İçeriğe atla

Nordik Pasaport Birliği

Nordik Pasaport Birliği İzlanda, Norveç, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'yı içerir.

Nordik Pasaport Birliği İskandinav ülkeleri arasında İskandinav pasaport kontrolü anlaşmasına dayanan ve ülke vatandaşlarının pasaport göstermeden ülkeler arasında serbestçe seyahat edebilmesini içerir. Anlaşma Faroe Adaları ve Grönland için uygulanmaz. 1954 yılında Danimarka, İzlanda, İsveç, Finlandiya ve Norveç (Jan Mayen ve Svalbard için uygulanmaz) tarafından imzalandı.

Nordik Pasaport Birliği 2001'deki anlaşma ile yürürlüğe giren Avrupa Birliği Schengen iş birliği içinede bir ölçüde düştü. İzlanda ve Norveç Avrupa Birliği'nin bir üyesi olmamasına rağmen, Schengen Antlaşmasına dahil oldular.

2015'ten itibaren sınır kontrollerinde geçici değişiklikler

Kasım 2015'te İsveç ve Norveç, Avrupa'daki göçmen krizi nedeniyle geçici sınır kontrolleri başlattı ve tüm uluslararası havayolları ve feribotlara kimlik belgelerinin kontrol edilmesi zorunluluğu getirildi. 4 Ocak 2016'dan itibaren İsveç, otobüs ve tren taşıyıcılarının Danimarka-İsveç sınırının Danimarka tarafında kimlik kontrolleri yapmasını şart koşarken, İsveç tarafındaki sınır kontrollerini hâlâ elinde tutuyor.[1] Bu kontroller, Schengen müktesebatının III. başlığında belirtilen[2] Schengen bölgesi içinde bu tür taşıyıcı sorumluluklarını yasaklayan kuralları ihlal ettiği için ağır bir şekilde eleştirildi ve daha sonra olası resmi yaptırımlardan kaçınmak için 4 Mayıs 2017'de İsveç hükûmeti tarafından kaldırıldı.[3] Sınırda, seyahat eden kişinin pasaportunu (ve gerekirse uygun Schengen vizesini), AB/AEA ulusal kimlik kartını veya Kuzey Avrupa sürücü belgesini[4] ibraz etmesi gerekecektir. Ancak, bankalar veya İsveç Vergi Dairesi tarafından verilen kimlik kartları gibi İskandinav ülkelerinde tanınan kimlik kartları kabul edilmemektedir.[5]

Avrupa Komisyonu, sürenin her uzatılmasında iç sınırlarda devam eden geçici sınır kontrolleri konusunda düzenli olarak bilgilendirilmiştir. COVID-19 pandemisi sırasında Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İsveç'te geçici sınır kontrolleri uygulanıyordu.

Ocak 2024 itibarıyla Norveç, Danimarka ve İsveç'te geçici sınır kontrolleri (İskandinavlar arası) hâlâ yürürlüktedir. Odak noktası Danimarka'dan İsveç ve Norveç'e varıştır.

Ayrıca bakın

Kaynakça

  1. ^ "Migrant crisis: Sweden border checks come into force - BBC News". Bbc.com. 4 Ocak 2016. 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  2. ^ "Schengen acquis". EUR-Lex. European Union. 22 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Läget för Öresundspendlarna lättar - svenska regeringen slopar kritiserade id-kontroller". Svenska YLE. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Tillfällig gräns- och id-kontroll - Aktuellt". Polisen.se. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 
  5. ^ "Øresundsbron". Oresundsbron.com. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Schengen Anlaşması</span> Avrupa Birliği iç sınır kontrolleri anlaşması

Schengen Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan pasaportu</span>

Azerbaycan pasaportu, Azerbaycan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. 2008'den bu yana normal bir Azerbaycan pasaportunun geçerlilik süresi 10 yıldır. Azerbaycan pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Azerbaycan Türkçesi ve İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda pasaportu</span>

İzlanda pasaportu İzlanda vatandaşlarına uluslararası seyahat yapabilmeleri amacıyla verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç pasaportu</span>

İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Norveç pasaportu</span>

Norveç pasaportu Norveç vatandaşlarına uluslararası seyahat yapabilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaportlar ayrıca Norveç vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Norveç pasaportu 10 yıl süreyle geçerlidir ve standart düzende ve şarap kırmızısı renktedir. Norveç'in AB üyesi olmamasına rağmen, Avrupa Ekonomik Alanı ve Schengen Anlaşmasının üyesidir. Bu yüzden genelde Norveç vatandaşları Avrupa Ekonomik Alanı ülkelerinde AB vatandaşlarıyla aynı haklara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak pasaportu</span>

Slovak pasaportu Slovakya vatandaşlarının uluslararası seyahat edebilmeleri için verilmektedir. Slovakya vatandaşları Avrupa Birliği ülkelerine yapacakları seyahatlerde pasaport taşıma zorunlulukları yoktur. Bu ülkelere kimlik kartlarıyla seyahat edebilirler. Slovakya Pasaportlar polis gücü tarafından verilir. Slovakya 15 Ocak 2008 tarihinde mevcut biyometrik pasaportları çıkarmaya başladı. Biyometrik veriler sadece pasaport sahibinin resminden oluşuyordu. 22 Haziran 2009 tarihinde pasaporta, parmak izi de yerleştirilecek şekilde ekleme yapılarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sloven pasaportu</span>

Sloven pasaportu Slovenya'nın uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Sloven vatandaşlarına verdiği belgedir. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan seyahatlerde Sloven vatandaşları kimlik kartlarını kullanabilirler. Slovenya vatandaşları kimlik kartları ile Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ'a seyahat yapabilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Polonya pasaportu</span>

Polonya pasaportu Polonya dışına seyahat için Polonya vatandaşlarına verilir. Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahatin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Vatikan, Monako, San Marino, Andorra, Hırvatistan ve Avrupa'da İngiltere'ye bağımlı olan bölgelerinede Polonya vatandaşları kendi ulusal kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebirler. Polonya pasaportları 10 yıllık süre için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Schengen Bölgesi</span> karşılıklı sınır kontrollerinin olmadığı 29 Avrupa devletinin bulunduğu alan

Schengen Bölgesi, Lüksemburg'un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını uygulayan 29 Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır. Schengen Bölgesi şu anda 423 milyon kişilik bir nüfusa sahip ve 4.368.693 kilometrekare bir alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği vize politikası</span> Schengen Bölgesine girmek için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Avrupa Birliği vize politikası, yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Karadağ ziyaretçileri, Karadağ'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Karadağ vize politikası, Schengen Alanı'nın Vize politikasına benzer. Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Mauritius, Moldova ve Saint Kitts and Nevis hariç, tüm Schengen ülkelerine 90 günlük vizesiz giriş izni verir. Ayrıca Belarus, Küba, Ekvator, Kosova, Peru, Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi birkaç ülkelere de vizesiz giriş izni verilir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.