
Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.
Türkmenistan millî futbol takımı, Türkmenistan Cumhuriyeti'ni uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Dünya Kupası ve Konfederasyon Kupası'na Türkmenistan hiç katılamamıştır. Asya Kupası'na bir defa 2004 yılında katılabilen Türkmenistan, tarihinin en iyi başarısını elde etmiştir. Maçları genelde Aşkabat Olimpiyat Stadyumu'nda oynanır.

Köpetdağ Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan bir futbol takımı.
UTTÜ Aşkabat, Türkmenistan 'da bulunan bir futbol takımı.

FK Aşkabat, Türkmenistan 'da bulunan bir futbol takımı.

Nisa Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan bir futbol takımı.

Aşkabat Stadyumu, Türkmenistan'ın Aşkabat şehrinde inşa edilen, çok amaçlı bir stadyumdur.
Köpetdağ Stadyumu Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta çok amaçlı bir stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır. Köpetdağ Aşkabat ve FK Talıp Sportı takımları maçlarını burada oynar. Stadyum 26.000 kişiliktir ve 1997'de inşa edilmiştir.

Aşkabat Olimpiyat Stadyumu Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bir çok amaçlı stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır, ancak Maral İbragimova gibi Türkmen pop yıldızlarının müzik etkinlikleri için de ev sahipliği yapar.
UTTÜ Stadyumu Türkmenistan'ın Aşkabat kentinde bir stadyumdur. UTTÜ Aşkabat takımı maçlarını burada oynar, stadyum üniversitenin içinde bulunmaktadır ve kapasitesi 1.000'dir.

FK Altın Asır Türkmenistan'ın Aşkabat kentinde bulunan bir futbol ocağıdır. Türkmenistan'ın en üst liginde mücadele eder, maçlarını ise Köpetdağ Stadyumu'nda oynar.
Aşkabat havarayı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Olimpiyat Köyü'nde bulunan bir havaray hattıdır. Havarayın inşaatına 2012 yılında başlanmış olup Türk şirketi Polimeks tarafından gerçekleştirilmektedir. Hatta Intamin tarafından 25 metre uzunluğunda araçların kullanılması planlanmaktadır.
Puşkin Devlet Rus Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur.
Arçabil Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 2004 yılında açılmış olup kentin güneyinde Arçabil Bulvarı üzerinde şehir merkezine 10 km, Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 18 km ve Aşkabat Garı'na 12 km uzakta yer almaktadır.
Aşkabat Sineması, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sinema salonudur. Tiyatro, 29 Haziran 2011 tarihinde açılmış olup Türkmenistan'ın ilk 3D sinemasıdır ve Mahtumkulu Bulvarı üzerinde Köpetdağ Stadyumu yakınlarında yer almaktadır.

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

Gülistan Alışveriş Merkezi veya Rus Pazarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, Aşkabat'ın kent merkezinde yer almakta olup 1972-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir.
Mahtumkulu Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.
Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.
Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.