Pırtımpırt, Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak yemeklerinden ayırır.

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir. Beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılır ve çoğunlukla soğan ve domates salçası kullanılır. Yemeğe tercihen sebze veya et de eklenebilir. Kuru fasulye pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilir. Suyuna ekmek banarak tüketilebilir. Türkiye'nin milli yemeği olarak da kabul edilir.

Frijoles charros Meksika mutfağına ait acı sivri biber ve kişniş ile yapılan bir fasulye yemeği. Sığır kaburgası ve keçi eti gibi mangalda pişirilen etler ile birlikte servis edilir. 'Frijoles borrachos yapmak için bu fasulye yemeğine bira eklenir.
Puçuko, taze fasulyenin kurutulmasıyla yapılan bir çeşit kurutulmuş taze fasulye yemeğidir.Artvin iline özgü bir yemektir. Artvin ile özdeşleşen puçuko, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Genellikle kışın tüketilen puçukonun Laz mutfağında da önemli bir yeri vardır.

Menudo, kırmızı biberli et suyunda inek midesinden (işkembe) yapılan geleneksel bir Meksika çorbasıdır. Filipinler'de domuz eti ve domuz ciğeri ile yapılan bir güveç ile aynı adı paylaşmaktadır.

Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.

Darüzziyafe köftesi ,tavuk, soğan, dana eti, kuzu eti, mantar, yufka, yumurta, tuz, kimyon, biber salçası, pul biber, fıstık, beyaz ekmek, maydanoz ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır.

Kuru dolma, kurutulmuş sebzelerin içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı kuru dolma ya da kıymalı kuru dolma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Çirleme yemeği bir çeşit etli kurusu kayısı yemeğidir. Malzemeleri kuşbaşı dana eti, gün kurusu kayısı, nohut, üzüm pekmezi, kuru soğan, tereyağı, domates salçası, tuz, pul kırmızı, biber, karabiberdir. Kırşehir Çirleme Yemeği 15.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Doğrama, bir çeşit sebze yemeğidir.
Kabaklama, bir çeşit kabak yemeğidir.
Divriği pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Malzemeleri dana eti, pirinç, nohut, kuru üzüm, soğan, kara biber, yeni bahar, tereyağı, sıvı yağ, et suyu, tuzdur.
Bütümet veya bütün et, bir çeşit bir et yemeğidir.
Pehli bir çeşit et yemeğidir.
Ayvalı ekşili taraklık, bir çeşit et yemeğidir. Koyunun sırt bölümünden elde edilen pirzolaya “taraklık” denir. Malzemeleri ; koyun pirzola eti, ayva, kuru soğan, domates salçası, biber salçası, sadeyağ, nar ekşisi veya limon suyu ya da koruk suyu, karabiber, domates suyu, tuz ve isteğe bağlı olarak arpacık soğan, sarımsaktır.
Hedik yemeği bir çeşit yemektir.

Eli böğründe, kuşbaşı doğranmış kuzu eti ile yapılan yemektir. Malzemeleri; kuzu kuşbaşı et, domates, biber, patates, sarımsak, soğan ya da arpacık soğan, tuz, pul biber, karabiber, kekik, zeytinyağı, tereyağıdır. Sosu için malzemeler; biber salçası, domates salçası, sıcak su, zeytinyağıdır. Maraş Eli Böğründe / Maraş Yan yana 04.11.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bakla tavası bir çeşit bakla yemeğidir.

Hatay usulü mercimekli bulgur pilavı, Hatay mutfağının yemeklerinden biridir. Bu pilav hem bulgur hem de mercimek gibi malzemelerin birleşimiyle yapılır ve genellikle ana yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir. Bulgur, mercimek, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı ve tuz ve çeşitli baharatlar ile hazırlanır.