İçeriğe atla

Nom

Aşağı Mısır'da bulunan "nom"lar
Yukarı Mısır'da bulunan "nom"lar

Nom (Eski Mısır dili: sepat; Antik Grekçe: Νομός, “yöre”), Antik Mısır'ın idari yöreleridir.

Antik Mısır'da Ptolemaios Hanedanı döneminde ülke, bölgesel idare düzeyinde, sayıları 42 kadar yerel yönetim birimine ayrılmıştı. Bunlar günümüzde Türkiye'de yerel idare birimi olan "il" veya "vilayet" kavramının karşılıkları ve hatta ataları idi. Bu yerel birimlere Ptolemaios Hanedanı'na kadar Eski Mısır dilinde sepat adı verilmekteydi. Grek asıllı olan Ptolemaios firavunları döneminde ise "yöre" teriminin karşılığı olan Grekçe "nom" adı kullanılmaya başlandı.

Bu yerel birimler, yetki alanlarında vezire karşı sorumlu olan yarı feodal yönetimlerdi ve Antik Mısır'da "nom" olarak adlandırıldılar. Her bir nom, nomark adı verilen bir yetkilinin yönetimindeydi.

Nom'lar listesi

Firavun I. Sesostris tarafından Karnak'ta yaptırılmış Beyaz Tapınak duvarında Nom'lar listesi

"Nom"lar, Yukarı Mısır ve Aşağı Mısır için iki ayrı listede gösterilmektedir:

Aşağı Mısır

Sıra No.Eski Mısırca İsmiMerkezi (eski Mısırca ve Grekce)Modern MerkeziÇeviri anlamı
1Aneb-Heçİneb Hec / Men-nefer / Menfe (Memphis)Mit RahinaBeyaz Surlar
2HensuHem (Letopolis)Ausimİnek kalçası
3Amentİmu (Apis)Kom el-HisnBatı
4Sapi-ResPtkhekaTantaGüney kalkan
5Sap-MehZau (Sais)Sa el-HagarKuzey kalkan
6HasetHasu (Ksois)SakhaDağ boğası
7A-ment(Hermopolis Parva, Metelis)DamanhurBatı zıpkinı
8A-btÇeku / Per-Atum (Heroonpolis, Pithom)Tel el-MashutaDoğu zıpkını
9AtiÇed (Busiris)Ebu Sir BaraAndjety
10Ka-hemHut-heri-ib (Athribis)Banha (Tel Atrib)Kara boğa
11Ka-hesebTaremu (Leontopolis)Tel el-UridamHeseb boğası
12Teb-kaTjebnutjer (Sebennytos)SamanudDana ve İnek
13Hek-AtIunu (Heliopolis)Materiya (Kahire varoşu)Geliştiren Asa
14Hent-abtZarw (Sile, Tanis)Tel Ebu SefaEn Doğu
15TehutBa'h / Weprehvi (Hermopolis Parva)BakliyaAynak
16HaÇedet (Mendes)Tel el-RubBalık
17SemabehdetSemabehdet (Diospolis Inferior)Tel el-BalamunTaht
18Am-HentPer-Bastet (Bubastis)Tell Bastah (Zagazig yakınında)Güney Prensi
19Am-PehuÇa'net (Leontopolis Tanis)Nebeşa veya San el-HagarKuzey Prensih
20SopduPer-SopduSaft el-HennaSorguçlu Şahin

