İçeriğe atla

Nişancı Mehmet Paşa İlköğretim Okulu

Nişancı Mehmet Paşa İlköğretim Okulu, İstanbul Fatih'te yer alan bir ilköğretim okulu.

İsim

Nişancı Mehmet Paşa İlköğretim Okulu ismini Sultan III. Murad devrinde yaşayan, Tezkirecilik ve Reisülküttaplık görevlerinin ardından nışancılık vazifesi ile görevlendirilen Osmanlı veziri Mehmet Paşa'dan almıştır.

Tarihi

Okulun ilk binası 1455-1456 yılları arasında bir medrese olarak inşa edilmiştir. Sultan Abdülaziz dönemine kadar medrese olarak kullanılan yapı bir dönem Padişah'ın alayına evsahipliği yapmıştır.

Cumhuriyetin ilanı ve yeni çıkarılan yasalar sonrası belediyeye devredilen bina 1923 yılında bulunduğu bölgenin okul ihtiyacı nedeniyle o zamanın Maarif Müdürü Tevfik Kuk ve Müdür Muavini İzzet Koçak'ın yardımlarıyla İstanbul belediyesinden alınarak Türkiye'nin 68. ilkokulu olarak açılmıştır.[1]

Okulun ilk adı açılış sırası nedeniyle 68. İlkokul olarak belirlenmiştir. İlk açılışında sadece 3 dersliği bulunan okul 1930 dan 1946 yılına kadar Beyceğiz Karakol sokakta 20.ilkokul adıyla anılan başka bir okul ile birleşerek ikili öğretime başlanmıştır. 1948 yılında öğrenci velilerinin katkılarıyla medrese kısmının önüne ek derslik yapılmış derslik sayısı 5'e çıkarılmıştır. Yine bu dönemde okulun ismi Nişanca Mehmet Paşa ilkokulu olarak değiştirilmiştir.

Yenileme

1989 yılında çıkan yangın nedeniyle bir yıl kadar kullanılamayan okul 2 Eylül 1997 yılında ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Fatih ilçesinin gelişen nüfusu ve buna bağlı olarak artan öğrenci potansiyeli nedeniyle okulun ilk binası 2006 yılında yıkılıp bugünkü binası inşa edilmiştir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Âdile Sultan</span> Osmanlı Padişahı II. Mahmudun kızı

Âdile Sultan, Türk Divan edebiyatı şairi. Sultan II. Mahmut'un kızı, Sultan Abdülmecid'in kız kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Karagümrük</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

Karamanlı Mehmet Paşa, II. Mehmed saltanatında 1477-1481 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Lisesi</span> Balıkesirde bir lise

Balıkesir Lisesi, resmî kayıtlara göre 1885'te eğitim öğretim hayatına başlayan Balıkesir'in ve yöresinin tarihi ve önemli okullarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Rami İlköğretim Okulu</span>

Rami İlköğretim Okulu, İstanbul ili, Eyüpsultan ilçesi, Rami semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gösterli, Niğde</span> Niğdede bir köy

Gösterli, Niğde ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Ahmed Paşa, 15. yüzyılda Sultan II. Mehmed ve Sultan II. Beyazıd dönemlerinde kazaskerlik, vezirlik, sancak beyliği ve kadılık gibi yüksek görevleri yüklenmiş bir ulema sınıfı mensubu ve Divan Edebiyatı şairi.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

Çapa İlkokulu, İstanbul'un Fatih semtinde bulunan bir okul.

<span class="mw-page-title-main">Şemsipaşa İlköğretim Okulu</span>

Şemsipaşa İlköğretim Okulu, 1758 yılında Üsküdar'da açılan, İstanbul'un en eski ilköğretim okuludur. Ayazma Camii'nin karşısındadır. Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Zihni Paşa</span>

Mustafa Zihni Paşa çeşitli hükûmet nazırlıkları görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı Devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Piyalepaşa</span> Beyoğlu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Piyalepaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında güneyinde Kaptanpaşa; batısında Fetihtepe; doğusunda Şişli ilçesine bağlı Paşa ve Mahmut Şevket Paşa; kuzeyinde Kâğıthane ilçesine bağlı Mehmet Akif Ersoy mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi</span>

Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde, kuruluşu 1868’e dayanan tarihi bir meslek okuludur.

Kara Nişancı Davud Paşa Osmanlı devlet adamı ve denizcisidir. II. Bayezid saltanatında 1492 - 1503 arası kaptan-ı deryalık yapmıştır. Bunun yanında başka devlet görevleri de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim</span> Osmanlı Devletinde eğitim sistemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim. İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medrese, Osmanlılar dönemininde de eğitimin temeli olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na uygun biçimsel gelişmeler göstermiştir. Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği nedeniyle yalnızca Müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar topluluk tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi. II. Mahmut dönemine kadar İslami örgütlenme yürütülmüştür. Bu dönemde batı biçimi kurumlar oluşturulmadan önce, memur yetiştirmek amacıyla Acemi Oğlanlar Ocağı ve Enderûn Mektebi; sivil halkın eğitimi amacıyla Sıbyan Mektepleri ve Medreseler kurulmuş idi. İlk medrese 1331'de kurulan İznik Orhaniyesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Emin Paşa</span> Osmanlı siyasetçi

Hamdullah Emin Paşa, Osmanlı siyasetçi.