İçeriğe atla

Nizami Anıt mezarı

Koordinatlar: 40°41′02″K 46°25′58″D / 40.68389°K 46.43278°D / 40.68389; 46.43278
Nizami Anıt mezarı
Nizami məqbərəsi
Harita
Genel bilgiler
TürAnıt heykel
KonumGence, Azerbaycan
Koordinatlar40°41′02″K 46°25′58″D / 40.68389°K 46.43278°D / 40.68389; 46.43278
Başlama1947
Açılış1991 (33 yıl önce) (1991)
Yükseklik20 metre

Nizami Anıt mezarı (azerice: Nizami məqbərəsi), 12. yüzyıl şairi Nizami Gencevi'ye şerefine kurulmuş olan Gence, Azerbaycan'ın hemen dışında duruyor. Türbesi aslında 1947 yılında eski bir çökmüş türbenin yerine inşa edilmiş ve 1991'de bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir. Nizami mezarı, yüzyıllar boyunca adanmış bir hac yeri olmuştur.[1] Tarihçi Wilhelm Barthold'a göre 1606 yılında tarihi tarihçelerde anıtkümeye ilk sayım yapıldı. Safevî mahkeme sicili İskender Bey Münşi 1606 Şubat'ının sonlarına doğru Safevi hanedanı I. Abbas'ın Gence'ye ulaştığını ve Şeyh Nizami'nin mezarının yanında kamp yaptığını, martda Nevruz tatilini kutladığını bildirdi.[2]

1826-1828 Fars-Rus Savaşı sırasında Rus ve İran güçleri arasındaki kararlı bir savaş Nizami mezarının yakınında gerçekleşti. General İvan Paskeviç'in komutasındaki Rus kuvvetler Pers ordusunu yenip geri çekilmeye zorladı. Rus elçisi Aleksander Griboyedov günlüğünde, o sırada Rus diplomatik misyon üyesi olan yazar ve tarihçi Abbaskulu Ağa Bakıhanov ile Elisabethpol savaşının Nizami mezarının yakınında olduğunu söylediği bir konuşma yaptı.[3]

Çöküş

Bakikhanov'a göre, 1840'lara gelindiğinde Nizami'nin mezarı çöktü ve Karabağ hanlığı eski veziri Mirza Adigozal Bey onu yeniden inşa ediyordu.

1873 yılında Faslı Nasıreddin Şah, Avrupa'daki ilk turundan eve dönerken Nizami mezarını geçti. Günlüğünde Shaykh Nizami mezarını yol kenarında Gence'den yaklaşık yarım ligi ya da daha fazla olarak nitelendirerek "çok berbat bir tuğla yapı" olarak nitelendirdi. 20. yüzyılın başlangıcında, türbeler neredeyse tamamen mahvoldu.[4] 1925 yılında şairin mezarı kazılmış ve kalıntıları, Gence'nin merkezinde çürüyen çıkartılmıştır. Bununla birlikte, Sovyet Azerbaycan'ın önderliği aynı yerde şairin yeniden inşasını ve geçici bir anıtın inşasını emretti.

1940 yılında, yeni bir türbe inşaatı ile bağlantılı olarak, bir arkeolojik araştırmada, 13. yüzyıldan kalma, yerin altında derin bir eski türbe kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yere dayalı bir yapının kalıntıları 19. yüzyılda restore edildi.[5]

Yeniden yapılanma ve tikilme

1947'de kireç taşından yeni bir türbe inşa edildi. Daha sonra Sovyet hükûmeti türbe yakınında bir alüminyum üretim tesisi kurdu. Tesisten gelen tehlikeli emisyon binaya ciddi şekilde zarar verdi ve 1980'lerin sonunda çöktü.[6]

Türbe, Azerbaycan 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazandıktan sonra bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir.