Yukarı Mısır

Sıra No.Eski Mısırca ve Grekçe İsmiMerkeziModern MerkeziÇeviri anlamı
1Ta-SetiAbu / Yebu (Elefantin adası)AsvanYay ülkesi
2Veces-HorCeba (Apollonopolis Magna)EdfuHorus'un tahtı
3TenNekhen (Hierakonpolis)el-KabAdak
4VasetNiwt-rst / Waset (Teb)KarnakAsa
5HeruiGebtu (Coptos)Kiftİki Şahin
6Aa-taLunet / Tantere (Tentyra)DenderaTimsah
7SeşeşSeşeş (Diospolis Parva)HuSistrum
8AbcuAbcu (Abidos)el-BirbaBüyük ülke
9MinApu / Hen-min (Panopolis)AkhmimMin
10VadkhetCev-ka (Aphroditopolis)IftehKobra
11SetŞaşotep (Hypselis)ShutbSet Tanrısının hayvanı
12Tu-pfHut-Sekhem-Senusret (Antaeopolis)Kav el-KebirEngerek Yılanı
13Atef-KHentAsyut (Lycopolis)AsyutYukarı Akçaağaç ve Engerek Yılan
14Atef-PehuKesi (Cusae)el-KusiyaAşağı Akçaağaç ve Engerek Yılanı
15UnHemenu (Hermopolis Magna)el-AşmunaynAdatavşanı
16Meh-MaheçHebenuKum el AhmerOriks
17AnpuSaka (Cynopolis)el-KaisAnubis
18SepTeudjoi / Hutnesut (Alabastronopolis)el-HibaSet
19UabPer-Meced (Oxyrhynchus)el-Bahnasaİki Asa
20Atef-HentHenen-nesut (Herakleopolis Magna)Ihnasiyyiye el-MadineGüney Akçaağaç
21Atef-PehuŞenakhen / Semenuhor (Crocodilopolis, Arsinoe)Medinet el-FayyumKuzey Akçaağaç
22MatenTepihu (Aphroditopolis)AtfihBıçak

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır</span> Kuzeydoğu Afrikada varolmuş bir antik medeniyet

Antik Mısır, Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. MÖ 3.050 yılları civarında kuruluşundan önce, "Aşağı Mısır" ve "Yukarı Mısır" olarak ikiye ayrılmaktaydı. Uygarlık, MÖ 3.150 yılında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Rosetta Taşı</span> Mısırda Fransızlar tarafından bulunan tarihi eser

Rosetta Taşı ya da Reşid Taşı, Mısır'da kale yapımındaki bir kazı sırasında rastlantı eseri bir Fransız askeri tarafından bulunmuş, Mısır'da Fransızlar tarafından kurulmuş olan enstitüye gönderilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye</span> Mısırın Akdeniz kıyısında bulunan, ikinci büyük şehri

İskenderiye veya Aleksandria, Kahire ve Giza'dan sonra Mısır'ın üçüncü, Afrika'nın ise yedinci büyük kenti ve ekonomik merkezi olan bir kenttir. Toplamda 5.381.000 insanın ikamet ettiği İskenderiye, Akdeniz boyunca Mısır'ın kuzey kıyısı üzerinde yaklaşık 40 km uzanır. İskenderiye popüler bir turizm merkezidir ve aynı zamanda Süveyş'ten gelen doğalgaz ve petrol boru hatları sebebiyle önemli bir sanayi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahameniş İmparatorluğu</span> MÖ 6. yy.-MÖ 4. yy. arasında hüküm sürmüş bir İran imparatorluğu

Ahameniş İmparatorluğu ya da Hehamenişiler, MÖ 6. yüzyılda Büyük Kiros tarafından kurulan, tarihteki ilk Pers devletidir.

Antik Mısır tarihinin Üçüncü Hanedanı içinde yer aldığı bilinen yöneticiler.

