İçeriğe atla

No.7 İşaretleşme Sistemi

No.7 İşaretleşme Sistemi

No.7 İşaretleşme Sistemi,[1][2] 1975 yılında geliştirilen telefon sinyalleme protokollerinin bir kümesidir. Bu sistem PSTN (genel anahtarlamalı telefon ağı:public switched telephone network) telefon çağrılarının gerçekleştirilmesinde kullanılır. Numara dönüşümünü, yerel numara taşınabilirliğini, ön ödemeli faturalama, kısa mesaj hizmetlerini ve diğer piyasa hizmetlerinin çoğunu da gerçekleştirir

Güney Amerika da genellikle CCSS7 olarak refere edilir, Common Channel Signalling System kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Birleşik Krallıkta C7(CCITT Number 7) ve CCIS7, Almanya da ise N7 olarak adlandırılır.

Sadece uluslararası SS7 protokolleri 1988 yılında ITU-T nin Q700 serili tavsiye metinlerinde tanımlanmıştır. SS7 protokollerinin birçok farklı millette varyasyonları vardır ve çoğunluğu uluslararası protokoller olan ANSI ve ETSI standartlarını temel almıştır. Çince ve Japonca karakterler içinde TTC ulusal varyatesi mevcuttur.

Internet Mühendisliği İş Gücü(IETF), SS7 ile uyumlu SCTP iletişim mekanizmasını kullanan seviye 2,3,4 protokollerini tanımlamıştır.

Tarih

SS5 ve çağrıyı gerçekleştirmek için telefon hatlarında özel multi frekans tonlarının oynandığı in-band sinyalelme kullanan önceki sistemler getirici-götürücü kanallar olarak bilinirler. Getirici-götürücü kanallar aboneler tarafından doğrudan erişilebildiğinden, mavi kutu (blue-box) gibi yönlendirmeyi ve çağrı kontrolü için gerekli tonları çalabilen benzeri araçlarla kırılarak kullanılmıştır. Buna karşılık olarak SS6 ve SS7 out-of-band sinyalleme işleme kondu ve sinyalleme işlemi farklı kanallarda gerçekleştirildi. SS6 ve SS7 ortak kanal sinyalleme(CCS:Common Channel signalling) protokolleri olarak refere edildi.

1975'ten beri CCS protokolleri büyük telefon şirketleri ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Telekomünikasyon Standartlaştırma Sektörü (ITU-T) tarafından geliştirildi ve ITU –T 1977 de ilk uluslararası CCS protokolünü SS6 olarak tanımladı. 1980 yıllarında Yellow Book Q7XX serisi tavsiye metinlerinde ITU-T Sinyelleme Sistemi No 7 yi uluslararası standart olarak tanımladı. SS7 hem dijital sisteme uyumluluğunda hem de fonksiyonelliğindeki 28 bitlik kısıtlamalarıyla SS6 ile yer değiştirdi. SS7 de hala çeşitli ülkelerde kullanımda olan R1 ve R2 varyasyonlara sahip Sinyalleme Sistemi No 5(SS5) ile yer değiştirdi.

Internet mühendisliği İş Gücü SIGTRAN protokollerini tanımladı böylece sinyalleme paradigması IP Mesaj Transfer Part seviye 2 ve Mesaj Transfer Part seviye 3 e dönüştürülebilecekti. IP üzerine iletim tabanlı çalışıyorken, SIGTRAN protokolleri SS7 nin bir çeşidi değildi fakat basitçe SS7 nin var olan ulusal çeşidinden uluslararası çeşidine dönüşümüydü.

İşlevselliği

Telefondaki sinyalleme telefon çağrılarının telekomünikasyon devresi üzerinde kurulumları ve sonlandırılmaları ile ilişkili kontrol bilgisinin değişimidir. Kontrol bilgisinin örnekleri arayan ve arayanın fatura numarası tarafından çevrilen rakamlardır. Sinyalleme çağrı dönüşümü olarak aynı devrede işletildiğinde, o sinyalleme ilişkili kanalı(CAS) sonlandırır. Bu önceki analog turnikeler, çoklu frekans(MF) ve R2 dijital turnikeler ve DSS1/DASS PBX turnikeler için geçerli bir olaydır.

Buna karşın, SS7 ortak kanal sinyallemeyi kullanır, sinyalleme tarafından kullanılan yol ve servis birbirinden ayrılır ve telefon sohbeti için taşınan telekomünikasyon kanallarından farklıdır. CCS le birlikte ses kanalı hiç boyutlandırılmadan sinyal değişimi mümkün kılınır.Bu da önemli şekilde tasarruf sağlar ve hem sinyallemede hem de kanal kullanımında performansı arttırır.

