İçeriğe atla

Nina Angelovska

Nina Angelovska
Нина Ангеловска
2019'da Angelovska
Kuzey Makedonya Maliye Bakanı
Görevde
Makama geliş
2019
BaşkanStevo Pendarovski
Başbakan Zoran Zaev
Yerine geldiğiKiril Minovski
Kişisel bilgiler
Doğum 3 Temmuz 1988 (36 yaşında)
Üsküp, Makedonya SC
Milliyeti Makedon
Partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği
Bitirdiği okul Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi
Mesleği CEO, E-Ticaret

Nina Angelovska (MakedoncaНина Ангеловска, d. 3 Temmuz 1988 Üsküp, Makedonya SC); Kuzey Makedonya Maliye Bakanı, CEO ve e-ticaret şirketi Grouper.mk'nin kurucu ortağıdır.

İlk yılları ve kariyeri

Angelovska, Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi'nde iktisat fakültesinde e-ticaret alanında lisans ve yüksek lisans dereceleri aldı.[1] 2011 yılında Grouper.mk'yi kurdu.[2] 2016 yılında ise doktorasını tamamladı.[2]

Angelovska bir iş ve e-ticaret danışmanıydı.[3] Makedon e-ticaret şirketi olan "Grouper.mk"nin kurucularından biriydi.[3] Şu an grouper.mk'nin CEO'sudur.[1] 2018'de 20 kişi çalışanı ve 200.000 müşterisi vardı.[2]

Siyasi kariyeri

(Soldan sağa) Claudia de Heredia, Helianti Hilman, Nina Angelovska, Patricia Zoundi Yao ve Xiaofei Yao

Angelovska, Ağustos 2019'da başbakan Zoran Zaev tarafından Kuzey Makedonya Maliye Bakanı olarak atandı.[3][4]

Angelovska, 2020'de Candace Nkoth Bisseck ile Forbes için "Kadın Avukatlar İçin E-ticaret" hakkında röportaj yaptı.[5]

Diğer aktiviteleri

Tanıması

2018 yılında Angelovska, Avrupa'da "30 Yaş Altı 30 Forbes"ten biri seçildi.

Kaynakça

  1. ^ a b "Nina Angelovska | Leadership Conference | Macedonia | U.S. Agency for International Development". www.usaid.gov (İngilizce). 15 Mart 2018. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2019. 
  2. ^ a b c "Nina Angelovska - Nina Angelovska". Forbes (İngilizce). 31 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2019. 
  3. ^ a b c "unctad.org | UNCTAD unveils 7 top advocates for women in tech, e-commerce". unctad.org. 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2019. 
  4. ^ "Choosing Nina Angelovska: A chance for youth or a Cabinet bandstand correction – IRL" (İngilizce). 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2019. 
  5. ^ Angelovska, Nina. "E-Trade For Women: Connecting E-Commerce Women Leaders And Making Their Voices Heard". Forbes (İngilizce). 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2020. 
  6. ^ Board of Governors 28 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Toşe Proeski</span>

Todor "Toşe" Proeski, Makedon şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Branko Srvenkovski</span> 3. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Branko Srvenkovski, Makedon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya taşıt plaka kodları</span>

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, 2019 yılı Şubat ayı itibarıyla yenilenen şekliyle 2 harfli bölge kodu, 4 haneli sayı ve 2 harfli alfa kodu içerir. Plakanın sol kısmında mavi şerit vardır ve bu şeritte Kuzey Makedonya'nın uluslararası taşıt kodu NMK yer alır. Şubat 2019 öncesine bu mavi şeritte MK yazmaktaydı.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ulusal Bankası, Kuzey Makedonya'nın merkez bankasıdır. Merkezi Üsküp'tedir. 1991 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp 2014</span> Makedonya altyapısı

Üsküp 2014 Makedonya Cumhuriyeti hükûmeti tarafından finanse edilen ve iktidar partisi olan Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi'nin Üsküp'e 2014 yılı itibarıyla daha klasik bir görüntü verme hedefi doğrultusunda gerçekleştirilmiş projedir. Resmi olarak 2010'de duyurulan proje, pek çok yeni müze ve kamu binasının inşa edilmesini; Makedonya Bölgesindeki tarihi kişiliklerinin anıtlarının dikilmesini içerir. Proje kapsamında yaklaşık 20 binanın inşa edilmesi ve kırktan fazla anıt dikilmesi vardır.

