İçeriğe atla

Nobel Ödülü sahibi İsrailliler listesi

1966 yılından itibaren, oniki İsrailli, kimya, ekonomi, edebiyat ve barış gibi alanlardaki en onurlu ödül olan Nobel Ödülü’nü kazandı. İsrail. kişi başına düşen Nobel Ödülü sayısında, Amerika, Fransa ve Almanya’yı geçmektedir. Hindistan, İspanya ve Çin’den fazla ödülü kazanana sahiptir. Sadece bilim dalındaki ödüller göz önünde bulundurulduğunda, İsrail, kişi başına düşen ödül sayısında, 11 inci Almanya ve 12 inci Amerika arkasında kalarak, 13 üncü dür.

Ödülü kazananlar

Bu liste, Nobel Ödülü kazanan bütün İsraillilerin listesidir.

YılÖdülü KazananÖdül nedeniDalı
1966 Shmuel Yosef Agnon“Yahudilerin yaşantısına ait motiflerle yarattığı son derece karakteristik anlatım sanatı için”[1]Edebiyat
1978 Menachem Begin "İsrail ve Mısır arasındaki barış anlaşması için"[2]Barış
1994 Şimon Peres"Orta Doğu’da barışı sağlamaya yönelik çabaları için"[3]
İzak Rabin
2002 Daniel Kahneman"Psikolojik araştırmalardan elde edilen çıkarımları ekonomi bilimine entegre ettiği için [4]Ekonomi
2004 Aaron Ciechanover"Ubikuitin aracılığıyla gerçekleşen protein kötüleşmesini bulduğu için"[5]Kimya
Avram Hershko
2005 Robert Aumann "Oyun teorisi analiziyle savaş ve işbirliği anlayışımızı geliştirdiği için”[6]Ekonomi
2009 Ada Yonath"Ribozom’un fonksiyonu ve yapısıyla ilgili çalışmaları için"[7]Kimya
2011 Dan Shechtman "Kuazi Kristalleri keşfettiği için"[8]
2013 Michael Levitt"Kompleks kimyevi sistemler için oluşturduğu çok ölçekli modelleme için "[9]
Arieh Warshel

Kaynakça

  1. ^ "Shmuel Agnon - Facts". nobelprize.org. 30 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  2. ^ "Menachem Begin - Facts". nobelprize.org. 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  3. ^ "The Nobel Peace Prize 1994". nobelprize.org. 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  4. ^ "Daniel Kahneman - Facts". nobelprize.org. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  5. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2004". nobelprize.org. 13 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  6. ^ "Robert J. Aumann - Facts". nobelprize.org. 30 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  7. ^ "Ada E. Yonath - Facts". nobelprize.org. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  8. ^ "Dan Shechtman - Facts". nobelprize.org. 13 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  9. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2013". nobelprize.org. 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ödülleri kapsamındaki Nobel Barış Ödülü, ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir. Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Oslo'da gerçekleştirilen törende takdim edilen ödüllerin sahipleri, Norveç Nobel Komitesi tarafından belirlenir. Her bir ödül kazananı, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri, resmi adıyla Alfred Nobel'in Anısına Ekonomik Bilimlerde Sveriges Riksbank Ödülü, ekonomi alanında her yıl İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından takdim edilir. Nobel Ekonomi Ödülü; Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; kimya, fizik, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda verilmeye başlanan Nobel Ödülü'nün orijinal beşlisinden biri değildir ve bir Nobel Ödülü olarak kabul edilmez. Ekonomi Ödülü, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından bankanın 300. yıldönümü olan 1968 yılında kurulmuş ve finanse edilmiş ve o zamandan beri her yıl verilmektedir. Ekonomi Ödülü ilk kez 1969 yılında verilmiş, bu ödülü Ragnar Frisch ve Jan Tinbergen kazanmıştır. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir. 1969 yılında, Ragnar Frisch ve Jan Tinbergen'a toplamda 375.000 İsveç kronu verilmiştir ki bu Aralık 2007 tarihinde 2.871.041 İsveç kronuna eşdeğerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri listesi</span>

Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri, edebiyat alanında seçkin katkılarda bulunmuş yazarlardan seçilerek her yıl İsveç Akademisi tarafından takdim edilir. Nobel Ödülü, Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine kimya, fizik, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda verilmeye başlanmıştır. Nobel'in vasiyetinde belirttiği gibi, Edebiyat Ödülü sahibine İsveç Akademisi'nin seçtiği beş üyelik komite tarafından karar verilir ve ödül Nobel Vakfı tarafından karşılanır. Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü Fransa'dan Sully Prudhomme kazanmıştır. Her ödül sahibi; bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir. 1901 yılında, Prudhomme 150.782 İsveç kronu almıştır; ki bu Aralık 2007 tarihinde 7.731.004 İsveç kronuna eşdeğerdir. 2008 yılında, bu ödüle Fransa'dan Jean-Marie Gustave Le Clézio nail görülmüş ve 10.000.000 İsveç kronu ile ödüllendirilmiştir. Ödül töreni; geleneksel olarak Stokholm'da, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Kimya Ödülü sahipleri listesi</span>

Nobel Kimya Ödülü, Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, kendisinin ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen Nobel Ödülleri töreninde, kimyanın çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilir. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinin belirlediği beş akademi üyesinin oluşturduğu bir komite tarafından seçilen kazanan kişiler, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Avram Hershko</span>

Avram Hershko İsrailli hekim ve biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Ada Yonath</span>

Ada E. Yonath İsrailli moleküler biyolog ve kristalograf. En çok ribozomun yapısı üzerine yaptığı öncü çalışmalarıyla bilinir. 2009 yılında Venkatraman Ramakrishnan ve Thomas A. Steitz ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yonath daha önceki 10 adaydan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk kadın İsraillidir. Orta Doğu'dan ödül kazanan ilk kadın bilim insanıdır, aynı zamanda 45 yaşında Nobel Ödülü kazanan ilk kadındır. Bunların yanında Yonath bir kadının Nobel Ödülü kazanmasının özel bir yanı olmadığını dile getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul D. Boyer</span> Amerikalı biyokimyager (1918 – 2018)

Paul Delos Boyer, Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Mario Molina</span> Meksikalı kimya mühendisi (1943 – 2020)

Mario José Molina-Pasquel Henríquez, Meksikalı kimyager.

Peter Dennis Mitchell, İngiliz biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Berg</span> Amerikalı biyokimyager (1926 – 2023)

Paul Berg, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Kary Mullis</span> Amerikalı biyokimyager (1944 – 2019)

Kary Banks Mullis, Amerikalı biyokimyacı.

Yuan Tseh Lee, Tayvanlı-Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cech</span> Amerikalı kimyager

Thomas Robert Cech, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Altman</span>

Sidney Altman, Kanadalı-Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Modrich</span>

Paul Modrich tam adı ile Paul Lawrence Modrich, Amerikalı akademisyen, biyokimyager ve bilim insanı. 2015 yılında DNA onarımı konusundaki mekaniksel çalışmaları nedeniyle İsveçli Tomas Lindahl ve Türk Aziz Sancar ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">William Moerner</span>

William Esco Moerner Amerikan fizikçi ve kimyacı. Süper-çözünürlük mikroskopi alanındaki çalışmalarından dolayı Stefan Hell ve Eric Betzig'le birlikte 2014 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">George Smith (kimyager)</span> Amerikalı biyolog, Nobel Kimya Ödülü sahibi

George Pearson Smith Nobel Ödülü sahibi Amerikalı biyolog ve kimyager. Şu anda, ABD'de Columbia, Missouri eyaletinde yer alan Missouri Üniversitesi'nde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Komitesi</span>

Nobel Komitesi Nobel Ödülü sahiplerinin seçiminde yer alan çalışmaların çoğundan sorumlu bir çalışma organıdır. Her Nobel Ödülü için bir tane olmak üzere beş Nobel Komitesi vardır.

2020 itibarıyla, 57 kadın Nobel Ödülü kazandı ve kadınlara toplam 58 Nobel Ödülü verildi. 2020 yılı itibarıyla tam bir sayım henüz tamamlanmamış olsa da, 2019 yılında 866 erkek, 53 kadın ve 24 kuruluşa Nobel Ödüllerinin verildiği görülmektedir.