İçeriğe atla

Noel ateşkesi

Resmi olmayan ateşkes sırasında İngiliz topraklarında İngiliz ve Alman birlikleri buluşuyor (Northumberland Hussars, 7. Bölge, Bridoux-Rouge Banc Sektöründen İngiliz birlikleri)

Noel ateşkesi İngilizce:The Christmas truce (Almanca: Weihnachtsfrieden); (Fransızca:Trêve de Noël) 1914 Noelinde Birinci Dünya Savaşı'nın Batı Cephesi boyunca yaygın bir dizi gayri resmi ateşkesti.

Ateşkes, savaşın nispeten erken döneminde (51 ayın 5'inde) meydana geldi. Her iki taraftaki liderlik, Deniz Yarışı'nın çıkmazını ve Birinci Ypres Savaşı'nın kararsız sonucunu takiben stratejilerini yeniden değerlendirdikçe düşmanlıklar durgunlaştı. 25'inci haftaya kadar geçen haftada Fransız, Alman ve İngiliz askerleri selamlaşıp konuşmak için siperleri geçtiler. Bazı bölgelerde, her iki taraftan da askerler Noel Arifesi ve Noel Günü'nde tarafsız bölgeye girip yiyecek ve hediyelik eşya alışverişinde bulunmaya başladılar. Beraber şarkı törenleri ve mahkûm takasları oldu, şarkılar söylenerek birkaç toplantı yapılıp sona erdi. Askerler birbirleriyle futbol oyunları oynayarak,[1] ateşkesin en unutulmaz imgelerinden birini yarattılar. Bazı bölgelerde savaş devam ederken, bazılarında taraflar cesetleri kurtarma düzenlemelerinden biraz daha fazlasına karar verdi.

Ertesi yıl, birkaç birim ateşkes düzenledi ancak 1914'teki Noel ateşkesi kadar yaygın değildi; Askerler artık 1916'ya kadar ateşkes yapmaya uygun değildi. Somme ve Verdun savaşları ve zehirli gaz kullanımı sırasında yaşanan yıkıcı insan kayıplarından sonra savaş giderek daha acı hale gelmişti.

Noel ateşkesi dönemine özgü değildi ve piyadelerin birbirine yakın bir şekilde aşırı agresif davranışları durduracağı ve genellikle küçük ölçekli kardeşlikler yaşanacağı, sigara takası gibi bir "yaşamak ve yaşatmak" havasını yansıtıyordu. Bazı bölgelerde, askerlerin hatlar arasına girmesine ve yaralı veya ölü yoldaşlarını kurtarmasına izin vermek için ara sıra ateşkesler vardı; diğerlerinde, askerler düşman dinlenirken, egzersiz yaparken veya çalışırken düşmanlarını vurmamak için bir anlaşma vardı.

Arka planı

Birinci Dünya Savaşı'nın ilk sekiz ayında, Belçika'ya Fransa'ya yapılan Alman saldırısı, Eylül 1914'ün başlarında Marne Birinci Savaşı'nda Fransız ve İngiliz birlikleri tarafından Paris'in dışına püskürtüldü. Almanlar, kazı yaptıkları Aisne vadisine geri döndüler. Aisne'nin Birinci Muharebesinde, Fransız-İngiliz saldırıları geri püskürtüldü ve her iki taraf da insan gücünden tasarruf etmek ve fazlalarını kuzeylerindeki rakiplerini aşmak için siper kazmaya başladı. Deniz Yarışı'nda, iki taraf karşılıklı dışa dönük manevralar yaptı ve birkaç hafta sonra İngiliz kuvvetleri Aisne'den çekildi ve kuzeye Flanders'a gönderildi, her iki taraf da bölgeden çıktı. Kasım ayına kadar her iki taraf da Kuzey Denizi'nden İsviçre sınırına uzanan sürekli bir hendek hattı inşa etmişti.[2]

1914 Noel'den önce birkaç barış girişimi vardı. Açık Noel Mektubu, 1914 yılı sonunda 101 İngiliz kadın burs takımı tarafından imzalanan "Almanya ve Avusturya Kadınlarına" hitap eden barışa yönelik genel bir mesajdı.[3][4] Papa Benedict XV, 7 Aralık 1914'te savaşan hükûmetler arasında resmi bir ateşkes için yalvardı.[5] "Silahların en azından meleklerin söylediği gece sessiz kalabileceğini" sordu. Her iki tarafça da reddedildi.[6]

Anısına

  • İsveçli metal grubu Sabaton, 2021'de "Christmas Truce" başlıklı bir şarkı yayınladı.