Helenistik Dönem, Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan, Antik Dünya'da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir. Dönem, Klasik Grek Dönemini izlemiştir ve Helenistik Dönem'in ardından, Klasik Grek egemenliğindeki bölge Roma Cumhuriyeti hakimiyetine geçmiştir. Bu dönemde dahi Klasik Grek kültürü hâlen Roma hakimiyetine sızmıştır. Öyle ki Latincenin yanı sıra Grekçe konuşulmaya ve yazılmaya devam edildi. Helenistik Dönem bazen, Klasik Grek Uygarlığı'nın gerileme ve çöküş dönemi olarak görülmektedir. Bir başka açıdan da Klasik Grek Uygarlığı ile Roma Uygarlığı arasında bir geçiş dönemi olarak görülür. Dönemin başlangıcı çoğu kez Büyük İskender'in ölüm tarihi olan MÖ 323 olarak alınır. Dönemin sonu ise Yunanistan Yarımadası'nın Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edildiği MÖ 146 olarak kabul edilir. Bazı tarihçiler ise Büyük İskender'in imparatorluğu'ndan kalan son devlet olan Ptolemaios Hanedanlığı'nın Aktium Savaşı'nda yenilgiye uğrayıp yıkıldığı tarih olan MÖ 31-30 tarihini Dönem'in sonu olarak kabul ederler.

<span class="mw-page-title-main">Selefkî İmparatorluğu</span> Antik Helen devleti

Seleukos İmparatorluğu, Türkçe kullanımlar ile Selefkos veya Selevkos, İskender'in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla İskender'in generallerinden I. Seleukos tarafından kurulan Helenistik imparatorluk. Başkentleri önce Seleukia, sonraları ise Antakya'ydı. Doğu Akdeniz'de, Irak'ta, İran'da, Türkmenistan'da, Pamir'de ve Hindistan'ın batısında bulunan topraklarda egemenliklerini sürdürmüşlerdir. Toprakları Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar Doğu Akdeniz'in hâkimiydiler. Seleukosların geniş toprakları 25 civarında eyalete bölünmüştü. “Strategos” veya “satrap” unvanlı valilerce yönetilen bu eyaletler Pers zamanındaki satraplıklardan daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Side</span>

Side, Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kaisarion</span> Jül Sezar ve Kleopatranın oğlu olan Ptolemaios Kralı

XV. Ptolemaios Caesar veya takma adıyla Caesarion, Antik Mısır tahtına çocuk yaşta çıkmış olan, Ptolemaios hanedanının son kralı. Tahta annesi VII. Kleopatra ile birlikte 2 Eylül MÖ 44 tarihinde çıkmış ve Octavian tarafından ölüm emri verildiği MÖ 30 tarihine kadar saltanat sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Asyut</span>

Asyut, Orta Mısır'da Nil ırmağı kıyısında bir kenttir. Nil'in batı kıyısında Minya ve Sohag kentleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Mısır'ın Asyut ilinin idari merkezidir. Hemen yakınlarında ise antik Asyut kentinin harabeleri bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 390,000 kadardır. Mısır'da Kıptiler'in en yoğun olarak yaşadığı şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">XIII. Ptolemaios</span>

XIII. Ptolemaios Theos Philopator d. MÖ 62/61 – ö. 13 Ocak MÖ 47 ?,) MÖ 51 yılında tahta çıkmış olan Antik Mısır'ın son Hellenistik kökenli Ptolemy hanedanı krallarından biridir.

Ptolemaios hanedanı ya da Batlamyus Hânedânı, Mısır'da MÖ 305 ile MÖ 30 yılları arasında yönetimde bulunmuş bir hanedandı. Makedonyalı III. Aleksander'in ölümünden sonra onun fethettiği ülkelerde Diadoklar tarafından kurulan Helenistik hanedanlardan biridir. Bu hanedan Makedonyalı general Ptolemaios I Soter tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Ptolemaios</span> Yunan General, Kral ve Firavun

I. Ptolemaios Soter veya Batlamyus, Büyük İskender'in bir generali olup onun ölümünden sonra Diadokhlar mücadelesinde öne çıktı. Diadoki devletlerinden biri olarak Antik Mısır'da MÖ 305/304'te firavun unvanını da alarak döneminde krallık yapmıştır. Ptolemaios Krallığı ve Ptolemaios hanedanı kurucusudur. Kurduğu hanedana babasının ismine atfen da Lagidan hanedanı ismi de verilmiştir.

