İçeriğe atla

Nome Altına Hücumu

Altın arayıcıları, Nome 1900

Nome Altına Hücumu (İngilizce Nome Gold Rush), Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde Nome Census Area sayım bölgesinin en gelişmiş şehri olan Nome kasabasında yaklaşık olarak 1899-1909 yılları arasında yaşanan altına hücum hareketidir.[1] Klondike Altına Hücumumda umduğunu bulamayan altın arayıcıları Nome'de altının bulunduğu haberleri üzerine Kanada'dan Alaska'ya geçmişlerdir.

Kaynakça

  1. ^ Hulley, Clarence Charles (1970). Alaska: past and present. Binfords & Mort. ss. 261-. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alaska</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Alaska, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatı ucunda yer alan bir eyaletidir. Bir yarı-eksklav olan Alaska, doğuya Kanada'nın British Columbia ve Yukon bölgeleriyle sınırlanmıştır ve batıda Bering Boğazı'ndaki bir deniz sınırını Rusya Federasyonu'nun Chukotka Otonom Okrugu ile paylaşmaktadır. Kuzeyde Arktik Okyanus'un Chukchi ve Beaufort Denizleri, güneyde ve güneybatıda ise Pasifik Okyanusu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yukon</span>

Yukon veya diğer ismiyle Yukon Toprağı, Kanada'nın Kuzey Kanada denen kuzey bölgelerinden biri. Ülkenin kuzeybatı ucunu kaplamaktadır. 2016 verilerine göre 35.874 nüfusuyla Kanada'nın en düşük nüfuslu bölgesidir. Başkenti Whitehorse'dur. Bölge güneyde Britanya Kolumbiyası, doğuda Kuzeybatı Toprakları, kuzeyde Beaufort Denizi ve batıda Alaska'yla çevrilidir.

<i>Altına Hücum</i> (film)

Altına Hücum, 1925 ABD yapımı sessiz komedi filmidir. Özgün adı The Gold Rush olan bu filmin yönetmeni, senaristi, yapımcısı ve başrol oyuncusu Charlie Chaplin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Altına hücum</span>

Altına hücum, ilk olarak 1849 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyâletinde, Sierra Nevada'nın dağlarında yaşanan ve çılgın bir altın bulma yarışı olarak tanımlanan hareket.

<span class="mw-page-title-main">St. Lawrence Adası</span>

St. Lawrence Adası, Bering Boğazında Alaska anakarasının batısında bulunan ve Amerika Birleşik Devletlerinin Alaska eyaletinin Nome Census Area ilçesine bağlanan ada.

<span class="mw-page-title-main">King Adası, Alaska</span>

King Adası, Bering Denizinde Alaska anakarasının batısında bulunan Amerika Birleşik Devletlerine bağlı ada.

<span class="mw-page-title-main">Nome Census Area</span>

Nome Census Area, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinin Eskimo halklarından Yupik ve İnyupiklerlerce meskun olan bir sayım bölgesi. Örgütlenmemiş borough olduğu için bir yönetim merkezi de yoktur. En gelişmiş şehri geçmişte Nome Altına Hücumu hareketinin yaşandığı Nome'dir.

<span class="mw-page-title-main">Seward Yarımadası</span>

Seward Yarımadası, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin batısında yer alan Eskimo halklarından İnyupik ve Yupiklerce meskun olan yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Arktik Alaska</span>

Arktik Alaska ya da Uzak Kuzey Alaska, Amerika Birleşik Devletlerinin Alaska eyaletinde İnyupik Eskimolarınca meskun olunan bölgesidir. Kuzeyinde Arktik Okyanusu bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nome, Alaska</span>

Nome, Amerika Birleşik Devletleri'nde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinin en gelişmiş şehri. Seward Yarımadasının güneyinde Norton Sound'un kuzeyinde yer alan sahil kasabasıdır. 1899-1909 yıllarında Nome Altına Hücumu hareketi sırasında 9 Nisan 1901 tarihinde kurulmuştur. 2010 sayımına göre nüfusu 3.598 kişidir. Nome ismini İngilizce'de 'isim' anlamına gelen 'name' kelimesinin yanlış okunması ve Nome olarak kaydedilmesiyle almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Teller, Alaska</span>

Teller, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şehir. Seward Yarımadasının güneybatısında ve Nome şehrinin 116 km kuzeybatısında yer alır. 2009 sayımına göre nüfusu 269 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Council, Alaska</span>

Council, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şimdi terkedilmiş olan hayalet kasaba. Seward Yarımadasının güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mary's Igloo, Alaska</span>

Mary's Igloo, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şimdi terkedilmiş olan hayalet kasaba. Seward Yarımadasının batısında Nome şehrinin kuzeydoğusunda Teller şehrinin ise 65 km güneydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Elim, Alaska</span>

Elim, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şehir. Seward Yarımadasının güneyinde Norton Sound'un kuzeyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Koyuk, Alaska</span>

Koyuk, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şehir. Seward Yarımadasının güneydoğusunda Norton Sound'un kuzeyinde yer alır. 2010 sayımına göre nüfusu 330 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">White Mountain, Alaska</span>

White Mountain, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şehir. Seward Yarımadasının güneyindeNorton Sound'un kuzeyinde yer alır. 2010 sayımına göre nüfusu 203 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">St. Michael, Alaska</span>

St. Michael, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şehir. Norton Sound'un güneyinde yer alır. 2007 sayımına göre nüfusu 370 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Solomon, Alaska</span>

Solomon, Amerika Birleşik Devletleri'nde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde şimdi terkedilmiş olan hayalet kasaba. Nome şehrinin yakınlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Golovin, Alaska</span> ABDnin Alaska eyaletindeki bir şehir

Golovin, Amerika Birleşik Devletlerinde Alaska eyaletinin Nome Census Area sayım bölgesinde Yupik ve İnyupik Eskimolarınca meskun olan şehir. Seward Yarımadasının güneydoğusunda Norton Sound'un kuzeyinde yer alır. 2010 sayımına göre nüfusu 156 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Klondike Altına Hücumu</span> 1890ların göçü

Klondike Altına Hücumu, Yukon Altına Hücumu ya da Alaska Altına Hücumu, Kanada'nın kuzeybatısında Yukon eyaletinin Atabask Kızılderililerinden Hanların topraklarındaki Klondike bölgesinde altın bulunmasıyla birlikte 1896 ile 1899 yılları arasında 100.000 insanın göçüne sahne olan altına hücum hareketi. 16 Ağustos 1896 günü altın keşfedilip ertesi yıl haberi Seattle ve San Fransisco'ya ulaştığında kısa sürede zengin olma hâyalini taşıyan fırsatçıların izdihamı tetiklenmiş oldu. Soğuk bir iklimde engebeli arazi üzerinden ağır yüklerle yapılan yolculuk oldukça zor ve sıkıntılı geçmiş, yalnızca 30.000-40.000 kadarı varmayı başarmıştır. Bazıları zengin olurken, çoğu boşa uğraşmış, yalnızca 4.000 kadarı altın çıkarabilmiştir. Alaska'da İnyupik Eskimolarının topraklarındaki Nome yöresinde altın bulunması üzerine Klondike'de umduğunu bulamayanlar Nome'ye yönelmiş ve Klondike Altına Hücum hareketi 1899 yılında sona ermiştir. Karda kışta zengin olma hayalleri kuran altın arayıcıları fotoğraflarda ölümsüzleştikleri gibi, Jack London'ın Vahşetin Çağrısı romanı ve Charlie Chaplin'in Altına Hücum gibi filmlerine de konu olmuşlardır.