İçeriğe atla

Nodar Lomouri

Nodar Lomouri (Gürcüce: ნოდარ ლომოური; 9 Ağustos 1926, Tiflis - 3 Ağustos 2016), Gürcü tarihçi.

Hayatı

1946'da İvane Cavahişvili Tiflis Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden mezun oldu. 1952'de Abhazya Devlet Üniversitesi'nde akademisyenlik yapmaya başladı. Sonraki yıllarda Tiflis Üniversitesi ve Tiflis Devlet Sanat Akademisi gibi kurumlarda ders verdi. 1965-1971 yılları arasında Tiflis Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı yaptı. 1969-1971 yılları arasında aynı üniversitenin Eskiçağ Tarihi bölümü başkanı olarak çalıştı. 1971-1979 yılları arasında Simon Canaşia Müzesi'nde kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı. 1981'de Gürcistan Bilimler Akademisi Doğu Çalışmaları Enstitüsü Bizans Çalışmaları Bölüm Başkanı oldu. 1992'de Gürcistan Sanat Müzesi'nin direktörü olarak atandı. Nodar Lomouri, 2000 yılında Tiflis'in onursal vatandaşı olarak seçildi. Yıllarca çeşitli arkeolojik keşiflerin katılımcısı ve tek lideri oldu. 100'den fazla bilimsel makale ve 18 monografın yazarıdır.

Bazı eserleri

  • Antik Abhazya'nın etnokültürel tarihi - 1998
  • Lazistan ismi problemleri - 1964[1]
  • Lazika Krallığı'nın Tarihi - 1968[2]
  • Antik ve Erken Orta Çağ'da Abhazya - 1997
  • V. yüzyılda Gürcistan ve Bizans ilişkileri

Kaynakça

  1. ^ Siharulidze, Yuri. Trabzon'dan Abhazya'ya Dogu Karadeniz Halklari Tarih Ve Kültürleri. Sorun Yayınları. s. 40. ISBN 9754310807. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  2. ^ Aksamaz, Ali İhsan (12 Kasım 2020). "İçindekilerle 'Ogni Kültür Dergisi' (1993-1994)". sonhaber.ch. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kutaisi</span> Gürcistanın yasama başkenti ve en kalabalık üçüncü şehri

Kutaisi, Gürcistan'da İmereti Bölgesi'nde yer alan dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri ve geleneksel olarak başkent Tiflis'ten sonra Gürcistan'ın en büyük ikinci ve en kalabalık üçüncü şehridir. Tiflis'in 221 kilometre batısında, Rioni Nehri üzerinde yer alır. İmereti Bölgesi'nin merkezidir ve nüfusu 147.635'dir (2014).

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Nodar Dumbadze</span>

Nodar Dumbadze, dünyaca ünlü Gürcü yazardır. 20. yüzyıl Gürcü edebiyatının en ünlü adlarından biridir. Romanları otobiyografik özellikler taşır. Güneşi Görüyorum (1967) adlı romanı Almancadan ve Güneşli Gece (2015) ile Ben, Ninem, İliko ve İlarion adlı romanları ise Gürcüceden Türkçeye çevrilerek yayımlanmıştır.

Pompeiopolis, Antik Paflagonya bölgesinde yer alan bugün Kastamonu'nun Taşköprü bölgesine düşen antik bir kenttir. Şehir Pompey tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi</span>

Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi, tam adı Giorgi Çitaia Açık Hava Etnografya Müzesi, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te açık hava müzesi. Müzede halk mimarisi ve el sanatları ürünleri sergilenmektedir. 1966'da Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde kurulan müze, kurucusu Gürcü etnograf Giorgi Çitaia'nın adını taşır. Kafkasya'daki ilk etnografya müzesidir. Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi, 2004'ten bu yana Gürcistan Ulusal Müzesi'nin bir parçası olarak yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sanat Müzesi</span>

