İçeriğe atla

Nomos (kuruluş)

NOMOS merkezi
Kuruluş2003
TürAnalitik merkezdir
MerkezSivastopol, Ukrayna Ukrayna
LiderSergiy Kulik
Resmî sitehttp://www.nomos.com.ua

NOMOS merkezi (tam adı: Karadeniz bölgesinin Avrupaatlantik işbirliğini ve jeopolitik problemlerini araştırmaya yardım etmek için NOMOS merkezidir, İngilizce: The Center for assistance to the geopolitical problems and euroatlantic cooperation of the Black sea region studies NOMOS) – bağımsız hükûmet dışı Ukrayna’nın analitik merkezdir. Ofis Merkezi Sivastopol bulunmaktadır.

Genel bakış

Kasım 2003 tarihinde NOMOS merkezi Sivil Toplum Örgütü (NGO) olarak kurulmuştur.

NOMOS un amacı: Karadeniz bölgesinin jeopolitik problemlerini araştırma, Uluslararası ilişkilerde Ukrayna'nın iç ve dış politikasının alanında analiz yapma ve tahminleri, raporları hazırlama, bölgedeki Avrupa ve Avrupaatlantik entegrasyonun süreci hakkında bilgilerini toplumda yayınlanma.

Proje bağımsız hükûmet dışı analitik merkezi olarak yaratılmıştır.

NOMOS merkezinin hedefleri:

  • Ukrayna ve yabancılarının elitlerinin anlıksal bütünleşmenin aleti olmaktadır.
  • Karadeniz bölgesinin durumu ve geliştimesinin perspektifleri hakkında eksper topluluğu ve politikacılar tarafından tartışmak ve diyalog yapmak için bir alanı yaratmak.

Faaliyeti

NOMOS merkezi, milli ve uluslararası güvenliği alanında devlet politikasının güncel problemleri hakkında analitik yzıları, raporlaı, incelemeleri, yorumları hazırlanıyor.

Araştırmaların sonuçları açık görüşmelerde gösterip Ukrayna ve yabancılarn basında yayınlanır. NOMOS un araştırmaları, uluslararası örgütleri (Avrupa Komisyonu), Avrupa ve Karadeniz ülkelerin elçilikleri, uluslararası analitik merkezleri ve Ukrayna iktidar organları tarafından kullanılır.

NOMOS merkezi Avrupa'dan, Kafkasdan ve Karadeniz ülkelerinden bilgiçler, eksperler ve politikacılar ile Karadeniz bölgesinin aktual problemleri tartışmak için uluslararası konferansları, seminerleri ve yuvarlak masalarını düzenlinir.

NOMOS un partnerleri – Ukrayna, Rusya, AB, ABD, Güney Kafkas ve Karadeniz ülkelerinnin bağımsız analitik merkezleridir.

NOMOS merkezi, 2006 seneden itibaren Ukrayna-NATO’nun Partner Ağın ekonomik güvenlği sorular ile çalışan Amaçlı Grubunda baş toplum örgütüdür.

"Karadeniz güvenliği" dergesi

2005 seneden itibaren NOMOS merkezi "Karadeniz güvenliği" (İngilizce: The Black Sea Security) dergesini çıkarır.

"Karadeniz güvenliği" dergesinde uluslararası ve bölgesel güvenliği hakkında türlü bilgileri ve analitik kalemleri yayınlanılır. Konular, bölüm başlıkları:

  • jeopolitik,
  • milli güvenlik,
  • Avrupa ve Avrupaatlantik entegrasyonu,
  • ekonomik politikası,
  • enerji güvenliği,
  • askeri güvenliği,
  • ekoloji ve ekoloji güvenliği,
  • milletlerarası ve dinlerarası ilişkiler,
  • bölgesel çatışmaları,
  • terörizm ve korsanlık.

Analitik bilgiler NOMOS un websitesi de yayınlanılır.

Yönetim, yapısı

NOMOS merkezi – "Karadeniz güvenliği" dergesinin yazı kurulu ve "program" adlı yapısal alt bölümlerinden ibarettir.

  • NOMOS merkezi Yürütme müdürü, redactor – Sergiy Kulik
  • Enerji programı müdürü – Mikhail Gonçar
  • Uluslararası programı müdürü – Dmitriy Ştıblikov
  • Bilgiler programı müdürü – Pavel Lakiyçuk

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu</span>

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu "UAEK" veya Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 175 ülke'nin yer aldığı, Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren bağımsız, uluslararası bilim ve teknoloji temelli bir organizasyon olup 29 Temmuz 1957 yılında kurulmuştur. Nükleer Bilim ve Teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılması ve planlanmasında üye ülkelere destek sağlamaktadır. Nükleer Güvenlik Standartlarını hazırlamaktadır. Bünyesindeki denetim mekanizması ile ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesini kontrol etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Çalışma Örgütü</span>

Uluslararası Çalışma Örgütü ya da ILO, ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Halk sağlığı</span> örgütlü çabalar ve toplumun ve bireylerin bilinçli tercihleri yoluyla sağlığın teşvik edilmesi

