İçeriğe atla

Nişan Beşiktaşlıyan

Nişan Beşiktaşlıyan
Nişan Beşiktaşlıyan
Doğum1898
İstanbul, Osmanlı Devleti
Ölüm1972
Paris, Fransa
MeslekYazar, tiyatro oyuncusu
Türşiirler yazar ve incilsel romanlar
Konutarih

Nişan Beşiktaşlıyan (Fransızca: Nichan Béchiktachlian ve Ermenice: Նշան Պէշիկթաշլեան), 1898 yılında İstanbul'da doğan ve 1972 yılında Paris'te vefat eden Ermeni yazar.

Yaşamı

Nişan Beşiktaşlıyan 1898 yılında İstanbul'un Beyoğlu, eski adıyla Pera, semtinde doğdu. İlkokula gitti fakat sonra eğitimine devam etmez. Daha sonra, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916-1918 yıllarında Osmanlı ordusunda askerlik görevini yerine getirir.

Gençlik yıllarında yazmaya başlar, özellikle satirik şiirler yazar ve daha sonraları İstanbul mecmualarında yazmıştır. Savaştan sonra 1919 - 1923 yıllarında tiyatro oyuncusu olarak kariyer yapar. 1923 yılında Paris'e gelir. Yazılarındaki eleştirel ve keyifli tonu sayesinde Paris'in Ermeni mikrozmununu tekrar oluşturur. Eserlerinin diğer bir yanı da tarihsel ya da incilsel romanlar içerir (Rabbi, İsa'nın portesi). Tebrotzassère okulunda öğretmenlik yapar.

Birkaç Ermeni yazarla beraber Haratch 11 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Ermenice: Յառաջ) adlı 1925 yılında kurulan Avrupa'nın ilk Ermenice günlük gazetesinin editörlük işlerini yaparlar. 1931 yılının nisan ayında Nigoghos Sarafyan, Paylag Mikaelyan, Armen Lubin, Chavarch Nartuni, Zareh Vorpuni, Hratch Zartaryan ve Vazken Chouchanyan ile beraber Menk mecmuasının manifestosunu imzalar.

Beşiktaşlıyan neredeyse Fransa'daki Ermeni diasporasının tüm gazetelere ve mecmualara katılır, özellikle Hayrenik, Zvatnots ve Haratch.

Alıntılar

"Eski kahramanlarımızın sıcak külleri namuslu mirasçılarından doğsun halkımıza yeni bir yaşam versin"

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kirkor Zohrab</span>

Kirkor Zohrab Efendi, Osmanlı Ermenisi yazar, akademisyen, siyasetçi ve avukat. Ermeni Kırımı'nın başlangıcında Osmanlı hükûmeti tarafından İstanbul'da tutuklandı ve yargılanmak üzere Diyarbakır'da bir askeri mahkemeye gönderildi. Yolculuk esnasında 15-20 Temmuz 1915'te Urfa yakınlarındaki Karaköprü'de Çerkez Ahmet, Halil ve Nazım'ın başını çektiği bir grup eşkıya tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Roland Barthes</span> Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni

Roland Barthes, Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni.

Mıgırdiç Margosyan, Aras Yayıncılık'ın kurucularından Türkiye Ermenisi öğretmen, yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Bernhardt</span> Fransız oyuncu (1844-1923)

Sarah Bernhardt, Fransız tiyatro oyuncusu. Ününü Avrupa'da 1870'lerde duyurdu ve bunun ardından Avrupa ve Amerika'da aranılan biri oldu. Ünü, ciddi drama aktrisi olarak gelişti ve "Kutsal Sarah" takma adını aldı.

Zaven Biberyan, Ermeni asıllı Türk sosyalist yazar.

<span class="mw-page-title-main">Denis Guedj</span> Fransız matematikçi (1940-2010)

Denis Guedj Fransız yazar. Paris VIII Üniversitesi'nde bilim tarihi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Keğam Parseğyan</span>

Keğam Parseğyan, Osmanlı Ermenisi yazarı, köşe yazarı, öğretmen, editör ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Yervant Odyan</span> Ermeni-Osmanlı şair (1869-1926)

Yervand Odyan, Osmanlı gazeteci, mizah yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Sedef Ecer</span>

Sedef Ecer, Türk romancı, oyun yazarı ve senaryo yazarı. Türkçe ve Fransızca olmak üzere birçok yazı türünde yazmaktadır. Oyuncu olarak yirminin üzerinde uzun metrajlı filmde, tv filmlerinde ve tiyatro oyunlarında oynamış ve birçok ödül ve adaylık sahibidir.

Şahan Şahnur, Armen Lubin adıyla da tanınan şair ve yazar. İstanbul'da doğdu, 1923 yılında Paris'e taşındı. Ermenice ve Fransızca eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Zareh Vorpuni</span> Ermeni yazar

Zareh Vorpuni, doğum adıyla Zareh Öksüzyan, Osmanlı Ermenisi yazar ve editördür.

Bedros Zaroyan 6 Aralık 1903 yılında İstanbul'da doğdu ve 9 Ocak 1986'da Marseille'de öldü. Anadolu Ermenisi yazar ve yazı işleri müdürü.

<span class="mw-page-title-main">Mady Mesplé</span> Fransız soprano (1931 – 2020)

Mady Mesplé, Fransız opera sanatçısı. Fransa'nın önde gelen koloratur sopranoları arasındadır.

Sarkis Erganyan Osmanlı Ermenisi ressamdır.

Haraş, Avrupa'nın ilk Ermenice günlük gazetesi. 1925 yılında kurulmuştur ve son sayısını 30 Mayıs 2009 tarihinde yayımlamıştır. Nor Haraş yâni Yeni Haraş Haratch gazetesinin devamını sağlamak için 2009'da yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">François Pierre-Alype</span> Fransız devlet adamı ve koloni yöneticisi (1886-1956)

François Pierre-Alype, sömürge yönetiminde görev yapan, daha sonraları vali olan bir Fransız devlet memuru ve devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Arşak Çobanyan</span> Ermeni yazar (1872-1954)

Arşak Çobanyan Osmanlı Ermenisi kısa öykü ve oyun yazarı, gazeteci, editör, şair, çevirmen, edebiyat eleştirmeni, dilbilimci ve romancı.

Éditions Gallimard ya da eski adlarıyla Éditions de la Nouvelle Revue Française (1911-1919), Librairie Gallimard, kitap ve dergi yayıncılığı yapan Fransız yayınevidir. Groupe Madrigall'in yan iştiraki olup Antoine Gallimard tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zaruhi Bahri</span>

Zaruhi Şahbaz Bahri, önde gelen bir Ermeni yazar, sosyal hizmet uzmanı ve toplum aktivistiydi. 1913'te Konstantinopolis Ermeni Kızılhaçı'nın kurucu üyelerinden biriydi. Ermeni Kırımı'nın ardından, kendisi de birkaç aile üyesini kaybeden Bahri, kurtulanların yardım çabalarına destek olmak için Osmanlı İmparatorluğu'nda kaldı. Sonrasında ise önce Romanya'ya ve nihayetinde 1928'de hayatının geri kalanında yaşadığı Fransa'ya kaçtı. Fransa'dayken altı roman yazdı ve yerel Ermeni cemaatiyle ilişkiler kurmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Minier</span> Fransız yazar (d. 1960)

Bernard Minier, Fransız polisiye roman yazarı.