SS7 den önceki sinyalleme metotları(batarya dönüşümlü, çok frekanslı dijital sinyalleme, A B bit sinyalleme) tarafından kullanılan mekanizmalardan dolayı, sinyalleme bilgisi çok fazla iletilememekte idi. Genellikle sadece çevrilen rakamlar sinyallendi ve bu da çağrı kurulum boyunca yapıldı. Ödemeli aramalar için çevrilen rakamlar ve ödeme numara rakamları dışarı sinyallendi. SS7, yüksek hızlı ve yüksek performanslı paket tabanlı iletişim protokolü olarak arama yapıldığında, arama boyunca ve aramanın sonunda önemli miktarda bilgiyi iletebilir. Bu da geliştirilmiş zengin hizmetlerin kullanımına izin verir. Bu gibi hizmetlerin ilki yönetim ilişkilidir, arama yönlendirme(meşgul ve cevap yok), sesli posta, arama bekleme, konferans araması, arayanın ismi ve numara görüntüleme, arama ekranı, kötü huylu arama tanımlaması, meşgul geri arama gibi.

SS7 suitinde kuruluma, bakım onarıma ve telefon çağrılarının sonlandırılmasına atanmış daha üst katmanlar öncelikle kullanıldı. Telefon Kullanıcı Tarafı(Telephone User Part(TUP)) Avrupa da Entegre edilmiş Dijital Hizmetler Ağı(ISDN) kullanıcı tarafı (ISUP) benimsendi ve PSTN (genel anahtarlamalı telefon ağı) i aramaları için Kullanıcı Tarafı Kuzey Amerika da benimsendi. ISUP daha sonra Avrupa ağları ISDN e yükseltilince Avrupa da da kullanıldı. 2015'te Kuzey Amerika ISDN e ful olarak taşınmasını bitiremedi ve baskın telefon hizmetlerini, Plain Old Telephone Service(Düz Eski telefon Servisi) ni kullanmaya devam etti. Zengin içeriğinden ve işlemleri için outof band kanalı gerekliliğinden SS7 sadece müşteri tarafındaki cihazlar ile yerel cihazlar arasındaki sinyal değişimlerinde değil telefon switchleri arasında da çoğunlukla kullanıldı.

Çünkü SS7 sinyalleme bilgi kontrolünün değişimine öncelik eden dönüşüm için kanalı yeniden boyutlandırmaya gerek duymaz bu da sinyalleme ile alakalı elverişsizliği (NFAS) ortadan kaldırır. NFAS(non-facility associated signalling ) hizmet aboneliği, özellik aktivasyonu ve hizmet mantığı benzeri merkezi veritabanında yer alan diğer bilgilere dair olabilecek veya dönüşümde yer alacak yollarla doğrudan sinyallemenin ilişkisinin olmamasıdır. Bu da hizmet mantığının çalıştırılmasında belirli abone ahahtarına yönlendirilmiş çağrıya bağımlı kalmayan ağ tabanlı hizmetlerin yürütülmesine imkân tanır ve de telefon ağı boyunca dağıtılan hizmet mantığına izin verir ve arama yönlendirmenin avantajıyla daha elverişli bir şekilde çalıştırılabilir.

Aynı zamanda abone anahtarından hizmet mantığının bağlantısından dolayı abonenin arttırılmış taşınabilirliğine izin verir. Diğer bir işlevsellik ise NFAS ile birlikte SS7 karakteri ISUP, çağrının ortasında bilginin sinyallenmeisnin değiş tokuşuna izin verir.

SS7 Arama ilişkisiz Sinyalemeye de izin verir. Bu sinyalleme doğrudan telefon çağrılarının kurulması ile alakalı değildir. Bu mobil telefon ve ev yerel kayıt veritabanı arasındaki kayıt bilgsinin değişimini içerir. Bu ev yerel kayıt veri tabanı mobil telefonun lokasyonunu izler. Diğer örnekler Zeki Ağ(Intelligent Network) ve yerel numara taşınabilirlik veritabanlarını içerir.

Protokol güvenlik zayıflıkları

2014 yılında SS7 nin protokol zayıflıklarını medya raporlamıştı. Bu raporda dünyanın herhangi bir yerinden sanallaştırma ile hücresel telefon kullanıcılarının hareketleri saldırgan tarafından rahat bir şekilde %70 e yakın başarıyla izlenebildiği geçmektedir. Buna ek olarak gizlice dinlemeler aramyı yönlendirmek için kullanılan protokoller ile mümkün ve arayanın iletişimi başlatmak için kullandığı geçici şifreleme anahtarının kaydedildikten sonra kırılması oldukça kolay. Araştırmacılar (SnoopSnitch) diye bir araç oluşturdular ve bu araç telefona karşı yapılan SS7 ataklarında uyarabiliyor.

Şubat 2016 da Norveç te en büyük mobil operatör(Telenor) ağının %30 u diğer Avrupa operatörlerinden gelen sıra dışı SS7 sinyallemeleri yüzünden kullanılamaz hale gelmişti.

