İçeriğe atla

Nintendo DS

Orijinal DS sürümü
Üretici(ler)Nintendo
Ürün ailesiNintendo DS
TipPortatif oyun konsolu
NesilYedinci jenerasyon
Satış durumu21 Kasım 2004
Teslim türleriDünya: 128,89 milyon (31 Mart 2010 tüm DS türleri birlikte)
OrtamDS Game Cards
CPUBir 67.028 MHz ARM946E-S[2] ve bir 33.514 MHz ARM7TDMI
Depolama kapasitesiCartridge save, 4 MB RAM
GrafikDigital Media Professionals (DMP) Pica200 GPU
Bağlantı(lar)2.4 GHz Wi-Fi
Çevrimiçi hizmetlerNintendo Wi-Fi Connection
En çok
satılan oyun
Nintendogs, 22,27 milyon (31 Mart 2009), New Super Mario Bros., 19,94 milyon (30 Kasım 2009)
ÖnceliGame Boy Advance SP
ArdılıNintendo DS Lite

Nintendo DS, Nintendo'nun 2004'te çıkardığı 1 dokunmatik ekrana (alt ekran) ve Wi-Fi bağlantısı sahip olan portatif el konsoludur. Adının açılımı Dual Screen yani çift ekrandır ve kod adı ise NTR dir, anlamı Nitro'dur ve yapım aşamasındaki ismidir. DS Oyunları dışında Game Boy Advance oyunları ile de uyumludur. İlk olarak E3 2004 oyun fuarında Nintendo tarafından duyurularak çıkış resmiyetini kazanmıştır. Rakibi sayılan PSP (Play Station Portable)'den grafik özellikleri açısından geride olmasına rağmen Nintendo'nun portatif konsollardaki başarısı ve ünü ile satışlar bakımından PSP'yi geride bırakmıştır. DS'in başarısının önemli bir nedeni ise dokunmatik ekranı ve mikrofonu ile oynanıştaki eğlenceyi ön plana çıkarmasıdır. Bu nedenle daha büyük bir oyuncu kitlesine hitap etmektedir. DS'in oyun dışındaki özellikleri ise şunlardır: Pictochat sayesinde başka DS sahipleri ile kablosuz iletişim, DS download Play sayesinde tek kartuştan çoklu oynama olanağı, saat-takvim ve alarm özelliği.

Ayrıca konsol Wii ile bağlantı özelliklerine de sahiptir, Wii'den 'Nintendo channel' vasıtasıyla demo oyun gönderilebilir (download play yöntemiyle) ve oyun içinde çeşitli aktiviteler yapılabilir. (Geometry Wars, Pokemon vs.) Bu bağlantı özellikleri birçok oyuncu tarafından sınırlı göründüğünden DSi'lerde bu geliştirilecektir.

Özellikler

Nintendo 'nun el konsolu Nintendo DS ile yapılabilecekler:

  • 1000'den fazla DS 'e özel ve 1500'e yakın Gameboy Advance oyunu oynanabilir.
  • Kalemi (Stylus) ile oyunlarda etkileşim gücü arttırılabilir.
  • Kablosuz bağlantı teknolojisi (Wireless) ile İnternet'e girilebilir.
  • Alınan DS oyunları 8 kişiye kadar diğer kişilerle oynanabilir.
  • Çeşitli aparatlar sayesinde resim, müzik ve video açılabilir.

Oyunlar: Nintendo konsolu olmasının DS 'e getirdiği en büyük avantaj oyunlardır. Hem GBA hem DS oyunları oynatır. Kendine özgü dokunmatik ekran ve mikrofon sistemi DS oyunlarını farklı kılar. Pokémon, Mario, Zelda, Metroid, Star Fox gibi Nintendo 'ya özgü oyunlarda onu PSP 'den farklı yapan bir diğer özelliktir.

Oyun içi Kontrol:

Ana hareket kontrolleri için D-pad, ana aksiyon hareketleri için A,B,X,Y tuşları, start, select, r, l, dokunmatik ekran ve mikrofona sahiptir.

