İçeriğe atla

Nomofobi

Nomofobi, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu.[1] Terim, İngilizce "no mobile phobia" sözlerinin kısaltılmasından oluşur.[2] Birleşik Krallık Posta Ofisinin yetkilendirmesi ile YouGov isimli pazar araştırması şirketi cep telefonu kullanıcılarına acı çektiren endişelere göz attı. Bu çalışmaya göre, Birleşik Krallık'taki telefon kullanıcılarının yaklaşık %53'ü "telefonunu kaybetme, batarya veya kontör bitimi, kapsama alanı dışında kalma" gibi durumlarda huzursuz olmaya eğilimliler. Araştırma erkeklerin %58'inin kadınlarınsa %48'lik kısmının bu fobiden acı çektiği tespit etti. Aynı zamanda %9'luk bir kesim cep telefonları kapalıyken stres hissediyor. Nomofobi, günceli kaçırma korkusu ile yakından ilişkilidir.

Ayrıca bakınız

Fobiler listesi

Kaynakça

  1. ^ "Yeni gençlik hastalığı:Nomofobi". 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. 
  2. ^ "Cep telefonsuz bir hayat, çok bunaltıcı". 16 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz uygulama protokolü</span>

Kablosuz uygulama protokolü kablosuz iletişim kullanan uygulamalar için kurulmuş uluslararası bir standarttır. En genel kullanımı bir cep telefonu ya da avuç içi bilgisayardan internet erişimi sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Takvim</span>

Google Calendar, 13 Nisan 2006 tarihinde Google tarafından hizmete sokulan, kullanıcılar için takvim ve ajanda hizmeti sunan servistir.

<span class="mw-page-title-main">BlackBerry Internet Service</span>

BlackBerry Internet Service (BIS) hizmeti dünya çapında 91 ülkede, 500'ü aşkın cep telefonu operatörü tarafından kullanıcılara sunulan, güvenli bir ağ hizmetidir. Cep telefonu operatörlerinin sunduğu veri paketlerinin aksine, kriptolu ve BlackBerry telefonlara özel bazı İnternet hizmetlerini içeren bir web hizmetleri çözümüdür.

Tardisode'lar, Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun 2. sezon bölümleriyle ilişkili önbölüm serisi. BBC Wales tarafından 45 dakikalık bölümlere giriş amacıyla yaklaşık 60 saniyelik Tardisode adını verdikleri bölümler yapılmıştır. Bölümlere BBC resmî sitesinin Doctor Who sayfasından ücretsiz olarak ve cep telefonlarından abonelik yoluyla erişilmiştir. Doctor Who'yu bir televizyon dizisinin ötesine taşımak için uğraşan BBC, Tardisode bölümlerinde ana bölüm öncesinde olanları göstermiştir. Serinin adı TARDIS ve "episode" sözcüklerinin birleşiminden oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mobile</span> Microsoftun yan kuruluşu

Microsoft Mobile, Microsoft Corporation'un bir kuruluşudur. Firma Nokia ile çalışıp, Windows Phone sistemli cep telefonu üretmişti. Aynı zamanda mobil ve taşınabilir elektronik alet üretirdi. Bunlar fare, tablet, dizüstü bilgisayar, telefon ve benzeridir. Diğer bir firması Lumia'ydı. Hizmeti dünya çapındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Enpara.com</span> Bankacılık Platformu

Enpara, Eylül 2012 tarihinde QNB Finansbank tarafından, temel bankacılık ihtiyaçlarının fiziksel şubeler olmadan yalnızca dijital kanallar üzerinden karşılanabileceği bir bireysel bankacılık uygulaması olarak kurulmuştur. Enpara.com resmi olarak bir QNB Finansbank şubesidir ve Enpara.com internet şubesi, Enpara.com cep şubesi, Enpara.com çözüm merkezi ve ATM kanalları üzerinden hizmet vermektedir. Mart 2020 itibarıyla 2 milyon müşteri sayısına ulaşmıştır. 2012 yılında bireysel kullanıcılara hizmet vermeye başlayan Enpara.com, Ekim 2016'dan itibaren de tüzel kullanıcılara hizmet vermektedir. Enpara.com 5 Ağustos 2023 tarihinde BDDK'nın onayının ardında Enpara Bank A.Ş. olarak ayrı bir bankacılık hizmeti verme çalışmalarına başladı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

Form faktör, bir cep telefonunun boyut, şekil ve stilinin yanı sıra, ana bileşenlerin yerleşimi ve konumunu ifade eder. Kalıp telefonlar, kaydıraklı telefonlar ve kapaklı telefonlar gibi üç ana form faktörü yanı sıra, bu formların alt kategorileri ve bazı atipik formlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gionee</span> 2002 yılında kurulan Çinli akıllı telefon üreticisi

