İçeriğe atla

Niya harabeleri

Koordinatlar: 38°01′17″N 82°44′15″E / 38.021400°K 82.737600°D / 38.021400; 82.737600
Niya harabeleri
Cadota
尼雅
Çince (basitleştirilmiş): 尼雅遗址; Çince (geleneksel): 尼雅遺址; pinyin: Níyǎ Yízhǐ
Doğu ve Batı etkilerini gösteren Niya dokuması
Sitenin konumu
Sitenin konumu
Sitenin konumu
KonumSincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin
Koordinatlar38°01′17″N 82°44′15″E / 38.021400°K 82.737600°D / 38.021400; 82.737600
TürYerleşim
Sit ayrıntıları
DurumHarabe

Niya harabeleri (Çince (basitleştirilmiş): 尼雅遗址; Çince (geleneksel): 尼雅遺址; pinyin: Níyǎ Yízhǐ), Çin'in Sincan eyaletinde, Tarım Havzası'nın güney kenarında, modern Niya ilinin yaklaşık 115 kilometre (71 mi) kuzeyinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Antik site ana dilinde Caḍ́ota [] Han Hanedanlığı döneminde Çince Jingjue olarak biliniyordu. (Chinese Caḍota benzer Eski Çin tseng-dzot, [] ). Bölgede çok sayıda arkeolojik eser ortaya çıkarılmıştır.

Niya bir zamanlar güney Taklamakan Çölü'ü aşan İpek Yolu'nun güneyindeki bir vahada yer alan büyük bir ticaret merkeziydi. Eski zamanlarda Niya'yı deve kervanları, Çin'den Orta Asya'ya süren yolculuklarının bir mola noktası olarak kullanacaktı.[1][2]

Tarihi

Hanshu'da, genellikle Niya olduğu düşünülen Jingjue adlı bağımsız bir vaha devletinden bahsedilmektedir:

Kral hükümetinin koltuğu Jingjue kasabasıdır ve Çangan'dan 8,820 li [muhtemelen 3,667 km/2,279 mil] uzaklıktadır. Burada 480 hane, 500'i silah taşıyabilen 3.350 kişi bulunmaktadır. Aşağıdaki yetkililer Jingjue'nun komutanı, sol ve sağ liderleri ve baş tercümanı içermektedir.

Hanshu , bölüm 96a, Hulsewé 1979'dan çeviri.[3]

Niya, üçüncü yüzyılda Loulan Krallığı'nın bir parçası oldu. Dördüncü yüzyılın sonuna doğru Çin egemenliği altına girdi, daha sonra Tibet tarafından ele geçirildi.[4]

Kazılar

Aurel Stein'ın ahşap tabletler bulduğu Niya sitesi

1900 yılında Aurel Stein batı Çin ve Taklamakan Çölü'ne bir arkeoloji seferi başlattı. Niya'da birkaç konut grubunu kazdı ve M.S. 105'te yazılmış 100 ahşap tablet buldu. Bu tabletler, erken bir Hint yazı tipi olan Kharoshthi dilinde yazılmıştı ve Kuşan İmparatorluğu'na tarihlenen kil mühürleri, resmi emirleri ve mektupları içeriyordu.[5][6] Diğer buluntular arasında Han Hanedanı'ndan kalma sikkeler ve belgeler, Roma sikkeleri, eski bir fare kapanı, bir baston, bir çalgı parçası, çalışma düzeninde bir yay, oyma bir tabure, özenle tasarlanmış bir halı ve diğer tekstil parçalarının yanı sıra ayrıntılı oyma, seramik, Çin sepetçilik ve lake eşya ile ahşap mobilya gibi diğer ev eşyaları bulunmaktadır.[7] Aurel Stein 1901 ve 1931 yılları arasında Niya'yı dört kez ziyaret etti.