Nintendo Wi-Fi bağlantısı: Nintendo 'nun bedava İnternet oyun servisidir, kablosuz bir ağdan Nintendo wi-fi USB cihazına yahut kablosuz modeme bağlanılarak İnternete girilir. Bu servisin ilk desteklediği oyun Mario kart DS 'dir. Bu bağlantıyı destekleyen oyunların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Teknik özellikler

Ekranlar: 2 ayrı 3inçlik TFT LCD. Çözünürlük 256ya 192 piksel, boyutları 62ye 46mm. Alt ekran dokunmatik.

CPU: 2 ARM işlemci, ARM946E-S(67 MHz) ana işlemci ve ARM7TDMI(33 MHz) yardımcı işlemci.

RAM: 4MB, ama GBA slotundan takılan hafıza arttırma kiti (sadece DS browser destekli) ile 14'e çıkartılabilir.

Gereken akım: 1.65 volt

Wi-Fi: 802.11 kablosuz İnternet bağlantısı

DS kartuşları: DS oyunları depolamak için katı formda ROM kullanılır. Bu kartların işleyişi ve yapısı sıradan hafıza kartlarına çok benzer. Şimdilik sınırları 256MB'dır, bu Nintendo 64 kartuşlarından çok daha gelişmiştir (64MB). Kartın içinde oyun kayıtlarını tutması amaçlı küçük flaş bellek yahut EEPROM bulunmaktadır. Bu kartuşlardan bilgi kopyalamak ve çoğaltmak tamamen yasa dışıdır ve uygulaması suçtur.

Aksesuarlar

DS titreşim kiti: Titreşim kiti Slot-2 (gba oyun girişi) için duyurulmuş ilk aksesuardır. Bu kit uyumlu olduğu oyunlarla senkronize olur ve oyunun bazı yerlerinde titrer. (mesela darbe alınca)

DS headset: DS için özel üretilmiş bu kulaklık DS'in alt bölümündeki girişten bağlanır. Kulaklık ve mikrofon içerir. Mikrofon kullanan her oyunla uyumludur. Pokemon Diamond, Pearl ve Platinum'da birebir sesli iletişim sağlar.

DS browser: Nintendo DS konsolu için İnternet sunucusu, Opera'nın DS'e özel sürümü. Çalışması için daha fazla RAM'e ihtiyaç duyulduğundan slot-2'ye takılan fazladan bellek yardımıyla kullanılabilir.

Nintendo MP3 oynatıcı: Nintendo'nun slot-2'den takılan ve SD kart'la çalışan DS'e mp3 oynatma özelliği veren aletidir.

Guitar grip kontrolör: DS oyunu Guitar Hero:On tour'la birlikte çıkar. DS'e slot 2den takılır üzerinde gitardaki telleri temsil eden 4 tuş bulunur. Guitar Hero bir ritim oyunudur ve amaç gitarı çalmaktır, bu yüzden bu aletin amacı DS'in bir gitarı andırmasıdır. Bu alet kullanılırken DS yan tutulur.

Sonraki modeller

Orijinal DS sürümü

Nintendo DS Lite: Nintendo 2006 yılında DS'in yeni modelini duyurdu. Bu model daha ince, daha hafif, daha küçük, daha estetikti ve ekranları daha parlaktı. Nintendo yeni modelin pilinin dayanma süresini de geliştirmişti. (en düşük ışık ve ses ayarıyla yaklaşık 17 saat, eskisi 9 saatdi) Ayrıca stylus (dokunmatik ekrana özgü kalem)'un boyutu ve alet üstündeki yeride değişmişti. Nintendo'nun DS lite'ı piyasaya sürmesi ona daha çok başarı getirdi. Hatta DS lite'ın çıkışıyla satışlarının muazzam bir biçimde arttığı söylenebilir. DS lite'daki GBA slotu küçük olduğundan Gba oyunları takıldığında yaklaşık 1 cm'lik bir çıkıntı oluşuyor, ayrıca nintende slot-2 boşken kirlenmesin diye bir kapağıda sistemin yanında veriyor.