Halk sağlığı; toplumun, kuruluşların, toplulukların ve bireylerin organize çabaları ve bilinçli seçimleri yoluyla yaşamı uzatan, yaşam kalitesini iyileştiren, "hastalıkları önleme bilimi ve sanatı" olarak tanımlanmıştır. Organize edilmiş toplum faaliyetleri sonunda, çevre-sağlık koşullarını düzelterek, kişilere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken teşhis ve tedavisini yapacak bir sağlık örgütünü kurarak, toplumsal faaliyetleri her kişiye sağlığını sürdürebilecek bir yaşam düzeyi sağlayacak şekilde hastalıklardan korumayı, yaşam sürelerini uzatmayı, beden sağlığı ile çalışma gücünün artırılmasını sağlamayı amaçlayan bir bilimdir. Bu yöntem modern tıbbı ve hastaneleri destekleyerek iş yükünü hafifletir. Aynı zamanda salgın hastalıkların önlenmesi ve durdurulmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler üyesi devletler</span>

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi devletler bu maddede sıralanmaktadır. BM'nin şu anda en son katılan Güney Sudan ile birlikte 193 üye devleti olup hepsi de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz için Birlik</span> Akdeniz havzası ülkelerini kapsayan kuruluş

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın diplomatik temsilcilikleri listesi</span>

Ermenistan'ın dış temsilciliklerinin listesi.

<span class="mw-page-title-main">GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü</span> 1997de kurulan demokrasi ve ekonomik kalkınma örgütü

GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü; Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova gibi ülkelerin bulunduğu örgüttür. 10 Ekim 1997 yılında kurulmuştur. 1999-2005 yıllarında Özbekistan da örgüte katılmıştır. Örgütün adı, üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Özbekistan'ın üye olduğu dönemde örgüt GUUAM adını taşıyordu. Örgüte üye ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldovadır, örgüte sonradan Özbekistan'da katılmıştır. Türkiye ve Letonya ise gözlemci ülkeler arasında yer alır.

Politik psikoloji kavramı günümüzde algıladığımız şekilde ilk olarak Frankfurt Sosyal Araştırmalar Enstitüsü veya diğer adıyla Frankfurt Okulu’nun çalışmaları ile ortaya çıkmıştır. Theodor W. Adorno, Max Horkheimer, Herbert Marcuse ve Erich Fromm'un Marksist Felsefe ve Klasik Psikanaliz'e dayalı felsefeleri sonucu gelişmiştir. Özellikle Wilhelm Reich, Sovyet toplumunda demokrasinin gelişimi ve kitle davranışları, toplumların yönetime verdiği tepkiler hakkında çalışmalar yürütmüştür. Frankfurt Okulu felsefecileri, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da demokrasinin işleyememesi nedeniyle ekonomi ve iletişim ile psikoloji arasındaki sınırları genişleterek çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Daha sonra Jürgen Habermas'ın politik psikoloji alanında çalışmaları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Geçidi Programı</span> Vikipedi liste makalesi

Yıldız Geçidi Programı, Stargate markasında önemli bir yere sahip çok gizli kurgusal bir programdır. Dünyadaki Yıldız Geçidi etkinliklerini yürütür. Yıldız Geçidi Programı'nın merkezi Colorado Springs, Colorado yakınlarında bulunan Cheyenne Dağı Hava Kuvvetleri İstasyonuna dayalı Yıldız Geçidi Komutanlığıdır. Yıldız Geçidi SG-1 gösterimi boyunca, Anadünya Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Gözetim Danışmanlığı'nın kurulmasıyla en kritik Yıldız Geçidi Programı, NID gelişmiştir. Yıldız Geçidi Atlantis'te görüldüğü gibi Atlantis Tasarısı, Yıldız Geçidi Programı'nın bir parçasıdır ancak dizinin birinci sezonu boyunca bağımsız olarak çalışmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Enerji Ajansı</span>

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Paris merkezli bağımsız bir kuruluş olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma (OECD) Örgütü çerçevesinde 1973-1974'te yaşanan petrol krizinde kuruldu. Uluslararası Enerji Ajansı, petrol tedarikinde yaşanan fiziksel kesintilere özel bir cevap için ve aynı zamanda Uluslararası Petrol Piyasası ve diğer enerji sektörlerine veri ve istatistikleri sağlamaktadır. Aynı zamanda son yıllarda, enerji tasarrufu ve teknoloji ve inovasyon alanlarında dayanışmayı desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eldar Guliyev</span>

Eldar Allahyar oğlu Kuliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi milletvekili, Azerbaycan Merkezi Kooperatifler Birliği - "Azerittifak"ın Başkanı, Azerbaycan Kooperasyon Üniversitesi Rektörü, iktisat bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Centre International de Formation Européenne</span>

1954 yılında kurulan, Centre ınternational de formation européenne, faaliyetleri arasında Avrupa çalışmaları, yüksek lisans programları, eğitim kursları, konferanslar, seminerler ve yayınlar bulunan kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. CIFE'nin faaliyetleri; Avrupa entegrasyonu, federalizm, bölgeselcilik ve çağdaş toplum yapıları içindeki değişimleri federalist bir bakış açısıyla ele alan eğitim ve araştırma faaliyetlerini kapsamaktadır. CIFE, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşların yanı sıra birçok ulusal hükûmet, bölgesel ve yerel yetkili makamlar, vakıflar ve özel bağışçılardan destek almaktadır. Avrupa Komisyonu'nun Jean Monnet “Avrupa menfaatlerini amaç edinen belirli kurumlar için destek” Programından yararlanan altı kurumdan biridir.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.