Bahçelerle çevrili, uzun boylu silindirik bir binadır. Bir tarafa, Nizami'nin epik şiirlerini anan metal heykelleri var. Türbesi, Ukrayna'dan teslim edilen katı granit bloklardan yapılmıştır. Mimar Farman İmamguliyev idi; Heykeller heykeltıraş Gorkhmaz Sudjaddinov tarafından yaratıldı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  4. ^ http://news.milli.az/culture/86295.html[]
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Habib-i Neccar Camii</span> Antakyada bir cami

Habib-i Neccar Camii, Antakya'da bulunan tarihî cami. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, Antakya şehrinin Müslüman Araplar tarafından fethedildiği 7. yüzyılda inşa edilmiş eski bir caminin yerinde 11. yüzyılda Memlüklüler döneminde inşa edilmiş; 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi tarzında yenilenmiştir. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından da ziyaret edilen, ortak dinsel mekandır. Camii, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gence</span> Azerbaycanda şehir

Gence, 1935-1989 Kirovobad, Azerbaycan'ın en kalabalık ikinci şehridir. Eski bir yerleşim yeri olan Gence, Rus İmparatorluğu döneminde Çar I. Aleksandr'ın eşine atfen şehrin ismi Elizavetpol olarak değiştirilmiştir (1804-1918), 1920-1935 arasında Gence, 1935-1991 arasında Kirovabat olarak adlandırılmış, şehir 1989'da tekrar Gence ismine kavuşmuştur. Bakü'nün 360 km batısında, Gence Çayı'nın iki yakasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yivli Minare</span> Antalyadaki Anadolu Selçuklu devri camisi

Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.

Muhammed Fuzuli heykeli — Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunın önünde bulunan "Fuzûlî" abidesi. Ünlü Azerbaycanlı heykeltıraraşlar Ömer Eldarov ve Tokay Memmedov'un 1962 yılında birlikte yaptıkları plastik sanat eserlerindendir. Divan şairi Fuzûlînin anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ahmed Yesevi Türbesi</span> 1389 yılında Timur tarafından Kazakistanda inşa edilmiştir

Hoca Ahmed Yesevî Türbesi, güney Kazakistan'da Türkistan şehrinde bulunur. Büyük Timur İmparatorluğu döneminde yapı 1389 yılında Timur tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Edebiyatı Müzesi</span>

Nizami Gencevi onuruna Azerbaycan Edebiyatı Müzesi, Bakü'de 12. yüzyıl şairi Nizami Gencevi'nin 800'üncü doğum yıldönümü münasebetiyle 1939 yılında kurulan, 1945'te ziyarete açılan edebiyat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Safi Külliyesi</span> XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycanda inşa edilmiş türbe

Şeyh Safi Külliyesi Şeyh Safi Türbesi etrafında inşa edilmiş olan bu tesis XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycan'da inşa edilmiş en önemli mimari eserlerden biridir. Külliye birbirine bağlı avlu etrafında dizilmiş binalardan oluşmaktadır. Komplekste Şeyh Safi türbesinin yanı sıra birkaç mezar, Şah İsmail türbesi, Çinihane adında bir bina, bir cami, hacılar için odalar vb şeyler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vagif Anıt mezarı</span>

Vagif Anıt mezarı, Karabağ Hanlığı veziri olan ünlü şair ve ünlü devlet adamı ve diplomat Molla Penah Vâkıf'in onuruna inşa edildi. Şuşa şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Dolgoruki Heykeli</span>

Yuri Dolgoruki Heykeli, Moskova'da Vladimir-Suzdal Knezliğinin "şehrin kurucusu Yuri Dolgoruki'nin şerefine" yapılan anıtsal bir heykeldir. 1954'te Tverskaya Meydanı'nda Moskova Belediye Başkanı'nın önünde kurulmuştur. General Skobelev'in binicilik heykelinin yerini alan heykel SSCB ve Moskova'nın simgelerinden biri haline geldi. Bu heykel hakkında yeterince Moskova şehrin folklor hikâyesi var.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Berde Türbesi</span>

Barda Türbesi, Barda, Azerbaycan'da bulunan anıt mezar. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan nadir anıtlardan biridir. Bir kerpiç duvar ile çevrili küçük kare şeklinde bir bölge içinde almaktadır. Türbenin mimarı Ahmed Nahçıvanidır.

