İçeriğe atla

Niyazi Zaimoğlu

Niyazi Zaimoğlu veya doğum adıyla Niyazi Özzaim (1927, Arhavi, Artvin - 1 Mayıs 1999) Türk şair, köşe yazarı ve öğretmen.

Hayatı

Arhavi'ye bağlı Küçükköy'de (Tsxuleti) doğdu. Ortaokula kadarki eğitimini doğduğu ilçede tamamladıktan sonra Trabzon'daki Beşikdüzü Köy Enstitüsü öğrenim gördü. Mezun olduktan sonra Arhavi'ye döndü ve sırasıyla Sırtoba (Ot'alaxe) ve Kireçlik (Bahta) köylerindeki ilkokullarda okul müdürlüğü yaptı. Ayrıca Ankara, Sivas, Bingöl ve Çankırı'daki eğitim enstitülerinde ders verdi. Özzaim, romantik yanını öne çıkararak ağırlıklı olarak aşk şiirleri yazdı. Aynı zamanda, çocuklarına yazdığı şiirlerde ebeveyn sevgisinin yansımalarını görmek mümkündür. Şairin dedesi tarafından aşılanan tabiat sevgisi, hayatının geri kalanını ve şiirlerini etkileyerek pastoral şiir türünde eserler ortaya koymasında belirleyici oldu. Atatürk'e duyduğu sevgi ve hayranlık, Niyazi Özzaim'in "Asker Destanı" adlı şiir kitabını yazmasına ilham verdi. Şiir yazmanın yanı sıra, Özzaim, kendi gibi şair dostlarının ve ünlü şairlerin eserlerini takip etmiş ve bu şiirleri derlemeler kitabında bir araya getirdi. Bu derlemelerde, özellikle Ümit Yaşar Oğuzcan'ın eserlerine sıkça rastlamak mümkündür.[1][2]

Evli olan Zaimoğlu, 3'ü kız 1'i erkek olmak üzere 4 çocuk babasıdır.

Eserleri

  • Asker Destanı (1956)
  • Ayda Aşk (1969)
  • Şiirlerim ve Derlemelerim (1970)

Kaynakça

  1. ^ Osman Eroğlu (29 Ekim 2018). "Niyazi Zaimoğlu". teis.yesevi.edu.tr. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  2. ^ Tokgöz, Gamze, Çınar, İrem Onuk, Didem Gürkan, Azra Çağlasu, Özkan, Berfu (2016). "Beşikdüzü Köy Enstitüsü mezunu ve yerel bir şair olan Niyazi Özzaim'in hayatı". repository.bilkent.edu.tr. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Nafiz Çamlıbel</span> Türk şair, siyasetçi, öğretmen (1898 - 1973)

Ahmet Faruk Çamlıbel, Türk şair, siyasetçi, öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Ilgaz</span> Türk şair, romancı ve öykücü (1911–1993)

Rıfat Ilgaz tam adıyla Mehmet Rıfat Ilgaz, Türk şair, romancı ve öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Spenser</span>

Edmund Spenser Kraliçe I. Elizabeth döneminin düşünce yapısını yansıtan şiirleriyle İngilizce şiir dilini önemli ölçüde zenginleştiren bir İngiliz şairdir.

Özgen Seçkin, Türk şair, yazar ve yayımcı.

<span class="mw-page-title-main">Bahaettin Karakoç</span> Türk şair ve yazar

Bahaettin Karakoç, Türk şair ve yazar. Abdurrahim Karakoç ve Ertuğrul Karakoç kardeşleridir.

Aşık Yoksul Derviş, Türk Bektaşi şair ve halk ozanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Kür</span> Türk edebiyat öğretmeni, oyun yazarı, öykücü ve romancı (1916-2013)

İsmet Kür, Türk edebiyat öğretmeni, radyo ve tiyatro oyunları yazarı, hikâye, öykü ve roman yazarıdır.

Necmettin Halil Onan, Türk şair, öğretmen, akademisyen ve edebiyat tarihçisidir. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

Ali Rıza Akdemir, Türk bürokrat ve şair.

Hidayet Karakuş, Türk şair, yazar, öğretmen.

İbrahim Minnetoğlu, Türk şair, gazeteci ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

Adem İmdat Kesici, Türk araştırmacı yazar ve halk şairi.

Nuri Duduşi, günümüze ulaşmış en uzun Lazca destanı yazmasıyla tanınan Laz şair.