İçeriğe atla

Niue'de ulaşım

Niue'de araba ile seyahat yaygındır.

Niue'de ulaşım, bir karayolu ağı üzerinde ve bir (uluslararası) havaalanı ve bir deniz limanı aracılığıyla gerçekleştirilir.

Adanın etrafındaki çevre yolu ana yol ve yollar birbirine bağlayan merkezî platoya çapraz karşı kıyısında Lakepa, Liku ve Hakupu köyleri ile Alofi'yi birbirine bağlamaktadır. Niue'deki tüm köyler yollarla birbirine bağlıdır. İç kesimlere ve bazı kıyı bölgelerine açılan, çoğunlukla taro ve Hindistan cevizi tarlalarına ve denize yaya olarak ulaşım için kullanılan, asfaltsız, tali yollar vardır.

Alofi'nin güneyindeki batıdaki Niue Uluslararası Havaalanı tek havaalanıdır. 1995 yılında Boeing 737 uçağının maksimum ağırlıkla kalkmasına izin verecek şekilde genişletildi. Boeing 737-300, 737-800 ve Boeing 757 uçakları havalimanını kullandı. Air New Zealand, Auckland'dan haftada bir uçuşla Niue'ye hizmet veren tek havayoludur. Uçuş, Cumartesi günü Auckland'dan kalkan ve Uluslararası Tarih Hattı nedeniyle önceki gün gelen bir A320 ile gerçekleştirilmektedir. Niue'den kalkan uçak Cuma günü kalkıyor.[1]

Niue, Alofi'de Sir Robert's Wharf adında bir deniz limanına sahiptir ve sadece düz tabanlı daha küçük gemiler tarafından kullanılabilir. Reef Shipping[2] adlı kargo gemisi Forum Pacific, deniz sakin olduğunda iskeleyi kullanıyor. Aksi takdirde kargo gemileri ve balıkçı tekneleri resiften yaklaşık 100 metre uzaklıkta palamarları kullanır ve yüklerini boşaltmak için mavnalar kullanılır.

Niue hane halkının çoğunun bir aracı vardır. Ayrıca bisiklet, motosiklet ve minibüs kiralamaya imkân tanıyan dört araç kiralama şirketi bulunmaktadır.

İstatistikler

  • Demir yolları: 0 km
  • Karayolları :
    toplam: 234 km
    asfaltlanmış: 210 km
    asfaltlanmamış: 24 km
  • Limanlar ve limanlar : yok; sadece açık deniz demirleme
  • Ticaret limanları: yok (1999 est.)
  • Havalimanları : 1 (Niue Uluslararası Havalimanı )
  • Asfalt pistli havaalanları:
    toplam: 1
    1.524 - 2.437 m: 1 (1999 tahmini)

Kaynakça

  1. ^ "Flight Info - Cheap Flights, Airfares & Holidays - Air New Zealand Official Site - NZ". Airnewzealand.com. 11 Eylül 2015. 19 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Zeald". Reefship.co.nz. 15 Haziran 2006. 4 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Hava Yolları</span>

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY),, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal havayolu şirketiydi. Başkent Lefkoşa'dan Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya'ya tarifeli/tarifesiz uçuşlar yapmaktaydı. İçinde bulunduğu ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2010 itibarıyla tüm uçuş hakları ikinci bir karara kadar askıya alındı. Şirket 21 haziran 2010 yılında iflas etti.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 747</span> Boeing tarafından üretilen, orta-uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu-kargo uçağı

Boeing 747, havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir. Büyüklük rekorunu Airbus A380'in hizmete girdiği 2006 yılına kadar elinde tutmuştur. 2006 yılı itibarıyla en uzun kanat genişliğine Hughes H-4 Hercules sahiptir ancak en büyük ticari uçak, Sovyet yapımı kargo uçağı Antonov An-225'tir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Havalimanı</span> 1993te yapılan havalimanı

Tokat Havalimanı 1987 yılında yapımına başlanılan ilk olarak 1995 yılında Tokat'ta hizmete açılan, 2018 yılında eski havalimanının kuzeydoğusunda inşası başlanarak 25 Mart 2022 tarihinde tekrar hizmete açılan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737</span> Yolcu Uçağı

Boeing 737 kısa ve orta mesafe menzilli, tek koridorlu, dar gövdeli ve düşük fiyatlı, jet motorlu havayolu uçağıdır. Boeing'in diğer modelleri 707 ve 727'den türetilerek tasarlanmış olan Boeing 737'nin toplam dokuz versiyonu üretilmiştir. Boeing 737 Max üretiminin başlamasından sonra Boeing 737NG olarak adlandırılan -600,700,800 ve 900 versiyonunun üretimi 18 Aralık 2019 tarihinde son 737NG'nin KLM Havayollarına teslim edilmesiyle sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 777</span> yolcu uçağı