Gionee, Shenzhen, Guangdong merkezli bir Çinli akıllı telefon üreticisidir. 2002 yılında kurulan şirket Çin'in en büyük cep telefonu üreticilerinden biridir. Gartner'a göre, Çin'deki pazar payı 2012'de% 4,7, Hindistan, Tayvan, Bangladeş, Nijerya, Vietnam, Myanmar, Nepal, Tayland, Filipinler ve Cezayir de dahil olmak üzere diğer pazarlara yayılmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SPH-i300</span>

Samsung SPH-i300 Samsung tarafından üretilen erken bir Palm OS tabanlı akıllı telefondu. 2001 yılı civarında serbest bırakıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Sprint'in cep telefonu şebekesinde kullanılmak üzere pazarlandı. ABD'de renkli bir ekranla ilk "PDA telefonu" idi. Cihazın ardılı Samsung SPH-i500 ve Samsung SPH-i550 modelleridir. Başka türevi olan Samsung SGH-i300 modeli ise Windows Mobile sistemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 1112</span>

Nokia 1112, Nokia tarafından satılan düşük fiyatlı seri 30 sistemli bir GSM cep telefonu. Model, 2006 yılında piyasaya sürüldü. Nokia 1110 modelinin ardılıdır. Grafik simgeleri ve büyük yazı tipi boyutları ile Nokia 1112, ilk kez cep telefonu kullanıcılarını hedefleyen kullanımı kolay bir cep telefonu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3110</span>

Nokia 3110, Nokia'nın 1997'de satışa sunduğu cep telefonudur. Macaristan'da Nokia tarafından üretildi ve 1997 yılında satışa sunulan bir GSM cep telefonu cihazıdır. Nokia 2110'un ardılı, Nokia 5110 ve Nokia 3210 modellerinin öncülüdür. 3110, ilk menü navigasyon sistemi olarak dikkat çekmektedir. Navi-Key, özellikle, sonraki yıllarda Nokia 1100 gibi giriş seviyesi modellerde, Nokia cep telefonlarına büyük ölçüde yer verildi. Ardılının aksine, 3210 ve benzer tasarımın sonraki telefonları, harici bir antene sahipti. Telefon, ince, standart veya titreşimli bir pil ile mevcuttu. Sadece 2G (GSM): 900 şebekesinde kullanılabilir.

Çok faktörlü kimlik doğrulma (MFA) bir bilgisayar kullanıcısına, kullanıcının kimlik doğrulama mekanizmasına başarılı bir şekilde iki ya da daha fazla kanıt sağladığında erişim sağlandığı bir kimlik doğrulama yöntemidir: bilgi, sahiplik ve devralma.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3230</span>

Nokia 3230, 2 Kasım 2004'te duyurulan bir Symbian Seri 60 akıllı telefondur. 2005 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürüldüğünde nispeten düşük bir maliyeti olan 350 avro gibi yüksek maliyetli 60 Serisi cihazlardan ziyade kitle pazarını hedefleyen ilk Seri 60 telefon olarak tanıtıldı. Bu telefon, daha önceki gençlere yönelik iki Nokia telefonunun yerine geçmek üzere tasarlandı - Nokia 3660 Seri 60 akıllı telefon ve Nokia 3220. Bu telefonun hiçbir çeşidi Amerika Birleşik Devletleri pazarı için piyasaya sürülmedi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5210</span>

Nokia 5210, Nokia tarafından üretilen bir cep telefonudur. 19 Kasım 2001'de duyuruldu, 2002'nin başlarında piyasaya sürüldü. 5210, zorlu koşullarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve toza, darbeye ve suya dayanıklıdır. Telefon, kauçuk Xpress-on kabuklarına, WAP üzerinden CSD ve yerleşik bir termometreye sahiptir. Termometre, telefonun pilinin iç sıcaklığını gösterir. Bu özellik, "netmonitor" özelliğinin etkin olduğu diğer telefonlarda da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Sorunlu akıllı telefon kullanımı</span>

Sorunlu akıllı telefon kullanımının, bazı araştırmacılar tarafından, sosyal medya bağımlılığı veya internet bağımlılığı bozukluğu gibi diğer dijital medyayı aşırı kullanım biçimleriyle yakından ilişkili olan, cep telefonlarına psikolojik veya davranışsal bir bağımlılık biçimi olduğu öne sürülmektedir. Diğer araştırmacılar, akıllı telefon kullanımıyla ilgili davranışsal bağımlılıklarla ilgili terminolojinin, hem araştırma hem de kullanıcıların damgalanmasında sorunlara neden olabileceğini belirterek, terimin sorunlu akıllı telefon kullanımına dönüşmesini önermektedir. Sorunlu kullanım, mobil iletişimle meşgul olmayı, cep telefonlarına aşırı para veya zaman harcanmasını ve cep telefonlarının otomobil kullanmak gibi sosyal veya fiziksel olarak uygun olmayan durumlarda kullanılmasını içerir. Artan kullanım ayrıca ilişkiler, zihinsel veya fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir ve kişilerde cep telefonundan veya yeterli sinyal alanlarından ayrılırsa kaygıya neden olabilir. Okul öncesi çocuklar ve genç yetişkinler, sorunlu akıllı telefon kullanımı için en yüksek risk grubudur.