Nintendo DSi: Nintendo'nun 2008 Ekim ayında açıkladığı 3. Ds türüdür. Nintendo sisteme bu sefer 2 kamera, (biri önde, biri arkada, biri de mikrofonun olduğu yerde olmak üzere. Çözünürlük 640x480) daha büyük ekran (%17 daha büyük), SD card girişi, geliştirilmiş RAM ve CPU, multimedya desteği (müzik, resim vs.) Daha kaliteli ve yüksek ses sağlayan hoparlör, İnternet sunucu, içerik yükleme olanağı (oyun, özel DSiware) ve arttırılmış wi-fi gücü eklemiştir. GBA kartuş girişi kaldırılmıştır, bunun getirdiği birkaç dezavantaj olmuştur (GBA oyunlarını oynatamama ve bazı slot-2 eklentilerinden yararlanamama gibi, Guitar grip vs.). Sistemin Japonya'da kasım 2008'de piyasaya sürüleceği ve 2009 ilkbaharın sonuna kadar her yere dağıtalacağı açıklanmıştır. Ayrıca "DSi shop" hem bedava hem paralı olacak şekilde bize oyun ve DSiware yüklememizi sağlayacak. Paralı alış-verişler nintendo puanları ile yapılacak (wii puanından farklı)Ayrıca XL modeli bulunmaktadır.Bu modelde ekran genişliği neredeyse 2 katına çıkmıştır

Nintendo 3DS: Nintendo'nun 31 Mart 2011 yılında piyasaya süreceği 4.Ds türüdür.Gözlüğe gerek duymadan 3D efektler yapabilmektedir.Diğer Dslerden farklı olarak okların üstüne yeni bir Slide Pad konulmuştur.Ekran çozünürlüğü diğer Ds türlerine göre daha fazladır.3DS/DS Card Slot, SD Card Slot girişleri bulunmaktadır.Biri üstte diğeri altta olmak üzere 2 adet kamera vardır.Pil ömrü DSi ile aynıdır.Bunun dışında bilgiler çıktığında görülecektir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nintendo</span> çok uluslu video oyunu ve elektronik şirketidir

Nintendo Co., Ltd., Japonya merkezli bir çok uluslu video oyunu ve elektronik şirketidir. Şirket, 23 Eylül 1889'da hanafuda oyun kartları üreticisi olarak kurulmuş olup daha sonra oyuncak ve video oyunu sektörüne girdi. Nintendo günümüzde dünyanın en büyük video oyunu şirketlerinden biridir ve Mario, The Legend of Zelda, Animal Crossing ve Pokémon gibi tüm zamanların en iyi bilinen ve en çok satan video oyun serilerinden bazılarına sahiptir. Şirketin merkezi Kyoto'da yer almaktadır.

Xbox 360, Microsoft'un ürettiği Yedinci jenerasyon oyun konsoludur. 27 Kasım 2005'te eski nesil Xbox'ın devamı olarak ABD'de piyasaya çıktı. Xbox 360'ın Türkiye'ye resmi olarak satışı 19 Kasım 2012 tarihinde başladı.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Portable</span> video oyunu konsolu-PsP

Sony PlayStation Portable ya da kısaca PSP, Sony'nin Japonya'da 12 Aralık 2004'te, Amerika'da 24 Mart 2005'te çıkardığı taşınabilir oyun konsoludur. Geliştirilmeye açık olmamakla beraber homebrew adı verilen yazılımların çalıştırılmasına Sony tarafından destek verilmemektedir. Bu duruma rağmen oyuncular PSP'de Super Mario Bros. gibi oyunların oynanabilmesi için çeşitli emülatörler geliştirmiştir. Yeni sürümü PlayStation Vita PSP kadar başarılı olamamış ve Sony'nin el konsolu yatırımlarını bitirmesine neden olmuştur. Konsola bu yazılımların oyun olan versiyonları Minis adı ile oyunculara sunulmuştur. Oyun oynamanın yanı sıra müzik dinleme, film izleme gibi aktiviteleri yapabilmeyi sağlayan el konsolu, yazılımın yükseltilmesi ile internete bağlanmaya da olanak sağlamaktadır. Müzik dinlemek için şarkıları hafıza kartına yüklemek gerekir. Filmler ve oyunlar ise UMD denilen diskler sayesinde hafıza kartlarına yüklenebilmektedir. Bununla birlikte kablosuz internet bağlantısı sayesinde internet siteleri de ziyaret edilebilmektedir. PSP arayüz olarak XMB arayüzünü kullanmaktadır. Konsol online desteğini 2021 yılında kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wii</span> oyun konsolu

