İçeriğe atla

Nimba Dağı

Koordinatlar: 7°37′21″K 8°24′20″B / 7.62250°K 8.40556°B / 7.62250; -8.40556
Richard-Molard dağı
Nimba dağı
Richard-Molard Dağı zirvesinde çimenler
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1752
Koordinatlar7°37′21″K 8°24′20″B / 7.62250°K 8.40556°B / 7.62250; -8.40556
Coğrafya
KonumFildişi SahiliGine

Nimba Dağı olarak da bilinen Richard-Molard Dağı, Batı Afrika'da Fildişi Sahili ve Gine sınırı boyunca bir dağdır. Her iki ülke ve Nimba aralığı için en yüksek zirve 1.752 m (5.748 ft)'dır. Dağ, iki ülke ile Liberya arasındaki sınırları aşan Gine yaylaları'nın bir parçasıdır. En yakın büyük yerleşim yerleri Liberya'daki Yekepa ve Gine'deki Bossou ve N'Zoo kasabalarıdır.[1]

Toponimi

Dağ, 1951'de dağ alanında bir kazada ölen Fransız coğrafyacı Jacques Richard-Molard'ın adını almıştır.[2] Ondan önce bu dağa Nouon dağı denirdi.[3]

Jeoloji

Dağ demir cevheri ve kobalt açısından zengindir. Demir açısından zengin kuvarsit levhalar, şistler ve granit gnays karışımı jeolojik pedojenez tanımlanmıştır.

Koruma

Richard-Molard Dağı, halen 17.540 hektarlık bir alanı kaplayan ve Gine ve Fildişi Sahili sınırlarının üzerinde yer alan Nimba Dağı Yasaklı Doğa alanı’ndadır.[4]

Dünya Mirası durumu

Nimba Dağı Sıkı Doğa Koruma Alanı, olağanüstü evrensel değerli bir yerdir ve bu nedenle 1981'de Dünya Mirası'na aday gösterilmiştir.[5]

1992‘den beri Tehlike Altındaki Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Bu yer, kültürel kategoride 29 Mart 2001 tarihinde UNESCO Dünya Mirası statüsü için değerlendirilmek üzere Gine'nin "Geçici Listesine" eklenmiştir.[6]

Nimba Dağı Sıkı Doğa Koruma Alanı, doğal miras kriterleri kapsamında hem Gine hem de Fildişi Sahili'nde bir Dünya Mirası Alanı olarak listelenmiştir.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Nico Colombant (30 Ocak 2008). "Villagers Resist Environmentalists Around Guinea's Mount Nimba". VOA (İngilizce). Bossou, Guinea. 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  2. ^ Westermann, Diedrich; Smith, Edwin William; Forde, Cyril Daryll (1951). Africa. Oxford University Press. p. 335. OCLC 50238863
  3. ^ Pugh, John Charles; Morgan, W. B. (1969). West Africa. Londra: Methuen. ISBN 0-416-26900-1. 
  4. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Mount Nimba Strict Nature Reserve". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  5. ^ "Mount Nimba Strict Nature Reserve". UNESCO World Heritage Centre. 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2017. 
  6. ^ Paysage culturel des monts Nimba 31 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., UNESCO World Heritage Centre. (in French)
  7. ^ "Mount Nimba Strict Nature Reserve". UNESCO World Heritage Centre. 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jiuzhaigou</span> Çinin Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî park

Jiuzhaigou, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Nimba Dağı Yasaklı Doğa Siti</span>

Nimba Dağı Yasaklı Doğa Siti, Gine ve Fildişi Sahili'nde bulunan; Gine'de 12.540 hektar ve Fildişi Sahilleri'nde 5.000 hektar olmak üzere toplam 17.540 hektar alan üzerine kurulu, bir koruma alanı ve UNESCO Dünya Mirasıdır. Rezerv, coğrafi olarak eşsiz bir bölge olan Nimba Sıradağlarının önemli bölümlerini kapsar; olağandışı zengin flora ve faunaya – bunlara, vivipar kurbağaları ve nalburunu yarasa gibi olağanüstü sayıdaki endemik türler dahildir – ev sahipliği yapar. En yüksek doruğu, her iki ülkenin en yüksek zirvesi olan 1.752 metrelik yüksekliği ile Richard-Molard Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

UNESCO, Orta Asya ve Kuzey Asya'nın altı ülkesinde 19 Dünya Mirası Alanı belirledi: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Rusya'nın Asya kısmı. Rusya'nın Avrupa kısmı Doğu Avrupa'ya dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pireneler - Mont Perdu Dünya Mirası Alanı</span>

Pireneler - Mont Perdu Dünya Mirası Alanı, Pirenelerde, İspanya ve Fransa arasındaki sınırda yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Monte Perdido'nun zirvesi sınırın İspanya tarafındadır. Dünya Mirası, 1997'de listelenmiş, 1999'da Fransa'daki Gèdre Komünü'nü dahil edilerek genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Wuling Dağları</span>

