İçeriğe atla

Nor Zartonk

Nor Zartonk
Նոր Զարթօնք
Kuruluş2004
TürSTK
Yasal statüDernek
AmaçTürkiye ve dünya halklarının eşit, özgür ve kardeşçe yaşamaları için mücadele etmek
Resmî sitenorzartonk.org

Nor Zartonk (Ermenice yazılışı: Նոր Զարթօնք), Türkiye Ermenileri tarafından kurulmuş sivil toplum örgütü, dernek.[1] Adı Ermenicede Yeni Uyanış anlamına gelir. 2004'te bir internet grubu olarak doğmuş grup 19 Ocak 2007'de Hrant Dink'in öldürülmesi ile kurumsallaşmaya gitmişlerdir.[2] Sınıfsal bir perspektifle kimlik sorunlarını yok saymayan bir politika benimseyen grup Türkiye'deki sol/sosyalist yapılar ile dayanışma içerisindedir. Ayrıca bu inisiyatifle bağlantılı olarak Nor Radyo[3] adında çok dilli bir internet radyosu vardır.[4][5] Grup Halkların Demokratik Partisi'nin bileşenlerinden biridir.[6] Ermeni Soykırımı'nın 100. yıldönümünde yapılan açıklama ile Türkiye'den tanıma, özür ve tazminat talebinde bulunulmuştur.[7][8][9] Grubun twitter hesabı 2015 Nisan ayında bir açıklama yapılmadan kapatılmıştır.[10] Aynı zamanda Kamp Armen'in kapatılmaması için yürütülen çalışmalarda etkin rol oynamışlardır.[11]

İlkeleri

Nor Zartonk'un ilkeleri şöyledir:

  • "Nor Zartonk (Yeni Uyanış); Ermeni halkının öz örgütlülüğüdür. Türkiye Ermenilerinden yola çıkarak, Türkiye ve dünya halklarının eşit, özgür ve kardeşçe yaşamaları için mücadele eder.
  • Nor Zartonk eşitliği, adaleti ve barışı savunur.
  • Nor Zartonk halkların kendi kaderlerini tayin hakkını ve enternasyonalizmi savunur.
  • Nor Zartonk sermayeye karşı emekten yanadır.
  • Nor Zartonk düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü savunur.
  • Nor Zartonk katılımcı demokrasiyi ve özyönetimciliği savunur.
  • Nor Zartonk ırkçılığa, milliyetçiliğe, militarizme ve her türlü ayrımcılığa karşıdır.
  • Nor Zartonk patriarkaya (erkek egemen sisteme), cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşıdır.
  • Nor Zartonk ekolojik yaşamı savunur ve türcülüğe karşıdır.
  • Nor Zartonk yaşlıların gençler üzerindeki iktidarı olan gerontokrasiyi reddeder.."[12]

Kaynakça

  1. ^ "Kamp Armen direnir, Esayan rantını yer!". BirGün Gazetesi. birgun.net. 2 Haziran 2015. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 
  2. ^ "Nor Zartonk Member to Speak in Boston Nov. 12 on 'Armenian Activism in Istanbul'". Armenian Weekly (İngilizce). armenianweekly.com. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 
  3. ^ "Nor Radyo". 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2022. 
  4. ^ "Hrant Dink'in hayali Nor Radyo şimdi de kitap oldu". CNN Türk. cnnturk.com. 26 Şubat 2016. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  5. ^ "Nor Radyo Dillerin Kardeşliği İçin İnternette Yayında". bianet.org. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  6. ^ "HDP bileşeni Nor Zartonk aday adaylarını tanıttı". www.demokrathaber.org. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  7. ^ "Nor Zartonk Derneği'nin Türkiye'den tanıma, özür ve tazminat tal". www.ermenihaber.am/tr/. 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  8. ^ ""1915'ten beri cenazemiz var, gömmeden hiçbir yere deport edilmiyoruz!"". www.kaosgl.com. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  9. ^ "Konsolosluk önünde oturma eylemi". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 
  10. ^ "Nor Zartonk'un kurumsal twitter hesabı karartıldı". www.radikal.com.tr. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  11. ^ "AK Parti adayı Markar Esayan'a Kamp Armen yalanlaması ve tepki". CNN Türk. cnnturk.com. 2 Haziran 2015. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar

Nor Zartonk'un web sitesi 4 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

Fethiye Çetin, Türk avukat, yazar ve insan hakları aktivistidir.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