Kaynakça

  1. ^ ""England v Germany: when rivals staged beautiful game on the Somme"". 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  2. ^ Brown (2005), pp. 13–15
  3. ^ Oldfield, Sybil. International Woman Suffrage: November 1914 – September 1916. 19 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Taylor & Francis, 2003. 0-415-25738-7. Volume 2 of International Woman Suffrage: Jus Suffragii, 1913–1920, Sybil Oldfield, 0-415-25736-0 p. 46.
  4. ^ Patterson, David S. The Search for Negotiated Peace: Women's Activism and Citizen Diplomacy in World War I. Routledge, 2008. 0-415-96142-4 p. 52
  5. ^ "Demystifying the Christmas Truce" 12 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Thomas Löwer, The Heritage of the Great War, retrieved 27 December 2009.
  6. ^ "Miracles brighten Christmas", Harrison Daily Times, 24 December 2009.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı</span> I. Dünya Savaşında, 1915–1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan savaş

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı</span> Avrupada başlayan küresel savaş (1914–1918)

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Savaşan taraflar, çoğunlukla Avrupa, Kafkasya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde çatıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Cambrai Muharebesi (1917)</span>

Cambrai Muharebesi, 20 Kasım-3 Aralık 1917 tarihleri arasında Fransa'da geçen ve İngilizler tarafından I. Dünya Savaşı'nda yürütülen bir harekâttır. Tankların başarıyla kullanıldığı ilk çarpışma özelliğini taşımaktadır. Bu muharebe, İngilizler için bir hüsran niteliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seddülbahir Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı Batı Cephesi</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı içine alan cephedir.

Birinci Kerevizdere Muharebesi veya 83 Rakımlı Tepe Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nın Seddülbahir Cephesi'nde Fransız Kolordusu'nun 21 Haziran 1915 tarihinde başlayan saldırısı ve iki gün süren çatışmalardır.

Zığındere Muharebeleri, Çanakkale Savaşları'nın Seddülbahir Cephesi'nin sağ kanadında İngiliz taarruzlarıyla 28 Haziran 1915 tarihinde başlayan, 5 Temmuz 1915 günü sonlanan muharebelerdir. Müttefik taarruzu, Zığındere'nin doğu ve batı yakalarındaki sırtlardaki Osmanlı mevzilerini ele geçirmeyi hedeflemiştir. Batı kesimde Osmanlı mevzileri ele geçirilmiş ancak, doğu yakadaki sırtlardaki hedeflerin gerisinde kalınmıştır.

İkinci Kerevizdere Muharebesi veya Kanlı Dere Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nda, Seddülbahir Cephesi'nin merkez ve sağ kanadında İngiliz ve Fransız birliklerince girişilen taarruzlarla birlikte 12 Temmuz 1915 tarihinde başlayan, 13 Temmuz 1915 günü sonlanan muharebedir. İngilizler tarafından "Kanlı Dere Muharebesi," Fransızlar tarafından ise "5. Kerevizdere Muharebesi" olarak adlandırılır. Müttefik taarruzu, daha önce Zığındere Muharebesi ile ileri çıkan sol kanat ile geride kalan sağ kanadı ve orta kesimi aynı hizaya getirmek amacıyla, Osmanlı mevzilerini ele geçirmeyi hedeflemiştir. Cephenin sağ kanadını oluşturan Fransız bölgesinde hedeflere ulaşılmış, İngiliz kesiminde ise ufak bir alanda başarı sağlanabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Krizi</span> Eylül 1922de Birleşik Krallık ile Ankara Hükûmeti arasında yaşanan siyasi ve askeri kriz

Çanakkale Krizi, Türk kuvvetlerinin 9 Eylül 1922'de İzmir'e girmesinden sonra, Eylül 1922'de İngiliz-Fransız kontrolündeki Boğazlar Tarafsız Bölgesi'ne ilerlemesiyle ortaya çıkan siyasi ve askeri bir krizdir. Bu kriz, Birleşik Krallık başbakanı David Lloyd George'un iktidarını kaybetmesine sebep oldu. Buna ek olarak, Kanada hükûmeti bu kriz ve sonrasında Birleşik Krallık'tan diplomatik olarak bağımsız davranmaya başladı. Ayrıca bu kriz İngiliz Milletler Topluluğu'na üye devletlerin dış işlerinde serbest bırakılmasının önünü açan 1931 Westminster Yasası'nın oluşmasında en önemli etkenlerden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Fransa</span> devlet/ülke

