama sahipti. Haritaların tümü henüz basılı olarak yayınlanmamıştır. DTK25 haritalarında yükseklikler için NHN kullanılır; ancak DTK25-V'de taranan topografik haritalarda AlmancaHöhennull (HN) ve AlmancaNormalnull</link> (NN) halen kullanılmaktadır.[4]

Eski Doğu Alman yükseklik sistemi

Doğu Almanya'da normal yüksekliklere AlmancaHöhennormal üzerindeki yükseklikler denirdi veya HN'dir . 1958 Kronstadt Gelgit Ölçer (AlmancaKronstädter Pegel) veri olarak kullanıldı. Yeni NHN yükseklikleri genellikle 12–15 cm. daha yüksektir. Birinci dereceden su terazisi noktalarındaki maksimum sapmalar 7 ila 16 cm. arasındadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ The German Height Reference System 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at www.bkg.bund.de. Retrieved on 14 February 2010.
  2. ^ "Kundeninformationn 3/2009" (PDF) (Almanca). Landesamt für Vermessung und Geoinformation Bayern. September 2009. s. 2. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2013. 
  3. ^ Response by the Federal Office for Cartography and Geodesy of 13 November 2012 to this specific question.
  4. ^ "adv-online.de". 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2024. 
  5. ^ "Höhenreferenzsysteme". Bundesamt für Kartographie und Geodäsie. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jeodezi</span> Bilimsel tetkit

Jeodezi ya da yerölçüm, yerkürenin modellenmesiyle, yerkürede ve dış alanında dört boyutlu kesin koordinat sistemlerini tanımlayan, referans ağlarını oluşturan, mekansal bilgileri bu ağ ve sistemlerle ilişkilendiren ve zamana bağlı değişimini izleyen ve genel anlamda yerkürenin şeklini tespit ve yeryüzünü ölçme işlemlerini konu edinen bilim dalı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Tutulum</span>

Tutulum, ekliptik veya tutulum düzlemi ya da ekliptik düzlem, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzlemidir. Dünya'da bulunan bir gözlemcinin bakış açısından, Güneş'in bir yıl boyunca gök küre etrafındaki hareketi, yıldızların arka planına karşı ekliptik boyunca bir yol izler. Ekliptik önemli bir referans düzlemidir ve ekliptik koordinat sisteminin temelidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamburg</span>

Hamburg, resmî adıyla Hür Hansa Şehri Hamburg, Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyaleti oluşturur. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür. Almanya'nın Dünya'ya açılan kapısı da denilen bu şehir, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir. Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup Dünya'da da 9. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Harita projeksiyonu</span>

Harita projeksiyonu, 3 boyutlu yeryüzünün matematiksel transformasyon ile iki boyutlu düzlemde temsil edilmesi işlemine denir. Harita projeksiyonunun yeryüzünün şeklini nasıl değiştirdiğini anlamanın kolay bir yolu merkezinde bir ışık kaynağı bulunduğu varsayılan yeryüzünün projeksiyon yüzeyi denen bir yüzeye iz düşürülmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya-Anhalt</span> Almanyada eyalet

Saksonya-Anhalt Almanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan 16 eyâletten biridir. Başkenti Magdeburg, en büyük kenti ise Halle'dir. Doğusunda Brandenburg eyaleti, güneyinde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, batısında ise Aşağı Saksonya eyaleti ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ortalama deniz seviyesinden yükseklik</span> dağ, ova, yapı gibi coğrafi unsurların, meteorolojik olayların veya hava taşıtlarının yüksekliğini belirtmekte kullanılan bir kavram

Ortalama deniz seviyesinden yükseklik veya ortalama deniz seviyesine göre yükseklik (AMSL); dağ, ova, yapı gibi coğrafi unsurların, meteorolojik olayların veya hava taşıtlarının yüksekliğini belirtmekte kullanılan bir kavram. Bunun için ortalama deniz seviyesi referans alınır. AMSL kısaltması, İngilizce above mean sea level kavramının akronimidir.