Türkiye Ermenileri, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan etnik azınlıktır. 1914-1921 yılları arasında 2 milyondan fazla olan Ermeni nüfusunun, günümüzde 40.000 ila 76.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bugün Türkiye Ermenilerinin ezici çoğunluğu İstanbul'da yaşamaktadır. Kendi gazetelerini, kiliselerini ve okullarını desteklemektedirler ve çoğunluğu Ermeni Apostolik inancına mensuptur ve Türkiye'deki Ermenilerin azınlığı Ermeni Katolik Kilisesi'ne veya Ermeni Evanjelik Kilisesi'ne mensuptur. Dört bin yıldan fazla bir süredir tarihi anavatanlarında yaşadıkları için Ermeni Diasporası'nın bir parçası olarak görülmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<i>Bir Zamanlar Ermeniler Vardı!..</i>

Bir Zamanlar Ermeniler Vardı!.., 2008 yılında Türkiye'de basılan Türkçe kitaptır. Kitap, Hrant Dink'in öldürülmesinden bir yıl sonra, anısına hazırlanan Birikim dergisi yazılarının bir derlemesidir.

<i>Hepimiz Ermeniyiz</i>

"Hepimiz Ermeniyiz", ilk kez Agos gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye Ermenisi gazeteci Hrant Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak günü, daha sonra da 23 Ocak'ta yapılan cenazesinde atılan slogan. Cenazede "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganları Türkçenin yanı sıra Ermenice ve Kürtçe olarak da söylendi.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Hrant Dink Vakfı tarafından her yıl Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül tarihinde dağıtılan bir ödüldür.

<i>Hile Yolu</i>

Hile Yolu, yönetmenliğini ve senaristliğini Ersin Kana'ın yaptığı 19 Ocak 2007 tarihinde Türkiye'de meydana gelen Hrant Dink suikastı'ndan sonrasının konu alındığı, 2012 yapımı dram ve polisiye türünde Türk filmidir.

Ermeni karşıtlığı, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin duygularının Ermeniler veya Ermenistan'a yönelik olma durumu. Türkiye ve Azerbaycan'da yaygındır.

Hrant Dink Vakfı, Hrant Dink'in anısını yaşatmak amacıyla, İstanbul merkezli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren bir vakıftır.

Hayko Bağdat Ermeni asıllı Türk köşe yazarı.

Rober Koptaş, Türkiye Ermenisi gazeteci, yazar.

Kamp Armen, Tuzla'da bulunan ve Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi'ne ait Ermeni yetimhanesi.

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beşiktaş ilçesi Ortaköy semtinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi. 5 Kasım 1837 tarihli fermanla yapımına izin verilen kilise Krikor Hekimyan tarafından bağışlanan arazide, İstanbul'daki ikinci Ermeni Katolik kilisesi olarak inşa edilmiş ve 6 Ocak 1839 tarihinde ibadete açılmıştır. Kilise Ortaköy Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı tarafından idare edilmektedir.

Rakel Dink, Türkiye Ermenisi insan hakları aktivisti ve Hrant Dink Vakfı başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de el konulan Ermeni mülkleri</span>

Türkiye'de Ermeni mülklerine el konulması, ülkenin Ermeni topluluğuna ait varlıklara, mülklere ve topraklara yönelik Osmanlı hükûmetleri tarafından başlatılan ve Türkiye hükûmetleri tarafından devam ettirilen el koyma olayı. 1890'ların ortalarında Hamidiye katliamları sırasında ilk örnekleri görüldü ve Ermeni Kırımı sırasında zirveye ulaştı. Daha sonra 1955'teki 6-7 Eylül Olayları'na ve 1974'teki yeni girişimlere kadar devamlı bir şekilde sürdü. Ermeni Kırımı sırasında yaşanan el koymaların çoğu, Ermenilerin Suriye Çölü dahil olmak üzere çeşitli yerlere zorunlu göç ettirilmesinin ardından hükûmetin Ermenilerin mal varlıklarını "terk ettiğini" söylemesiyle yapıldı. Ermenilerin hemen hemen tüm mülklerine el konularak yerel Müslüman nüfusa dağıtıldı. 1974'te çıkan bir kararla birlikte ulusal güvenlik gerekçe gösterilerek 1936'da getirilen mülk beyan etme ve tapuya kayıt ettirme zorunluluğu sonrasında Ermeniler tarafından edinilen mal varlıklarına el konuldu.

<span class="mw-page-title-main">Şenol Sunat</span> Türk siyasetçi ve akademisyen

Şenol Sunat, Türk kadın siyasetçi, biyolog ve akademisyen.

Tûba Çandar, Türk gazeteci ve yazardır.

Sebat Apartmanı, İstanbul'un Osmanbey, Şişli semtinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde 1920'lerde inşa edilmiş apartmandır.