Güvenlik ve Karşı İstihbarat İdaresi Başkanlığı, yaygın kısaltması UBK, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin iç karşı istihbarat ve güvenlik kuruluşudur. Genel merkezi Üsküp'te bulunan ajans Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı yargılama yetkisi altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da İslam</span>

Kuzey Makedonya'da İslam, ülkede Hristiyanlık'tan sonra en çok takipçisi olan dindir. 2002 yılında yapılan nüfus sayımına göre 2.022.547 vatandaştan 674.015'i Müslümandır. Bu oran toplam nüfusun %33,33'ünü teşkil etmektedir. Bu oranlara göre Kuzey Makedonya; Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek ardından en fazla Müslüman vatandaşı barındıran 5. Avrupa ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Maratonu</span>

Üsküp Maratonu, Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde her yıl mayıs ayında düzenlenen maraton yarışı.

Tito Solu Güçleri Birliği Kuzey Makedonya'da faaliyet yürüten titoist komünist parti. 26 Ekim 2005 tarihinde kurulan partinin günümüzdeki lideri Slobodan Ugrinovski'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yane Sandanski Arena</span>

Yane Sandanski Arena, Kuzey Makedonya'nın Üsküp şehrinde yer alan bir spor salonu. Salon 6.500 koltuk kapasitesine sahiptir. Adını Makedon devrimci Yane Sandanski'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">John W. Thompson</span> Amerikalı iş insanı

John Wendell Thompson, Microsoft'un Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan bir Amerikan işletme yöneticisi. Virtual Instruments'ın CEO'su, IBM'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Symantec'in CEO'su olarak görev yapmıştır. Thompson daha sonra Microsoft Yönetim Kurulunda bağımsız direktör oldu ve 4 Şubat 2014'te Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Microsoft'un bir sonraki CEO'sunu aramaya öncülük etti; sonuç olarak, Satya Nadella seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Amerikan Koleji Üniversitesi</span>

Üsküp Amerikan Koleji Üniversitesi (UACS) Üsküp, Kuzey Makedonya'da 2005'te kurulan özel bir üniversitedir. UACS'ın arazisi 4.000 m²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya Arnavutları</span>

Kuzey Makedonya Arnavutları Kuzey Makedonya'daki en büyük ikinci etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Blaga Aleksova</span>

Blaga Aleksova, Makedon arkeolog.

Igor "Mrme" Angelovski Makedon teknik direktör ve eski futbolcudur. Son olarak Kuzey Makedonya'yı çalıştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Dimitar Kovačevski</span> 11. Kuzey Makedonya başbakanı

Dimitar Kovačevski, 16 Ocak 2022 - 28 Ocak 2024 tarhileri arasında Kuzey Makedonya başbakanı olarak görev yapan Makedon siyasetçi ve ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Danela Arsovska</span> Makedon ekonomist

Danela Arsovska Makedon siyasetçi ve akademisyendir. 2021'den beri Üsküp'ün belediye başkanıdır. 2014 yılında, serbest ticaret ve adil rekabet ilkelerine dayalı olarak ulusal ve uluslararası düzeyde ekonomik işbirliğini teşvik eden ulusal ticaret odaları birliği olan Makedonya Ticaret Odaları'nın Başkanı seçildi. 2015 yılında Makedonya İşveren Örgütleri Birliği Başkanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Jolevski</span> Eski ABD Makedonya Büyükelçisi

Zoran Jolevski Makedon diplomat ve 2014 -2017 yılları arasında Kuzey Makedonya Savunma Bakanı.