İçeriğe atla

Norma Cruz

Norma Cruz
Doğum1966
MilliyetGuatemalalı
Meslekİnsan hakları aktivisti
OrganizasyonHayatta kalma vakfı
Ödüller2009 Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü
2011 Legion d’honneur nişanı

Norma Cruz (d. 1966[1]) Guatemalalı insan hakları aktivisti. Özellikle kadınlara uygulanan şiddet karşıtı çalışmalarıyla bilinmektedir.[2] 3 Temmuz 1996'daki açılışından bu yana, Guatemala merkezli kadın hakları örgütü olan Fundación Sobrevivientes (Hayatta Kalma Vakfı)'na yön verdi.[3][4] Bu vakıf şiddete maruz kalmış yüzlerce kadına duygusal, sosyal ve hukuksal destek sağlamayı amaçlamakta, bu çalışmalarını adalet ve koruma anlayışı içinde yürütmektedir."[5] ABD Dışişleri Bakanlığına göre vakıf, yalnızca 2007 yılında tek başına 30 kadın katilinin bulunmasına, kovuşturulmasına ve cezalandırılmasına yardımcı olmuştur. Vakıf aynı zamanda bebeği çalınan annelere, yasadışı çocuk kaçakçılığına ve evlat edilinmesine karşı da mücadele vermektedir."[6] 2009 yılında Norma Cruz, ‘’’Guatemala’da olduğu kadar Dünya üzerindeki herhangi bir yerde kadınlara umut kaynağı ve ilham sembolü olduğu’’’ belirtilerek Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülmüştür."[5] Cruz düzenlenen törende ödülünü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD First Lady'si Michelle Obama’nın elinden almıştır.[7] 2009 yılının mayıs ayından itibaren telefon ve kısa mesajla yoğun şekilde tecavüz ve ölüm tehditleri alan Cruz’un ailesi de aynı tehditlere maruz kalmıştır.[4] Bu tehditler Guatemala Hükümetinin Cruz’a polis koruması sağlamasına rağmen devam etti. Uluslararası Af Örgütü 2011 yılında Cruz’un korunmasını ‘’öncelikli olay’' olarak nitelendirdi.[4] 2011 Mart'ında vakfın ofisi molotov kokteylli saldırıya uğradı, yaralanan veya ölen olmadı.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Norma Cruz". en.gariwo.net (İngilizce). 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2023. 
  2. ^ a b Pierre Kaya (28 Mart 2011). "Le combat d'une mère pour retrouver l'assassin de sa fille". France Soir. 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2011. 
  3. ^ "Background Information on Norma Cruz". Amnesty International. 20 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2011. 
  4. ^ a b c "NORMA CRUZ, WOMEN'S HUMAN RIGHTS DEFENDER". Amnesty International. 29 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2011. 
  5. ^ a b Mordica Simpson (11 Mart 2009). "2009 International Women of Courage Recipients: Norma Cruz, Guatemala". ABD Dışişleri Bakanlığı. 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2011. 
  6. ^ "Norma Cruz Fights to End the Killing of Guatemalan Women: Survivors Foundation aims to turn the rising tide of violent deaths". ABD Dışişleri Bakanlığı. 6 Mart 2009. 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2011. 
  7. ^ "Ödül Töreni". 4 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gözde Kırdar</span> Türk milli voleybolcu

Gözde Kırdar, Smaçör mevkiinde oynamış eski Türk milli voleybolcu. Voleybola Kütahya'da başlamış ve VakıfBank altyapısından yetişmiştir. Mevkisi smaçör olan Gözde Kırdar, birçok kez Türkiye Genç ve A Millî takımlarında forma giymiştir. Vakıfbank ve Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımlarının kaptanlığını yapmıştır. Voleybolu bıraktığında Vakıfbank'ta 19 yıldır giydiği 2 numaralı forması emekli edilmiş ve Vakıfbank Spor Sarayı'na asılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Melis Gürkaynak</span> Türk kadın milli voleybolcu

Ayşe Melis Gürkaynak, Türk eski milli voleybolcu.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Pakzad</span>

Süreyya Pakzad, Afgan kadın hakları aktivistidir. 1998'de kız çocuklarına okumayı öğretmekle başlayan ve günümüzde kadınlara barınak, danışmanlık ve mesleki eğitim sunan Kadının Sesi'ni kurdu. Örgüt, 2001 yılına kadar Taliban nedeniyle gizli çalışmıştır. Hatta okumayı öğrenen kızların iki katı kadarı, yakalanmaktan korkarak kitaplarını yakmak zorunda kaldı. 2001 yılında Kadının Sesi resmi bir STK olarak adlandırıldı ve 2002 yılında resmi olarak Afganistan hükûmetine kayıt oldu. Ayrıca Afgan anayasasının geliştirilmesine de yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü</span>

Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl verilen ödül. 2007 yılından bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sara Hüseyin</span> Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve kadın hakları savunucusu

Sara Hüseyin, Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve Bangladeş Hukuk Yardımı ve Hizmetleri Vakfı'nın (BLAST) onursal bir icra direktörüdür. ABD Dışişleri Bakanı tarafından verilen 2016 Uluslararası Cenevre Kadınları Ödülünün sahibi olmuştur. Hüseyin, Bangladeş'in 2010 yılında yasalaşmaya devam eden kadına yönelik şiddet kapsamlı yasamanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Fetva şiddetine meydan okumada rolü ile tanınan Hüseyin, kadınlar ve kızlara aşağılayıcı ve şiddetli cezalar öneren Fetvalara karşı çıkar. Ayrıca, tecavüz ve cinsel saldırı davalarında yapılan bakirelik testine karşı çıkması ile bilinir. Hüseyin, 'Namus' adlı kadınlara Karşı Suçlar, paradigmalar ve şiddeteseri konulu eseri Lynn Welchman'la yeniden düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thelma Aldana</span>

Thelma Esperanza Aldana Hernandez, Guatemalalı hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Şadi Sadr</span>

Şadi Sadr Avukat, insan hakları aktivisti, deneme yazarı, gazeteci ve LGBT insan hakları savunucusu. Shadi Sadr İran Adalet Genel Müdürlüğünün kurucusu ve İcra Direktörüdür (JFI). Eserleri ünya çapında yayınladı ve ders verdi. 1965 Uluslararası Mahkemesinde hakim olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Vicky Ntetema</span>

Vicky Ntetema, Tanzanyalı gazeteci. Tanzanya ve Burundi'de albinolara yönelik cinayet olaylarına ilişkin yaptığı haberle tanınmış; konuyla ilgili duyarlılığı artırmak amacıyla Under the Same Sun adlı bir vakıf kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Siti Musdah Mulia</span> Endonezyalı yazar

Siti Musdah Mulia, Endonezyalı ilahiyatçı, kadın hakları aktivisti. Endonezya Bilimler Enstitüsü'nde görev alan ilk kadın araştırmacıdır. Bunun yanında Cakarta Şerif Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesi'nde İslami politik düşünce dersleri vermektedir. Siti 2007'den beri Endonezya Barış ve Din Konferansı adlı yapının başkanlığını da yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şad Begüm</span>

Şad Begüm, 2012 yılında Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü kazanmış Pakistanlı sosyal hizmetler uzmanı. Geleneksel bir aileye mensup olan Şad Begüm’ün ailesi muhafazakâr dini görüşleri olan Jamaat-i İslam partisini desteklemekteydi. Şad Begüm ailesindeki ilk üniversite eğitimi almış kadındır. Şad Begüm eğitimi ve iş hayatı boyunca daima babası, abileri ve eşinden destek aldığını belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Sıddıki</span>

Azize Sıddiki veya Aziza Siddiqui özellikle kadın hakları konusunda çalışmalar yapan Afgan aktivist. Afgan sivil toplum kuruluşları kadın hakları koordinatörlüğü görevinde bulundu. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan kadınlara yönelik olarak eğitimler icra etti. Bu eğitimlerde kadınlara hakları anlatıldı, bilinçlenmeleri hedeflendi. Sıddiki bu çalışmalarıyla ilgili olarak defalarca tehdit edildi. Afganistan doğumlu olan Sıddiki, savaş dolayısıyla 8 yaşındayken ailesiyle birlikte Pakistan’a göç etti. Fakat 2003 yılında kadın hakları konusunda çalışmak üzere Afganistan'a geri döndü. 2007 yılında Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü. Fakat aldığı ödülden sonra güvenlik gerekçesiyle ülkesine geri dönemedi ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sığınma hakkı elde ederek ABD'de yaşamına devam etti. 2008 yılında engelli olanlar başta olmak üzere göçmenlere yardımcı olan Bi-lingual International Assistant Services (BIAS) ’nde çalışmaya başladı. 2009 yılında Sıddıki Gitana Productions tarafından verilen ‘’’Yılın Olağanüstü İnsanı’' ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Debra Baptist-Estrada</span>

