İçeriğe atla

Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi

Koordinatlar: 38°21′04″K 38°21′55″D / 38.35111°K 38.36528°D / 38.35111; 38.36528
Malatya Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi
Harita
SloganGeleceğinize hoşgeldiniz
Kuruluş2010
ÜlkeTürkiye
ŞehirMalatya
TürüSosyal Bilimler Lisesi
MüdürAtilla Sekendiz
Müdür yardımcısıBasri YAKUT
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce
Arapça
Almanca
Sınıflar21
Öğrenci sayısı677
Öğretmen sayısı51
AdresiOrduzu Mahallesi Kanyon 3. Sokak No:12/1Battalgazi Malatya.
Resmî sitesihttp://www.niyazimisrisbl.meb.k12.tr/
Koordinat38°21′04″K 38°21′55″D / 38.35111°K 38.36528°D / 38.35111; 38.36528

Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi (NMSBL) 2010 yılında eğitim öğretim hayatına başlamış ve ilk mezunlarını 2014-2015 eğitim sezonunun sonunda vermiştir. 2014-2015 eğitim sezonunda elde ettiği büyük başarılar sonucu sayılı okullar arasında yerini almıştır. Sosyal Bilimler Liselerinin 27. halkasını oluşturmaktadır. Okul ismini ünlü düşünür Niyazi Mısri'den almıştır. Malatya'nın tek, Sosyal Bilimler Lisesi ve 5 yıl eğitim veren lisesidir. Sosyal bilimler liseleri, statü bakımından fen liselerine eşittir (Ref: Ortaöğretim Genel Müdürlüğü & Sosyal Bilimler Liseleri Yönetmeliği).Ayrıca Sosyal Bilimler Liseleri öğretmenleri yalnız belli sınavlardan geçmek koşuluyla bu okullarda görev yapabilmektedirler.

[1]

Eğitim

Malatya Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi bir sene hazırlık ve dört sene lise eğitimi olmak üzere beş senelik bir eğitim-öğretim süresine sahiptir. Hazırlık sınıfında ve devamında İngilizcenin yanında biri seçilmek üzere Almanca ve Arapça okutulmaktadır. Ekstra olarak 10. Sınıfta başlayan Osmanlı Türkçesi ve Sosyal Bilim Çalışmaları dersleri lise sonuna kadar okutulmaktadır. Sosyal Bilim Çalışmaları dersi müfredatında işlenen yönetim konuları ile ülkemizin ve ülkelerin sistem mekanizmaları, yönetim biçimleri, ülkelerin yönetimi, ülke kurumları ve görevleri gibi birçok konuda pratik, yararlı eğitimler verilerek bu bilgilerle Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri devlet yapısını ve mekanizmasını tanır bir şekilde, titizlikle yetiştirilmektedir.

Ayrıca 2015-2016 Eğitim-Öğretim döneminde okul zili uygulamasına son verilmiştir. Ders giriş ve çıkışlarında zil çalmamaktadır. Malatya ilinde okul zili uygulamasını kaldıran ilk ve tek okuldur.[2][3]

Başarılar

İlk mezunlarını 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı sonunda veren okul 76 öğrenciden 64'ünün istediği bölümde eğitim-öğretim görmeye hak kazanarak %84,2 gibi yüksek bir başarı oranına ulaşmıştır. Ayrıca 32 öğrenci ilk 3 tercihine, 26 öğrenci ilk 5 tercihine, 3 öğrenci ise ilk 10 tercihine yerleşmiştir. Öğrenciler çoğunlukla Hukuk Fakültesi (32 kişi), PDR ve Psikoloji (9 kişi), Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (8 kişi) gibi alanları tercih etmiştir.

Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi, TÜBİTAK alanında yapılan proje yarışmalarında ülke genelinde ikincilik gibi güzel derecelere imza atmıştır. Ayrıca TÜBİTAK Proje Yarışmalarında derecesi olan okul öğrencileri üniversite giriş sınavında ek puan almaya da hak kazanmışlardır.[4]

[5]

Yemekhane

Öğrencilerin yemek almak için kullandığı kart.

