İçeriğe atla

Nitröz oksit sistem

Çizginin yakınındaki beyaz araç (kameraya en yakın) nitro oksit kullanıyor

Nitröz oksit sistemi (NOS), nitröz oksit (N2O) adlı maddeden ayrışan yakıt köklerinin hava yerine oksijenle yakılmasını sağlayan ve oksijen gerektiren sistemdir. Sistem oksijen kullandığından araç yakıtının normalde olduğundan daha yüksek güç vermesini sağlar.[1]

Kelimenin Kökeni

Yarışçıların arasında nitröz oksit, nitro ya da NOS şeklinde anılmaktadır. Aynı zamanda yaygın şekilde kullanılan NOS terimi, araçlar için nitröz oksit sistemleri üreten bir şirket olan Nitrous Oxide Systems'in (Nitröz Oksit Sistemleri) kısaltılmış şeklidir.

Kaynakça

  1. ^ "Nitro Hakkında Bilmeniz Gerekenler". Automoblog.net. 27 Eylül 2011. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oksijen</span> sembolü O ve atom numarası 8 olan kimyasal element

Oksijen atom numarası 8 olan ve O harfi ile simgelenen kimyasal elementtir. Oksijen ismi Yunanca ὀξύς (oxis - "asit", tam anlamıyla "keskin", asitlerin acı tadı kastedilir) ve -γενής (-genēs) ("üretici", tam anlamıyla "sebep olan şey") köklerinden gelmektedir, çünkü isimlendirildiği zamanlarda tüm asitlerin oksijen içerikli olduğu sanılırdı. Standart şartlar altında, elementin iki atomu bağlanarak çok soluk mavi renkte, kokusuz, tatsız, diatomik yapıdaki, O2 formülüne sahip dioksijen gazını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Katalitik konvertör</span>

Katalitik konvertör ya da katalitik dönüştürücü, motorların egzozlarındaki çevreye zararlı maddeleri daha az zararlı maddelere dönüştüren aygıt.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Common rail</span>

Common Rail, “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen, dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistemdir. Direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farklı olarak Common-Rail'de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır. Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 900 bar'lık basınç ile çalışırken, Common-Rail Sistemi, yakıtı 1500 bar'a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır. Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı, motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar.

<span class="mw-page-title-main">Hizmet Modülü</span> Uzay aracı

Hizmet Modülü, uzay aracının gereksinim duyduğu yakıtı, motorların gereksinim duyduğu helyumu, yakıt pillerinin ve astronotların gereksinim duyduğu oksijeni vb. barındıran parçadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt tankı</span> Yanıcı sıvıların konulduğu konteyner

Yakıt tankı, motorunun çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlamak amacıyla kullanılan yakıtın konulduğu tanklara denir. Yakıt tankları, çok küçük boyuttaki bir çakmak gibi plastikten olacağı gibi uzay mekiği harici yakıt tankı gibi çok büyük olabilir ve birçok değişik malzemeden üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt hücresi</span>

Alışıla gelmiş elektrik üretim sistemleri yakıtın içindeki enerjiyi elektriğe dönüştürmek için ilk olarak yanma reaksiyonunu kullanır. Yanma reaksiyonunun verimli bir şekilde gerçekleşmesi için yakıtın ve oksitleyicinin (oksijen) tam olarak karışması gerekir. Bundan sonra elektrik enerjisi üretilene kadar bir dizi ara işlem gereklidir. Her ara işlem enerji kaybına yol açar dolayısıyla verimi düşürür.

Katı oksit yakıt hücresi, yakıttan doğrudan elektrik üreten, elektrokimyasal bir dönüşüm aygıtıdır. KOYH nin elektrolit malzemesi katı oksit veya seramiktir. Seramik yakıt hücreleri, polimer esaslı olanlardan çok daha yüksek sıcaklıklarda çalışırlar.

Pumpe düse, üreticisi Bosch olan sistem sadece Volkswagen grubuna ait araçlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azot monoksit</span>

Azot monoksit, kimyasal formülü NO olan bir bileşiktir. Bu gaz, -insanlar da dahil olmak üzere- memelilerin vücutlarında önemli bir sinyal molekülü olmasının yanı sıra kimyasal endüstride de önemli bir ara üründür. Ayrıca NO, araba motorları ve elektrik santralleri tarafından üretilerek hava kirliliğine neden olur.

