İçeriğe atla

NoSQL (İVTYS)

NoSQL (İng. bazen nosīkvel olarak da okunur), bir UNİX shell tabanlı hızlı ve taşınabilir bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. İşlemci hızı ve elektronik bellek büyüklüğü dışında herhangi bir keyfî sınırlaması yoktur. NoSQL, UNIX işletim sistemiyle çalışır.[1] SQL'yi hiç kullanamayan ve dağıtık veritabanları kullanmayı öneren NoSQL kavramına karşın NoSQL bu dili kasten kullanmamaktadır.

Yapılışı

NoSQL, her "operatör"ün verilen veriyi özgün bir işlev uygulayan operatör-akım paradigmasına dayanır. UNİX giriş/çıkış yönlendirme sisteminden tedârik edilen veri akımı, operatörlerin hesap sonuçlarını UNIX pipe sistemiyle başka operatörlere iletir. UNIX pipe sistemi elektronik bellekte çalıştığından operatörlerini gerçekleştirmek için çok etkin bir yoldur.[1][2][3]

NoSQL, çoğunlukla yorumlayıcı dillerle yazılmış olduğundan en hızlı İVTYS'lerinden değildir.[4]

Felsefesi

SQL'i kullanmamanın nedenleri şunlardır:"[4]

  1. Karmaşıklık: Çoğu ticari amaçlı veritabanı ürünleri küçük projeler için fazla pahalı veya (kaynak aç programlarda) fazla karmaşıktırlar. Ayrıca NoSQL'de olan shell düzeyi yaklaşımları da bulunmamaktadır.
  2. Taşınırlılık:
    1. Veriler: NoSQL'de saklanan veriler kolaylıkla Macintosh veya MS-DOS bilgisayarlarına taşınabilirler.
    2. Yazılım: NoSQL, PERL ve AWK programlama dili yerleştirilmiş her UNİX'le çalışan bilgisayarda çalışabilmektedir. Hatta Microsoft Windows için yazılmış UNİX benzeri Cygwin ortamında da çalışabilir.
  3. Sınırsızlık: NoSQL'in alan boyutu, sütun sayısı veya dosya boyut limiti gibi bir kısıtlaması yoktur (AWK1 programlama dilinin bazı uygulamalarıyla bir tablodaki sütun sayısı 32.768'le sınırlandırılabilir).
  4. Kullanılabilirlik: Açık ve mantıksal kavramlar üzerine dayandığından dolayı, NoSQL bilgisayara uzak insanlar tarafından da kolaylıkla kullanılabilir. Örneğin, veri satırlarını seçmek için "row", sütunları seçmek için "column" operatörleri kullanılmaktadır.

In contrast to other RDBMS, NoSQL has the full power of UNIX during application development and usage. Its user interface uses the UNIX shell. So, it is not necessary to learn a set of new commands to administer the database. From the view of NoSQL, the database is not more than a set of files similar to any other user file. No scripting or other type of database language is used besides the UNIX shell. This shell-nature encourages casual use of this database, which makes it's use familiar, resulting in formal use. In other words, NoSQL is a set of shell routines that access normal files of the operating system.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "NoSQL: a non-SQL RDBMS". http://www.strozzi.it/. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2011. 
  2. ^ "NoSQL RDBMS". http://www.ehcache.net/: Ehcache Tutorial - EHCACHE, OSACHE, MEMCAHED. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2011. NoSQL is a fast, portable, relational database management system without arbitrary limits, (other than memory and processor speed) that runs under, and interacts with, the UNIX1 Operating System. It uses the "Operator-Stream Paradigm" described in "Unix Review", March, 1991, page 24, entitled "A 4GL Language". There are a number of "operators" that each perform a unique function on the data. The "stream" is supplied by the UNIX Input/Output redirection mechanism. Therefore each operator processes some data and then passes it along to the next operator via the UNIX pipe function. This is very efficient as UNIX pipes are implemented in memory. NoSQL is compliant with the "Relational Model". 
  3. ^ "NoSQL RDBMS". http://twit88.com/: twit88.com. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2011. The key feature of NoSQL (and other similar packages mentioned in this manual), is its close integration with UNIX. Real-world problems are typically more complex than the data models provided by many DBMS. Actual applications, and Web-based ones are no exception, are complex puzzles made up of many small pieces, several of which are data-related. Unlike other fourth generation systems, NoSQL is an extension of the UNIX environment, making available the full power of UNIX during application development and usage. 
  4. ^ a b c "NoSQL: a non-SQL RDBMS: Why NoSQL, in the first place?". http://www.strozzi.it/. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2011. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

Bireyci anarşizm, farklı geleneklerden oluşan bireyci anarşizm bireysel bilincin ve bireysel çıkarın, herhangi bir kolektif organ ya da kamu otoritesi tarafından engellenmemesi gerektiğine inanır.

<span class="mw-page-title-main">UNIX Sistem V</span>

Unix System V ya da SysV, daha seyrek olarak System 5 olarak adlandırılan, UNIX işletim sisteminin sürümlerinden biridir. Esasen AT&T tarafından geliştirilmiş olup 1983 yılında piyasaya sürülmüştür. 4 ana versiyonuyla piyasaya sürülen sistem birçok Unix özelliğini içinde barındırmaktadır: IBM'in AIX, Hewlett Packard Enterprise'ın HP-UX ve Oracle'ın Solaris, ayrıca OpenSolaris'ten kısımlanmış ücretsiz yazılım illumos.