Kharosthi karakterleri ile yazılmış ahşap tablet

Bölgedeki ortak Çin-Japon arkeolojik kazıları için resmi onay 1994 yılında verildi. Araştırmacılar kazılar sonucunda yaklaşık 100 konut, mezar alanı, hayvanlar, meyve bahçeleri, bahçeler ve tarım alanları içeren insan yerleşimi kalıntıları buldular. Ayrıca konutlarda demir baltalar ve oraklar, ahşap sopalar, çömlekler ve ürünlerin saklandığı kavanozları gibi iyi korunmuş aletler buldular. Bölgede bulunan insan kalıntıları bu halkların kökenleri üzerinde tartışmalar çıkmasına yol açtı.[8]

Niya harabelerinden bazı arkeolojik bulgular Tokyo Ulusal Müzesi'nde sergilenmektedir.[1] Stein koleksiyonun diğer parçaları ise British Museum, British Library ve Yeni Delhi'deki Ulusal Müze'de sergilenmektedir.

Eski metinler o dönemde yaşayan bazı kralların isimlerini de içeriyordu.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Silk Road: Monks, Warriors & Merchants. Hong Kong: Odessey Books & Guides. 2005. ss. 458, 501. ISBN 962-217-721-2. 
  2. ^ "The Most Important Findings of Niya in Taklamakan". The Silk Road. 2 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2007. 
  3. ^ Hulsewé, A. F. P. (1979). China in Central Asia: The Early Stage 125 BC – AD 23: an annotated translation of chapters 61 and 96 of the History of the Former Han Dynasty. E. Brill, Leiden. ss. 93-94. ISBN 90-04-05884-2. 
  4. ^ "Krorain: Settlements in the Desert (Niya and the Oases of Kroraina)". The Silk Road: Trade, Travel, War and Faith. The British Library. 2004. ISBN 1-932476-12-1. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  5. ^ "An Archeologist Follows His Dreams to Asia". 13 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2012. 
  6. ^ "Sir Aurel Stein & the Silk Road finds - Akterek, Balawaste, Chalma-Kazan, Darabzandong, Farhad-Beg-yailaki, Kara-Yantak, Karadong, Khadalik, Khotan, Mazartagh, Mazartoghrak, Niya, Siyelik and Yotkan". Victoria and Albert Museum. 1 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2012. 
  7. ^ "New Delhi : Aurel Stein Collection :: Niya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  8. ^ "Niya yields buried secrets". China Daily. 2 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2007. 
  9. ^ "论尼雅遗址的时代". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Taklamakan Çölü</span> Dünyanın ikinci, Çinin en büyük kum çölü

Taklamakan Çölü,, Rub' ul-Hali'den sonra Asyanın ikinci büyük aynı zamanda Çin'deki en büyük Kum çölüdür. Anaasya'dan kuzeybatı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden Tarım Havzasının batı bölgesinden 218 numaralı Anayola kadar uzanır. Bu anayolun doğusunda Tarım Havzasının en derin yeri olan Lop Nur Çölü bulunur. Önceleri Taklamakan Çölü ve Lop Nur Çölü Tarım Nehri, Konçe Derya ve Çerçen Derya nehirleri ile ayrılırdı, fakat Tikenlik'in güneyi son on yıldan beri kurudu.

Tarım Havzası, 910,000 km² yüzölçümüne sahip Çin'in uzak batısında Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, doğudan batıya 1,000 km boyunca uzanan büyük bir elips şeklinde çökelti havzadır.

<span class="mw-page-title-main">Korla (şehir)</span>

Korla (şehir), Çin Halk Cumhuriyetinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güneyinde İpek Yolu'nun Taklamakan kuzey güzergâhı üzerinde yer alan tarihi bir vaha şehridir. 2004 yılında 410.000 nüfusu olup, Bayangolin Moğol Özerk İli'nin başkentitir.

<span class="mw-page-title-main">Aksu (il)</span> Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesinin orta-batısındaki bir il

Aksu İli, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin orta-batısında, bir ildir. Aksu başşehridir.

