İçeriğe atla

Ninurta (anlam ayrımı)

Ninurta aşağıdaki anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

Nemrud, Tekvin'e göre Nuh'un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır.

<span class="mw-page-title-main">Enlil</span> Antik Mezopotamya tanrısı

Enlil, daha sonra bilinen adıyla Elil veya Ellil, rüzgâr, hava, yeryüzü ve fırtınalarla ilgili Antik Mezopotamya tanrısıdır. İlk olarak Sümer panteonunun baş tanrısı olarak kaydedilen Enlil, daha sonra Akadlar, Babilliler, Asurlular ve Hurriler tarafından da tapınılan bir tanrı hâline gelmiştir. Enlil'in ana tapınma yeri, bizzat Enlil tarafından inşa edildiğine inanılan ve gökyüzü ile yeryüzünün "bağlantı noktası" olarak kabul edilen Nippur kentindeki Ekur tapınağıdır. Enlil, bazen Nunamnir olarak da anılmaktadır. Bir Sümer ilahisine göre, diğer tanrılar ona bakmaya cesaret edemez. MÖ 24. yüzyılda Nippur'un yükselişiyle birlikte önem kazanan Enlil kültü, MÖ 1230'da Elamlıların Nippur'u yağmalamasıyla zayıflamış ve sonuç olarak Mezopotamya panteonunun baş tanrısı ve Babil'in ulusal tanrısı Marduk tarafından konumu ele geçirilmiştir.

Bu sayfa ilk zamanlardan itibaren Asur Krallarını listelemektedir. Kayıp tarihler için Babil kronolojisi ile senkronize olarak hazırlanmıştır.

I. Tukulti-Ninurta, Asur Kralı. Asur'un güneydoğusundaki Kassitlere boyun eğdirmiş, Babil'i kısa bir süre egemenliğinde tutmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Aşurnasirpal</span>

II. Aşurnasirpal, MÖ 883 ve 859 yılları arasında hüküm sürmüş olan Asur kralı. II. Tukulti-Ninurta'nın oğlu olan olan Aşurnasirpal kendisinde sonra kral olan III. Şalmanezer'in babasıdır.

Kassitler, Birinci Babil Hanedanı'nın yıkılışından sonra MÖ 1531-1155 yılları arasında Babil topraklarına hakim olan Antik Çağ halkıdır. Orta Kronolojiye göre Kassitler'in Babil yönetimi MÖ 1595'te başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ninlil</span> Sümer mitolojisinde Enlilin eşi olan tanrıça

Sümer mitolojisinde Ninlil veya Sud , Enlil'in eşi olan tanrıçadır. Soyu, çeşitli şekillerde tanımlanmıştır. Genellikle Haya ile Nunbarsegunu'nun kızları olarak kabul edilir. Akadca başka bir kaynak, An (Anu) ile Antu'nun kızı olarak gösterir. Diğer kaynaklar Ninlil'e Anu ve Nammu'nun kızı der.

<span class="mw-page-title-main">Ninurta</span> Antik Mezopotamya tanrısı

Ninurta (Sümerce: 𒀭𒊩𒌆𒅁 DNIN.URTA. Anlamı bilinmiyor.) veya bilinen diğer adıyla Ninĝirsu (Sümerce: 𒀭𒊩𒌆𒄈𒋢 DNIN.ĜIR2.SU Anlamı: "Girsu'nun Lordu"), erken Sümerlerde ilk ibadet edilen tarım, şifa, avcılık, hukuk, yazı ve savaşla ilgili antik Mezopotamya tanrısıdır. İlk kayıtlara göre, tarım ve insanları hastalıklar ile demonların güçlerinden koruyan şifa tanrısıdır. Daha sonraki zamanlarda ise Mezopotamya daha askerî bir hâle geldikçe, daha önceki tarımsal niteliklerinin çoğunu elinde tutmakla birlikte savaşçı bir tanrı olmuştur. Baş Tanrı Enlil'in oğlu olarak kabul edilmiştir. Sümerlerdeki ana tapınma merkezi, Nippur'daki Eşumeşa tapınağıydı. Ninĝirsu, Lagaş'ta kendisine ait tapınağı yeniden inşa eden Lagaş Kralı Gudea tarafından onurlandırılmıştır.

