İçeriğe atla

Nisan (İbrani takvimi)

TişriHeşvanKislevTevetŞevatAdar (VeAdar)NisanİyarSivanTammuzAvElul

Nisan (İbraniceנִיסָן‎) İbrani takvimine göre resmi yılın yedinci ayıdır (artık yıllarda sekizinci aydır ve yıl 1 Tişri'de başlar) ve dini yılın birinci ayıdır (dini yıl 1 Nisan'da başlar). 30 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Mart-Nisan aylarına düşer. Nisan ismi Babilceden girmişstir; Tora'da Babil Sürgününden önce bu ay için bahar anlamına gelen Aviv ismi kullanıldığı görülür.

Nisan ayındaki bayramlar

14 Nisan - Behor orucu. Ailenin ilk doğan çocukları tarafından tutulan bu oruç Şabat'a düşerse ayın 12'sinde tutulur.
15 - 21 Nisan - Pesah. İsrail dışındakiler bu bayramı ayın 22'sine kadar kutlar.
27 Nisan - Yom HaŞoa, Holokost'ta ölenleri anma günüdür. Eğer bu gün Şabat'a düşerse ayın 26'sında veya 28'inde yas tutulur.

Yahudilik tarihinde Nisan

  • 1 Nisan - (MÖ 3761) Bazı görüşlere göre kainatın yaratıldığı gündür.
  • 1 Nisan - (MÖ 1813) - Talmud'a göre İbrahim (MÖ 1813 - MÖ 1638), İshak (MÖ 1713 - MÖ 1533) ve Yakup'un (MÖ 1653 - MÖ 1506) doğum ve ölüm aylarının Nisan olduğuna inanılır.
  • 7 Nisan - (MÖ 1273) Musa'nın ölümünden 30 gün sonra Yeşu İsrail topraklarına girmeden önce Şeria Nehri üzerinden iki casusu Eriha'ya gönderdi.
  • 11 Nisan - (MÖ 1270) Musa ibn Nahman öldü.
  • 13 Nisan - (MÖ 523) Pers Kralı Ahaşveroş'un veziri Haman Yahudilerin öldürülmesi için ferman çıkardı.
  • 13 Nisan - (1575) Şulhan Aruh yaratıcısı Yosef Karo öldü.
  • 14 Nisan - (1135) Rambam doğdu.
  • 15 Nisan - (MÖ 1713) İshak doğdu.
  • 15 Nisan - (MÖ 1313) Mısır'dan çıkış.
  • 17 Nisan - (MÖ 523) Pers Kralı Ahaşveroş'un veziri Haman asıldı.
  • 26 Nisan - (MÖ 1245) Musa'nın ölümünden sonra İsrailoğullarını Kutsal Topraklara sokan Yeşu öldü.
  • 27 Nisan - (1943) Varşova Gettosu Ayaklanması.
  • 28 Nisan - (MÖ 1273) Eriha'nın fethi.

Diğer diller

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tevrat</span> Tanahın ilk beş kitabı

Tevrat, İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Ahit</span> Kitâb-ı Mukaddesin ilk kısmı

Eski Ahit veya Eski Antlaşma, Kutsal Kitap'ın İbranice kaleme alınmış olan ilk kısmına Hristiyanların verdiği isimdir. Yahudilerin Tanah ve Müslümanların Tevrat ve Zebur olarak kabul ettikleri kitapları içinde barındırır. Kutsal Kitap'ın birinci yüzyılda Grekçe kaleme alınan yazılarına "Yeni Ahit" adı verildi. İnançlı Yahudilerce "Yeni Ahit" kabul edilmez. Toplam 39 bölümden oluşur. Eski Ahit; Tevrat, Tarihsel Kitaplar, Şiirsel Kitaplar, Peygamberlik Kitapları olarak 4 temel bölüme ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Yom Kippur</span> Yahudilik için bir dinî bayram

Yom Kippur, Yahudiliğin en mukaddes bayramıdır. Var olan şahsi günahlar için Yahudiler tarafından oruç tutularak tövbeler edilir. Gregoryen takvimine göre hesaplandığında Eylül veya Ekim aylarının farklı günlerine denk gelir.

Kislev İbrani takvimine göre resmi yılın üçüncü ayıdır ve dini yılın dokuzuncu ayıdır. Genelde 30 gün çeken bu ay ayın durumuna göre bazen 29 gün çekebilir. Gregoryen takvime göre Kasım-Aralık aylarına düşer. "Rüyalar ayı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşea</span>

İbranice İncil'de Hoşea, aynı zamanda Oşe olarak da bilinir, Beeri'nin oğlu, İsrail'de MÖ 8. yüzyılda yaşamış bir peygamberdi ve Hoşea Kitabı'nın baş yazarıydı. İkinci Tapınak döneminde Nevi'im'in son kitabını oluşturan toplu yazıları Yahudi Tanah'ta toplanıp tek bir kitapta toplanan, ancak Hristiyanlıkta Eski Ahit olarak incelenen On İki Küçük Peygamber'in ilkidir. Hoşea genellikle bir "kıyamet peygamberi" olarak görülüyor, ancak onun yıkım mesajının altında bir restorasyon vaadi vardı. Talmud onun neslinin en büyük peygamberi olduğunu iddia eder. Hoşea'nın hizmet süresi yaklaşık altmış yıla kadar uzanıyordu ve o, kendi zamanında İsrail'in yazılı kehanet bırakan tek peygamberiydi.