<span class="mw-page-title-main">Piçan İlçesi</span> Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesinin batısında, Turfan İline bağlı bir İlçe

Piçan İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin batısında, Turfan İli'ne bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çerçen İlçesi</span>

Çerçen İlçesi, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinin güneyinde, Bayangolin Moğol Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Mogao Mağaraları</span>

Mogao mağaraları,, Mogao yeraltı odaları, Bin Buda mağaraları ve Dunhuang mağaraları adlarıyla da bilinir. Çin'in Gansu eyaletinin Dunhuang şehrinin 25 km güneydoğusunda Mingsha dağı eteklerinde bulunan mağaralarda 492 adet tapınak vardır. Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde önemli bir vahada yer alan mağaralarda bin yıllık bir dilimi kapsayan süreç içinde yapılmış Budist sanatın en seçkin örnekleri bulunmaktadır. Budist yeraltı mabedlerinin yapımına 366 yılında başlanmış ve uzun süre çeşitli heykel ve sanat eserlerini saklamak amacıyla kullanılmışlardır. Mogao mağaraları Longmen yealtı odaları ve Yungang yeraltı odaları ile birlikte Çin'in en bilinen Budist yeraltı odalarından ve en ünlü antik heykel sitlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Niya İlçesi</span> Çinde Sincan Uygur Özerk Bölgesinin güneyinde, Hotan İliinde bir ilçe

Niye İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güneyinde, Hotan İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaşehir</span>

Karaşahr veya Karasahr, Karaxahr, Karaschahr, Qara-Shāhr; eski bir budist krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Piçan Krallığı</span>

Piçan Krallığı, kabaca milattan önce 200 ile milattan sonra 1000 yıllarında Taklamakan Çölü'nün kuzeydoğusunda Lop Nur Tuz Gölü içine alan bölgede kurulmuş, Çince adı Shànshàn olan bir krallıktır.

<span class="mw-page-title-main">Hou Hanshu</span>

Hou Hanshu, Han Hanedanı'nın MS 6-189 yılları arasındaki geçmişini kapsayan bir Çin tarih belgesidir. Liu Song Hanedanı döneminde Fan Ye ve diğerleri tarafından 5. yüzyılda bir araya getirilerek önceki tarih ve belgeleri kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Astana Mezarlığı</span>

Astana Mezarlığı, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Turfan'ın 37 kilometre (23 mi) güneydoğusunda, Karahoca antik kentinden kalma bir antik mezarlıktır. Özellikle 4. yüzyıldan 8. yüzyılın ilk yarısına kadar Karahoca'daki Çinli yerleşimcilerin torunları için mezarlık görevi gördü. Kompleks 10 kilometrekare (3,9 sq mi) alan kaplamaktadır ve 1.000'den fazla mezar içerir. Kurak ortamı nedeniyle mezarlardaki doğal mumyalar da dahil olmak üzere birçok önemli eser iyi korunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yumen Geçidi</span>

Yumen Geçidi veya Yeşim Kapısı veya Yeşim Kapısı Geçidi, bugünkü Çin'in Kansu Eyaletinde Dunhuang'ın batısında bulunan Çin Seddi üzerindeki bir geçidin adıdır. Han Hanedanlığı sırasında, İpek Yolu'nun aştığı bir geçitti ve eski Batı Bölgeleri olarak adlandırılan Orta Asya ile Çin'i birbirine bağlayan tek yoldu. Sadece güneyde, İpek Yolu'nun da önemli bir noktası olan Yangguan Geçidi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Dandan Oilik</span>

Dandan Oilik, ayrıca Dandān-Uiliq, kelime anlamı ile "fildişinden evler", Çin'in Taklamakan Çölü'nde, günümüzün Sincan Özerk Bölgesi olan Hotan'ın kuzeydoğusunda, Hotan ve Keriya nehirleri arasında yer alan terk edilmiş tarihi bir vaha şehri ve Budist sitesidir. Merkezi site 4,5 km2 bir alanı kaplamaktadır; büyük vaha 22 km2'lik bir alana yayılır. Alan, İpek Yolu'nun güney kolu boyunca, altıncı yüzyıldan sekizinci yüzyılın sonunda Tibet ilerlemesinden önce terk edilinceye kadar gelişti.