Wuling Dağları, Orta Çin'de Çongçing Belediyesi'nden ve Doğu Guizhou'a ve Batı Hunan'a kadar uzanan bir sıradağdır. Tujialar, Han Ulusu, Hmonglar, Donglar ve Bailer gibi birçok etnik gruba ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Kaeng Krachan Orman Kompleksi</span>

Kaeng Krachan Orman Kompleksi, Tayland'da yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Ülkenin Myanmar sınırındaki Batı Tayland'ın Ratchaburi, Phetchaburi ve Prachuap Khiri Khan eyaletlerindeki Kaeng Krachan, Kui Buri ve Chaloem Phrakiat Thai Prachan milli parkları ve Mae Nam Phachi Yaban Hayatını Koruma Alanı alanlarını kapsar. Alan, 2021'de Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ta Phraya Millî Parkı</span>

Ta Phraya Ulusal Parkı, Sankamphaeng Dağları'nın doğu ucunda, bu dağların Tayland-Kamboçya sınırına yakın Dangrek Dağları ile buluştuğu bölgede bulunan bir koruma alanıdır. Park, Buriram ilinin Ban Kruat, Non Din Daeng ve Lahan Sai Bölgelerini de içermesine rağmen, büyük ölçüde adını aldığı Ta Phraya Bölgesi, Sa Kaeo ili içinde yer almaktadır. Park, Pang Sida Ulusal Parkı'nın doğusundadır. 1996 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uramanat Kültürel Peyzajı</span>

Hawraman Kültürel Peyzajı veya Uramanat Kültürel Peyzajı, İran'ın 26. somut kültürel miras alanıdır. Bu el değmemiş ve dağlık peyzaj alanı, MÖ 3000'den beri bölgede yaşayan tarıma dayalı bir Kürt kabilesi olan Hawrami halkının geleneksel kültürüne tanıklık etmektedir. Miras alanı, İran'ın batı sınırı boyunca Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde, Zagros Dağları'nın merkezinde uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erdeşir Sarayı</span>

Erdeşir Pāpakan Sarayı, aynı zamanda Ateş-kadehi آتشکده olarak da bilinir, Dezh Dokhtar'ın bulunduğu dağın eteklerinde bulunan bir kaledir. MS 224'te Sasani İmparatorluğu Kralı I. Erdeşir tarafından inşa edilmiş, antik Gor kentinin iki kilometre kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wolong Ulusal Doğa Koruma Alanı</span>

Wolong Ulusal Doğa Koruma Alanı, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa koruma alanıdır. Alan, 1963 yılında kurulmuş olup Ngawa Tibet ve Qiang Özerk İli'nde Qionglai Dağları bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Corniglia</span> İtalyanın Liguria bölgesinde, Spezia ili, Vernazza ilçesine bağlı yerleşim yeri

Corniglia Kuzey İtalya'da, Ligurya bölgesindeki La Spezia ilinde yer alan Vernazza komünü içinde yer alan bir frazionedir ("mezra") 2016 itibarıyla yaklaşık 150 kişilik bir nüfusa sahiptir. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manarola</span> İtalyanın Liguria bölgesinde, Spezia ili, Riomaggiore ilçesine bağlı yerleşim yeri

Manarola, kuzey İtalya'da, Ligurya'daki La Spezia ilindeki Riomaggiore komünü içinde yer alan küçük bir kasaba, bir frazionedir. 353 kişilik bir nüfusa sahiptir. Cinque Terre kasabalarının ikinci en küçüğüdür. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Riomaggiore</span> İtalyanın Liguria bölgesinde, Spezia iline bağlı ilçe (komün)

Riomaggiore, İtalya'nın Ligurya bölgesindeki La Spezia ilinde yer alan bir köy ve bir komündür. La Spezia'dan kuzeye seyahat ederken karşılaşılan Cinque Terre köylerinden birincisidir. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

Kuzey Fildişi Sahili'ndeki bir dizi cami, ilk olarak 14. yüzyılda Mali İmparatorluğu'nda görülen Sudan tarzında inşa edildi. "Olağanüstü evrensel değerleri" nedeniyle Dünya Mirası olarak listelenmesi önerildi. 2021 yılında bu camiler Kuzey Fildişi Sahili'ndeki Sudan tarzı camiler adı altında Dünya Mirası olarak listelendi.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesine taraf olan ülkeler tarafından aday gösterilen, kültürel veya doğal miras açısından olağanüstü evrensel değere sahip Dünya Mirası Alanlarını belirlemektedir. Kültürel miras anıtlardan, bina gruplarından ve alanlardan oluşur. Doğal varlıklar, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanmaktadır. Bulgaristan sözleşmeyi 7 Mart 1974'te kabul etti