Tişri (İbranice: תִּשְׁרֵי İbrani takvimine göre resmi yılın ilk ayıdır ve dini yılın yedinci ayıdır. 30 gün çeken bu ayı ismi Babilcedir. Gregoryen takvime göre Eylül-Ekim aylarına düşer.

Heşvan İbrani takvimine göre resmi yılın ikinci ayıdır ve dini yılın sekizinci ayıdır. 30 gün çeken bu ayı ismi Babilcedir. Gregoryen takvime göre Ekim-Kasım aylarına düşer.

Tevet İbrani takvimine göre resmi yılın dördüncü ayıdır ve dini yılın onuncu ayıdır. 29 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Aralık-Ocak aylarına düşer. Gergoryen takvimindeki yılbaşı genelde bu aya denk gelir.

Şevat İbrani takvimine göre resmi yılın beşinci ayıdır ve dini yılın on birinci ayıdır. 30 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Ocak-Şubat aylarına düşer.

Adar İbrani takvimine göre resmi yılın altıncı ayıdır ve dini yılın on ikinci ayıdır. Bu ayda 29 gün vardır. Bu aya artık yıllarda Adar Alef, Adar Rişon veya Adar I denir. Artık yıllarda bir ay daha eklenir buna da Adar Bet, Adar Şeni, VeAdar veya Adar II denir. Artık yıllarda Adar I 30 gün çeker. Adar I ve Adar II Gregoryen takviminde Şubat-Mart aylarına düşer.

İyar İbrani takvimine göre resmi yılın sekizinci ayıdır ve dini yılın ikinci ayıdır. 29 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Nisan-Mayıs aylarına düşer. Bu isim dile Babilceden girmiştir; Tanah'ta Babil Sürgününden önce bu ay için ışık veya aydınlık anlamına gelen Ziv ismi kullanıldığı görülür.

Sivan İbrani takvimine göre resmi yılın dokuzuncu ayıdır ve dini yılın üçüncü ayıdır. 30 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Mayıs-Haziran aylarına düşer.

Tamuz İbrani takvimine göre resmi yılın onuncu ayıdır ve dini yılın dördüncü ayıdır. 29 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Haziran-Temmuz aylarına düşer. Tamuz, ismini bir Babil tanrısı olan Tammuz'dan alır.

Av İbrani takvimine göre resmi yılın on birinci ayıdır ve dini yılın beşinci ayıdır. 30 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Temmuz-Ağustos aylarına düşer. İsmini Babilceden alan bu ay Tora'da adı geçmeyen tek aydır; Talmud'da ise 3.yy'dan sonraki yazılarda görülür.

Elul veya İlul, İbrani takvimine göre resmî yılın on ikinci ayıdır ve dini yılın altıncı ayıdır. 29 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Ağustos-Eylül aylarına düşer. İsmini Babil Akadcasından alır ve Akadca "hasat" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Asara BaTevet</span>

Asara BeTevet, İbrani takviminin Tevet ayının onuncu günüdür; Yahudiliğin küçük fakat önemli bir orucudur. Yahudiliğin diğer oruçlarından farklı olarak gün doğumundan gün batımına kadar tutulan kısa bir oruçtur. Hanuka bayramıyla bir ilgisi olmamasına rağmen bu bayramdan bir hafta sonrasına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Yuşa</span> Tevratta adı geçen kişi

Yûşa veya Yeşu, Tanah'a göre Musa'nın ölümünden sonra İsrailoğullarının lideriydi. Hikâyesi Çıkış, Sayılar ve Yuşa Kitabı'nda anlatılır. Tora'da adının Efraim kabilesinden Nun oğlu Hoşea olduğu ve Musa'nın ona Yûşa olarak hitap ettiği yazılıdır. İsrailoğulları Mısır'dan çıkmadan evvel Mısır'da doğdu.

Yeşu Kitabı, Eski Ahit'in ve Tanah'ın altıncı kitabıdır. 24 konu başlığı içeren kitapta Kenan topraklarına giriş, Yeşu önderliğinde toprakların fethi ve paylaşımı ve bu topraklarda Tanrı'ya yapılan hizmet anlatılır.

Ester kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabının içinde bulunan beş megiladan biridir. Ester kitabı bir Yahudi bayramı olan Purim'in kökenini oluşturur. Bayram sırasında metnin tamamı, ilki bayramın başladığı akşam ve diğeri ertesi sabah olmak üzere iki kere okunur.

<span class="mw-page-title-main">Purim</span>

Purim, antik Pers İmparatorluğu'nda yaşayan Yahudilerin, Haman'ın onları öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanan bir bayramdır. Bu hikâye Tanah'ın Ester kitabında anlatılmaktadır.