Kaynakça

  1. ^ "ULUSLARARASI İŞARETLEŞME NOKTA KODU". resmigazete.gov.tr. 6 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017. 
  2. ^ "No-7 İŞARETLEŞME SİSTEMİ" (PDF). yildiz.edu.tr. 6 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">ISDN</span>

ISDN, Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Bütünleştirilmiş sayısal ağ hizmetleri olarak Türkçeleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

Vodafone Telekomünikasyon Anonim Şirketi ya da Vodafone Türkiye, Türkiye'de GSM hizmeti veren bir mobil telekomünikasyon işletmecisidir. Uzan Holding tarafından kurulan Telsim, tüm varlıkları, lisans hakları ve baz istasyonları için 2005 yılında İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone tarafından satın alınana dek hizmet vermiştir. 9.7 milyon abonesi olan Telsim, 28 Aralık 2005'te Vodafone'a bağlanmış, 24 Mayıs 2006'da adı Vodafone Türkiye olmuştur.

Kamusal mobil karasal ağ abonelerinin, yani araçların veya yayaların kullanımına yönelik herhangi bir kablosuz haberleşme sistemidir. Bunun gibi bir sistem, yalnız ayakta durabilir, fakat PLMN sık sık sabit bir sistem olan PSTN ile bağlanılır. Bir PLMN son kullanıcısının en bilinen örneği cep telefonlu bir kişidir. Bununla beraber mobil ve taşınabilir İnternet kullanışı yaygın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Caller ID</span>

Caller ID, calling line identification (CLID), Calling Line Identification (CLI), calling number delivery (CND), calling number identification (CNID), calling line identification presentation (CLIP) veya call display de denir), çağrı kurulurken arayan kişinin telefon numarasını aranan tarafın telefon ekipmanına ileten, VoIP de dahil olmak üzere analog ve dijital telefon sistemlerinde bulunan bir telefon servisidir. Arayan kimliği hizmeti, CNAM adı verilen bir serviste, arayan telefon numarasıyla ilişkili bir adın iletimini içerebilir. Alıcı, aramayı cevaplamadan önce telefon setindeki bir ekranda, ayrı olarak bağlı bir cihazda veya aynı satıcı tarafından telefon ve televizyon hizmeti sağlandığı zaman kablolu televizyonlar gibi diğer dijital göstergelerdeki bilgileri inceleyebilir.

Güney Kore'deki telefon numaraları aşağıdaki şema kullanılarak düzenlenir ve atanır.

Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

Paraguay'da telekomünikasyon yetersizdir. Paraguay, Bolivya'da 100 kişi başına 8,7, Brezilya'da 21,9 ve Arjantin'de 24,9 ile karşılaştırıldığında, 100 kişi başına 5,6 hat ile Güney Amerika'da en düşük sabit hatlı telefon yoğunluğuna sahiptir.

Bir sanal devre (VC), verileri, bu verilerin kaynak ve hedef uç sistemleri arasında özel bir fiziksel bağlantı varmış gibi görünecek şekilde, paket anahtarlamalı bir ağ üzerinden taşımanın bir yoludur. Sanal devre terimi, sanal bağlantı ile eş anlamlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi kutu</span>

Mavi kutu, daha önce Kuzey Amerika uzun mesafeli telefon şebekesinde hat durumunu göndermek ve ses devreleri üzerinden aranan numara bilgilerini göndermek için kullanılan bant içi sinyal tonlarını oluşturmak için kullanılan tonları üreten elektronik bir cihazdır. Bu, "phreaker" olarak adlandırılan kullanıcının, başka bir numaraya faturalandırılacak veya tamamen tamamlanmamış bir arama olarak reddedilecek uzun mesafeli aramaları gizlice yapmasına olanak sağladı. Telefon ağının diğer yönlerini kontrol etmek için bir dizi benzer "renk kutusu" da oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">AzInTelecom</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanlığı'nın himayesinde faaliyet gösteren AzInTelecom'un üç ana hizmet noktası bulunmaktadır. Dijital dünyada kaliteyi tercih edenlere güvenli, güvenilir ve uyarlanabilir veri hizmetleri sunmayı hedefleyen AzInTelecom MMC, kurumsal stratejisini insan değeri, güvenilirlik, yenilikçilik, esneklik, şeffaflık ve gizliliğin korunması gibi temel değerler etrafında şekillendirmiştir. Şirketin logosunda ve kurumsal renklerinde belirtilen ilkeler anahtar kriter olarak seçilmiş ve şirketin misyonuna ve gelecek planlarına uyarlanmıştır. AzInTelecom MMC'nin faaliyetleri arasında Azerbaycan ile yabancı ülkeler arasında değiş tokuş edilen uluslararası ses trafiği, Azerbaycan'a ithal edilen telekomünikasyon sertifikasyonu ve yeni oluşturulan AZCLOUD bulut hizmetleri yer alıyor.