Debra Baptist-Estrada Belize Göçmenlik ve Milliyet Departmanında görev yapan Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü sahibi Belizeli bir liman komutanıdır. 2016 itibarıyla görevini 20 yıldır sürdürmektedir. 2015 yılında Amerikalı yetkililerle birlikte Amerika ve Avrupa’daki insan kaçakçılığını önlemek için iş birliği yapmıştır. 2016 yılında Belize'nin kuzey sınırına tayin edilen Estrada, bölgede uzun süredir uygulamaya konulmakta zorlanılan göçmenlik yasalarını yürürlüğe koymayı başarmıştır. Çalışmaları dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü ile onurlandırılmıştır. Ödülünü dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İman el-Cuburi</span>

İman el-Cuburi uluslararası bir yardım örgütü olan Ulusal Göç Örgütünün, Irak şubesi bünyesinde çalışan Iraklı doktor. Eaman Irak’ın başkenti Bağdat’taki sağlık okulunu bitirdikten sonra Saddam Hüseyin’in liderliğini yaptığı Baas Partisine katılmayı istememiş; dolayısıyla Irak’ı terk ederek Yemen’e göç etmiştir. 2003 Irak Savaşı’ndan sonra ülkesine geri dönerek acil serviste çalışmaya başlamıştır. 2003 yılından sonra 19 ayrı ülkedeki hastanelerde faaliyet göstererek insanların tedavilerini sağlamayı amaçlayan Uluslararası Göç Örgütü’ne katıldı. Eaman Iraklı çocukları tedavi etmek, uzmanlaşmış bakıma ihtiyacı olan hastaları tespit etmek ve Irak’taki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışmalarda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Roshika Deo</span>

Roshika Deo Fijili siyasetçi ve aktivist. Feminizm, LGBT, engelli ve insan hakları, çevrecilik konularında çalışmaları bulunan Fiji Değişim Kampanyası/Hareketinin kurucusudur. Örgüt öncelikle Fiji’de sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda değişiklikler yapma amacıyla hareket etmektedir. Roshika Deo örgütün lideri olarak 2014 Fiji Genel Seçimlerinde bağımsız olarak aday oldu. Deo 2014 seçimlerine bağımsız olarak adaylığını koyan ilk kişi olmuştur. Bağımsız aday olması dolayısıyla FijiFirst ve Sodelpa partilerinin yanı sıra Fiji Metodist Kilisesi tarafından da eleştirilere maruz kalan Deo, resmi adaylık için gerekli olan imza sayısına ulaşmakta güçlük yaşadı. 2013 yılında Uluslararası Af Örgütü tarafından İnsan Hakları Savunucusu Ödülüne aday gösterildi. 2014 yılında ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülüne layık görüldü. Deo özellikle kadına karşı şiddete karşı etkili çalışmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nesrin Oryahil</span>

Nesrin Oryahil Afgan bakan, kadın doğum uzmanı doktor ve ebe.

<span class="mw-page-title-main">Tebessüm Adnan</span>

Tebassüm Adnan, Pakistanlı kadın hakları eylemcisi.

<span class="mw-page-title-main">Saadet Özkan</span> Türk eğitmen ve çocuk hakları savunucusu

Saadet Özkan, çocuk istismarına karşı bir Türk aktivisttir. Okul öncesi öğretmeni olup, öğrencilerinin, müdürleri tarafından cinsel istismar edildiğini öğrendi. Basına rağmen suçu araştırmaya başlamıştır. Özkan, İzmir'in Menderes ilçesinde 6 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunulmasını ortaya çıkarması ve istismarda bulunan okul müdürünün yargılanmasını sağladığı için 2017 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından "Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü"ne layık görülmüştür. Özkan'a ödülü Beyaz Saray'daki törende First Lady Melania Trump verdi. Özkan'ı sahneye davet eden konuşmayı yapan ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Thomas A. Shannon, "Saadet öğretmen yetkililerden gelen baskılara, öteki öğretmenlerden gelen tehditlere karşın sesini kısmadı. Kendisi cesareti ve kararlılığı, adalet arayışı ve siyasi baskılara karşı direnişi nedeniyle bu ödüle layık görüldü" demiştir. Görev yaptığı okulda müdürün 6 kız öğrencisine cinsel istismarda bulunmasını ortaya çıkaran Saadet Özkan, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’ni (UCİM) kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala-Türkiye ilişkileri</span> Guatemala ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Guatemala-Türkiye ilişkileri Guatemala ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Guatemala'nın Ankara Büyükelçliği Nisan 2017'de Türkiye'nin Guatemala Büyükelçiliği Ağustos 2015'te faaliyete geçmiştir. Guatemala'nın ayrıca İstanbul'da bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Milena Rašić</span> Sırp voleybolcu

Milena Rašić, Sırp voleybolcu.