<i>Lugal-e</i> destan

Lugal-e ud me-lám-bi nir-ğál, antik Mezopotamya mitolojisinde savaş tanrısı olan Ninurta'nın rakibi demon á-sàg ile á-sàg'ın taş ordusuna karşı kazandığı zaferi anlatan destandır. Ninurta'nın Kahramanlıkları olarak da bilinir. Destan, üçüncü binyılın sonlarında yazılmış iki dilli bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Asag</span> demon

Sümer mitolojisine ait Lugal-e şiirinde Asag ya da Azag, canavarımsı bir demondur. O kadar berbattır ki varlığı tek başına balıkların nehirde canlı kaynamasına sebep olur. Girdiği bir savaşta bir taş ordusu kendisine eşlik etmiştir. Cesur Akad ilahı Ninurta tarafından alt edilmiştir. Ninurta, kendisiyle olan savaşında afsunlu konuşan gürzü Şarur'u kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şarur</span>

Şarur, Sümer mitolojisi tanrısı Ninurta'nın hem sembolü hem silahıdır. Konuşan büyülü bir gürz olarak tanımlanmaktadır. Diğer mitolojideki benzer nesneler için olası bir öncü olarak varsayılmıştır.

Ninurta-apal-Ekur, MÖ 12. yüzyılın başlarında tahtı ele geçirip kendisine "evrenin kralı ve Enlil ile Ninurta tanrılarının rahibi" diyen Asur kralıdır. Saltanatı, Babilli çağdaşları Adad-şuma-usur ile II. Meli-Şipak hükümdarlığına denk gelmesiyle Antik Yakın Doğu kronolojisi için son derece önemlidir.

Ninurta-tukultī-Aššur, MÖ 1133 döneminde kısa süreli Asur kralıdır. Asur Kralı Listesinde 84. sırada yer almakta ve ṭuppišu yani tableti için tahta oturmuştur. Uzun süreli krallık yapan babası I. Aşur-dan'dan sonra gelmiş fakat tahtı, kardeşi Mutakkil-Nusku tarafından çok hızlı bir şekilde gasp edilmiş ve Asur'dan sürülerek Babil sınırındaki Sišil şehrine sığınmıştır.

Zababa İngilizce telaffuz: ['zɑːbɑːbɑː] antik Mezopotamya'daki Kiş şehrinin koruyucu tanrısı olan bir savaş tanrısıdır. Tanrı Ninurta ile bağlantılıdır ve Zababa'nın sembolü - kartal başlı asa- Ninurta'nın sembolünün yanında sık sık tasvir edilmiştir. Inanna ve Baba, eşleri olarak tanımlanmıştır. Tapınağı, E-meteursag idi. Zababa'nın onuruna adı birkaç antik Mezopotamya kralına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nintinugga</span>

Nintinugga, Babil şifa tanrıçası ve Ninurta'nın eşidir. Akad mitolojisinin tanrıçası ile özdeştir ve Bau olarak bilinir. Daha sonra ise Gula ve tıbbi büyülerde Bēlet ya da Balāti olarak da bilinir. Bunların dışında "büyük şifacı" anlamınd Azugallatu olarak da bilinir. Nin-Karrak, Nin Ezen, Ga-tum-dug vee Nm-din-dug bilinen diğer adlarıdır. "Toprağın büyük şifacısı", "kara başlıların büyük şifacısı", "bitki yetiştiricisi", "hastaları iyileştiren kadın" ve "karada hayat yaratır" sıfatlarıyla bilinmekteydi ve bunlar, Nintinugga'yı iyileştirici güçlere sahip bir bitki örtüsü/doğurkanlık tanrıçası hâline getirmiştir. Anu'nun kızı ve Ninurta'nın karısıydı. Hegir-Nuna (Gangir) dahil yedi kızı vardı.

II. Adad-nirari, Neo-Asur döneminde ilk Asur Kralı olarak kabul edilir. II. Adad-nirari'nin babası II. Aşur-dan, oğlu ise II. Tukulti-Ninurta'dır. Oğlu, Asur'un düşmanlarına karşı savaş açmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nisaba</span> Mezopotamya tanrıçası

Nisaba ya da Nidaba, ayrıca Nanibgal epitetiyle de bilinir, Sümer yazma, öğrenme ve hasat tanrıçasıdır. Kutsal tapınakları, Ereş ve Umma'daki E-zagin idi.

<span class="mw-page-title-main">Nanshe</span>

Sümer mitolojisinde Nanshe Enki ve Ninhursag'ın kızıydı. Bir tanrıça olarak işlevleri çeşitliydi. Sosyal adalet, kehanet, doğurganlık ve balıkçılık tanrıçasıydı. Babası gibi, o da suyla yoğun bir şekilde ilişkiliydi. Basra Körfezi ve içindeki tüm hayvanlar üzerinde hakimiyet kurdu. Onun kült merkezi, Lagaş şehrinde bulunan Sirara tapınağıydı. Eşi Nindara'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Cordylidae</span>

Cordylidae Autarchoglossa alttakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Ninurta, Cordylidae familyasına bağlı bir sürüngen cinsidir.