<span class="mw-page-title-main">Sâmâni Türbesi</span>

Sâmâni Türbesi, Özbekistan'ın Buhara ilinin kuzeybatı kesiminde, tarihi merkezin hemen dışında yer alan, 10. yüzyılda inşa edilmiş bir türbedir. Türbe erken İslam mimarisinin ikonik örneklerinden biri olarak kabul edilir ve Orta Asya mimarisinin en eski mezar binası olarak bilinir. Yaklaşık olarak 900'den 1.000'e kadar hüküm süren güçlü ve etkili İslami Samani aile hanedanının mezar alanı olarak inşa edilmiştir. Samaniler fiilen bağımsızlıklarını Bağdat merkezli Abbasi Halifeliği'nden elde etti ve günümüzün Afganistan, İran, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan'ını kapsayan bazı bölgelere hükmetti. Mükemmel simetrik, boyutu açısından karmaşık, ancak yapısı ile anıtsal olan türbe, sadece Soğd, Sasani, Fars ve hatta Klasik gibi çok kültürlü bina dekoratif gelenekleri birleştirmekle kalmadı, aynı zamanda yenilikçi kubbe destek sistemi ve geleneksel Orta Çağ İslami bina özellikleri - dairesel kubbe ve mini kubbeler, sivri kemerler, ayrıntılı kapılar, sütunlar ve karmaşık geometrik tasarımları da sergilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Han Türbesi</span>

Cevad Han'ın Türbesi, Azerbaycan'ın Gence şehrinde, Şah Abbas Meydanı'nda, Şah Abbas Camii'nin yanında yer alan bir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Gence)</span>

Gence İmamzadesi veya Mavi İmam Türbesi, Gence şehri yakınlarında, Eski Gence topraklarında bulunan ve Gence Eyaleti Tarihi-Kültürel Arazisine dahil olan dini bir mimari komplekstir. Külliye, 8. yüzyılda vefat eden İmam Muhammed Bakır'ın oğlu İbrahim'in mezarı üzerine dikilen türbenin etrafında oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf bin Küseyir Türbesi</span>

Yusuf bin Küseyir Türbesi, 1161–1162 yıllarında Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde inşa edilmiş türbe. Türbenin mimarı Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani'dir.

<span class="mw-page-title-main">Üç Günbed Türbe</span>

Üç Günbed Türbe, İran'da, Batı Azerbaycan'ın Urmiye şehrinde bulunan Selçuklu döneminde yapılmış bir türbedir. Urmiye Gölü kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Nahçıvan)</span>

İmamzade Türbesi veya Nahçıvan İmamzadesi, Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde bir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Mirali Türbesi</span>

Mirali Türbesi Füzuli ilçesine bağlı Kurdlar ve Aşağı Veyselli köyleri arasındaki Orta Çağ'dan kalma nekropolün yakınında bulunan tarihi ve mimari bir anıttır. Anıtın kime ithaf edildiği, mimarı ve banisinin kim olduğu ve kesin inşa tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Anıt, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 2001 tarihli kararıyla 132 numara ile ulusal öneme sahip taşınmaz tarihi ve kültürel anıtlar listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vâkıf Şiir Günleri</span>

Vâkıf Şiir Günleri - Haydar Aliyev Vakfı tarafından düzenlenen Molla Penah Vâkıf müze-türbe kompleksi dahil Şuşa'nın çeşitli tarihi ve kültürel mekanlarında ve ayrıca Nateva'nın evinin önünde, Azerbaycan Milli Halı Müzesi Şuşa şubesinde düzenlenen bir etkinlik Müze'dir.