Okul, okulun ana binasının alt katında bulunan bir yemekhaneye sahiptir. Bu yemekhane günde 3 öğün yemek hizmeti vermektedir. Ayrıca yemekhanede kartlı sistem kullanılmaktadır. Öğrenciler turnikeye okuttuğu kart ile yemek alabilmektedirler.[6]

Kütüphane

Z-Kütüphane

Okulda halihazırda bulunan kütüphanenin dışında, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında yapımı tamamlanan ve açılışına eski Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci gibi önemli isimlerin katıldığı bir Z-Kütüphane bulunmaktadır. Z-Kütüphane Zenginleştirilmiş Kütüphane anlamına gelmektedir. İçerisinde internet hizmeti olan, dijital kitap içerikleri ile (e-kitap, z-kitap ) zenginleştirilmiş, öğrenciye dilediği zaman destek veren kütüphanelerdir.

Z-Kütüphane

[7][8][9]

Kaynakça

  1. ^ http://www.meb.gov.tr/sinavlar/dokumanlar/2012/kilavuz/9296_fenanadolulis_ogrtsecimi_2012_2_10_10_27_1.pdf
  2. ^ http://malatyahaber.com/haber/bu-okulda-zil-calmiyor/
  3. ^ http://img.eba.gov.tr/ekitap_ftp/sosyal-bilimler/11/derskitabi/meb/sosyal-bilimler_11_derskitabi_meb_sosyal_bilim_%C3%87al%C4%B1%C5%9Fmalar%C4%B1_YO2Mx.pdf
  4. ^ http://niyazimisrisbl.meb.k12.tr/tema/icerikler/okulumuzun-universite-yerlestirme-sonuclarindaki-buyuk-basarisi_2014446.html
  5. ^ http://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/sonuclar_2014_2204.pdf
  6. ^ http://niyazimisrisbl.meb.k12.tr/tema/icerikler/yemekhanemiz-yenilendi_1623363.html
  7. ^ http://www.z-kutuphane.com/z-kutuphane/
  8. ^ http://www.milliyet.com.tr/malatya-buyuksehir-belediyesi-nden-11-malatya-yerelhaber-622360/
  9. ^ http://niyazimisrisbl.meb.k12.tr/tema/icerikler/z-kutuphane-acilisi_2430016.html

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atatürk Fen Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir fen lisesi

İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL), İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci Fen Lisesi'dir. İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtindedir. Pansiyonlu bir okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Adana Fen Lisesi</span>

Adana Fen Lisesi, 2 Eylül 1987 yılında Adana'da MEB onayı ile kurulan bir eğitim kurumudur.

Osman Ulubaş Kayseri Fen Lisesi, 1984 yılında kurulmuştur. Fen liseleri arasında açılış tarihi olarak dördüncü sırada bulunmaktadır. Okul binası 2017 yılına kadar Kayseri'nin 20 km uzağında bulunmaktaydı ancak yeni yapılan bina ile birlikte Kocasinan ilçesine taşınmıştır. Kurulduğu yıllarda çok az bina ile eğitim sağlayan okul, geride bıraktığı 35 yılı aşkın sürede geniş olanaklı bir kampüse kavuşmuştur.

Malatya Fen Lisesi (MFL) 1986-1987 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Malatya'daki yerleşkesinde eğitim-öğretim'e devam etmekte olan bir fen lisesidir. Türkiye genelinde yapılan Liseye geçiş sınavı (LGS) ile öğrenci alımı yapar.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

Anadolu Öğretmen Liseleri, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini sevdirmek ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları için öğrenci kaynağı oluşturmak üzere 1989-2014 arasında hizmet vermiş dört yıllık ortaöğrenim kurumlarını adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi</span>

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, 1985'te Beykoz, İstanbul'da kurulan Anadolu imam hatip lisesidir. Kuruluştaki adı Beykoz Anadolu İmam Hatip Lisesi iken, 1990 yılında Kartal'daki yeni binasına taşınarak şu anki adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">60. Yıl Anadolu Lisesi</span>

60. Yıl Anadolu Lisesi, 1984'ten beri eğitim öğretimine devam eden, İzmir'in en iyi okullarından biridir. 2010 yılı verilerine göre YGS ve LYS sınavlarında İzmir'in en başarılı okuludur. Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Dünya Bankası arasında yapılan Türk Milli Eğitimini Geliştirme Projesi (MEGP) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesine bağlı bir Müfredat Laboratuvar Okuludur. 1988 yılında 10 dairelik lojman, 1993 yılında yemekhane, laboratuvar ve çalışma odalarının bulunduğu iki katlı bir bina; 1994 yılında çok amaçlı spor salonu, 1999 yılında ise beş derslik ve kantin bulunan ek bina okul bünyesine katılmıştır. 2021 yılında okul yeniden inşa edilmek üzere yıkılmıştır. Yeni inşa edilecek okulun 2023-24 eğitim öğretim döneminde hizmete girmesi planlanmaktadır.

Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında kurulmuş Türkiye'nin 7. Sosyal bilimler lisesidir. Karadeniz Bölgesinde kurulan ilk Sosyal bilimler lisesi olan Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, adını okulun tarihi binasını restore ederek birinci eğitim ve öğretim yılında eğitime hazır hale getirilmesine vesile olan hayırsever iş insanı İbrahim Tanrıverdi'den almaktadır. Samsun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi ile bağlantılı bir şekilde Uluslararası Bakalorya (IB) diploması alabilirler. Bu programa katılmak isteyen Samsun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, 11. ve 12. sınıfı İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi'nde okurlar.

Kilis Mehmet Zelzele Fen Lisesi veya kısaca Kilis Fen Lisesi 2004 yılında bir ilköğretim okulundan boşalan binada eğitim ve öğretime başlamıştır. Kampüsü şehir merkezinde bulunmaktadır. İlk mezunlarını 2008-2009 yılında vermiştir.

Haydarpaşa Lisesi, İstanbul'un Altunizade mahallesinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski ve en köklü eğitim kurumlarından biridir.

Mersin Eyüp Aygar Fen Lisesi, bilinen adıyla Mersin Fen Lisesi 1991 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Tek bina ile eğitime başlayan bu okula daha sonraları ek bir yatakhane binası yapılmıştır. 2012 Yılında Yenişehir Belediyesi karşısındaki Palm City Alışveriş Merkezi yanındaki yeni binasına taşınmış ve hâlen burada eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Eskiden "Mersin Fen Lisesi" olan adı, bir hayırseverin bina yaptırmasıyla kendi ismini içeren "Eyüp Aygar Fen Lisesi" ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Denizli Erbakır Fen Lisesi</span>

Denizli Erbakır Fen Lisesi, 1996 yılında Denizli'de açılan fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi</span> İstanbulun Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan bir imam hatip lisesi

İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi ya da eski adıyla İstanbul İmam Hatip Lisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan bir imam hatip lisesi.

Sosyal Bilimler Liseleri, Türkiye'de sosyal bilimler ve edebiyat alanlarında ilgi ve yeteneği olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlamak üzere bir yıl İngilizce hazırlık sınıfından sonra dört yıllık öğretim veren yatılı ve karma devlet okullarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Z-Kütüphane</span>

Z-Kütüphane veya zenginleştirilmiş kütüphane, okul kütüphaneleri kapsamında geliştirilmiş yeni bir modeldir. Okullardaki geleneksel kütüphane ortamının dijitalleşen dünya ile yönünü değiştirmesi “Z- Kütüphane” modelini ortaya çıkmıştır. Z- Kütüphane, estetik, ergonomik tasarımı ve teknolojik altyapısı ile kullanıcıların okullarda bilgiyi arama davranışlarını desteklemeye imkân tanıyan sosyal bir etkinlik alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Validebağ Fen Lisesi</span> Hazırlık Eğitimi Veren Fen Lisesi

Validebağ Fen Lisesi (VFL), İstanbul’un Üsküdar semtinde, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Fen lisesi müfredatı doğrultusunda ilerleyen eğitim kuruluşudur İstanbul içinde 14 tane bulunan fen liselerinden bir tanesidir. 2022 Liselere Geçiş Sistemi taban puanlarına göre İstanbul Atatürk Fen Lisesi ve Çapa Fen Lisesi'nden sonra İstanbul'da 3. sıradadır. Fen Lisesi olarak ilk mezunlarını 2022 yılında vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karatay Fen Lisesi</span> Konya, Türkiyede bulunan bir fen lisesi

Karatay Fen Lisesi, Konya ili Karatay ilçesinde bulunan fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbulluoğlu Sosyal Bilimler Lisesi</span>

İstanbulluoğlu Sosyal Bilimler Lisesi, kısaca İSBİL, 2014 yılında kurulmuş Balıkesir ilinde bulunan tek sosyal bilimler lisesidir. 2003 yılında Anadolu Öğretmen Lisesi olarak faaliyet göstermeye başlayan okul, 2014 yılında Sosyal Bilimler Lisesi'ne dönüştürülmüştür. Okul, ismini Mehmet Niyazi-Müferrah İstanbulluoğlu'ndan almıştır.