Özgür Fransa, II. Dünya Savaşı sırasında 23 Haziran 1940 tarihinde Fransa ile Almanya arasında imzalanan antlaşmanın ardından, İngilizlerin yardımıyla Londra'da kurulmuştur. Kuruluşun nedeni ise II. Dünya Savaşı'nda Fransa'nın Almanlar tarafından yenilgiye uğratılıp Fransa'nın %60'ının işgal edilmesidir. Kuruluştaki başkanı General Charles de Gaulle'dir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Ağdere çatışmaları</span> Suqovuşan çarpışması, 4 Mart 2008 tarihinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerçekleşen çarpışma

2008 Ağdere çatışmaları, 4 Mart 2008 tarihinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerçekleşen çatışmalar.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün Taarruzu</span>

Yüz Gün Taarruzu, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İkinci Amiens Muharebesi ile başlayan İtilaf Devletleri'nin 8 Ağustos 1918'den 11 Kasım 1918'e kadar batıdaki merkez kuvvetlerine yaptığı bir dizi saldırıdır. Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmiş ve I. Dünya Savaşı bitmiştir. Yüz Gün Taarruzu'nda belirli bir strateji yoktu. Amiens Muharebesi başarısı ile başlayan art arda yapılan ataklarla kazanılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Passchendaele Muharebesi</span> yıpratma savaşı

Passchendaele Muharebesi, aynı zamanda Üçüncü Ypres Muharebesi olarak da bilinir, I. Dünya Savaşı'nın büyük muharebelerinden biridir. Muharebe, Britanya İmparatorluğu'nun emri (Sömürgesi) altındaki İtilaf askerlerinin, Alman İmparatorluğu'na saldırdığı Haziran 1917'den başlayıp ve Kasım 1917'de sona eren saldırıların bir parçasıdır. Muharebe, Belçika'da Batı Flanders'te Ypres şehrinin yakınında Passchendaele köyünün kontrolü için savaşıldı. Taarruzun hedefi, kuzeyden Alman 4. Ordusu'nun savunan sistemini arkadan vurmaktı. İngilizler manevranın, Belçika limanlarının kullanımını Almanya'yı mahrum ederek Alman denizaltı saldırısının çökertileceklerine inandılar.

<span class="mw-page-title-main">1917 Fransız Ordusu Ayaklanmaları</span> Ayaklanma

1917 Fransız Ordusu Ayaklanmaları, I. Dünya Savaşı sürerken Batı Cephesinde savaşan Fransız Ordusunda askerlerin gerçekleştirdikleri ayaklanmaları kapsar. Özellikle General Robert Nivelle komutasındaki başarısız İkinci Aisne Muharebesi sırasında yaşanan olağanüstü kayıpların ardından kitlesel olarak yaşanmıştır. İsyanlar o dönemde çok gizli tutulmuş, ancak günümüzde aydınlatılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çatalca Muharebesi</span>

İkinci Çatalca Muharebesi 3 Şubat 1913'ten başlayıp Londra Antlaşması’nın imzalanmasına kadar süren döneme kadar Bulgarlar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında İstanbul için yapılan bir dizi çatışmalar silsilesinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Muharebesi (2016)</span>

Kamışlı Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında paramiliter güç olan Asayiş Güçleri ve hükûmete bağlı Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında şehir savaşı türünde gerçekleşen silahlı çatışma. Tarafların ateşkes imzalaması ile sona ermiştir.

Frances Hardcastle, Amerikalı matematikçi. 1894 yılında faaliyete geçen Amerikalı Matematikçiler Topluluğu'nun kurucularındandır. 1888'den 1892'ye kadar Girton College, Cambridge'de eğitim gördü. Matematik Sertifikası aldı. 1892'de ABD'ye gitti ve Graduate Club'ın başkanlığını yaptığı Bryn Mawr Koleji'nde okudu. Ancak bir derece kazanmadı ve 1901'de İngiltere'ye döndü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Ypres Muharebesi</span>

İkinci Ypres Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında 22 Nisan - 25 Mayıs 1915 tarihleri arasında Belçika'nın batısındaki Flaman kasabası Ypres'in doğusunda ve güneyinde yer alan stratejik öneme sahip yüksek bölgenin kontrol altına alınması için yapılmıştır. Bir önceki sonbaharda Birinci Ypres Muharebesi yapılmıştı. İkinci Ypres Muharebesi, Almanya'nın Batı Cephesi'nde zehirli gazı ilk kez kitlesel ölçekte kullandığı muharebedir.