Wii, Nintendo firmasının geliştirdiği ve 17 Kasım 2006'da piyasaya sürmüş olduğu bir oyun konsoludur. Wii'nin en önemli parçası olan oyun kumandası Wii Remote, harekete duyarlı sensörler içermekte ve bambaşka bir deneyim sunmaktadır. Cihaz güç tuşuna basılı tutulduğunda tamamen kapatılabildiği gibi Wi-Fi ayarları yapıldığı ve internete bağlandığı takdirde power tuşuna bir kere basıldığında uyku moduna geçmektedir. Wii bu durumda iken eğer WiiConnect24 açıksa açık haline göre %50 enerji, açık değilse %9 civarı enerji tüketmektedir. Bu sırada WiiConnect24 sayesinde her zaman bağlantıda kalıp bilgi aktarmaya devam etmektedir.

Gameloft, bilgisayar ve cep telefonları için oyun yapan ve yayınlayan bir şirkettir. Merkezi Fransa'dadır.

Oyun konsolu, harici televizyon bağlantısı yoluyla oyun oynama imkânı veren bilgisayar kökenli eğlence cihazıdır. Temeli 1947 yılına kadar uzanan bilgisayar oyunları, oyun konsolu gelişim sürecinin de tohumlarını ekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo 3DS</span> oyun konsolu

Nintendo 3DS, 26 Şubat 2011 tarihinde Nintendo tarafından üretilen taşınabilir bir oyun konsoludur. Sisteminin ayırt edici özelliği, otostereoskopi yani gözlüğe gerek kalmadan 3D görüntü oluşturmasıdır. Cihaz Japonya'da 26 Şubat 2011, Avrupa'da 25 Mart 2011, Kuzey Amerika'da 27 Mart 2011 ve Avustralya'da 31 Mart 2011 tarihinde satışa çıkmıştır. Nintendo 3DS, Nintendo DSi yazılımı dahil Nintendo DS serisi yazılımı ile geriye dönük uyumluluk bulundurmaktadır. Sistemde 3D özelliği kamerasız kodlanmıştır. Fakat New 3DS ailesinde bu sorun giderilmiştir. Ayrıca bir 2. analog bulunmayan cihaza 1 tane daha C-stick eklenmiştir. 27 Mart 2023 tarihinde ise Oyun Mağazası Nintendo e-Shop desteği kesilmiştir.

<i>Grand Theft Auto: Chinatown Wars</i> 2009 video oyunu

Grand Theft Auto: Chinatown Wars, Nintendo DS, PlayStation Portable, iOS ve Android platformları için Rockstar Leeds ve Rockstar North tarafından geliştirilmiş Grand Theft Auto serisinin 13. oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Switch</span> 2017 oyun konsolu

Nintendo Switch, Nintendo tarafından üretilen bir video oyunu konsoludur. 3 Mart 2017 tarihinde piyasaya sürülmüş olup özellikle farklı tuşlara sahip olmasına rağmen iki kişinin aynı anda oynayabilmesini sağlayan kumandaları (Joy-Con) ve Wii U'dan farklı olarak her yerde ve televizyonsuz oynanabilme gibi özellikleriyle dikkat çekmektedir. Nintendo Switch'in yazılımı, İnternet bağlantısı üzerinden çevrimiçi oyun oynamanın yanı sıra diğer Switch konsolları ile yerel kablosuz özel bağlantıyı da destekler. Nintendo Switch oyunları ve yazılımı hem fiziksel flash tabanlı ROM kartuşlarında hem de Nintendo eShop üzerinden dijital dağıtımda mevcuttur ve sistem bölge kilitlemesi kullanmıyor. Nintendo Switch, sekizinci nesil video oyunu konsolu olarak başlıca rakipleri Xbox One ve PlayStation 4'tür.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

Nintendo DSi sistem yazılımı, bir dizi güncellenebilir bellenim sürümü ve Nintendo DSi video oyun konsolunda bir yazılımdır. Nintendo 3DS sistem yazılımının öncülüdür. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeleri, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

Nintendo 3DS sistem yazılımı, Nintendo, Nintendo IRD, Nintendo SPD, Nintendo SDD tarafından yaratılan, Nintendo 3DS video oyun konsolları ailesinde bulunan bir dizi güncellenebilir ürün yazılımı sürümü ve yazılımıdır. Nintendo DSi sistem yazılımının ardılıdır. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeler, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

