İçeriğe atla

Niyazi Manyera

Niyazi Manyera, (d. 1911 - ö. 1999) Kıbrıslı Türk siyasetçi.

1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ilk Sağlık Bakanı olarak görev yaptı, sonrasında çeşitli Kıbrıs Türk hükûmetlerinde bakanlık görevinde bulundu.

1911 yılında Mağusa kazasındaki karma bir köy olan Vasili köyünde doğdu (günümüzde Gelincik). Köyünde ilkokul bulunmadığından ilkokul eğitimini ilk olarak Yeşilköy'de, sonrasında Boltaşlı'da devam ettirdi. Ortaokul eğitimini Galatya Rüştiyesi'nde tamamlayan Manyera, eğitim hayatının bu bölümünün tamamında günlük olarak Vasili köyüyle bu köyler arasında yürüyerek gidip geldi.[1] Lise eğitimini 1932'de Lefkoşa'daki Kıbrıs Türk Lisesinde tamamladı. 1932 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne giren Manyera, 1939'da buradan mezun oldu. Üniversiteye girdiği yıl, eşi Şefika Manyera'yla evlendi.[2] Siyasetçi ve iş adamı Ramiz Manyera'nın babasıdır.

Kaynakça

Genel
  • Akkurt, Aydın (2011). Kutsal Kavgaların Korkusuz Neferi: Dr. Niyazi Manyera. Lefkoşa: Akdeniz Haber Ajansı Yayınları. 
Özel
  1. ^ Akkurt 2011, s. 1.
  2. ^ Akkurt 2011, ss. 2-3.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Mukavemet Teşkilatı</span> EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt

Türk Mukavemet Teşkilatı ya da Türk Direniş Örgütü, Kıbrıs Türk toplumunun taksim hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren silahlı örgüttür. Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulan TMT, 1958'de fiilî olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonraları Millî Muhafız Ordusu, Akritas örgütü ve EOKA-B ile mücadele etti. 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldü. Üyelerine "mücahit" denmekteydi. Kıbrıs Harekâtı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT üyesi 17.151 mücahit bulunuyordu.

Osman Nejat Konuk, Kıbrıs Türkü siyasetçi. Kuzey Kıbrıs'ın 2. Başbakanı.

Volga Tamöz, Türk müzik yapımcısı. Sanatçı birçok albüm ve projede besteci ve aranjör olarak çalışmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Denktaş</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Serdar Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Tatar</span> 5. KKTC cumhurbaşkanı

Ersin Tatar, Kıbrıslı Türk iktisatçı, siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı. 22 Mayıs 2019'dan 23 Ekim 2020'ye Kadar Tatar Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlendi. 2018-2020 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bundan önce 2009-2013 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Ulusal Birlik Partisinin adayı olarak katılmış ve 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan ikinci tur seçiminde cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Mustafa Lakadamyalı Kıbrıslı Türk diplomat.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

Ali Çetin Amcaoğlu, Kıbrıslı Türk siyasetçi. Şu anda KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar bakanlığını yürütmektedir.

Şerife Ünverdi, Kıbrıslı Türk siyasetçi. eski KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

Faiz Kaymak, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci, eğitimci ve köşe yazarı. Kıbrıs Türk millî örgütlenmesinin ilk dönemlerinde Fazıl Küçük ile birlikte toplum lideri konumundaydı.

Neriman Cahit, Kıbrıslı Türk şair ve yazar. Kıbrıs Türk şiirinin ve Kıbrıs Türk toplumundaki kadın hakları savunucularının önde gelen isimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Faiz Sucuoğlu</span> 15. KKTC başbakanı

Faiz Sucuoğlu, 2021-2022 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

Naci Talat Usar, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

Mehmet Şevket Bodamyalızade, Kıbrıs'lı gazeteci ve siyasetçi. 1905 ve 1911 yıllarında seçilerek Kıbrıs milletvekilliği görevinde bulunmuştur. Lefkoşa Belediyesi'nin ilk Türk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniceköy, Lefkoşa</span>

Yeniceköy, Kıbrıs'ta köy. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Manyera</span>

Ramiz Manyera, Kıbrıs Türkü iş insanı, girişimci ve siyasetçi.