Sıvı yakıtlı roket motoru, oksitleyici ve yakıtı sıvı fazda olan bir roket motoru tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Yükseltgen madde</span>

Yükseltgen madde bir yükseltgenme-indirgenme (redoks) reaksiyonunda başka bir türden bir elektron alan element ya da bileşiktir. Yükseltgen maddelerin elektron kazandıklarından dolayı indirgendikleri söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Han (karakter)</span> Kurgusal karakter

Han Lue, Hızlı ve Öfkeli film serisinde Sung Kang tarafından canlandırılan kurgusal karakterdir. Han, Güney Kore asıllı Amerikalıdır ve sokak yarışçılığı yapmaktadır. İlk olarak serinin ilk filmi Hızlı ve Öfkeli'de rol alan Han son olarak ise Hızlı ve Öfkeli 9 filminde görüldü. Yakın arkadaşı Dominic Toretto ile iş içerisine girmiştir ve grup kurmuşlardır. Hızlı ve Öfkeli 4'te Dominic Toretto ile yakıt tankeri çaldı. Han serinin ilerleyen filmlerinde yer alsa da olaylardan daha sonra yaşanan ancak diğer filmlerden daha önce çıkan Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Yarışı'nda Amerika Birleşik Devletleri'nden sokak yarışları nedeniyle uzaklaştırılan Sean Boswell'e akıl hocalığını yaptı ve onunla arkadaşlık etti. Han, Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Yarışı'nda eski dostu Takashi ile Tokyo sokaklarında yaptığı arabalı kovalamaca sonucu Deckard Shaw'ın kullandığı araçla çarpışır. Araban inen Deckard, Han'ın aracını aleve vererek patlatır. Han'ın öldüğünü düşünen Dominic onun intikamını almak içün Deckard'ın peşine düşer ve onu hapse gönderir. Hızlı ve Öfkeli 9'da Han'ın o kazada ölmediği ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Uzay mekiği ana motoru</span> NASAnın uzay aracına monte edilmiş kriyojenik sıvı yakıt roket motoru

Aerojet Rocketdyne RS-25 diğer adıyla Uzay Mekiği Ana Motoru, dondurucu sıvı yakıtlı bir roket motorudur. NASA’nın uzay istasyonunda kullanılmıştır ve fırlatma rampasında kullanılması düşünülmüştür ve Rocketdyne şirketi tarafından Birleşik devletlerde yapılmıştır. RS-25 dondurucu sıvı hidrojeni ve sıvı oksijeni yakar ve her bir motor kalkış esnasında 1,859 kN(418,000 lb) güç üretir. RS-25 60’lı yılların izinden gitmesine rağmen motorun gelişime açık olması nedeniyle çeşitli geliştirmelere uğramıştır. 1 Nisan 1981 tarihinde ilk denenmesinin yapılmasıyla beraber RS-25 güvenlik, bakım ve motor güvenilirliği açısından birçok geliştirmeye uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hibrit yakıtlı roket</span>

Hibrit-yakıtlı roket, roket motorunda birbirinden farklı fazdaki farklı roket yakıtları kullanan bir rokettir. Bu yakıtlardan biri katı halde ve diğeri ise gaz ya da sıvı haldedir. Hibrit roketinin ortaya çıkışı 75 yıl öncesine kadar takip edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüş oksit pil</span>

Gümüş oksit pil ağırlık oranı açısından çok yüksek bir enerjiye sahip olan bir primer hücredir. Düğme hücreler olarak küçük boyutlarda ya da gümüş oksit kimyasının üstün performansının maliyet unsurlarından daha fazla olduğu geniş özel tasarımlı pillerde mevcuttur. Bu daha büyük hücreler çoğunlukla askeri uygulamalar, örneğin MK-37 Torpido ya da alfa sınıfı denizaltılarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nitröz oksit</span> kimyasal bileşik

Nitröz oksit, N2O formülüne sahip, diazot monoksit ve azot protoksit de denen, anestezide kullanılan bir gazdır. Güldürücü gaz (İngilizcede laughing gas denir, Türkçeye bazen gülme/kahkaha gazı diye çevrilir) olarak da bilinmektedir. Oda sıcaklığında renksiz, yanıcı olmayan bir gaz olmakla beraber yüksek sıcaklıklara çıkarıldığında moleküler oksijene benzer bir şekilde güçlü bir yakıcı madde olarak davranır. Suda çözünebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">NOS (marka)</span> Enerji içeceği şirketi

NOS Energy Drink 16 ve 24 oz kutularda satılan bir enerji içeceğidir. İçki bir kez de 2015 yılında durdurulmuş olan bir NOS tankı gibi görünmek üzere tasarlanmış bir şişeye dağıtıldı. Eskiden The Coca-Cola Company'nin bir mülkiyeti idi, şu anda Monster Beverage tarafından üretildi ve Holley Performance tarafından lisanslandı. NOS yüksek miktarda taurin ve kafein ve ayrıca guarana içerir. L-Theanine, 2016 yılında "CMPLX6" bileşeni olarak çıkarıldı;, inositol, teneke kutudaki altı özellikli bileşenden biri olarak listelendi. NOS Enerji şu anda Orijinal, Şekersiz, Ücretli Narenciye, Kirazlı, GT Üzüm, Rowdy ve Nitro Mango'da mevcuttur.

Azot oksit, oksijen ve azotun ikili bir bileşiğini veya bu tür bileşiklerin bir karışımını ifade edebilir:

<span class="mw-page-title-main">Nitröz oksit (ilaç)</span>

Entonox markası altında satılan nitröz oksit, ağrı kesici olarak ve diğer anestezi ilaçları ile birlikte kullanılan solunan bir gazdır. Etki başlangıcı tipik olarak yarım dakika içindedir ve etki yaklaşık bir dakika sürer.