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız</span> Gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isim

Takımyıldız, gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">WGS84</span>

WGS84, Küresel Konumlama Dizgesi'nin kullandığı yerlem yöntemlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz seviyesi</span> Terim

Deniz seviyesi, atmosfer ile deniz yüzeyinin birleştiği yükseklik. Deniz seviyesi, Dünya'nın bir veya daha fazla su kütlesinin ortalama yüzey seviyesidir. Yeryüzündeki tüm yüksekliklerin ve denizaltındaki tüm derinliklerin tanımlanmasında kullanılan referans seviyedir. Deniz seviyeleri birçok faktörden etkilenebilir ve jeolojik zamanlar içerisinde büyük farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Dünya üzerindeki herhangi bir bölgenin deniz seviyesi; gel-git, atmosfer basıncı ve rüzgâr gibi nedenlerle kısa süreli değişiklikler gösterir. Kısa vadedeki değişimler ise Dünya'nın iklim değişikliklerine bağlıdır. Örneğin; 20. yüzyılda mevcut deniz seviyesindeki yükselmenin küresel ısınmadan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Deniz seviyesinin ölçülmesi; devam eden iklim değişikliğine ilişkin ön görüler sunabilir. Bu değişimler nedeniyle deniz seviyesini, deniz yüzeyinin uzun vadedeki tüm hareketlerinin ortalaması alınarak hesaplanmış olan ortalama deniz seviyesi şeklinde tanımlamak daha doğru olur. Ortalama deniz seviyesi, uluslararası şekilde MSL kısaltması ile gösterilir. Türkçe yayınlarda zaman zaman ODS kısaltması kullanılır.

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yarıçap</span> merkezinden çevresine bir daire veya küre içinde bölüm veya yüzeyi ile uzunluğu

Yarıçap, bir daire veya kürenin özeğinin (merkezinin) çemberine olan mesafesidir. Çapın yarısına eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Osnabrück</span> Aşağı Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Osnabrück, Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Normalnull</span> deniz seviyesinden yüksekliği gösteren eski bir referans noktası ve sistemi

Normalnull (NN) Almanya'da 1992 yılına kadar resmî olarak kullanılan deniz seviyesinden yüksekliği gösteren referans noktası ve sistemidir. Konuşma dilinde ortalama deniz seviyesi yerine de kullanılmaktadır.

Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili Internet tabanlı, iki boyutlu haritalar ve üç boyutlu Dünya tarayıcılar içinde coğrafi şerhi ve görselleştirme ifade etmek için bir XML gösterimdir. KML başlangıçta Anahtar Deliği Dünya Görüntüleyicisi olarak seçildi, Google Earth ile kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2004 yılında Google tarafından satın alınan Keyhole, Inc tarafından yaratıldı. KML 2008'de Open Geospatial Consortium tarafından uluslararası bir ölçüt haline getirilmiştir. Google Earth'te görüntüleyebilirsiniz ve grafiksel KML dosyalarını düzenlenmesi mümkün olan ilk program olmuştur. Bu tür Marble gibi diğer projeler de KML desteği geliştirmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Anayasa Koruma Teşkilatı</span> Almanya Federal Cumhuriyeti iç güvenlik ajansı

Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Almanya Federal Cumhuriyeti iç güvenlik ajansı olmaktadır. Birlikte devlet düzeyinde LFV ile, demokratik düzeni ilgilendiren tehditler konusunda istihbarat toplama ile görevli, varlığı ile federasyon ya da devletlerden birinden ve halkların barış içinde bir arada güvenliğinden; karşı istihbarat; ile koruyucu güvenlik ve karşı-sabotajdan sorumludur. BfV Federal İçişleri Bakanlığı'na bildiriyor. 2000 yılından itibaren Temmuz 2012'de, Heinz Fromm'un (SPD) Nasyonal Sosyalist Yeraltı, sağcı örgüt ile ilgili dosyaların imhası konusunda skandalının ardından istifa oluncaya kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Thomas Haldenwang 15 Kasım 2018'den beri teşkilat başkanlığını yürütmektedir. Michael Niemeier ve Sinan Selen ise başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fotogrametri</span>

Fotogrametri, fotoğrafik görüntüleri ve elektromanyetik radyant görüntü ve diğer fenomenlerin desenlerini kaydetme, ölçme ve yorumlama sürecinde fiziksel nesneler ve çevre hakkında güvenilir bilgi edinme bilim ve teknolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.