Manethon ya da Manetho, Mısırlı tarihçi ve rahip. MÖ 3. yüzyılda Mısır'a egemen olan Ptolemaios Hanedanı döneminde yaşamıştır. Manetho'nun Roma asıllı olduğu ve MS 200'lü yıllarda yaşadığını düşünen tarihçiler de bulunmaktadır. İlk iki Ptolemaios'un döneminde Yunanca olarak Mısır Anıları adlı eserinde ülkesinin tarihini yazmıştır. Yapıtı günümüze tam olarak kalmamıştır. Bunu Julius Africanus, Eusebius ve Josephus'un yapıtlarına alınmış özetlerinden ve parçalarından anlaşılmaktadır. Manetho bildiği firavunların listesini otuz sülaleye ayırmıştır. Bu bölüş yanlış olsa da bugün bilim dünyası tarafından kullanılmaktadır. Manetho'nun listesi uzun yıllar arkeologların dayandığı tek kaynak oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ptolemaios Krallığı</span> Mısırda MÖ 305ten MÖ 30a kadar hüküm sürmüş Helenistik Dönem krallığı

Ptoleme Krallığı veya Batlamyus krallığı Mısır'daki Helenistik Dönem krallığıdır. Krallık MÖ 323'te Büyük İskender'in ölümünden sonra I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş ve Ptolemaios hanedanı tarafından yönetilmiştir. Krallık VII. Kleopatra'nın ölümünden sonra MÖ 30'da Roma İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Teb</span> Antik Mısırın şehirlerinden birisinin Yunanca ismi

Teb, Thebes, Thebai veya Mısır dildeki adıyla Waset, Nil Nehrinin kıyılarına kurulmuş ve Akdeniz'in yaklaşık olarak 800 km güneyinde yer alan Antik Mısır'ın önemli şehirlerinden biridir. Yukarı Mısır'ın dördüncü nomunun ana şehridir ve Orta Krallık ve Yeni Krallık dönemlerinde uzun süre Mısır'a başkentlik yapmıştır. Nübye ve Doğu Çölüne yakın lokasyonda bulunan şehir aynı zamanda bir ticaret rotalarının üzerindeydi. Aynı zamanda dini bir merkez olan şehir, Antik Mısır'da en saygı duyulan şehirlerindendi. Şehir, Nil Nehrinin yakasına yayılmıştır. günümüzde Nil'in doğu tarafında Luxor kenti ve Karnak ve Luksor Tapınaklarının harabeleri, batı tarafında ise Teb Nekropolü bulunmaktadır. 1979 senesinde UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Antiohos</span> Seleukos kralı

II. Antiohos Theos MÖ 261'den MÖ 246'ya kadar Seleukos İmparatorluğu'nun kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mısır tarihi</span>

Mısır tarihi, verimli Nil Nehri kıyıları ve deltası ile Mısır'ın yerli halkının başarıları ile uzun ve zengin olmuştur. Mısır hiyeroglifleri Rosetta Taşı'nın keşfi ve yardımıyla deşifre edilene kadar Mısır'ın eski tarihinin çoğu bir gizemdi. Antik Dünyanın Yedi Harikası arasında yer alan Keops Piramidi bu coğrafyada bulunmaktadır.

Ptolemy III Euergetes MÖ 246'dan 222'ye kadar Mısır'daki Ptolemaios hanedanının üçüncü firavunuydu. Ptolemaios Krallığındaki hükümdarlığı sırasında gücünün zirvesine ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Elefantin</span> ada

Elefantin Yukarı Mısır'daki Asvan şehrinin bir parçasını oluşturan Nil üzerinde bir adadır. Adadaki arkeolojik sitler, Ebu Simbel ve Filai dahil olmak üzere Yukarı Mısır mimarisinin diğer örnekleriyle birlikte 1979'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.