İçeriğe atla

Ninoslav Marina

Ninoslav Marina

Ninoslav Marina[1][2](d. 25 Eylül 1974, Üskup, Makedonya), akademisyen, bilişim profesorü, halen Makedonya'nın Ohri şehrinde bulunan Bilişim Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi rektörü.

Biyografi

Ninoslav Marina, lisans ve yüksek lisans çalışmalarını Üsküp UKIM'de Elekrik Mühendisliği Fakültesi'nde tamamladıktan sonra doktora için Lozan'da bulunan İsviçre Federal Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne (EPFL) gitti. Doktorası sırasında Helsinki Nokia Araştırma Merkezi ile ortak olarak bilişim kuramının kablosuz iletişime uygulanması üzerine çalıştı. Doktorasını tamamlamasının ardından 2005-2007 yılları arasında Sowoon Techologies araştırma ve geliştirme direktörlüğü yaptıktan sonra Hawaii Üniversitesi'ne ziyaretçi araştırmacı olarak gitti. Ardından,sırasıyla 2008-2009 yıllarında Oslo Üniversitesi'nde ve 2010-2012 yıllarında da Princeton Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalıştı. Kendisi halen Princeton Üniversitesi'nin ziyaretçi araştırmacısı kadrosunda yer almaktadır.

Bilimsel başarılar

Prof. Marina, kadrolu pozisyonlarının yanında, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, İngiltere, İsrail, Rusya, Brezilya, Hong Kong, Norveç, Finlandiya, Portekiz ve Çekya'da bulunan on iki farklı üniversitede konuk öğretim üyesi olarak da bulunmuştur.

İsviçre CTI, İsviçre NSF, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansi gibi kurumlar tarafından yürütülen projelerde hem araştırmacı hem de proje yöneticisi olarak engin bir tecrübeye sahip olan Marina, aynı zamanda Avrupa Birliği Komisyonu'nun 6. ve 7. Çerçeve Programları'nda hakem olarak da yer almıştır. Kendisi merkezi ABD'de bulunan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü'nün (IEEE) kıdemli üyesi ve Makedonya koluna bağlı IEEE Bilişim Kuramı Topluluğu'nun kurucularından biridir.

Kaynakça

  1. ^ "UIST 'St Paul the Apostle'". www.uist.edu.mk. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Ninoslav Marina - European commission". European commission. 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

Richard Wesley Hamming,, Amerikan matematikçi.

Gülsün Sağlamer Mimar, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Stubb</span> 13. Finlandiya cumhurbaşkanı

Cai-Göran Alexander Stubb, Fin politikacıdır. 4 Nisan 2008 tarihinde Finlandiya Dışişleri bakanı olmuş, 2011-2014 yıllarında Avrupa İşleri Bakanı, 2014-2015 yıllarında ise Finlandiya başbakanı olarak görev yapmış, 2015-2016 yılları arasında ise Maliye Bakanı olarak görev yapmıştır. 2004'ten 2008 yılına kadar Avrupa Parlamentosu milletvekilliği görevini Avrupa Halk Partisi'nde yapmıştır (EPP) ve Avrupa Koleji'nde profesördür. 1 Mart 2024 tarihinden geçerli olarak Finlandiya cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aykan Erdemir</span>

Aykan Erdemir Türk sosyal antropolog ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Tirole</span> Fransız ekonomist (d. 1953)

Jean Marcel Tirole, Fransız iktisat profesörü. "Büyük Firmaların Piyasa Gücü ve Kontrolleri" konusunda analizleri nedeniyle 2014 Nobel Ekonomi Ödülü almıştır.

Talip Küçükcan, Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat. Endonezya Büyükelçisi.

Kamil Okyay Sındır, Türk akademisyen, Ziraat yüksek mühendisi ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel sekreteri ve İzmir milletvekili. 2009-2014 yılları arası Bornova belediye başkanlığı görevinde bulundu.

Emine Nur Günay Türk ekonomist ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Nygaard</span> Norveçli bilgisayar bilimcisi, programlama dili tasarımcısı ve siyasetçi

Kristen Nygaard Norveçli bir bilgisayar bilimcisi, programlama dili öncüsü ve politikacıydı. Uluslararası alanda Nygaard, 1960'larda Ole-Johan Dahl ile nesne yönelimli programlamanın ve Simula programlama dilinin ortak mucidi olarak kabul edilmektedir. Nygaard ve Dahl, bilgisayar bilimine yaptıkları katkılardan dolayı 2001 A. M. Turing Ödülü'nü, 2002 yılında IEEE John von Neumann Madalyası'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rolf Pfeifer</span> İsviçreli yapay zeka araştırmacısı

Rolf Pfeifer Bilişim Bölümü'nde Zürih Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü ve 2014 yılında emekli olduğu Yapay Zeka Laboratuvarının yöneticisiydi. Halen Osaka Üniversitesi 'nde özel atanmış profesör ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi ‘nde misafir profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Nektarios Tavernarakis</span>

Nektarios N. Tavernarakis Yaşlanma, Hücre ölümü ve Nörodejenerasyon üzerine çalışan bir biyobilimcidir. Halen Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Moleküler Sistemler Biyolojisi Profesörü ve Yunanistan'ın Heraklion kentindeki Araştırma ve Teknoloji Vakfı'nda Yönetim Kurulu Başkanıdır. Aynı zamanda Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoenformatik Yüksek Lisans Programının kurucusu ve ilk direktörüdür. 2020'de Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başkan Yardımcısı, ve 2022'de Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak seçildi.

Şener Oktik, Türk fizik akademisyeni, eski rektör.

<span class="mw-page-title-main">Neta Bahcall</span> İsrailli astrofizikçi ve kozmolog

Neta Assaf Bahcall, İsrailli astrofizikçi ve kozmologdur. Princeton Üniversitesi'nde astronomi profesörüdür.

Emre Telatar, E. Telatar, E. I. Telatar,, Türk akademiyen. Uzmanlık alanı iletişim ve bilişim kuramları olan Telatar, IEEE Fellow üyesidir.