<span class="mw-page-title-main">1902 Ōtani seferi</span>

1902 Ōtani seferi, Ōtani Kōzui liderliğindeki ve 1902'den 1904'e kadar süren Taklamakan Çölü'ndeki bir dizi İpek Yolu bölgesine yapılan bir Japon arkeolojik keşif gezisiydi. Bu keşifle, Budizmin Orta Asya üzerinden Çin'e geçişinin araştırılması amaçladı ve Kuçar bölgesinde büyük kazılar yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kuçar</span>

Kuçar, Tarım Havzası'nda bulunan MS 111-648 yılları arasında var olan bir antik Budist krallığıydı. Krallık, Tarım Havzası'ndaki Taklamakan Çölü'nün kuzey kenarı boyunca ve Muzat Nehri'nin güneyinde uzanan İpek Yolu'nun kolu üzerinde bulunmaktaydı. Bölge, günümüz Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Aksu İli'ni kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Miran</span>

Miran, Kuzeybatı Çin'de, Sincan'daki Taklamakan Çölü'nün güney kenarında bulunan eski bir vaha şehridir. Lop Nur çölünün Altun Shan dağlarıyla birleştiği yerde bulunan Miran, bir zamanlar İpek Yolu olarak bilinen ünlü ticaret yolunun bir durağıydı. İki bin yıl önce dağdan bir nehir akan bir nehir bulunmaktaydı ve Miran'ın gelişmiş bir sulama sistemi vardı. Günümüzde alan, bakımsız yolları bulunan ulaşımın zorluklarla sağlandığı, seyrek yerleşimli, tozlu bir bölgedir. 20. yüzyılın başlarından bu yana yapılan arkeolojik kazılar, MS 2. ila 5. yüzyıllar arasında var olan geniş bir Budist manastır alanını ve MS 8. ve 9. yüzyıllara tarihlenen bir Tibet yerleşimi olan Miran Kalesi'ni ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Sampul gobleni</span>

Sampul gobleni, Çin'in Sincan eyaletinin Hotan İli'nin Lop İlçesi'ndeki Sampul'un Tarım Havzası yerleşiminde, Antik Hotan şehrinin yakınında bulunan eski bir yün duvar halısıdır. Goblen, Yunan kentaur ve diadem de dahil olmak üzere birçok Helenistik Dönem özelliğine sahiptir ve bu özellikleri onu Makedonyalı Büyük İskender tarafından Ahameniş İmparatorluğu'nun fethinden ve Seleukos İmparatorluğu'nun kurulmasından sonra kurulan Grek-Baktriya Krallığı'na tarihlendirir. 1. yüzyıldan kalma goblenin kırmızı ceketli ve pantolonlu bir Yueçi askerini temsil ettiği düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Xiaohe Mezar Kompleksi</span>

Xiaohe Mezarlığı, kelime anlamıyla Küçük Nehir Mezarlığı, Ördek Nekropolü olarak da bilinir, Batı Çin'deki Sincan'da Lop Nur yakınlarında bulunan bir Tunç Çağı bölgesidir. Arkeolojik araştırmalar yapılmadan önce mezar soyguncuları tarafından yağmalanan 330 mezara ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yongjia'nın Felaketi</span>

Yongjia Felaketi, Çin tarihinde MS 311 yılında Xiongnu liderliğindeki Han-Zhao hanedanlığı güçlerinin Batı Jin hanedanlığının başkenti Luoyang'ı ele geçirip yağmaladığı bir olayı ifade eder. Bu zaferden sonra Han-Zhao'nun ordusu şehir sakinlerine yönelik bir katliam gerçekleştirerek Jin veliaht prensini, bir dizi bakanı ve 30.000'den fazla sivili öldürdü. Ayrıca sarayları yakıp yıktılar ve Jin hanedanının anıt mezarlarını kazdılar. Bu olay Beş Barbarın Ayaklanması ve On Altı Krallık döneminin başlarında yaşanan önemli bir olaydı ve Batı Jin hanedanının MS 316'da yıkılmasında önemli bir rol oynadı.