Gürcistan Sanat Müzesi, ayrıca diğer bilinen adıyla Şalva Amiranaşvili Güzel Sanatlar Müzesi, Gürcistan'daki başlıca müzelerden biridir. Gürcistan Ulusal Müzesi'ne bağlı olan Gürcistan Sanat Müzesi, Tiflis'teki Özgürlük Meydanının yakınlarındadır. Müze, yaklaşık 140.000 Gürcü, Oryantal, Rus ve diğer Avrupa sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Altan Gürman, Türk kavramsal sanatçı ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (GUBA), Gürcistan'ın önde gelen akademilerindendir. Kasım 1990'a kadar Gürcistan SSR Bilimler Akademisi adı kullanılıyordu. Akademi, Gürcistan'daki bilimsel araştırmaları koordine eder ve yabancı ülkelerin akademileri ve bilim merkezleriyle ilişkiler geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Devlet Sanat Akademisi</span>

Tiflis Devlet Sanat Akademisi, Gürcistan ve Kafkasya'daki en eski üniversitelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İvane Cavahişvili</span> Gürcü tarihçi ve dilbilimci (1876-1940)

İvane Cavahişvili, Gürcü tarihçi ve çalışmaları Gürcistan tarihi ve Gürcistan kültürünün modern bilimini büyük ölçüde etkileyen bir dilbilimciydi. Tiflis Devlet Üniversitesi'nin (1918) kurucularından ve 1919'dan 1926'ya kadar rektörlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Vilayeti</span>

Gürcistan Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklara erken dönemde yaptığı tahrirlerde verdiği isimdir. Nitekim Osmanlı Devleti'nin Gürcülerden ele geçirdiği topraklar 1574 ve 1595 tarihli tahrir defterlerinde "Gürcistan Vilayeti'nin mufassal defteri" anlamında Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan kayda geçirilmiştir. Bununla birlikte tahrir defterlerinin tutulduğu dönemden önce Gürcülerden ele geçirilen veya Osmanlı Devleti'nin sınrındaki Gürcü topraklarına da "Gürcistan Vilayeti" dendiği İbrahim Peçevi'nin tarihinden de anlaşılmaktadır. Sonraki dönemde Gürcistan Vilayeti yerine Çıldır Eyaleti adı kullanılmıştır. Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği topraklar uzun tarih dilimi boyunca "Osmanlı Gürcistanı", "Türk Gürcistanı", "Müslüman Gürcistan" şeklinde de adlandırılmıştır.

Tamaz Valerianis dze Gamkrelidze Gürcü dilbilimci, oryantalist ve Hititolog. Hint-Avrupa dilbilimi, antik diller, teorik dilbilim, yapısal ve uygulamalı dilbilim ve Kartveloloji alanlarında birçok seçkin eserin yazarıdır. 2005-2013 yılları arasında Gürcistan Bilimler Akademisi'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İoseb Kipşidze</span>

İoseb Aleksis Kipşidze, Gürcü dilbilimci ve filolog. Tiflis Üniversitesi Yönetim Kurulu Akademik Sekreteri ve üniversitedeki ilk dilbilim profesörüydü. 1918-1919 yılları arasında üniversitenin Gürcüce bölümünün başkanlığını yapmıştır.

Otar Mikheili Kacaia, Gürcü dilbilimci ve sözlükbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Simon Kauhçişvili</span>

Simon Kauhçişvili eski Gürcü kroniklerinin eleştirel baskılarıyla tanınan Gürcü tarihçi ve filologdur. Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesiydi. Hem edebi hem de bilimsel eserler yazan Kauhçişvili, Gürcistan'daki Bizans çalışmalarının kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zurab Tsereteli</span>

Zurab Konstantinoviç Tsereteli, büyük ölçekli ve zaman zaman tartışmalı anıtlarıyla tanınan bir Gürcü-Rus ressam, heykeltıraş ve mimardır. Tsereteli, 1997'den beri Rusya Sanat Akademisi Başkanı olarak görev yapmaktadır.