İçeriğe atla

Nisibis Kuşatması

Nisibis Kuşatması şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

17. yüzyıl, milâdî takvime göre 1 Ocak 1601 ile 31 Aralık 1700 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

Osmanlı-Avusturya Savaşları, 16. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılmış olan savaşlardır.

VI. Hürmüz, Sasaniler'in kralı, II. Hüsrev'in (590–628) 628 yılında öldürülmesinin ardından yükselen asillerden biriydi. Nisibis bölgesinde iki yıl boyunca kontrolü elinde tuttu (631–632).

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

Kilis Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Kilis idi.

Üçüncü Akçahisar Kuşatması, 1467 yılında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Nisibis Kuşatması, I. Şapur dönemindeki Sasaniler, 252 yılında Romalı Nisibis kentini kuşatmışlardır.

Amida Kuşatması, II. Şapur yönetimindeki Sasaniler 359 yılında Roma'nın Amida şehrini kuşattığında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Anastasya Savaşı</span>

Anastasya Savaşı Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında 502'den 506'ya kadar süren savaştır. İki güç arasında 440'dan itibaren ilk büyük çatışmadır ve ertesi yüzyıl iki imparatorluk arasında gerçekleşecek olan yıkıcı çatışmalar serisinin başlangıcıdır.

Dara Kuşatması, Bizans-Sasani Savaşı (572-591) sırasında, 573 yılında gerçekleşmiştir. Kuşatma 4 ay sürmüş ve şehrin Sasani İmparatorluğu'nun eline geçmesi ile son bulmuştur. Yukarı Mezopotamya'da önemli bir Bizans kalesinin kaybedildiği haberinin imparator II. Justinus'u çıldırttığı rivayet edilir.

Nisibis Kuşatması, 573 yılında imparatoru II. Justinus hükümdarlığında Bizans İmparatorluğu, Sasani şehri Nisibis'i kuşatmalarıdır. Sasaniler şehri başarılı bir şekilde savunmuşlar ve Bizans kuvvetlerini yenmişlerdir.

Maribor Kuşatması, Avusturya Arşidüklüğü ve Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki Steiermark Dükalığı'ndabulunan Maribor şehrinde meydana gelen kuşatmaydı. Eylül 1532'de meydana gelen kuşatmada, yerel garnizon ve vatandaşlar, Kanuni Sultan Süleyman ve Sadrazamı Pargalı İbrahim Paşa liderliğindeki Osmanlı İmparatorluğu'nun ezici kuvvetlerine karşı müstahkem Maribor kasabasını savundular. Osmanlılar bu sırada başarısız Viyana kuşatması planlarından sonra güneye doğru ilerliyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Patras Kuşatması (1821)</span>

Patras kuşatması veya Balyabadra kuşatması Yunan İsyanı'nında (1821-1830) meydana gelen ilk olaylarından birisiydi. İsyanın patlak vermesinden sonra, Patras Kocabaşlarının önderliğindeki Yunanlar, şehri ele geçirdi ve Müslüman mahallesini yok etti. Yunanlar şehrin ana kalesini de ele geçirmeye çalıştılar.

Kara Baba kuşatması veya Negroponte kuşatması,, Venedik Cumhuriyeti güçleri tarafından Temmuz-Ekim 1688 arasında yapıldı. Birkaç paralı asker ve müttefik birliklerden oluşan Venedik ordusu, önceki yıllarda Mora'yı ele geçirmeyi başarmıştı ve Atina'yı ele geçirmeye ve Orta Yunanistan'daki ana Osmanlı kalesi olan Negroponte'ye saldırmaya başladı. Kuşatma, Osmanlı askerlerinin direnişi sayesinde ve Venediklilerin şehri tamamen tecrit edememeleri nedeniyle başarılı olamadı. İsmail Paşa kuşatma altındaki garnizona malzeme taşımayı başarmıştı. Ayrıca Venedik ordusu, Venedik kampında meydana gelen veba salgını nedeniyle birçok kayıp verdi. Deneyimli general Otto Wilhelm Königsmarck ve 4000 asker öldü. Floransalı ve Maltalı birliklerin ayrılması Venediklileri daha da zayıflattı. Alman paralı askerlerinin orada kışlık alanlarda kalmayı reddetmesi üzerine Venedik komutanı Doge Francesco Morosini yenilgiyi kabul etmek ve Mora Yarımadası'na geri çekilmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Bizans muharebeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi

Nisibis Kuşatması, Sasani İmparatorluğu 235 veya 237'de Roma şehri Nisibis'i kuşatıp, ele geçirmeleridir.