Boeing 777 Uzun menzilli, geniş gövdeli, Çift koridorlu, çift motorlu yolcu uçağı. Boeing Ticari Uçaklar tarafından üretilmektedir. Dünyanın en büyük ve yaygın büyük çap turbofan motorlu, üç sınıfta 283 ve 368 arasında tek sınıf yapılandırmasında 550 yolcu taşıma olanağına sahip, 5235 ila 9380 deniz mili 'ye kadar menzili vardır. 777'ye dışarıdan bakıldığında diğer uçaklardan ayırt edici özellikleri, yuvarlak gövde kesiti, bıçak-kuyruk konisi, altı tekerlekli ana iniş takımı. Boeing 777'in ilk telesiyejli filosiyeline göre, bilgisayar aracılı kontrolleri var. Ayrıca, tamamen bilgisayar destekli tasarımla tasarlanan ilk ticari uçak.

<span class="mw-page-title-main">Air New Zealand'ın 901 sefer sayılı uçuşu</span>

Yeni Zelanda Hava Yolları'nın 901 sefer sayılı uçuşu, Yeni Zelanda'nın Auckland Uluslararası Havalimanı ile Antarktika arasında gidiş-dönüş seferleri yapan, tarifesiz ve temel işlevi yolculara Antarktika gezisi sunmak olan bir yolcu taşıma hizmetiydi.

Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Rahova Havaalanı</span>

Yukarı Rahova Havaalanı, Bulgaristan'ın orta-kuzey bölgesindedir. Havaalanının yeri, Sofya, Varna, Rusçuk, Filibe, Eski Zağra, Plevne ve Burgaz gibi idari merkezlere eşit uzaklıktadır. Bulgaristan'ın eski başkenti Tırnova'dan 12 km uzaklıktadır. kıyısındaki turistik Burgaz şehrine hizmet veren bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica Havalimanı</span> Havalimanı

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Xiamen Air</span> Çin merkezli bir havayolu şirketi

XiamenAir, Çin merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 25 Temmuz 1984 tarihinde kurulmuş olup SkyTeam'in bir üyesidir. Merkezi Xiamen'de yer almaktadır.

Kalitta Air, merkezi Ypsilanti Township, Michigan'da bulunan bir Amerikan kargo havayolu şirketidir. Uluslararası tarifeli ve kargo hizmetleri vermektedir. Ana üssü Ypsilanti yakınlarındaki Willow Run Havalimanı'dır. Çağrı işareti kurucusu Connie Kalitta'ya ithafen "Connie"dir.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla Uluslararası Havalimanı</span>

Tuzla Uluslararası Havalimanı ;, Bosna-Hersek'in Tuzla şehrinin yakınlarında bulunan bir havalimanıdır. Tuzla Uluslararası Havalimanı, Saraybosna Uluslararası Havalimanı'ndan sonra Bosna-Hersek'teki en büyük ikinci havalimanıdır. Havaalanı, Bosna-Hersek'in düşük maliyetli havayolu merkezi olarak biliniyor, çünkü diaspora ve komşu ülkelerden Hırvatistan ve Sırbistan'dan seyahat edenler tarafından kullanılıyor. Havalimanı sivil havacılığın yanı sıra aynı zamanda bir askeri hava üssü olarak da kullanılmaktadır.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">UPS Airlines</span>

UPS Airlines, Louisville, Kentucky merkezli bir havayolu kargo şirketidir. Uçulan yük hacmi bakımından dünya çapında dördüncü en büyük kargo havayolu olan UPS Havayolları, dünya çapında 815 noktaya uçmaktadır. 1988'deki lansmanından bu yana UPS'in yüzde yüz iştiraki olan havayolu, 2018'de 30. faaliyet yılını kutladı.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737 Classic</span>

Boeing 737 Classic, Boeing tarafından üretilmiş olan bir dar gövdeli uçak serisi. Orijinal Boeing 737'nin ikinci jenerasyonu. Gelişimine 1979 yılında başlandı. İlk varyasyon olan 737-300, ilk uçuşunu Şubat 1984'te gerçekleştirdi ve hizmete aynı yılın Kasım ayında girdi. Daha uzan olan 737-400, ilk kez Şubat 1988'de uçtu ve aynı yıl hizmete girdi. En kısa varyasyon olan 737-500 ise ilk uçuşunu Haziran 1989'da gerçekleştirdi ve 1990'da hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Roma-Ciampino Havalimanı</span>

"Roma–Ciampino Uluslararası Havalimanı", İtalya'nın başkenti Roma'nın Roma-Fiumicino Havalimanı "Leonardo da Vinci"den sonra ikinci uluslararası havalimanıdır. Roma merkezinin 65 NM güney güneydoğusunda, şehrin etrafındaki dairesel otoyolun Büyük Çevre Yolu'nun hemen dışında yer alan sivil, ticari ve askeri ortak bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Hahn Havalimanı</span>

Frankfurt–Hahn Havaalanı, Almanya'nın Hahn, Renanya-Palatina belediyesinde bulunan uluslararası bir havaalanıdır.