İçeriğe atla

Nor Haraş

Nor Haraş (ErmeniceՆոր Յառաջ), Türkçe adıyla Yeni Haratch, daha önce basımı duran Haraş gazetesinin devamını getirmek için Paris'te kurulan bir gazetedir. İlk sayısı 27 Ekim 2009'da yayımlanmıştır. Başlarda haftada yayımlanan gazete daha sonraları haftada üç defa yayımlanmıştır. Ayrıca gazetenin eki olarak Hebdo Nor Haraş adında Fransızca yayımladığı bir ek de bulunmaktadır.[1][2]

Hebdo Nor Haraş

Nor Haratch (Ermenice:նոր Յառաջ) gazetesinin Fransızca yayımlanan cumartesi ekidir. Çoğunlukla Fransızca olmasına rağmen bazı konular Ermenice yer almaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Acam-France" (PDF). 29 Aralık 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  2. ^ a b "'Nor Haratch' lance un supplément hebdomadaire en français". ConnexionsS (Fransızca). 20 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

Vatan, Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A. Ş.'ne bağlı olarak çıkan günlük bir gazetedir. İmtiyaz sahibi, Demirören ailesidir. Demirören-Karacan ortaklığı tarafından 2011 yılında satın alındı. Gazete, bu tarihten önce 2008 yılında Doğan Grubu'na satılmıştı.

<i>T.C. Resmî Gazete</i> Türkiye Cumhuriyetinin resmî gazetesi

T.C. Resmî Gazete, Türkiye'nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, TBMM, cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılan kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuatı yayımlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

İrâde-i Milliye İtilaf Devletleri’nin işgallerine karşı 1919'da Anadolu’da başlayan Kurtuluş Hareketi'nin ilk yayın organı olarak Sivas'ta çıkarılan gazetedir.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

Mıgırdiç Margosyan, Aras Yayıncılık'ın kurucularından Türkiye Ermenisi öğretmen, yazar ve gazeteci.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., 25 Şubat 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan faaliyet izniyle Katılım bankası olarak yeniden kurulmuş kamu bankası. önceli olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ise 8 Ocak 1988'de Anadolu Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın birleşmesi ile kurulmuştur.

<i>Tanin</i> 1908-1947 arasında İstanbulda yayımlanan İttihatçı bir gazete

Tanin, II. Meşrutiyet'ten sonra İstanbul'da yayınlanan İttihatçı bir gazete.

Hanımlara Mahsus Gazete, İstanbul'da 1895-1906 yılları arasında yayımlanmış kadın dergisi.

Avrupa ya da eski adıyla Afrika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir. Genel yayın yönetmenliğini Şener Levent yapmaktadır.

<i>Karagöz</i> (gazete) 1908-1968 yıllarında Türkiyede yayımlanan siyasi ve mizahî dergi

Karagöz, 1908-1968 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan siyasi ve mizahî halk gazetesi. İlk sayısı 10 Ağustos 1908'de çıkan gazete, Ali Fuat Bey tarafından kurulmuştur ve haftada iki gün yayımlanmıştır. Gazetenin her bir sayısının kapağında Karagöz ve Hacivat'ın karikatürü ve altında gündemde olan bir konuyla ilgili konuşmalar yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nişan Beşiktaşlıyan</span>

Nişan Beşiktaşlıyan, 1898 yılında İstanbul'da doğan ve 1972 yılında Paris'te vefat eden Ermeni yazar.

Haraş, Avrupa'nın ilk Ermenice günlük gazetesi. 1925 yılında kurulmuştur ve son sayısını 30 Mayıs 2009 tarihinde yayımlamıştır. Nor Haraş yâni Yeni Haraş Haratch gazetesinin devamını sağlamak için 2009'da yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Azdarar</span>

Azdarar, Ermenice yayımlanmış ilk gazetedir. 16 Ekim 1794 tarihinde Hindistan'da Madras kentinde, Rahip Harutyun Şmavonyan tarafından yayımlandı. Öte yandan Hindistan'da İngilizce dışında yayımlanan ilk gazetedir. Ermeni kültürünü ve tarihli konu alan gazete ayda bir yayımlanıyordu.

Sakartvelos Gazeti, Gürcüce yayımlanan ilk haftalık gazetedir. İlk sayısı 8 Mart 1819’da Tiflis'te yayımlandı. Bir yıl sonra, 1820'de adını değiştirerek yayınını Kartuli Gazeti olarak sürdürdü. Her sayısı yaklaşık 150–200 adet basılan gazete 1821 yılında kapanmıştır.

Yeni Ülke, Ermenistan'da bir siyasi parti. Eski Başkan Robert Koçaryan'ın genelkurmay başkanı Artashes Tumanyan tarafından kuruldu.

Yeni Zamanlar Aram Karapetyan liderliğinde kurulan Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 2006 yılında kurulmuştur ve 24.077 üyesi vardır. Merkezi Erivan şehridir.