Virtual Console (VC), Nintendo'nun Wii ve Wii U ev video oyun konsolları ile Nintendo 3DS taşınabilir oyun konsolu için indirilebilir video oyunları için bir hattır.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Wi-Fi Connection</span> Çok oyunculu oyun hizmeti

Nintendo Wi-Fi Connection (WFC), Nintendo'nun Nintendo DS ve Wii oyunlarında ücretsiz çevrimiçi oyun sağlamak için yürütülen çevrimiçi çok oyunculu bir oyun hizmetidir. Hizmet, 14 Ekim 2005 tarihinde başlatılmış olup şirketin Wii Shop Channel ve DSi Shop oyun indirme hizmetlerini içermekteydi.

<i>Mario Kart Wii</i> 2008 video oyunu

Mario Kart Wii 2008 yılında Nintendo tarafından geliştirilen bir karting yarış video oyunudur. Oyun, Mario Kart serisinin altıncı oyunu olup Nisan 2008 tarihinde Wii için piyasaya sürüldü.

Pokémon Diamond ve Pokémon Pearl , 2006 yılında Game Freak tarafından geliştirilen ve The Pokémon Company ile Nintendo tarafından yayınlanan iki rol yapma video oyunudur. Oyunlar, Pokémon serisinin dördüncü oyunu olup 28 Eylül 2006 tarihinde Japonya ve 22 Nisan 2007 tarihinde Kuzey Amerika, 21 Haziran 2007 tarihinde Avustralya ve 27 Temmuz 2007 tarihinde Avrupa ve 14 Şubat 2008 tarihinde Güney Kore'de Nintendo DS için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo veri sızıntısı</span>

2020 Nintendo veri sızıntısı veya daha çok Nintendo Gigaleak olarak anılan, sosyal medya sitesi 4chan'da yayınlanan Japon video oyun şirketi Nintendo'nun bir dizi verisinin sızdırılması olayıdır; Nisan 2020'den başlayarak, 4chan'da dokuz veri seti sızdırıldı. En sonuncusu Nintendo Switch ve diğer iç donanımlarla ilgili taslak belgeleri içermektedir. Diğer şeylerin yanı sıra, çeşitli oyunlar ve konsol üretici yazılımı için kaynak kodunu, yayınlanmamış oyunları ve piyasaya sürülen oyunlar için kullanılmayan içerikleri içermekte. "Gigaleak" adı esas olarak, 24 Temmuz 2020'de 3 gigabayt büyüklüğündeki ikinci sızıntıyı ifade ediyor. Sızıntıların ya bu konsolların tasarımında Nintendo ile anlaşmalı şirketlerden ya da daha önce Nintendo sistemlerine sızmış kişiler tarafından gerçekleştirildiğine inanılıyor. 2018'de Pokémon Gold ve Silver ve Nintendo Space World 1997 demolarının sızdırıldığı çok daha küçük bir sızıntı da olmuştu.

WiiWare, Wii kullanıcılarının Nintendo tarafından yapılan Wii video oyun konsolu için özel olarak tasarlanmış ve geliştirilmiş oyunları ve uygulamaları indirmelerine izin veren bir hizmetti. Bu oyunlar ve uygulamalar yalnızca WiiWare bölümü altındaki Wii Shop Channel'dan satın alınabilir ve indirilebilmekteydi. Kullanıcı oyunu veya uygulamayı indirdiğinde, Wii Menüsünde veya SD Kart Menüsünde yeni bir kanal olarak görünür. WiiWare, orijinal olarak diğer sistemler için geliştirilen öykünme oyunlarda uzmanlaşmış Virtual Console'un aksine orijinal oyunlar sunmaktaydı.

iQue

iQue, Ltd., merkezi Suzhou'da bulunan yerleşik bir Çinli video oyunu yerelleştirme ve destek geliştirme şirketidir. Wei Yen ve Nintendo'nun ortak girişimi olarak 2002 yılında Çinli bir video oyun konsolu üretim şirketi olarak kuruldu. Sonraki yıl, şirket iQue Player'ı piyasaya sürdü. Şirket, 2018 yılına kadar iQue markası altında, Çin pazarı için resmi Nintendo ürünleri üretti ve dağıttı.