<span class="mw-page-title-main">PostgreSQL</span> Veri tabanı yönetim sistemi

PostgreSQL ya da Postgres, özgür ve açık kaynak kodlu, SQL destekli bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir.

Bir resmin çerçeve oranı eni ve boyu arasındaki oransal ilişkiyi tarif eder.

Kolektivist anarşizm, özellikle Mihail Bakunin ve Birinci Enternasyonal’in anti-otoriter kesimi ile ifade edilen anarşist akımdır. Ayrıca Johann Most da bu yaklaşımın üyelerindendir. Komünal anarşizmle karıştırılmaması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Ses konuşma tanımlayıcı yazılımlar</span>

Sesli konuşmayı yazıya çeviren bilgisayar yazılımları veya daha yaygın ve bilinen İngilizce adıyla "Speech recognition"

Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden (İVTYS) bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır. Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir. Akademisyenlerce ve makalelerde tipik olarak böyle veri depolarına yapılanmış bellek denir. Bu kavram klasik ilişkisel veritabanlarını altküme olarak görür. Bu kavram aynı zamanda SQL ve Daha Fazlası olarak da adlandırılmaktadır.

<i>The World Factbook</i>

ISSN1553-8133The World Factbook Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haberalma Teşkilatı - CIA tarafından dünyada ülkeleri hakkında toplanan bilgilerin almanak stilinde yayımlandığı bir referans kaynak kitabıdır. Resmi basılmış versiyonuna Ulusal Teknik Bilgi Servisi ve Devlet Matbaası gibi kuruluşlardan ulaşılabileceği gibi Skyhorse Publishing gibi farklı özel matbaalardan da ulaşılabilmektedir. Factbook her hafta kısmi olarak olsa da güncellenen hali ile web sitesi olarak yayımlanmaktadır. Ayrıca bilgisayarda çevrimdışı çalışabilmek için yüklenebilecek şekilde de sunulmaktadır. Yayım, ABD tarafından diplomatik olarak tanınmış olan devletler dahil 267 entitinin demographisi, coğrafyası, iletişim yolları, hükûmet yapısı, ekonomisi ve askeri yapısı hakkında 2-3 sayfalık özet bilgiler vermektedir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

İlişkisel veritabanı, 1970 yılında Edgar Frank Codd tarafından önerildiği gibi, organizasyonu ilişkisel veri modeline dayanan bir dijital veritabanıdır. İlişkisel veritabanlarını korumak için kullanılan çeşitli yazılım sistemleri bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) olarak bilinir. Neredeyse tüm ilişkisel veritabanı sistemleri, sorgulama ve veritabanının bakımı için dil olarak SQL(Structured Query Language) kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sakaca</span>

Bazı araştırmacılar; Sakaca'nın Sakalar tarafından Kotan Krallığı, Shule Krallığı ve Tomşuk gibi Tarım Havzasında hüküm sürmüş Budist devletlerce konuşulmuş ve dil bilimciler tarafından Hotanca ve Tomşukça da denen 2 adet şiveye ayrılmış bir Doğu İran dili olduğunu iddia etmektedirler. Fakat bazı araştırmacılar da Sakaca'nın Ön-Türkçe ile ilişiği olduğunu düşünmektedirler.

Birinci normal form veya Birinci normal biçim (1NF), ilişkisel bir veritabanındaki bir ilişkinin özelliğidir. Bir ilişki, ancak ve ancak her bir öznitelik yalnızca atomik (bölünemez) değerler içeriyorsa ve her özniteliğin değeri, bu etki alanından yalnızca tek bir değer içeriyorsa birinci normal biçimdedir (1NF). Terimin ilk tanımı, Edgar Codd'un 1971 tarihli bir konferans makalesinde yapılmıştır.

Duygusalcılık, emotivizm, emosyonalizm, emosyonizm, etik tümcelerin önermeleri değil duygusal tutumları ifade ettiğini iddia eden meta-etik bir görüştür. Bu nedenle, halk arasında hurrah/boo teorisi olarak bilinir. 20. yüzyılda analitik felsefenin ve mantıksal pozitivizmin büyümesinden etkilenen teori, A. J. Ayer tarafından 1936 tarihli Language, Truth and Logic adlı kitabında canlı bir şekilde ifade edildi, fakat gelişimini daha çok Charles Stevenson'a borçludur.

Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü, eski İsrail askeri istihbarat subayı Yigal Carmon ve İsrail doğumlu Amerikalı siyaset bilimci Meyrav Wurmser tarafından kurulan, kar amacı gütmeyen bir basın izleme ve analiz kuruluşudur. Merkezi Washington DC'dedir. MEMRI Arapça, Farsça, Urduca, Peştuca ve Türkçe medya raporlarının ücretsiz İngilizce çevirilerini yayınlar ve dağıtır.

NewSQL, geleneksel bir veritabanı sisteminin ACID garantilerini korurken, çevrimiçi işlem işleme iş yükleri için NoSQL sistemlerinin ölçeklenebilirliğini sağlamaya çalışan bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">İlişkisel model</span> Veritabanı modeli

İlişkisel model, veritabanı yönetiminde birinci dereceden yüklem mantığına dayanan bir yaklaşımdır. Veriler, ilişkilerde gruplanmış demetler üzerinden temsil edilir. İlişkisel model kullanılarak tasarlanan veritabanlarına ilişkisel veritabanı adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.